act identitate biometric

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Lansarea cartilor electronice de identitate, amanata

Lansarea cartilor electronice de identitate, amanata

Introducerea cartilor de identitate electronice nu va mai avea loc de la 1 iulie 2013, ci din 2014. Noile buletine vor contine amprentele a doua degete.

"In acest moment, proiectul de lege care vizeaza crearea cadrului legal necesar introducerii noilor acte de identitate, a fost adoptat de Senat si se afla in dezbatere la Comisiile de specialitate ale Camerei Deputatilor.

Ceea ce va pot spune este ca actul normativ va fi gata in acest an. Dupa aceea urmeaza implementarea platformei-pilot, intai la nivelul unui serviciu public si mai apoi se va implementa la nivel national. Dar, asta se va intampla pe undeva prin 2014", au declarat pentru Adevarul oficiali din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.

Carti de identitate cu microcip si amprente, de la 1 iulie

Noile carti de identitate vor fi de marimea unui permis de conducere, iar informatiile vor fi tiparite atat pe fata, cat si pe verso.

"In cartea electronica de identitate se inscriu, in plus, date in format electronic, si va avea si un cip cu certificate digitale si date biometrice ale titularului, constand in imaginea faciala, dar si imaginile impresiunilor papilare a doua degete", au precizat specialisti de la Biroul de Evidenta al MAI.

Acestia au mai precizat ca amprentele se colecteaza numai cu acordul expres al solicitantului cartii electronice de identitate sau, in cazul minorilor, numai cu acordul expres al parintilor. mai mult


Joi, 20 Iunie 2013, ora 21:30

1 comentariu
Forul Ortodox Roman critica introducerea actelor de identitate electronice

Forul Ortodox Roman critica introducerea actelor de identitate electronice

Forul Ortodox Roman(FOR) considera ca masurile de introducere in Romania a actelor de identitate electronice constituie un grav abuz, care pune bazele unui sistem de supraveghere permanenta a cetatenilor asa cum nu a mai existat niciodata pana acum in istorie.

Potrivit unui comunicat semnat Forul Ortodox Roman este in lucru si cardul de sanatate, un document electronic ce cuprinde istoricul bolilor si starea sanatatii tuturor oamenilor din Romania, iar la Ministerul Sanatatii se pune la punct un program de soft care sa gestioneze fisele electronice de sanatate ale tuturor cetatenilor tarii - o initiativa care ofera unor oameni acces la date strict personale.

"Lucrurile devin si mai sumbre daca ne gandim ca dezvoltarea controversatului proiect e-Romania poate duce la un grad de supraveghere care, dupa stiinta noastra, nu are precedent in alta tara din lume, prin acest proiect intentionandu-se crearea unei interfete electronice care sa cuprinda totalitatea interactiunilor dintre stat si cetatean, dar si - ceea ce este inca si mai important - dintre cetatean si cetatean", sustin semnatarii comunicatului.

Mai mult membrii FOR sustin ca responsabilii statului implicati in aceste proiecte logistice recunosc faptul ca singura garantie ca sistemul electronic de identificare a cetatenilor sa nu fie folosit in mod abuziv este calitatea celor care il administreaza.

"Dar niciodata, intr-un stat de drept constitutional, garantia respectarii libertatilor civice nu va sta in... mai mult


Marti, 19 Octombrie 2010, ora 21:07

5 comentarii
Buletinul biometric, facultativ: Romanii vor putea opta intre cartea de identitate si ... cip

Buletinul biometric, facultativ: Romanii vor putea opta intre cartea de identitate si ... cip

Romanii vor putea sa aleaga intre eliberarea unei carti de identitate sau a unei carti electronice de identitate, forma si continutul fiind stabilite prin hotarare de Guvern.

Potrivit unui proiect al ministerului de Interne, imaginile digitale ale amprentelor se vor sterge automat dupa personalizarea documentului biometric, informeaza Mediafax.

Potrivit noului proiect supus dezbaterii publice, cetatenii romani pot opta pentru eliberarea unei carti de identitate, a unei carti electronice de identitate fara impresiuni digitale (dar care permite utilizarea semnaturii digitale) sau a unei carti electronice de identitate care contine toate facilitatile si datele, inclusiv impresiunile digitale.

Datele cu caracter personal care se introduc in formatul tiparit sunt numele si prenumele titularului, sexul, cetatenia titularului, data si locul nasterii titularului, semnatura olografa a titularului, fotografia titularului, C.N.P, domiciliul titularului.

In formatul electronic se vor gasi aceleasi date, dar vor fi incluse si prenumele parintilor titularului, certificate digitale, date biometrice ale titularului, constand in imaginea faciala si imaginile impresiunilor papilare a doua degete.

Datele biometrice se colecteaza numai cu acordul expres al solicitantului sau, in cazul minorilor si al incapabililor, numai cu acordul expres al unuia dintre parinti ori al reprezentantului legal, pentru a fi inscrise in CEI, in scopul verificarii autenticitatii acesteia si... mai mult


Luni, 11 Octombrie 2010, ora 22:17

21 comentarii
IPP: Romania nu are nevoie de pasapoarte biometrice - e o afacere

IPP: Romania nu are nevoie de pasapoarte biometrice - e o afacere

Institutul pentru Politici Publice (IPP) sustine ca Romania nu are nevoie de noile pasapoarte biometrice, pe care le considera ca facand parte dintr-o afacere de 30 de milioane de euro, scumpe, inutile si in contradictie cu prevederile CEDO.

Reprezentantii IPP cer Ministerului Administratiei si Internelor sa renunte la introducerea pasapoartelor biometrice "avand in vedere nefundamentarea acestuia, precum si costurile excesive si inoportune in acest moment pentru implementarea unei asemenea masuri", se arata intr-un comunicat al institutiei.

"Exista o crestere semnificativa a furturilor de identitate prin falsificarea actualelor carduri de identitate care sa justifice aparitia unora noi cu elemente de securitate sporite?

Avand in vedere ca in motivarea acestui act se face referire la Directiva privind libera circulatie si sedere a persoanelor pe teritoriul UE, solicitam MAI sa ne precizeze unde in cadrul acesteia exista o prevedere care obliga Romania sa adopte un alt model de carte de identitate" se arata in comunicatul IPP.

"Solicitam reprezentantilor Ministerului sa ne prezinte macar un document oficial care ne impune adoptarea noilor carduri drept conditie de acces. (...) Solicitam MAI sa precizeze de ce a renuntat la procedura de a permite persoanelor care, din convingeri personale, refuza eliberarea unui act biometric sa poata solicita eliberarea unui act nebiometric, la fel ca la reglementarile privind pasapoartele, continua reprezentantii IPP.... mai mult


Luni, 23 August 2010, ora 19:51

12 comentarii
Bucurestenii pot depune cereri pentru pasapoarte biometrice

Bucurestenii pot depune cereri pentru pasapoarte biometrice

Incepand de luni, bucurestenii pot depune pentru prima oara cereri pentru eliberarea pasapoartelor biometrice.

Serviciul Public Comunitar pentru eliberarea si evidenta pasapoartelor din structura IPMB va incepe centralizarea cererilor pentru eliberarea controversatelor pasapoarte cu cip electronic, scrie Adevarul.

Cererile pot fi depuse la directia de eliberare din sediul de pe strada Nicolae Iorga nr. 27, situat in sectorul 1.

Pretul pasaportului va fi de 266 de lei, iar termenul de valabilitate este de 5 ani, in timp ce pasaportul simplu costa 96,2 lei si este valabil un an.

Romania a devenit in 2009 primul stat din lume care a inceput sa elibereze acest tip de act de identitate, care are si amprenta digitala pe langa clasica imagine faciala. Pasaportul este dotat cu un cip care stocheaza datele personale, avand 50 de elemente de siguranta, cu 18 mai multe decat cel obisnuit.

Actiunea a fost extrem de contestata de romanii ultrareligiosi, care sustin ca noile acte sunt "lucrarea Diavolului", deoarece contin asocierea de cifre satanice 666.

In plus, mai multe ONG-uri au atacat ordonanta privind introducerea pasapoartelor biometrice sustinand ca incalca drepturi din Constitutia Romaniei, precum cel la viata privata si dreptul la religie. mai mult


Duminica, 03 Ianuarie 2010, ora 13:04

20 comentarii
Britanicii au facut cunostinta cu noua carte de identitate biometrica

Britanicii au facut cunostinta cu noua carte de identitate biometrica

Britanici au putut sa vada joi, chiar de la ministrul de Interne Jacqui Smith, cum vor arata noile carti de identitate biometrice, care va fi acordata din noiembrie cetatenilor extracomunitari.

Cartea de identitate, de culoare roz sau albastra, va avea fotografia titularului, numele acestuia si statutul fata de legea imigratiei. Actul nu depaseste marimile unei carti de credit si va avea inscriptionate, pe verso, data nasterii, sexul si nationalitatea.

Cartea este dotata cu un cip, pe care vor fi stocate, printre altele, amprentele digitale si o imagine digitala a fetei posesorului, informeaza AFP.

Aceste carti de identitate vor ajuta la lupta "impotriva fraudelor privind identitatea si a muncii ilegale, la reducerea cazurilor de recurgere la identitati multiple in crima organizata si terorism, la pedepsirea celor care incearca sa abuzeze de pozitia lor si la permiterea persoanelor de a-si dovedi mai usor" identitatea, a declarat Smith, intr-o conferinta de presa. mai mult


Joi, 25 Septembrie 2008, ora 21:53

5 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  2. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  3. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  4. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  5. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  6. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  7. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  8. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  9. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  10. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala