acte cetatenie

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Cetatenii Suverani: Teroristii de care se tem americanii cel mai tare - Documentar

Cetatenii Suverani: Teroristii de care se tem americanii cel mai tare - Documentar

In acest moment, principalul pericol terorist al Statelor Unite nu il reprezinta extremistii musulmani, ci o subcultura ce se caracterizeaza prin actele de nesupunere si violenta indreptate catre guvernul american, o subcultura mult mai bine cunoscuta sub numele de miscarea Cetatenilor Suverani.

Un grup eterogen, lipsit de o conducere propriu-zisa, Cetatenii Suverani provin din medii sociale, politice si economice diverse, uniti numai de credinta ca ei sunt indivizi care se autoguverneaza.

Ei nu cred ca statul actioneaza in interesul oamenilor si se proclama liberi de controlul sau, renegand pe de-a intregul responsabilitatile pe care un cetatean american obisnuit le are.

Nu recunosc jurisdictia statului si nu se supun legii, reactionand violent cand se simt incoltiti, in ultimii ani trecand la veritabile actiuni de gherila impotriva politistilor si judecatorilor, vazuti ca instrumente de opresiune ale guvernului pe care-l considera ilegitim.

Vanati de Cetatenii Suverani

In 2010, doi politisti din Memphis opresc in trafic o camioneta in timpul unui control de rutina, dar sunt impuscati de sofer si de fiul sau minor. Acestia, la randul lor, sunt omorati de fortele de ordine, dupa o urmarire ce a culminat intr-un violent schimb de focuri.

In 2012, in Louisiana, doi politisti sunt ucisi si doi raniti, in urma unei ambuscade, iar in vara acestui an, intr-un alt caz mediatizat, doi politisti din Las Vegas sunt omorati de Cetatenii Suverani si infasurati... mai mult


Sambata, 25 Octombrie 2014, ora 20:32

7 comentarii
60.000 de noi cetateni romani pe an. Ce mai inseamna cetatenia romana? Interviu

60.000 de noi cetateni romani pe an. Ce mai inseamna cetatenia romana? Interviu

O cantareata de peste Prut a starnit un scandal imens, mai ales online, dupa ce a dezvaluit ca pentru ea cetatenia romana reprezinta o simpla viza de calatorie.

Dupa cazul Irina Tarasiuc, a aparut firesc si dezbaterea - este cetatenia romana doar un pasaport pentru cei care nu simt romaneste, dar vor sa fie liberi sa circule in UE?

Am stat de vorba cu Andrei Tinu, vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Cetatenie (ANC) si fiul fostului jurnalist Dumitru Tinu, despre aceasta problema spinoasa a relatiei Romania - Republica Moldova.

Am dori domnule Andrei Tinu sa obtinem cateva informatii legate de obtinerea cetateniei romane. Avem o relatie speciala cu Republica Moldova. Care este situatia acordarilor cetateniilor?

Autoritatea Nationala pentru Cetatenie a lucrat la maximul de randament. Reacordarea drepturilor reprezinta o politica de stat.

Fie ca fluxul cererilor a fost unul mic, fie ca vorbim de perioada de varf, durata de solutionare a fost una constanta, limitata de conditiile legii si capacitatea depunatorului de a pune la dispozitie documentatia necesara.

Daca ar fi sa amintim de o medie a numarului de dosare solutionare pe an, aceasta s-ar situa in jurul a 60.000 de cetatenii acordate.

Termenul de solutionare a unui dosar difera de la caz la caz, in functie de complexitatea verificarilor necesare precum si de actele depuse de solicitant.

Cam care este ponderea celor care depun dosarul si obtin si cetatenia romana?

Nu detin in acest... mai mult


Miercuri, 13 August 2014, ora 07:43

15 comentarii
Cat mai multi cetateni romani. Avem obligatia morala sa deschidem larg portile Basarabiei Interviu

Cat mai multi cetateni romani. Avem obligatia morala sa deschidem larg portile Basarabiei Interviu

Cetatenia romana iti ofera automat si calitatea de cetatean european, iar oportunitatile de care poti beneficia sunt destul de mari. Cand obtii insa cetatenia prin redobandire, iti asumi toate indatoririle pe care le ai fata de statul roman, inclusiv aceea de a fi cetatean onest fata de poporul din care pretinzi ca faci parte, spune deputatul Eugen Tomac.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Tomac a vorbit despre procesul "umilitor" prin care se poate redobandi cetatenia romana, care sunt cazurile in care cuiva ii poate fi retrasa cetatenia si ce solutii ar trebui sa implementeze statul roman pentru a evita cazuri preum cel al basarabencei Irina Tarasiuc, care si-a dorit cetatenie romana doar pentru a se plimba liber prin Uniunea Europeana.

O cantareata basarabeana spunea recent ca pasaportul romanesc reprezinta pentru ea o viza pentru UE. Este intr-adevar cetatenia romana doar un document cu o serie de avantaje?

Cetatenia romana iti ofera automat si calitatea de cetatean european, iar oportunitatile pe care le dobandesti prin acest statut sunt destul de mari. Cazul la care faceti referire m-a revoltat enorm, pentru ca sunt printre cei care a contribuit direct la imbunatatirea procesului de redobandire a cetateniei romane.

Nu este posibil sa ai un asemenea comportament la doar cateva clipe dupa ce ai depus juramantul in fata autoritatilor romane. Afirmatie ca "cetatenia romana este doar o viza" reprezinta o nota de dispret fata de natiunea romana. Cand obtii... mai mult


Joi, 07 August 2014, ora 09:57

23 comentarii
Alegeri europarlamentare 2014: Bucurestenii pot sa-si faca acte de identitate si in weekend

Alegeri europarlamentare 2014: Bucurestenii pot sa-si faca acte de identitate si in weekend

Bucurestenii care vor dori sa voteze la alegerile europarlamentare dar care au probleme din cauza valabilitatii actului de identitate isi vor putea procura un astfel de document chiar si duminica, pana la ora 21.00.

Programul de lucru al serviciilor publice comunitare de evidenta a persoanelor din Capitala a fost extins, pentru eliberarea actelor de identitate pentru persoanele cu drept de vot care nu au sau care au act de identitate cu temen de valabilitate expirat, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Primariei municipiului Bucuresti.

Astfel, sambata, programul de lucru cu publicul va fi intre orele 08.00 si 16.00, iar duminica, atunci cand vor avea loc alegerile europarlamentare, programul de lucru cu publicul va fi intre orele 08.00 si 21.00, mai transmite comunicatul.

Cartea de identitate se intocmeste si se elibereaza pe baza cererii scrise a persoanei si a documentelor cu care, potrivit legii, se face dovada numelui, starii civile, cetateniei romane si a domiciliului, mai informeaza Primaria municipiului Bucuresti.

Costul producerii si eliberarii cartii de identiatate este de 7 lei, in timp ce costurile pentru eliberarea unei carti de identitate provizorii este de 1 leu. In plus, cetatenii vor prezenta la eliberarea unui nou act de identitate si un timbru fiscal in valoare de 5 lei.

F.N. mai mult


Sambata, 24 Mai 2014, ora 15:43

Basescu, mesaj de Ziua Rromilor: Trebuie priviti drept cetateni ai Europei

Basescu, mesaj de Ziua Rromilor: Trebuie priviti drept cetateni ai Europei

Presedintele Traian Basescu a transmis un mesaj, marti, cu ocazia Zilei Internationale a Rromilor, afirmand ca reprezentantii acestei etnii trebuie priviti "drept cetateni ai Europei".

"Doresc sa transmit urarile mele cele mai calde comunitatilor rrome cu prilejul Zilei Internationale a Rromilor", isi incepe seful statului mesajul postat pe site-ul Administratiei Prezidentiale.

Basescu, despre rromi: Multi dintre cei integrati nu-si mai recunosc etnia

Acesta a spus despre integrarea comunitatilor rrome ca este "un subiect prioritar pentru Romania, dar si pentru intreaga Europa".

"Acest proces este unul de lunga durata si nu va putea reusi decat printr-un rol covarsitor acordat educatiei, ca baza a unei bune insertii sociale. Comunitatea rroma trebuie sa fie incurajata sa isi asume identitatea si, prin aceasta, unicitatea unei bogatii spirituale si culturale care isi pune amprenta asupra identitatii multor popoare, inclusiv asupra poporului roman", a spus Traian Basescu.

Un cleric hindus vrea interzicerea lui Basescu la summit-ul european pentru incluziunea rromilor

Presedintele considera ca rromii nu trebuie priviti doar ca reprezentanti ai unei etnii, ci si drept cetateni ai Europei.

"Este important ca aceasta zi sa ne determine sa ne gandim la modul in care percepem, la nivel individual si la nivelul societatii, comunitatea rroma. Nu este suficient sa condamnam prin lege discriminarea, segregarea, actele de violenta comise din ura rasiala. Cel mai... mai mult


Marti, 08 Aprilie 2014, ora 14:35

5 comentarii
C.Diaconescu, replica pentru Swoboda: Acordarea cetateniei moldovenilor, act de reparare istorica

C.Diaconescu, replica pentru Swoboda: Acordarea cetateniei moldovenilor, act de reparare istorica

Consilierul prezidential, Cristian Diaconescu, ii raspunde liderului socialistilor din Parlamentul European, Hannes Swoboda, pe tema cetateniei romane acordate moldovenilor, subliniind ca este in primul rand un act de reparare istorica.

Cristian Diaconescu se arata "convins ca toti colegii din Romania care fac parte din familia socialista i-au explicat domnului Swoboda cum sta situatia".

"Acordarea cetateniei pentru romanii din Republica Moldova reprezinta in primul rand un act de reparare istorica. Potrivit actelor normative din Romania, beneficiaza de acest drept cei care au fost privati prin gesturi politice, prin decizii politice de cetatenia romana", a declarat acesta la RFI Romania.

"Astfel de actiuni reparatorii intr-un numar mult mai mare decat privind cetatenii din Republica Moldova sunt duse la indeplinire de Franta si Spania, pentru cetateni din alte zone din spatiul extra-comunitar", a mai spus consilierul prezidential.

Uniunea Europeana ar trebui sa aiba reguli comune de acordare a cetateniei, a declarat marti liderul grupului socialist din PE, Hannes Swoboda, dand ca exemplu decizia presedintelui Traian Basescu de a acorda cetatenie "din belsug" moldovenilor.

"Nu este posibil ca problema cetateniei sa fie doar de competenta guvernelor nationale, deoarece odata cu dobandirea cetateniei unui stat membru se obtin drepturi europene: libertatea de circulatie, falicitati pentru vize si multe altele. Cand de exemplu domnul Basescu acorda cetatenie din... mai mult


Miercuri, 15 Ianuarie 2014, ora 20:58

3 comentarii
Un senator american renunta la cetatenia canadiana - urmeaza candidatura la prezidentiale?

Un senator american renunta la cetatenia canadiana - urmeaza candidatura la prezidentiale?

Senatorul republican Ted Cruz va renunta la cetatenia sa canadiana, acesta fiind inca un pas spre o posibila candidatura la alegerile prezidentiale din anul 2016.

Cruz s-a nascut in Canada si a promis ca va renunta la cetatenie, afirmand insa ca nu are "nimic impotriva Canadei", informeaza BBC.

Nascut dintr-o mama americana si un tata cubanez, senatorul din Texas s-a mutat in Statele Unite la varsta de patru ani, crescand ca un american.

Constitutia americana precizeaza insa ca doar "un cetatean nativ" este eligibil pentru functia de presedinte, insa nimeni nu a contestat posibilitatea ca Ted Cruz sa poata candida.

In varsta de 42 de ani, senatorul a facut declaratiile dupa ce un ziar din Dallas a scris ca faptul ca acesta s-a nascut in orasul canadian Calgary ii confera dubla cetatenie americana si canadiana.

"Datorita faptului ca mama mea era un cetatean american, nascuta in Delaware, am fost cetatean american la nastere. Cand eram copil, mama mea mi-a spus ca as putea alege sa solicit cetatenia canadiana, daca vreau. Am obtinut pasaportul american in liceu", a spus Ted Cruz.

"Voi renunta la orice cetatenie canadiana. Nimic impotriva Canadei, insa sunt american prin nastere si, ca senator al Statelor Unite, cred ca ar trebui sa fiu doar american", a mai declarat acesta.

Unii analisti vad discutia publica despre locul de nastere al lui Cruz si cetatenia sa drept ironica, dat fiind ca multi americani si-au petrecut ani de zile incercand sa arate ca... mai mult


Marti, 20 August 2013, ora 23:47

4 comentarii
Proiect de 35 milioane de euro: Actele de stare civila se vor emite online

Proiect de 35 milioane de euro: Actele de stare civila se vor emite online

Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) va evalua, in perioada urmatoare, ofertele depuse pentru sistemul informatic de depunere a cererilor si emitere online a actelor de stare civila, proiect in valoare de 35 de milioane de euro, a anuntat institutia.

Pentru emiterea unui nou document se intentioneaza ca cetatenii sa nu mai foloseasca decat cartea de identitate, restul documentelor regasindu-se in sistem.

"Pe 17 aprilie s-a incheiat etapa de depunere a proiectelor pentru implementarea unui proiect la nivel national, care are ca obiectiv general imbunatatirea si automatizarea sistemului de depunere a cererilor pentru emitere/eliberare si eliberarea efectiva a documentelor de stare civila.

Perioada in care au putut fi facute inregistrarile online a fost 18 martie-17 aprilie. Bugetul total al proiectului de eliberarea online a actelor de starea civila este de 35 milioane de euro", se arata intr-un comunicat al MSI.

Beneficiarul eligibil este un parteneriat intre MSI, ca lider de proiect, Ministerul Afacerilor Interne (prin Directia Generala pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei, MAI - DGCTI) si Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date (DEPABD).

Pentru emiterea unui nou document se intentioneaza ca cetatenii sa nu mai foloseasca decat cartea de identitate, restul documentelor regasindu-se in sistem.

"Nu este vorba de o simpla digitalizare a unor documente, ci de regandirea unor procese astfel incat cetatenii sa... mai mult


Vineri, 19 Aprilie 2013, ora 23:09

4 comentarii
Numarul romanilor care solicita cetatenie italiana sau spaniola a scazut

Numarul romanilor care solicita cetatenie italiana sau spaniola a scazut

Odata cu admiterea Romaniei in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, numarul compatriotilor care au decis sa solicite cetatenia italiana sau spaniola a scazut simtitor.

Potrivit datelor statistice oficiale, in Spania, dupa integrarea oficiala a Romaniei in UE, doar unul din o mie de cetateni romani a solicitat acordarea cetateniei spaniole, scrie Adevarul.

Aceasta tara nu permite dubla cetatenie, astfel ca un asemenea demers implica renuntarea la documentele romanesti.

In Italia, stat care permite dubla cetatenie, procentul compatriotilor care solicita documente italiene este de asemenea in scadere.

In anul 2007, doar 3.509 romani au primit cetatenia italiana. La acea data, comunitatea romaneasca din Peninsula numara in jur de 650.000 de persoane.

S-a redus numarul mariajelor aranjate

Pentru orice imigrant in Spania, obtinerea dreptului de munca este unul dintre principalele scopuri urmarite. Una dintre cele mai usoare modalitati de a obtine acest drept este casatoria cu o persoana de nationalitate spaniola.

La implinirea unui an de la casatorie, strainul primeste, la cerere, cetatenia mult-dorita. Au existat numeroase persoane care, in schimbul unei sume de bani, si-au "cumparat" un sot sau o sotie cu buletin de Spania.

Acum, odata cu ridicarea moratoriului privind accesul pe piata muncii impus cetatenilor din Romania si Bulgaria, aceasta practica nu-si mai are rostul.

Acte pentru cetatenia spaniola:

cerere tip de solicitare a cetateniei... mai mult


Vineri, 09 Ianuarie 2009, ora 12:56

2 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba