accident aviatic apuseni

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Un an de la tragedia aviatica din Apuseni, marcat la locul accidentului

Un an de la tragedia aviatica din Apuseni, marcat la locul accidentului

Un parastas de pomenire a victimelor accidentului aviatic produs in 20 ianuarie 2014, in Muntii Apuseni, a avut loc sambata, la implinirea unui an de la tragedie, chiar in locul in care a cazut aeronava, la peste 1.400 de metri altitudine, slujba la care au fost prezenti apropiati ai pilotului Adrian Iovan, printre care si fosta sotie a acestuia, Romanita.

La parastasul de pe Dambul Bumbului, de pe Varful Petreasa, au fost prezenti, alaturi de peste o suta de localnici, si cei trei sateni din Horea care au descoperit epava avionului si victimele accidentului. Slujbe religoase in memoria celor doua victime au mai avut loc pe Varful Petreasa si la 40 de zile, respectiv la sase luni de la producerea tragediei.

Raed Arafat vorbeste despre accidentul din Apuseni, la un an de la tragedie

Pentru a putea asista la slujba religioasa, cei prezenti au fost nevoiti sa strabata o parte din distanta pe jos, prin padure. Din cauza terenului greu accesibil si a zapezii depuse, fosta sotie a pilotului, Romanita Iovan, a renuntat la intentia de a-l duce la locul in care era oficiata slujba religioasa si pe fiul lui Adrian Iovan.

Baiatul i-a dat insa mamei sale o macheta a avionului de tipul celui prabusit in Apuseni, BN 2, realizata de el, pentru a o depune in foisorul de lemn, un 'altar', amenajat la locul tragediei de localnici in vara anului trecut. Alaturi de crucea pe care satenii au ridicat-o aici a doua zi dupa accident, in foisor sunt expuse fotografii cu Aura Ion si... mai mult


Sambata, 17 Ianuarie 2015, ora 22:41

4 comentarii
Accidentul aviatic din Apuseni: La un an de la tragedie, ancheta s-a impotmolit la CIAS

Accidentul aviatic din Apuseni: La un an de la tragedie, ancheta s-a impotmolit la CIAS

Parchetul General a remis, vineri, un comunicat de presa in care este prezentat stadiul anchetei in dosarul accidentului aviatic din muntii Apuseni, produs in urma cu un an si in care si-au pierdut viata pilotul Adrian Iovan si studenta Aura Ion.

In comunicat se precizeaza ca "au fost audiate, pe parcursul a 2.354 ore de ancheta, 209 persoane din care 3 parti civile si 206 martori".

Cei audiati sun angajati ai Ministerului Transporturilor, Ministerului Afacerilor Interne, S.T.S., M.Ap.N., Ministerului Sanatatii Publice, ROMATSA, spitalelor judetene Alba, Cluj si Oradea, Spitalului Municipal Beius, Institutului Clinic Fundeni, Spitalului Clinic "Sf. Maria" Bucuresti, Agentiei Nationale de Transplant, Scolii Superioare de Aviatie Civila, ocoalelor silvice Horea, Gilau etc., Asociatiei Salvatorilor Montani Bihor, Serviciilor Publice Judetene Salvamont Alba si Cluj, Blue Air s.a., se precizeaza in comunicatul citat.

De asemenea, au fost audiati si "locuitori ai comunelor Horea, Albac, Poiana Horea, Belis etc., care au actionat in sprijinul echipelor de cautare si salvare a supravietuitorilor accidentului aviatic, toate audierile avand loc in prezenta aparatorilor alesi ai partilor in cauza".

De asemenea, procurorii au solicitat relatii de la peste 40 de institutii ale statului.

"La solicitarea Sectiei parchetelor militare, Comisia Superioara Medico-Legala de din cadrul INML a transmis procurorilor militari raportul de expertiza medico-legala privind pe victima... mai mult


Vineri, 16 Ianuarie 2015, ora 18:56

Tragedie aviatica in Apuseni: Noi audieri in dosar

Tragedie aviatica in Apuseni: Noi audieri in dosar

Procurorii au audiat, in calitate de martori, noua angajati de la ROMATSA, Ministerul Transporturilor si Scoala Superioara de Aviatie Civila si au cerut date despre angajatii care aveau atributii in operatiunile de cautare si salvare care au avut loc dupa accidentul aviatic din Muntii Apuseni.

"In continuarea cercetarilor privind accidentul aviatic produs la data de 20 ianuarie 2014, in Muntii Apuseni, echipa de procurori a Sectiei parchetelor militare, desemnata cu efectuarea actelor de urmarire penala in cauza, a procedat, in perioada 27 octombrie - 7 noiembrie 2014, la audierea a 9 martori, reprezentand persoane din cadrul Scolii Superioare de Aviatie Civila, angajati ai ROMATSA si ai Ministerului Transporturilor", arata Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ), intr-un comunicat de presa transmis luni.

Tragedie aviatica in Apuseni: Primele concluzii ale anchetei CIAS - Cine a fost de vina (Video)

In cadrul anchetei, au fost cerute informatii de la Ministerul Transporturilor si ROMATSA cu privire la indatoririle de serviciu ale angajatilor care aveau atributii in operatiunile de cautare si salvare care au avut loc dupa accidentul din 20 ianuarie.

"In raport de datele rezultate din aceste activitati, va fi readaptat si planul de ancheta in vederea solutionarii cu celeritate a cauzei", a precizat PICCJ.

Pilotul Adrian Iovan si o studenta au murit in accident

Pilotul Adrian Iovan si studenta Aurelia Ion si-au pierdut viata in accidentul... mai mult


Luni, 10 Noiembrie 2014, ora 15:02

Accident aviatic in Apuseni: Supravietuitorii au mers la locul tragediei

Accident aviatic in Apuseni: Supravietuitorii au mers la locul tragediei

Supravietuitorii accidentului aviatic din Apuseni au mers, sambata, la locul tragediei alaturi de motii care au ajutat la gasirea lor.

"Ne-am intalnit pentru prima data de la accidentul aviatic din Apuseni cu doi dintre medicii raniti, Radu Zamfir si Sorin Ianceu, si cu copilotul Razvan Petrescu, chiar la locul unde s-a prabusit avionul.

A fost o intalnire foarte emotionanta si ne-am bucurat foarte tare, mai ales pentru Razvan, care a putut sa urce pe munte, chiar daca in carje. La locul unde s-a prabusit avionul s-a tinut un moment de reculegere pentru pilotul Adrian Iovan si pentru Aura Ion si am aprins lumanari", a spus Gheorghe Giurgiu, unul dintre cei trei moti care au ajuns la locul accidentului inaintea autoritatilor, citat de Mediafax.

El a mentionat ca i-a invitat pe supravietuitori la casele lor.

Accidentul aviatic din Apuseni, studiu de caz la un congres de medicina de urgenta

Acestia au depus la locul accidentului coroane de flori si au aprins lumanari in memoria celor care au murit acolo: studenta Aurelia Ion si pilotul Adrian Iovan.

Revederea motilor salvatori si a victimelor accidentului aviatic a avut loc in cadrul "Zilelor lemnarului", manifestare care are loc la acest sfarsit de saptamana in comuna Horea.

Cei cinci supravietuitori si cei trei localnici le va fi acordat, duminica, titlu de cetatean de onoare al comunei Horea, iar celor care si-au pierdut viata in accident vor primi distinctia post-mortem.

De la ceremonie, care va... mai mult


Duminica, 17 August 2014, ora 10:20

Cercetarile privind accidentul aviatic din Apuseni continua: 50 de persoane audiate

Cercetarile privind accidentul aviatic din Apuseni continua: 50 de persoane audiate

Procurorii Sectiei parchetelor militare, care au preluat dosarul accidentului aviatic produs la data de 20 ianuarie in Muntii Apuseni, continua cercetarile. Pana in prezent au fost audiati 50 de martori.

Acestea reprezinta persoane vatamate si parti civile, controlori de trafic aerian, persoane din cadrul Scolii Superioare de Aviatie Civila, persoane din cadrul M.A.I. si M.Ap.N., s.a., se arata intr-un comunicat remis presei de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Audierile au avut loc in perioada 20 februarie - 05 martie si s-au desfasurat atat la Bucuresti, cat si pe raza judetelor Alba, Cluj, Mures si Bihor.

Tragedie aviatica in Apuseni: Dosar de urmarire penala pentru ucidere din culpa si neglijenta

Tragedie aviatica in Apuseni: Primele concluzii ale anchetei CIAS - Cine a fost de vina (Video)

De asemenea, procurorii au finalizat "activitatea de intocmire a proceselor-verbale de redare privind comunicarile realizate prin Sistemul National Unic pentru Apeluri de Urgenta '112'", se mai arata in comunicatul citat.

Anchetatorii au solicitat si primit "documente, inscrisuri de la institutii implicate in operatiunile de localizare, cautare si salvare a echipajului si a persoanelor aflate la bordul aeronavei", mai informeaza Biroul de presa al Parchetului de pe langa IICCJ.

Audierea persoanelor care pot furniza "informatii utile si pertinente" continua, dau asigurari procurorii.

Prefectul de Cluj, audiat in dosarul Apuseni -... mai mult


Vineri, 07 Martie 2014, ora 14:19

1 comentariu
Motii salvatori ii cer lui Manescu sa repare drumul distrus in urma accidentului aviatic din Apuseni

Motii salvatori ii cer lui Manescu sa repare drumul distrus in urma accidentului aviatic din Apuseni

O delegatie a echipei de salvatori care a gasit avionul prabusit in Apuseni a venit, vineri, la Bucuresti si a mers la sediul Ministerului Transporturilor, unde a solicitat ministrului Ramona Manescu bani pentru refacerea unui drum distrus de utilajele care au recuperat epava aparatului de zbor.

Cinci dintre motii implicati in misiunea de salvare au fost primiti de ministrul Ramona Manescu si au lasat pe masa acesteia un memoriu prin care cer sprijin financiar pentru repararea Drumului Comunal 204, lung de 12 kilometri, care leaga localitatile Horea, Giurgiut si Zinzesti.

"Ca urmare a solicitarii cetatenilor din satele Giurgiut si Zizesti, comuna Horea, judetul Alba, aflate in vecinatatea locului accidentului, salvatori ai victimelor accidentului aviatic din data de 20 ianuarie 2014, cu privire la necesitatea sprijinirii de catre Ministerul Transporturilor a lucrarilor de reparatii a drumului comunal DC 204 Horea - Giurgiut - Zinzesti, in lungime de 12 kilometri, ce a fost distrus in urma transportului cu tractoarele si masinile institutiilor implicate in salvarea victimelor si a transportului epavei avionului.

Mentionam ca drumul a fost pietruit de primarie in anii 2012 - 2013 si la aceasta data este distrus si impracticabil", se arata in memoriul depus la Ministerul Transporturilor.

Potrivit unui localnic din Apuseni care a facut parte din echipa de salvatori, ministrul Transporturilor "a promis ca va trimite la fata locului o echipa care sa evalueze... mai mult


Vineri, 07 Februarie 2014, ora 17:59

Traian Basescu a convocat CSAT pe 2 februarie - accidentul aviatic din Apuseni, pe ordinea zilei (Video)

Traian Basescu a convocat CSAT pe 2 februarie - accidentul aviatic din Apuseni, pe ordinea zilei (Video)

Presedintele Traian Basescu a convocat o sedinta a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) pentru duminica, 2 februarie, la ora 16.00, in care pe ordinea de zi se vor afla doua rapoarte referitoare la accidentul aviatic din Muntii Apuseni.

Convocarea CSAT vine ca urmare a solicitarii primita din partea a cinci membri ai CSAT, in data de 24 ianuarie, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Sase ministri cer CSAT sa analizeze greselile STS in cazul accidentului aviatic

Pe ordinea de zi a sedintei CSAT figureaza "raportul privind gestionarea de catre autoritatile administratiei publice cu responsabilitati in domeniul situatiilor de urgenta, conform legislatiei in vigoare, a evenimentului de aviatie din data de 20 ianuarie, in care a fost implicata aeronava BN-2, inregistrata YR-BRP, prezentat de prim-ministrul Guvernului Romaniei".

De asemenea, la sedinta CSAT va mai fi prezentat raportul directorului STS, Marcel Opris, privind activitatile desfasurate conform legilor, metodologiilor si procedurilor interinstitutionale existente in legatura accidentul aviatic din Muntii Apuseni.

Ponta a transmis solicitarea de convocare a CSAT

Prim-ministrul Victor Ponta a anuntat, duminica, trimiterea unei solicitari de convocare a CSAT.

Surse oficiale au declarat anterior ca premierul va solicita convocarea CSAT pentru a discuta modul in care a actionat conducerea Serviciului de Telecomunicatii Speciale in cazul accidentului aviatic din Muntii... mai mult


Marti, 28 Ianuarie 2014, ora 17:51

27 comentarii
Ponta contrazice legistii: victimele accidentului aviatic au murit la scurt timp de la impact

Ponta contrazice legistii: victimele accidentului aviatic au murit la scurt timp de la impact

Dupa ce a felicitat activitatea MAI, premierul Victor Ponta a declarat, vineri dimineata, ca victimele accidentului aviatic din Apuseni au murit la scurt timp dupa impact.

"Din pacate, cele doua victime au decedat la foarte scurt timp dupa accident", a declarat seful Guvernului, adaugand ca asta nu scuza faptul ca operatiunea de salvare a celor cinci supravietuitori a durat atatea ore.

Tragedie aviatica in Apuseni: Primele concluzii - de ce au murit studenta si Adrian Iovan (Video)

Spusele premierului sunt contrazise insa de analizele preliminare ale legistilor, care sustin ca studenta Aura Ion a murit dupa miezul noptii, iar Adrian Iovan undeva in cursul serii.

Decesul studentei, produs dupa miezul noptii

"Cred ca, in cazul studentei, ar fi avut sanse de supravietuire, in situatia in care era descoperita repede, adica in timp util. Fetita asta a supravietuit, a decedat dupa miezul noptii, in echipajul SMURD, in timpul manevrelor de resuscitare. (...) Decesul s-a declansat dupa ora 24:00, in timp ce masina era in comuna Horea.

Adrian Iovan, dupa semnele mortii, era decedat mai demult. La ora producerii autopsiei era mort de peste 12 ore. E greu de facut aprecieri, dar undeva spre seara", declara, marti, legistul Gheorghe Vieru, medic primar legist la Seviciul de Medicina Legala Alba.

Tragedie aviatica in Apuseni: Studenta a murit dupa miezul noptii, in ambulanta SMURD

Totodata, premierul a spus ca activitatea ministerului "a fost afectata de... mai mult


Vineri, 24 Ianuarie 2014, ora 14:03

27 comentarii
Accident aviatic in Apuseni: Medic: Daca nu erau gasiti aseara, am fi vorbit de 7 morti

Accident aviatic in Apuseni: Medic: Daca nu erau gasiti aseara, am fi vorbit de 7 morti

Coordonatorul national de transplant Victor Zota a declarat, marti, ca daca victimele accidentului aviatic nu ar fi fost gasite luni seara, pana dimineata am fi vorbit despre sapte morti, spunand ca acestia nu ar fi rezistat pentru ca, pe langa traumatisme, erau si in soc hipotermic.

Victor Zota a spus ca toate cele sapte victime erau in soc hipotermic, dar barbatii, fiind mai solizi si cu constitutie atletica, au rezistat, spre deosebire de fata, care, "fiind mai firava", nu a rezistat.

"Este greu de zis daca ar fi supravietuit, o sa vedem dupa necropsie. Pot sa va confirm ca, daca nu ar fi fost gasiti aseara, pana dimineata am fi vorbit despre sapte morti. Nu puteau sa treaca peste noapte", a spus Zota, intrebat daca crede ca ar fi fost salvate si cele doua persoane decedate in cazul in care s-ar fi intervenit mai repede.

Tragedie aviatica in Apuseni: Reactia STS, la 19 ore dupa dezastru - cand a fost localizat avionul (Video)

El a mai spus ca a fost "o operatiune ingrozitoare" si ca s-a aflat in contact la telefon cu medicul Radu Zamfir, caruia i-a dat indicatii spunandu-i sa aprinda un foc si sa faca zgomot cu fiare, pentru a fi localizati.

"A fost o operatiune ingrozitoare. (...) Cert este ca dupa ce s-a intunecat, lucrurile au capatat o intosatura extrem de nefavorabila, in ultima convorbire doctorul Zamfir mi-a spus ca daca mai dureaza mult nu stie daca mai rezista", a mai spus Zota.

In ceea ce o priveste pe tanara care si-a pierdut viata, el a... mai mult


Marti, 21 Ianuarie 2014, ora 14:57

1 comentariu

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba