Apple declara razboi FBI: Se va crea un precedent periculos? Hackerii vor primi o mana de ajutor?

Miercuri, 24 Februarie 2016, ora 09:19
6442 citiri
Apple declara razboi FBI: Se va crea un precedent periculos? Hackerii vor primi o mana de ajutor?
Foto: Arhiva Ziare.com

Apple a starnit un razboi cu FBI, dupa ce seful gigantului IT i-a refuzat pe agentii federali, care au cerut companiei sa decripteze telefonului unuia dintre cei care au pus la cale atacul din San Bernardino, California, care s-a soldat cu 14 morti.

La 16 februarie, un judecator federal a ordonat Apple sa ajute FBI sa capete acces la telefon. Compania poate sa raspunda tribunalului pana la 26 februarie.

Apple reactioneaza: Solicitarile Guvernului american sunt socante

Deocamdata, compania a refuzat sa se supuna, spunand ca s-ar stabili un precedent care ar forta-o sa acceseze telefonul unui suspect de fiecare data cand autoritatile emit un mandat.

Apple sustine ca astfel ar incalca increderea utilizatorilor, normele de protectie a intimitatii si ar slabi securitatea telefonului mobil.

Ba mai mult, unii analisti arata ca FBI solicita companiei sa realizeze un program software care sa le permita accesul la smartphone-ul teroristului (iPhone 5C). Insa odata ce va fi creata, aceasta "unealta" poate deveni o arma cibernetica daca ajunge in mainile nepotrivite, astfel ca ar fi pusa in pericol siguranta a sute de milioane de utilizatori.

In replica, seful FBI, James Comey, a spus ca autoritatile americane vor sa acceseze doar informatiile din telefonul lui Sayed Farook, unul dintre cei doi autori decedati ai atentatului ce a facut 14 morti.

Mai mult, el a dat asigurari ca nu se va crea un precedent periculos si a insistat asupra faptului ca telefonul respectiv ar putea avea informatii importante despre alti teroristi.

"Nu vrem sa (...) se faca o cheie universala ce poate fi folosita pentru accesarea tuturor telefoanelor", a spus oficialul FBI.

In acest context, Ziare.com a stat de vorba cu Liviu Arsene, Senior e-Threat Analyst la Bitdefender, firma romaneasca ce ofera solutii de securitate cibernetica.

Seful Apple: FBI vrea sa incalcam libertatile civile ale utilizatorilor

Cat de importanta e criptarea unui telefon?

In esenta, FBI cere Apple sa realizeze un program software care sa decripteze telefonul respectiv, pentru a obtine acces la informatiile stocate in dispozitiv.

Insa de ce e atat de importanta criptarea incat gigantul IT refuza sa dea curs ordinului autoritatilor?

Liviu Arsene aminteste ca avand in vedere ca pe telefon se afla atat date personale cat si documente de serviciu, pierderea acestora din cauza unei brese de securitate sau in urma furtului terminalului poate avea repercusiuni nefericite.

"Daca un atacator ar avea acces la acele informatii (poze, credentiale, conturi de email, documente confidentiale etc.), le-ar putea folosi pentru a santaja victima sau pentru a desfasura diverse fraude online, in numele victimei. Criptarea datelor asigura intimitatea, integritatea si securitatea informatiilor stocate pe terminalul mobil", a mentionat Liviu Arsene pentru Ziare.com.

Ce vrea, de fapt, FBI

Desi in cazul de fata metoda de decriptare a datelor se refera strict la telefonul folosit de suspectul terorist, exista riscul ca soft-ul sa poata fi utilizat si pe alte telefoane de acelasi tip (iPhone 5C), avertizeaza Liviu Arsene.

"Daca soft-ul ar ajunge in mainile hackerilor, acestia l-ar putea folosi pentru a accesa date stocate pe orice terminal de tip iPhone 5C", explica specialistul Bitdefender.

"Datorita faptului ca modelele recente de iPhone au un alt sistem de criptare a datelor fata de iPhone 5C, eficienta soft-ului s-ar limita doar la acest model. Crearea unui program generalist prin care datele de pe orice iPhone sa poata fi decriptate este momentan o chestiune care nu a fost ceruta de catre FBI", a adaugat acesta.

Se va crea un precedent periculos?

Desi autoritatile au colaborat in trecut cu Apple - sub mandat judecatoresc - in vederea deblocarii telefoanelor anchetate, aceste incidente au fost tratate ca si cazuri individuale.

Daca pana acum se cerea accesul la fiecare telefon in parte, de data aceasta lucrurile stau un pic altfel.

"Autoritatile au cerut punerea la dispozitie a unei solutii de tip software universal valabile pentru deblocarea terminalelor de acest tip.

Cum sistemul judiciar al Statelor Unite se bazeaza pe statutul de precedent, exista riscul ca o decizie in favoarea autoritatilor sa duca in viitor fie la crearea unui program generalist pentru a patrude in orice terminal - indiferent de model - fie la crearea unei vulnerabilitati ce ar putea fi exploatata de catre hackeri.

Mai mult, daca acest tip de software ar ajunge in mainile atacatorilor, le-ar putea da acces deplin la datele stocate in terminalele utilizatorior", a semnalat Liviu Arsene.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#Apple razboi FBI, #Apple decriptare telefon, #Apple iPhone FBI, #Apple decriptare telefon terorist , #Tim Cook