acte cetatenie

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Alegeri europarlamentare 2014: Bucurestenii pot sa-si faca acte de identitate si in weekend

Alegeri europarlamentare 2014: Bucurestenii pot sa-si faca acte de identitate si in weekend

Bucurestenii care vor dori sa voteze la alegerile europarlamentare dar care au probleme din cauza valabilitatii actului de identitate isi vor putea procura un astfel de document chiar si duminica, pana la ora 21.00.

Programul de lucru al serviciilor publice comunitare de evidenta a persoanelor din Capitala a fost extins, pentru eliberarea actelor de identitate pentru persoanele cu drept de vot care nu au sau care au act de identitate cu temen de valabilitate expirat, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Primariei municipiului Bucuresti.

Astfel, sambata, programul de lucru cu publicul va fi intre orele 08.00 si 16.00, iar duminica, atunci cand vor avea loc alegerile europarlamentare, programul de lucru cu publicul va fi intre orele 08.00 si 21.00, mai transmite comunicatul.

Cartea de identitate se intocmeste si se elibereaza pe baza cererii scrise a persoanei si a documentelor cu care, potrivit legii, se face dovada numelui, starii civile, cetateniei romane si a domiciliului, mai informeaza Primaria municipiului Bucuresti.

Costul producerii si eliberarii cartii de identiatate este de 7 lei, in timp ce costurile pentru eliberarea unei carti de identitate provizorii este de 1 leu. In plus, cetatenii vor prezenta la eliberarea unui nou act de identitate si un timbru fiscal in valoare de 5 lei.

F.N. mai mult


Sambata, 24 Mai 2014, ora 15:43

Basescu, mesaj de Ziua Rromilor: Trebuie priviti drept cetateni ai Europei

Basescu, mesaj de Ziua Rromilor: Trebuie priviti drept cetateni ai Europei

Presedintele Traian Basescu a transmis un mesaj, marti, cu ocazia Zilei Internationale a Rromilor, afirmand ca reprezentantii acestei etnii trebuie priviti "drept cetateni ai Europei".

"Doresc sa transmit urarile mele cele mai calde comunitatilor rrome cu prilejul Zilei Internationale a Rromilor", isi incepe seful statului mesajul postat pe site-ul Administratiei Prezidentiale.

Basescu, despre rromi: Multi dintre cei integrati nu-si mai recunosc etnia

Acesta a spus despre integrarea comunitatilor rrome ca este "un subiect prioritar pentru Romania, dar si pentru intreaga Europa".

"Acest proces este unul de lunga durata si nu va putea reusi decat printr-un rol covarsitor acordat educatiei, ca baza a unei bune insertii sociale. Comunitatea rroma trebuie sa fie incurajata sa isi asume identitatea si, prin aceasta, unicitatea unei bogatii spirituale si culturale care isi pune amprenta asupra identitatii multor popoare, inclusiv asupra poporului roman", a spus Traian Basescu.

Un cleric hindus vrea interzicerea lui Basescu la summit-ul european pentru incluziunea rromilor

Presedintele considera ca rromii nu trebuie priviti doar ca reprezentanti ai unei etnii, ci si drept cetateni ai Europei.

"Este important ca aceasta zi sa ne determine sa ne gandim la modul in care percepem, la nivel individual si la nivelul societatii, comunitatea rroma. Nu este suficient sa condamnam prin lege discriminarea, segregarea, actele de violenta comise din ura rasiala. Cel mai... mai mult


Marti, 08 Aprilie 2014, ora 14:35

5 comentarii
C.Diaconescu, replica pentru Swoboda: Acordarea cetateniei moldovenilor, act de reparare istorica

C.Diaconescu, replica pentru Swoboda: Acordarea cetateniei moldovenilor, act de reparare istorica

Consilierul prezidential, Cristian Diaconescu, ii raspunde liderului socialistilor din Parlamentul European, Hannes Swoboda, pe tema cetateniei romane acordate moldovenilor, subliniind ca este in primul rand un act de reparare istorica.

Cristian Diaconescu se arata "convins ca toti colegii din Romania care fac parte din familia socialista i-au explicat domnului Swoboda cum sta situatia".

"Acordarea cetateniei pentru romanii din Republica Moldova reprezinta in primul rand un act de reparare istorica. Potrivit actelor normative din Romania, beneficiaza de acest drept cei care au fost privati prin gesturi politice, prin decizii politice de cetatenia romana", a declarat acesta la RFI Romania.

"Astfel de actiuni reparatorii intr-un numar mult mai mare decat privind cetatenii din Republica Moldova sunt duse la indeplinire de Franta si Spania, pentru cetateni din alte zone din spatiul extra-comunitar", a mai spus consilierul prezidential.

Uniunea Europeana ar trebui sa aiba reguli comune de acordare a cetateniei, a declarat marti liderul grupului socialist din PE, Hannes Swoboda, dand ca exemplu decizia presedintelui Traian Basescu de a acorda cetatenie "din belsug" moldovenilor.

"Nu este posibil ca problema cetateniei sa fie doar de competenta guvernelor nationale, deoarece odata cu dobandirea cetateniei unui stat membru se obtin drepturi europene: libertatea de circulatie, falicitati pentru vize si multe altele. Cand de exemplu domnul Basescu acorda cetatenie din... mai mult


Miercuri, 15 Ianuarie 2014, ora 20:58

3 comentarii
Un senator american renunta la cetatenia canadiana - urmeaza candidatura la prezidentiale?

Un senator american renunta la cetatenia canadiana - urmeaza candidatura la prezidentiale?

Senatorul republican Ted Cruz va renunta la cetatenia sa canadiana, acesta fiind inca un pas spre o posibila candidatura la alegerile prezidentiale din anul 2016.

Cruz s-a nascut in Canada si a promis ca va renunta la cetatenie, afirmand insa ca nu are "nimic impotriva Canadei", informeaza BBC.

Nascut dintr-o mama americana si un tata cubanez, senatorul din Texas s-a mutat in Statele Unite la varsta de patru ani, crescand ca un american.

Constitutia americana precizeaza insa ca doar "un cetatean nativ" este eligibil pentru functia de presedinte, insa nimeni nu a contestat posibilitatea ca Ted Cruz sa poata candida.

In varsta de 42 de ani, senatorul a facut declaratiile dupa ce un ziar din Dallas a scris ca faptul ca acesta s-a nascut in orasul canadian Calgary ii confera dubla cetatenie americana si canadiana.

"Datorita faptului ca mama mea era un cetatean american, nascuta in Delaware, am fost cetatean american la nastere. Cand eram copil, mama mea mi-a spus ca as putea alege sa solicit cetatenia canadiana, daca vreau. Am obtinut pasaportul american in liceu", a spus Ted Cruz.

"Voi renunta la orice cetatenie canadiana. Nimic impotriva Canadei, insa sunt american prin nastere si, ca senator al Statelor Unite, cred ca ar trebui sa fiu doar american", a mai declarat acesta.

Unii analisti vad discutia publica despre locul de nastere al lui Cruz si cetatenia sa drept ironica, dat fiind ca multi americani si-au petrecut ani de zile incercand sa arate ca... mai mult


Marti, 20 August 2013, ora 23:47

4 comentarii
Proiect de 35 milioane de euro: Actele de stare civila se vor emite online

Proiect de 35 milioane de euro: Actele de stare civila se vor emite online

Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) va evalua, in perioada urmatoare, ofertele depuse pentru sistemul informatic de depunere a cererilor si emitere online a actelor de stare civila, proiect in valoare de 35 de milioane de euro, a anuntat institutia.

Pentru emiterea unui nou document se intentioneaza ca cetatenii sa nu mai foloseasca decat cartea de identitate, restul documentelor regasindu-se in sistem.

"Pe 17 aprilie s-a incheiat etapa de depunere a proiectelor pentru implementarea unui proiect la nivel national, care are ca obiectiv general imbunatatirea si automatizarea sistemului de depunere a cererilor pentru emitere/eliberare si eliberarea efectiva a documentelor de stare civila.

Perioada in care au putut fi facute inregistrarile online a fost 18 martie-17 aprilie. Bugetul total al proiectului de eliberarea online a actelor de starea civila este de 35 milioane de euro", se arata intr-un comunicat al MSI.

Beneficiarul eligibil este un parteneriat intre MSI, ca lider de proiect, Ministerul Afacerilor Interne (prin Directia Generala pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei, MAI - DGCTI) si Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date (DEPABD).

Pentru emiterea unui nou document se intentioneaza ca cetatenii sa nu mai foloseasca decat cartea de identitate, restul documentelor regasindu-se in sistem.

"Nu este vorba de o simpla digitalizare a unor documente, ci de regandirea unor procese astfel incat cetatenii sa... mai mult


Vineri, 19 Aprilie 2013, ora 23:09

4 comentarii
Libanezul suspectat de tentativa de acte de terorism a fost retinut

Libanezul suspectat de tentativa de acte de terorism a fost retinut

Cetateanul libanez Hussein Kassem Ghzayel, in varsta de 34 de ani, suspectat de tentativa de acte de terorism, a fost retinut, miercuri dupa-amiaza, pentru 24 de ore, de catre procurorii DIICOT Craiova, pentru o alta membra a retelei fiind luata decizia interdictiei de a parasi localitatea.

Potrivit sefului DIICOT Craiova, Adrian Gluga, miercuri dupa-amiaza, a fost emisa ordonanta de retinere pentru 24 de ore pe numele cetateanului libanez Hussein Kassem Ghzayel, acesta fiind dus, in prezent, in arestul IPJ Dolj.

In aceeasi cauza, pe numele unei femei suspectate ca intermedia traficul de pistoale de tip Glock pe filiera Italia a fost data interdicatia de a parasi localitatea.

Conform sursei citate, femeia este sotia unui jandarm de la Gruparea Mobila a Jandarmeriei Craiova.

Audierile in acest caz, desfasurate la sediul DIICOT Craiova, au inceput miercuri dimineata, in jurul orei 10.30, si s-au incheiat in jurul orei 18.00.

Cetateanul libanez va fi prezentat, joi, in fata magistratilor Curtii de Apel Craiova, cu propunerea de arestare preventiva pentru 29 de zile.

In afara celor doi, au mai fost ridicate alte doua persoane suspectate ca se ocupau insa cu trafic de migranti, acestea urmand sa fie cercetate in stare de libertate.

Sursa citata a precizat ca, pe de o parte, cetateanul libanez este suspectat ca a facut demersuri pentru achizitonarea de arme letale si echipamente militare pentru a le furniza unor factiuni militare din Liban, Palestina si... mai mult


Miercuri, 10 Aprilie 2013, ora 21:52

Aproape 450.000 de cetateni moldoveni au vrut sa devina romani - Afla cati au reusit

Aproape 450.000 de cetateni moldoveni au vrut sa devina romani - Afla cati au reusit

Aproape 450.000 de cetateni moldoveni au depus, intre 1991 si 2012, cereri pentru obtinerea sau redobandirea cetateniei roman, peste 320.000 dintre acestea fiind solutionate pozitiv, iar alte aproximativ 125.000 de dosare urmand sa fie rezolvate, potrivit unui studiu al Fundatiei Soros.

Studiul releva faptul ca legislatia in domeniul acordarii sau redobandirii cetateniei romane s-a stabilizat in mare parte. Modificarile legislative operate de curand, in 2013, sunt proceduri de "cosmetizare" care au rolul de a imbunatati aspectele sensibile din circuitul dosarului de cetatenie, cum ar fi in special termenul de 60 de zile stabilit pentru solicitarea de relatii de catre Autoritatea Nationala pentru Cetatenie de la alte institutii abilitate, se arata in studiul "Redobandirea Cetateniei Romane: O politica ce capata viziune", realizat de Fundatia Soros.

Potrivit cercetarii, numarul total de dosare solutionate intre 1991 si 2012 este de 323.049, fiind vorba practic, aproape in totalitate, de raspunsuri pozitive. Numarul dosarelor solutionate continua sa creasca, dar numarul de cereri este in scadere, subliniaza realizatorii studiului.

Numarul total de cereri inregistrate pana la sfarsitul lui 2012 este de 449.783, ramanand aproximativ 125.000 de dosare care trebuie solutionate.

Potrivit studiului, in 2012, au fost depuse 87.015 de cereri, fiind primul an in care s-a inregistrat o scadere a acestora, de la 100.845 depuse in 2011.

Realizatorii cercetarii spun ca un... mai mult


Joi, 04 Aprilie 2013, ora 23:21

6 comentarii
Trei irakieni si un roman, condamnati pentru infiintarea unor firme cu acte false

Trei irakieni si un roman, condamnati pentru infiintarea unor firme cu acte false

Trei irakieni si un roman au fost condamnati la pedepse cu inchisoarea intre doi ani si trei ani si sase luni, fiind acuzati ca au infiintat, cu acte false, mai multe firme, ajutand astfel cetateni straini sa obtina fraudulos vize de lunga sedere pentru derularea de activitati comerciale in Romania.

Tribunalul Bucuresti i-a condamnat in 27 februarie pe cei patru la pedepse intre doi ani si trei ani si sase luni de inchisoare.

Cei patru au fost condamnati dupa ce, in complicitate cu alte persoane, au infiintat sau au ajutat cetateni irakieni sa infiinteze in Romania mai multe firme folosind inscrisuri false sau falsificate.

"In baza acestor firme, cetatenii respectivi, precum si altii au obtinut vize de lunga sedere in scopul derularii de activitati comerciale. Vizele au fost obtinute in mod fraudulos si au stat la baza trecerii frauduloase a frontierei romane", a precizat Politia Romana.

Mandatele de executare a pedepsei au fost puse in aplicare, in aceeasi zi, de politisti de la Directia de Investigatii Criminale - Serviciul Urmariri, in colaborare cu politisti de investigatii criminale din Politia Capitalei si IPJ Mehedinti, cu sprijinul Serviciului Roman de Informatii.

Cei trei cetateni straini au fost incarcerati in Centrul de Retinere si Arest Preventiv al Politiei Capitalei, iar cea de-a patra persoana a fost dusa in arestul IPJ Mehedinti. mai mult


Joi, 28 Februarie 2013, ora 14:18

Numarul romanilor care solicita cetatenie italiana sau spaniola a scazut

Numarul romanilor care solicita cetatenie italiana sau spaniola a scazut

Odata cu admiterea Romaniei in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, numarul compatriotilor care au decis sa solicite cetatenia italiana sau spaniola a scazut simtitor.

Potrivit datelor statistice oficiale, in Spania, dupa integrarea oficiala a Romaniei in UE, doar unul din o mie de cetateni romani a solicitat acordarea cetateniei spaniole, scrie Adevarul.

Aceasta tara nu permite dubla cetatenie, astfel ca un asemenea demers implica renuntarea la documentele romanesti.

In Italia, stat care permite dubla cetatenie, procentul compatriotilor care solicita documente italiene este de asemenea in scadere.

In anul 2007, doar 3.509 romani au primit cetatenia italiana. La acea data, comunitatea romaneasca din Peninsula numara in jur de 650.000 de persoane.

S-a redus numarul mariajelor aranjate

Pentru orice imigrant in Spania, obtinerea dreptului de munca este unul dintre principalele scopuri urmarite. Una dintre cele mai usoare modalitati de a obtine acest drept este casatoria cu o persoana de nationalitate spaniola.

La implinirea unui an de la casatorie, strainul primeste, la cerere, cetatenia mult-dorita. Au existat numeroase persoane care, in schimbul unei sume de bani, si-au "cumparat" un sot sau o sotie cu buletin de Spania.

Acum, odata cu ridicarea moratoriului privind accesul pe piata muncii impus cetatenilor din Romania si Bulgaria, aceasta practica nu-si mai are rostul.

Acte pentru cetatenia spaniola:

cerere tip de solicitare a cetateniei... mai mult


Vineri, 09 Ianuarie 2009, ora 12:56

2 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Cea mai mica proprietate privata din New York are dimensiunea unei felii de pizza
  2. Un glont intrat prin zid a omorat un copil de 8 ani
  3. Misterul craterelor din Siberia: Rasuflarea dragonului, ce ne poate aduce sfarsitul
  4. Descoperire misteriosa sub ruinele World Trade Center
  5. Stimati pasageri, ne pregatim sa aterizam. Aruncati drogurile la toaleta!
  6. Declaratie socanta a unui politician: Femeile nu ar trebui sa rada in public
  7. Politia, alertata de cetateni la Toronto: OZN-uri filmate pe cer (Video)
  8. Un actor de top a luat masa cu Bear Grylls: viermi si alte taratoare (Video)
  9. Situatii extreme incredibile pe care oamenii le-au suportat
  10. Avertisment al NASA: Pamantul ar putea fi lovit catastrofal din spatiu (Video)