acord micul trafic de frontiera

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
MAE a identificat solutii pentru incheierea Acordului de mic trafic cu Ucraina

MAE a identificat solutii pentru incheierea Acordului de mic trafic cu Ucraina

Expertii din MAE roman au identificat solutiile cele mai bune - pe care le vor propune in perioada urmatoare colegilor ucraineni - in vederea incheierii Acordului de mic trafic la frontiera, a declarat miercuri, ministrul de Externe, Teodor Baconschi.

Ministrul de Externe a precizat ca eforturile Romaniei vizeaza incheierea Acordului de mic trafic si, a mai spus Teodor Baconschi, este "foarte important" sa existe un mecanism pentru implementarea lui in parametri de eficienta maxima. "Din acest punct de vedere, avem datoria de a asigura conditiile optime pentru aplicarea acordului, pentru a oferi servicii de calitate solicitantilor de permise de mic trafic din zona de frontiera", a explicat seful diplomatiei romane.

El a subliniat ca acest Acord de mic trafic reprezinta in sine o facilitate pe care UE o ofera statelor terte, un fel de derogare de la rigorile regimului de vize pentru anumite categorii de cetateni ai statului tert - cei care locuiesc in zona de frontiera. Ucraina isi doreste un regim liberalizat de vize cu UE, iar un summit UE-Ucraina este programat saptamana viitoare, fiind primul la care va participa presedintele Viktor Ianukovici.

"Expertii din MAE roman au identificat solutiile cele mai bune, pe care le vor propune in perioada urmatoare colegilor ucraineni. Am incredere ca va exista o colaborare deschisa, pentru ca Acordul sa poata fi incheiat in perioada care urmeaza", a punctat ministrul roman de Externe.

Secretarul de stat pentru afaceri... mai mult


Miercuri, 17 Noiembrie 2010, ora 20:54

Liber la trecerea granitei cu Republica Moldova

Liber la trecerea granitei cu Republica Moldova

Incepand cu 31 martie, trecerea frontierei dintre Romania si Republica Moldova se va face in baza unor permise speciale, eliberate de cele doua state vecine.

Acordul privind micul trafic de frontiera permite cetatenilor ambelor tari, care au domiciliul intr-o localitate situata in apropierea frontierei sa circule fara vize, pana la o distanta de maxim 50 de kilometri in cealalta tara.

"Cererile pentru obtinerea permiselor speciale pot fi depuse incepand de astazi(n.red-duminica). Apreciem ca primul permis special va fi eliberat pe data de 31 martie", a declarat Minodora Cacnea, purtatorul de cuvant al Politiei de Frontiera Botosani, citat de Adevarul.

De acest acord vor putea beneficia locuitorii a 52 de orase si comune din judet, dar si aproximativ 1 milion de cetateni ai Republicii Moldova. mai mult


Duminica, 28 Februarie 2010, ora 19:40

1 comentariu
Acordul cu R. Moldova privind micul trafic de frontiera, ratificat de Senat

Acordul cu R. Moldova privind micul trafic de frontiera, ratificat de Senat

Plenul Senatului a ratificat joi, in unanimitate, in cadrul unei sesiuni extraordinare, Acordul dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova privind micul trafic de frontiera, semnat la Bucuresti la 13 noiembrie 2009.

In cadrul dezbaterilor, senatorul PSD Titus Corlatean, presedintele Comisiei de politica externa, a anuntat ca toti colegii sai vor vota "pentru", considerand ca "este vorba de un semnal politic pe care Romania il lanseaza atat in relatiile cu Republica Moldova, cat si cu UE".

"Este un acord care va fi profitabil in primul rand pentru cetatenii moldoveni", a spus senatorul PSD.

Din partea PD-L, senatorul Viorel Badea a tinut sa puncteze ca Acordul marcheaza revenirea la normalitate in privinta relatiei cu "cei de langa noi". "Grupul nostru va propune reactivarea comitetului interparlamentar cu Republica Moldova, vom face tot ce e posibil pentru readucerea politicii pe care am initiat-o in anii 1998-2000 in ceea ce priveste comunitatile romanesti de pretutindeni". La randul sau, senatorul PD-L de Suceava Orest Onofrei a ridicat problema unui acord similar si cu Ucraina.

Senatorul PNL Teodor Melescanu a precizat ca liberalii considera Acordul drept "un prim pas de apropiere" si de realizare a idealului de a trai "impreuna intr-o Europa unita, cu frontiere spirituale".

Un punct de vedere pentru sustinerea Acordului a fost exprimat si de senatorul UDMR Verestoy Attila.

"E firesc ca UDMR sa-si exprime nu numai acordul, dar si... mai mult


Joi, 14 Ianuarie 2010, ora 11:49

1 comentariu
Deputatii au ratificat acordul cu R. Moldova privind micul trafic de frontiera

Deputatii au ratificat acordul cu R. Moldova privind micul trafic de frontiera

Deputatii au votat, luni, in unanimitate, proiectul de Lege de ratificare a Acordului romano-moldovean privind micul trafic de frontiera intre cele doua tari, care permite sederea fara viza in Romania pe o perioada limitata a moldovenilor din zona frontierei comune.

Acordul dintre Romania si Moldova a fost semnat pe 13 noiembrie 2009 la Bucuresti, cu ocazia vizitei premierului moldovean Vlad Filat, care a solicitat ca acordul sa fie ratificat pana la sfarsitul anului. Conform acordului, cetatenii care locuiesc in mod legal de cel putin un an in zona frontierei comune vor putea sa intre si sa ramana in zona de frontiera a statului vecin pentru o perioada neintrerupta de trei luni.

Accesul transfrontalier se va putea face pe baza unui pasaport valabil si a permisului de mic trafic de frontiera, permis ce va avea valabilitatea cuprinsa intre doi si cinci ani. In expunerea de motive a legii, se arata ca actul normativ nu contravine normelor europene privind securitatea frontierelor.

"Aplicarea acordului corespunde si interesului Uniunii Europene ca frontierele cu vecinii sai sa nu constituie o bariera in calea comertului, a schimburilor sociale si culturale", se arata in expunerea de motive.

Premierul Emil Boc le-a solicitat, pe 6 ianuarie, parlamentarilor adoptarea, in cadrul sesiunii extraordinare, a Acordului cu privire la micul trafic de frontiera cu Republica Moldova, precizand ca a avut o discutie in acest sens cu omologul sau moldovean.

"As profita de... mai mult


Luni, 11 Ianuarie 2010, ora 23:33

Acordul de mic trafic la frontiera cu Romania, aprobat de R. Moldova

Acordul de mic trafic la frontiera cu Romania, aprobat de R. Moldova

Guvernul Republicii Moldova urmeaza sa aprobe in sedinta de miercuri Acordul cu privire la micul trafic de frontiera cu Romania.

Acordul a fost semnat la Bucuresti la 13 noiembrie de catre premierii celor doua state, Emil Boc si, respectiv, Vlad Filat.

Acordul va intra in vigoare dupa 30 de zile de la incheierea procedurilor interne din ambele state. mai mult


Miercuri, 18 Noiembrie 2009, ora 19:41

1 comentariu
Emil Boc si premierul R. Moldova vor semna acordul privind micul trafic la frontiera

Emil Boc si premierul R. Moldova vor semna acordul privind micul trafic la frontiera

Premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, si premierul interimar al Romaniei, Emil Boc, se vor intalni vineri la Bucuresti.

Seful Executivului moldovean a anuntat ca in cadrul acestei intalniri urmeaza sa semneze un acord privind micul trafic de frontiera intre cele doua tari vecine, anunta un comunicat al Guvernului roman remis Ziare.com.

Localitatile care intra sub incidenta acestei Conventii vor fi facute publice luni in Republica Moldova de Vlad Filat.

Premierul interimar roman si cel moldovean se vor intalni vineri la Palatul Victoria, la ora 13.00. La ora 16.50 va avea loc ceremonia de semnare a documentelor bilaterale, adica "Acordul privind Micul Trafic la Frontiera", si va fi semnat de primul-ministru in exercitiu al Romaniei, Emil Boc, si primul-ministru al Republicii Moldova, Vladimir Filat.

Va fi semnat si "Acordul interguvernamental cu privire la punctele de trecere a frontierei de stat dintre Romania si Republica Moldova" de catre ministrul interimar al Afacerilor Externe din Romania, Catalin Predoiu si viceprim-ministrul, ministru al Afacerilor Externe si Integrarii Europene din Republica Moldova, Iurie Leanca.

Un alt act ce urmeaza sa fie semnat de catre ministrul interimar al Afacerilor Externe din Romania, Catalin Predoiu si viceprim-ministrul, ministru al Afacerilor Externe si Integrarii Europene din Republica Moldova, Iurie Leanca va fi "Protocolul de amendare a Acordului interguvernamental privind promovarea si protejarea reciproca a... mai mult


Vineri, 13 Noiembrie 2009, ora 08:08

1 comentariu
MAE: Propunerile privind acordul de mic trafic cu Ucraina respecta normele UE

MAE: Propunerile privind acordul de mic trafic cu Ucraina respecta normele UE

Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei precizeaza miercuri , ca propunerile partii romane sunt conforme cu normele UE in vigoare si nu asa cum Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei le-a prezentat public, drept "inacceptabile".

Negocierile intre Romania si Ucraina referitoare la incheierea "Acordului intre Guvernului Romaniei si Cabinetul de Ministri al Ucrainei privind micul trafic de frontiera" sunt in derulare, in acest moment Romania asteptand raspunsul Ucrainei cu privire la elementele ramase in suspensie, arata un comunicat al MAE, remis Ziare.com.

Chestiunile care trebuie clarificate se refera la capacitatea de procesare a cererilor, precum si durata sederii pe baza permisului de mic trafic.

In privinta capacitatii de procesare a cererilor, Romania asteapta un raspuns din partea Ucrainei la solicitarea de deschidere a unui Consulat general la Ujgorod si a unei agentii consulare la Solotvino, fara de care nu este posibila implementarea Acordului.

Potrivit estimarilor partii ucrainene, beneficiarii prevederilor Acordului privind micul trafic de frontiera ar fi aproximativ 1,5 milioane de persoane. Partea romana apreciaza ca fara existenta acestor oficii consulare ale Romaniei, care sa elibereze aceste permise de mic trafic, Acordul nu va putea fi aplicat.

In ceea ce priveste durata sederii in baza permiselor de mic trafic, partea romana a facut apel in cadrul negocierilor la o abordare flexibila, in sensul acceptarii de catre Ucraina a... mai mult


Miercuri, 24 Iunie 2009, ora 21:14

Adjunctul ministrului de Externe al R. Moldova vine miercuri la Bucuresti

Adjunctul ministrului de Externe al R. Moldova vine miercuri la Bucuresti

Viceministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene al Republicii Moldova, Valeriu Ostalep, vine miercuri la Bucuresti, pentru o vizita de lucru.

Printre subiectele de pe agenda se numara si runda de negocieri dintre Romania si Republica Moldova privind Tratatul de baza, arata un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

O delegatie de experti din Republica Moldova s-a aflat la mijlocul lunii mai la Bucuresti pentru negocieri privind regimul frontierei de stat si a tratatului de baza dintre cele doua tari, MAE precizand foarte clar atunci ca nu s-a discutat si despre acordul privind micul trafic de frontiera.

Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene (MAEIE) de la Chisinau publicase, inaintea acestei runde de negocieri, o declaratie de presa prin care cerea Bucurestiului sa includa intreg teritoriul tarii, inclusiv Transnistria, in acordul privind micul trafic de frontiera. Chisinaul mai cere Romaniei sa semneze simultan Tratatul de frontiera si Conventia privind micul trafic de frontiera.

In cazul incheierii unui acord privind micul trafic la frontiera, locuitorii din apropierea granitei nu vor mai avea nevoie de vize, ci vor primi un permis de mic trafic frontalier local, valabil pe o perioada de minim un an, care le va permite sa se deplaseze liber intr-o zona bine stabilita, de maxim 50 de kilometri, de la frontiera cu Romania.

Comisia Europeana a exclus in mod categoric posibilitatea extinderii tratatului privind micul trafic de... mai mult


Luni, 26 Mai 2008, ora 18:13

5 comentarii
CE nu vrea sa includa tot teritoriul moldovean in acordul de microtrafic

CE nu vrea sa includa tot teritoriul moldovean in acordul de microtrafic

Acordul privind micul trafic de frontiera dintre Romania si Republica Moldova nu poate fi extins asupra intregului teritoriu moldovean, asa cum cer autoritatile de la Chisinau, ci doar pe o raza de maximum 50 km de la frontiera, a declarat pentru purtatorul de cuvant al CE, Pietro Petrucci, potrivit NewsIn.

"Acordul privind micul trafic de frontiera poate acoperi o zona de 30 de kilometri de fiecare parte a granitei, ce poate fi extinsa pana la maximum 50 de kilometri. Dar in nici un caz nu se poate include intreaga tara. Atunci nu am mai vorbi de trafic local", a spus purtatorul de cuvant al comisarului european Leonard Orban.

"Singurul lucru pe care-l permite Comisia statelor membre este sa aiba acorduri locale de frontiera cu state non-Schengen, pentru a face viata mai usoara oamenilor care traiesc de ambele parti ale granitei si sunt nevoiti s-o treaca din motive de slujba, de familie sau de alta natura"; a precizat Petrucci.

El a explicat ca persoanele care se pot deplasa fara viza trebuie sa aiba rezidenta in acea zona sau sa aiba legaturi familiale clare cu persoane rezidente acolo pe care le viziteaza.

Un caz similar este si la frontiera dintre Polonia si Ucraina, unde se solicita o zona mai mare de 50 de kilometri.

Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene (MAEIE) de la Chisinau a propus marti Romaniei sa includa intreg teritoriul Republicii Moldova in tratatul privind micul trafic de frontiera.

In cazul incheierii unui astfel de... mai mult


Miercuri, 14 Mai 2008, ora 21:02

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  2. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  3. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  4. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  5. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  6. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  7. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  8. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  9. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  10. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)