Harta violentei domestice din Romania: Aradul se numara printre judetele cu cele mai putine cazuri raportate!

   

Un studiu efectuat la nivel national care urmareste numarul ordinelor de protectie date de judecatori la cererea victimelor violentei domestice arata ca Aradul se numara printre judetele cu cele mai putine cazuri de acest gen.

Studiul a fost realizat in cadrul proiectului "Campanie de advocacy pentru implementarea urgenta a modificarilor din Legea 217 din 2003 Republicata, in special a ordinului de protectie", implementat de Asociatia Transcena, in parteneriat cu Grupul Roman pentru Apararea Drepturilor Omului, Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Centrul Filia, Asociatia Front, Asociatia Anais, Asociatia pentru Libertate si Egalitate de Gen - A.L.EG., Fundatia Sensiblu, Asociatia Femeilor Impotriva Violentei - Artemis Cluj si finantat de Open Society Foundation.

In urma cercetarii s-a constatat ca in perioada mai 2012 - ianuarie 2013 instantele din toata tara au emis 406 ordine de protectie pentru femeile victime ale violentei in familie. In total la nivelul tarii s-au inregistrat 1.009 cereri de ordine de protectie, dintre care 953 au fost depuse de femei si 59 de barbati. Din totalul numarului de dosare, doar 23%, respectiv 236 de dosare au fost judecate in Camera de consiliu, asa cum prevede legea.

Cifrele oficiale ale primului studiu la nivel national privind implementarea ordinului de protectie pentru victimele violentei in familie sunt facute publice la un an de la adoptarea Legii 25 din 2012 (Legea 217 din 2003 revizuita) privind prevenirea si combaterea violentei in familie.

"In prezent, exista putine situatii statistice referitoare la fenomenul violentei in familie. Primul pas pentru a face sa functioneze eficient prevederile legii atat de mult asteptate este sa avem o imagine de ansamblu asupra modului in care acestea se pun in practica. Acest proiect reprezinta acest prim pas!", a declarat Mihaela Sasarman, presedinta Asociatiei Transcena si initiatoarea proiectului.

Conform statisticilor, Aradul se numara printre judetele cu cele mai putine ordine de protectie emise pentru violenta domestica, respectiv sapte la numar. Insa aceasta cifra nu reflecta neaparat realitatea, multe dintre victime refuzand sa raporteze cazurile de violenta domestica.

Sursa foto: www.transcena.ro ...
Marti, 12 Martie 2013, ora 10:06
Sursa: News Arad

Articol citit de 1368 ori


News Arad
Cele mai citite stiri
Vezi cum se circula pe pasajul de la CET
Un moment asteptat de mult prea mult timp s-a petrecut luni, 15 octombrie, la ora 12:00. Va vine sa ...
Sinucidere violenta la Arad: s-a injunghiat in zona inimii si si-a taiat gatul
Violenta dusa la extrem de catre un barbat in varsta de 60 de ani din municipiul Arad. Agresor si ...
Au aparut tramvaiele zburatoare in Arad! Bataie de joc pe banii nostri
Luni dupa-amiaza, in jurul orei 18. Statia de tramvai de la Primarie, sensul de mers spre Piata ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor