Ariel Sharon a murit - Reactii din toata lumea: de la erou al pacii, la tiran criminal

Sambata, 11 Ianuarie 2014, ora 18:37
5603 citiri
Ariel Sharon a murit - Reactii din toata lumea: de la erou al pacii, la tiran criminal

Ariel Sharon, fost general si prim-ministrul al Israelului, celebru pentru tactica sa militara si refuzul de a urma ordine, a murit sambata la varsta de 85 de ani, dupa opt ani de coma.

Si-a condus tara in timpul razboiului din Liban din 1982. O personalitate admirata si iubita, el a fost totusi considerat ca responsabil indirect pentru masacrul a sute de palestinieni din taberele de refugiati Sabra si Chatila din afara Beirutului, cand trupele sale au permis militiei libaneze aliate sa intre in aceste zone, potrivit The Blaze.

"A plecat. S-a dus atunci cand a decis el sa o faca", a declarat Gilad Sharon, unul dintre fiii lui Ariel Sharon, langa spitalul in care a murit tatal sau.

Basescu, despre moartea lui Ariel Sharon: O pierdere insemnata pentru intreaga lume

Liderii politici sau militari au avut diverse reactii la moartea lui Sharon:

"Ariel Sharon este una dintre personalitatile cele mai importante din istoria Israeului si, din functia de prim-ministru a luat decizii curajoase si controversate atunci cand se afla in cautarea pacii, inainte ca boala sa il afecteze in mod tragic. Israel a pierdut astazi un lider important", a spus premierul britanic David Cameron, citat de ABC News.

Presedintele Barack Obama si-a exprimat condoleantele privind moarte fostului premier si a declarat ca SUA vor continua sa lupte pentru pacea si securitatea poporului israelian: "Vom continua sa luptam pentru pacea de lunga durata si securitatea poporului israelian, inclusiv prin angajamentul pe care ni l-am luat avand ca scop doua state care traiesc unul langa altul in pace si siguranta", a spus Obama.

Presedintele rus Vladimir Putin a laudat "calitatile personale ale lui Ariel Sharon si actiunile sale indreptate in scopul protejarii intereselor Israeului, observandu-se un respect mare pentru el in randul compatriotilor si autoritatea mare pe care o avea la nivel international".

Cancelarul german Angela Merkel "il plange alaturi de poporul israelian" pe Sharon. "Cu decizia sa curajoasa de a-i retrage pe civilii israelieni din Fasia Gaza, a facut un pas istoric in directia unei intelegeri cu palestinienii pentru implementarea unei solutii care implica doua state intr-unul".

"Astazi, un lider puternic a plecat dintre noi, iar gandurile mele sunt alaturi de familia lui", a declarat primul ministru norvegian Erna Solberg.

"Batalia pierduta a lui Ariel Sharon a disparut de tot acum... Sharon a fost de la inceput un aparator neobosit al caminului sau iubit, Israel", a spus ministrul de Externe german Frank-Walter Steinmeier.

"Ariel Sharon si-a dat viata sa Israelului - pentru a-i conferi o existenta, a o sustine si a o proteja si, la sfarsitul lungii sale lupte, a creat un nou partid politic dedicat atat pacii, cat si securitatii de lunga durata", a spus fostul presedinte american Bill Clinton.

Presedintele israelian Shimon Peres a deplans moartea "bunului prieten Arik Sharon", numindu-l astfel direct dupa porecla sa, spunand ca acesta a fost "unul dintre cei mai mari aparatori si arhitecti ai Israelului".

"Stia sa ia decizii dificile si sa le implementeze. Toti l-am iubit si ne va fi dor de el", a adaugat presedintele israelian.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a declarat: "Ne vom aduce aminte de Sharon pentru curajul si determinarea sa pe plan politic care l-au facut sa ia decizia dureroasa de a-i retrage pe civilii israelieni si pe militari din fasia Gaza. Succesorul sau va avea sarcina dificila de a realiza aspiratiile de pace dintre poporul israelian si cel palestinian".

"Vroia sa elimine plestinienii! In cele din urma, el e mort, noi traim"

"Vroia sa elimine poporul palestinian de pe harta... Vroia sa ne omoare, insa, la sfarsitul zilei, Sharon este mort iar poporul palestinian traieste", a declarat Tawfik Tirawi, care a fost sef al serviciului de inteligenta palestinian in perioada in care Sharon era premier.

"Dupa opt ani, merge in aceeasi directie ca si alti tirani sau criminali ale caror maini au fost patate cu sange paestinian", a spus Khalil al-Haya, lider al grupului militar islamic Hamas.

"Moartea lui Sharon inseamna sfarsitul crimelor comise impotriva poporului palestinian", a declarat Israr Almodallal, purtator de cuvant al Hamas in Gaza. "Cea mai mare crima a fost masacrul din Sabra si Shatila si il consideram pe Sharon drept un criminal. Nu il vom ierta in niciun caz pe Sharon", a adaugat purtatorul de cuvant.

Secretarul de stat american John Kerry a prezentat o declaratie mai nuantata: "Nu este niciun secret ca in timpul activitatii sale politice au existat perioade in care existau divergente intre el si SUA. Dar chiar daca erai sau nu de acord cu el - si Arik era mereu extrem de clar in ceea ce priveste pozitia pe care o adopta - il admirai intotdeauna pe acest om care era hotarat sa asigure securitatea si supravietuirea statului evreu", potrivit Local10.com.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#reactii moarte Ariel Sharon, #declaratii Ariel Sharon, #caracterizare Ariel Sharon, #lideri moarte Ariel Sharon , #murit