Rezervatia arheologica "Manastirea Bizere", inaugurata

   

Peste 250 de persoane au participat duminica la inaugurarea Rezervatiei arheologice 'Manastirea Bizere', situata in zona comunei aradene Frumuseni. "Avand in vedere potentialul arheologic, dar si turistic al zonei, Consiliul Judetean(CJ) Arad, Primaria comunei Frumuseni si Complexul Muzeal Arad au demarat proiectul de transformare a sitului in rezervatia arheologica, proiect in valoare de 40.000 de lei, sustinut financiar de CJ Arad", a declarat presedintele CJ Arad, Nicolae Iotcu. La randul sau, directorul Complexului Muzeal Arad, dr. Peter Hugel, a precizat ca inaugurarea rezervatiei arheologice este o concretizare a ideii pe care a lansat-o in urma cu cinci ani, cand au fost descoperite mozaicurile din incinta bisericii manastirii, aceea de a le expune aici, nu a le duce la Muzeul din Arad.


"A fost o perioada dificila, dar ne bucuram ca putem astazi prezenta ceva, ceea ce pentru noi inseamna mult. In primavara anului viitor vom conserva, vom stabiliza si curata mozaicurile pentru ca sa poata rezista in bune conditiuni sub pamant deocamdata si vom face un proiect simplu si la costuri rezonabile, proiect care sa puna in valoare, efectiv, situl arheologic. Speram ca in cel mult doi ani, aici sa avem un adevarat obiectiv turistic care sa atraga turisti din intreaga lume", a declarat pentru AGERPRES directorul Complexului Muzeal Arad, dr. Peter Hugel. Momentele inaugurale au fost urmate de vizitarea noii rezervatii arheologice, ghid fiind dr. Adrian Rusu, de la Institutul de Arheologie si Istorie din Cluj-Napoca, coordonatorul santierului arheologic al 'Manastirii Bizere', care a prezentat o parte din descoperirile de pana acum. Nu au putut fi vazute mozaicurile din interiorul bisericii manastirii, descoperite in 2003, care vor fi decopertate din nou, doar in primavara viitoare.

Pentru copii a fost organizat un mini santier arheologic, acestia 'descoperind' acolo, in urma sapaturilor, mici vase de lut, ascunse sub pamant de specialistii Complexului Muzeal Arad. Au fost organizate de asemenea, o serie de jocuri medievale, intre care trasul cu arcul la tinta s-a bucurat de cel mai mare succes. A urmat un program artistic inspirat din viata satului, prezentat de elevi ai scolii generale din comuna Frumuseni, dupa care trupa 'Grafic' din Arad a prezentat un program de muzica veche. La caderea intunericului, zona a fost luminata cu torte, iar organizatorii au prezentat un film despre evolutia lucrarilor la situl arheologic 'Manastirea Bizere', de la inceputuri si pana in prezent. Situl arheologic 'Manastirea Bizere' este situat pe malul stang al Muresului la circa 15 kilometri in amonte de municipiul Arad, in zona cunoscuta de localnici sub numele de 'Fantana turcului'. Cercetarile arheologice au inceput aici in anul 2001, an in care au fost relevate palatul abatial si cimitirul, iar in anul 2003 au fost descoperite mozaicurile din biserica manastirii, biserica atestata documentar in anul 1183 si care a apartinut calugarilor benedictini, descoperirea avand o valoare inestimabila, fiind potrivit istoricilor, prima dovada arheologica a existentei crestinismului bizantin in Balcani.

Campania arheologica din acest an a oferit specialistilor o noua descoperire unicat pe teritoriul Romaniei, amprenta unei barci de 12,5 metri lungime, construite in secolul al XII-lea si folosita ulterior cel mai probabil ca varnita, in interiorul careia au fost gasite fragmente din vase de lut si monede emise in perioada lui Stefan al IV-lea. Tot in acest an, sapaturile au relevat o parte din amenajarile portului manastirii, unde acostau barcile sau plutele cu care era adusa sarea pe Mures, investigatiile pentru scoaterea la lumina a altor amenajari portuare urmand sa continue in campaniile din anii viitori. Prima atestare documentara a manastirii Bizere dateaza din 1183, cand a fost mentionata pentru prima data abatia, care avea hramul Sfintei Fecioare Maria, pentru ca la sfarsitul secolului al XII-lea manastirea Bizere sa functioneze ca lacas benedictin, aflat sub patronaj regal. Abatia controla transportul de sare pe raul Mures. In secolul al XIII-lea manastirea avand un numar de 23 de calugari, avea un venit anual de 4.000 de bolovani de sare, produs greu de procurat in acele timpuri.

Din secolul al XIV-lea manastirea a cunoscut o constanta decadere, pentru ca in anul 1557, dupa invazia turceasca in partile Aradului si din cauza Reformei religioase, manastirea nu mai era consemnata ca fiind functionala.
Marti, 09 Septembrie 2008, ora 12:46
Sursa: AGERPRES
Cele mai citite stiri
Seminar pe tema greselilor din contractul de munca
Filiala Arad a Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR), in ...
Populatia unei intregi localitati este terorizata de cainii unui consatean; replica halucinanta a acestuia: "Ce cautati pe strazi?"
Teroarea coltilor. Locuitorii satului Rostoci, din comuna aradeana Plescuta, au ajuns la capatul ...
Regenerare urbana, in stil Dorel: se asfalteaza tot ce iese-n cale, fara exceptii
Regenerarea urbana cu care se lauda autoritatile lasa de dorit in unele zone. Si pentru ca sunt ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor