Comisia Europeana cere Apple sa plateasca 13 miliarde de euro. Gigantul IT ameninta ca va suferi intreaga UE

Marti, 30 August 2016, ora 15:01
12178 citiri
Comisia Europeana cere Apple sa plateasca 13 miliarde de euro. Gigantul IT ameninta ca va suferi intreaga UE
Foto: Arhiva Pixabay

Comisia Europeana a decis sa impuna companiei americane Apple sa plateasca din urma taxe in valoare de 13 miliarde de euro, considerand ca facilitatile fiscale acordate de guvernul irlandez gigantului IT de-a lungul anilor au fost ilegale.

"Statele membre nu pot oferi facilitati fiscale anumitor companii, acest lucru este ilegal conform prevederilor UE privind ajutoarele de stat. Investigatia Comisiei a ajuns la concluzia ca Irlanda a acordat Apple facilitati fiscale ilegale, care au permis acestei companii sa plateasca taxe semnificativ mai mici decat alte companii timp de mai multi ani", a declarat comisarul european pentru Concurenta, Margrethe Vestager, informeaza Reuters.

Ministrul irlandez de Finante Michael Noonan a declarat, dupa anuntul Comisiei Europene, ca e in total dezacord cu decizia si ca va cere aprobarea Guvernului sau pentru a face recurs.

"Trebuie sa aparam integritatea sistemului nostru de taxe si impozite, sa putem oferi predictibilitate fiscala pentru afacerile din tara noastra", a spus oficialul irlandez.

Si Apple a reactionat prompt, acuzand oficialii de la Bruxelles ca vor sa rescrie istoria companiei IT in Europa si amenintand ca intreaga Uniune va avea de suferit prin scaderea investitiilor si deci a locurilor noi de munca.

"Comisia Europeana a lansat o campanie pentru a rescrie istoria Apple in Europa, ignorand legile fiscale din Irlanda. Comisia nu e interesata de fapt de cate taxe palteste Apple, ci de care e guvernul care le colecteaza. Aceasta decizie va avea un impact sever asupra investitiilor si crearii de locuri de munca in intreaga Europa", se arata in declaratia Apple.

Comisia Europeana sustine ca Apple a obtinut beneficii fiscale speciale pentru a-si stabili sediul in Irlanda. Atat Apple, cat si Departamentul de Finante din Irlanda au negat existenta unei asemenea intelegeri.

Potrivit autoritatilor UE, deciziile luate de guvernul irlandez intre 1991 si 2007 au permis companiei Apple sa plateasca impozite mai mici in Irlanda. Astfel, in iunie 2004, a fost lansata o ancheta pentru a vedea daca intelegerea dintre Apple si Irlanda incalca sau nu legislatia europeana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#amenda Apple Comisia Europeana Irlanda, #Apple amenda taxe restante Irlanda , #Tim Cook