Comisia Europeana continua lupta impotriva marilor concerne care incearca sa evite plata unor taxe in UE

Vineri, 06 Octombrie 2017, ora 20:36
3816 citiri
Comisia Europeana continua lupta impotriva marilor concerne care incearca sa evite plata unor taxe in UE
Foto: Facebook/Apple

Comisia obliga Irlanda, in instanta, sa incaseze de la Apple impozite in valoare de 13 miliarde de euro. Amazon are de plata 250 de milioane taxe in Luxemburg. Bruxellesul este cu ochii pe cei care ocolesc fiscul.

Margrethe Vestager, comisar european pentru Concurenta, este considerata o persoana netematoare si determinata. Ea vrea acum sa continue lupta impotriva marilor concerne care incearca sa evite plata unor taxe in UE. Vestager se ocupa rand pe rand de toate cazurile aparute de la preluarea mandatului de catre actuala Comisie.

Avantaje incorecte prin intelegeri fiscale

In principiu, fiecare stat membru este responsabil pentru politica sa fiscala. Totusi, Comisia Europeana este de ceva vreme cu ochii pe marile concerne care ar fi primit avantaje fiscale din partea unor state membre. Comisia vrea sa evite astfel incalcarea legilor concurentei.

"Trebuie sa impiedicam statele membre sa ofere ajutoare incorecte unor mari companii. Acestea nu au voie sa beneficieze de avantaje de care alte firme locale nu se bucura", spune comisarul pentru Concurenta.

Acesta ar fi si scopul legislatiei europene: Firmele trebuie sa se impuna prin prestatia lor pe piata libera. Daca unele companii primesc ajutoare de stat interzise, sub forma unor scutiri de taxe, atunci este afectata negativ competitia din piata.

Deciziile luate impotriva Amazon si Apple sunt doar doua dintr-un sir mai lung de anchete desfasurate de autoritatile comunitare privind concurenta. Comisia a cerut in 2015 companiei americane Starbucks sa plateasca retroactiv in Olanda impozite in valoare de 30 de milioane de euro.

Un caz similar este anchetat in prezent in Luxemburg impotriva gigantului McDonald's. Aici ar fi vorba de aproximativ 1 miliard de euro in taxe neachitate, care ar putea fi de asemenea considerate ajutoare de stat ilegale.

In alte cazuri, Comisia a penalizat deja Google, Microsoft si Facebook pentru alte incalcari ale legislatiei privind concurenta. Vestager nu se teme sa se ia de cele mai mari concerne.

Curtea Europeana de Justitie va decide

Guvernul irlandez a calificat demersul Comisiei Europene drept "extrem de dezamagitor". Apple ameninta la randul sau cu o plangere in justitie. Curtea Europeana de Justitie urmeaza sa decida acum daca astfel de scutiri fiscale reprezinta sau nu ajutoare de stat interzise.

Toate aceste cazuri functioneaza de regula dupa un principiu similar: banii se plimba intre reprezentanta operativa a unui concern si un holding (care este de fapt o firma offshore), astfel incat, asa cum a fost cazul la Amazon, la final mai raman de impozitat doar aproximativ un sfert din profiturile reale realizate de concern. Celelalte trei sferturi sunt atribuite holdingului respectiv, care este scutit de impozite, conform legislatiei din Luxemburg.

Si statul Luxemburg se gandeste sa actioneze in justitie Comisia Europeana. Economia acestei tari are de profitat de pe urma avantajelor fiscale pe care le ofera marilor companii. Luxemburgul si-a modificat intre timp legislatia, pentru a evita pe viitor repetarea unor cazuri de genul Amazon, a laudat Margarete Vestager.

Este vorba de concurenta

Comisarul europeana respinge drept nejustificate acuzatiile conform carora ar fi luat in vizor mai ales concernele americane. "Am analizat atent toate deciziile si nu am constatat nicaieri vreo hotarare care ar fi ocolit spiritul impartialitatii", a spus Vestager. "Trebuie sa lucram pe un teren care este acelasi pentru toti. Este vorba aici de concurenta in Europa, indiferent de tara unde se inregistreaza problemele si de firmele implicate", a mai spus ea.

Reactii si propuneri de reforma

Politicienii europeni au reactionat usurati la deciziile Bruxellesului. Sven Giegold, expert financiar al ecologistilor in Parlamentul European, a declarat ca ar fi vorba de un "succes pentru dreptatea fiscala in Europa". El considera insa ca suma ceruta Amazon, 250 de milioane de euro, ar fi prea mica. Comisia dorea sa recupereze initial 400 de milioane, dar si-a redus ulterior pretentiile. Eurodeputatul ecologist pledeaza pentru legi fiscale uniforme pentru firme in UE.

Deputatul de stanga Fabio di Masi vrea ca legislatia europeana sa fie reformata in asa fel incat sa permita amendarea concernelor vinovate, iar banii astfel rezultati sa ajunga in bugetul comunitar. Deputatul CDU Andreas Schwab a laudat la randul lui prestatia doamnei Vestager. Irlanda trebuia sa ceara de la Apple deja in ianuarie plata celor 13 miliarde, dar a evitat de teama repercusiunilor privind locurile de munca generate de concern in Irlanda.

Mari state membre ca Germania, Franta, Italia si Spania au prezentat deja la un summit la Tallin un proiect comun de reformare a impozitarii concernelor de Internet. Planul prevede impozitarea castigurilor acestora acolo unde ele sunt realizate si nu intr-o tara in care acestea se intampla sa aiba o reprezentanta in UE. Proiectul ar trage presul de sub picioarele actualului model fiscal irlandez, de aceea Dublinul se si opune acestor planuri.

Iar pentru ca decizia in acest dosar trebuie sa fie una unanima, se asteapta dificultati majore in realizarea de progrese. Criticii cer prin urmare renuntarea la aceasta unanimitate cand vine vorba de chestiuni fiscale. Doar dupa un astfel de pas se va putea vorbi in UE de dreptate in ceea ce priveste impozitarea marilor concerne.

Barbara Wesel

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Comisia Europeana bani Apple, #Margrethe Vestager concerne bani, #concerne avantaje fiscale Europa , #stiri Apple
Comentarii
Poza GabiR
GabiR
rank 1
sa se autosesize