activitate seismica cutremur

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Cand petrolul zgaltaie pamantul: Cutremurele provocate de foraje, in crestere alarmanta

Cand petrolul zgaltaie pamantul: Cutremurele provocate de foraje, in crestere alarmanta

Studiu dupa studiu, oamenii de stiinta sunt tot mai siguri ca exploatarea petrolului si gazelor naturale prin foraje provoaca sute de cutremure pe teritoriul SUA.

Pana acum, cutremurele au fost relativ mici ca magnitudine si nu au provocat daune mai mari decat craparea tencuielii si panicarea localnicilor. Insa seismologii avertizeaza ca toata aceasta activitate poate spori riscul producerii unor cutremure mai puternice si mai periculoase, scrie agentia AP, preluata de NormanTranscript.

Pana acum, industria petrolului si gazelor sustinea ca legatura cu seismele necesita studiu suplimentar, insa dovezile se acumuleaza rapid si este foarte posibil sa genereze legi noi care sa limiteze forajele si sa faca aprobarea proiectelor mai dificila.

Gazele de sist in Romania si restul Europei, doar o fata morgana?

Jason Bordoff, director fondator al Center on Global Energy Policy la Universitatea Columbia, considera ca potentialul seismelor generate de om "este o ingrijorare importanta si legitima care trebuie analizata foarte serios" atat de legislatori, cat si de industrie.

Companiile si statele pot reduce riscul prin masuri de monitorizare atenta a operatiunilor, impunerea de standarde mai stricte si reciclarea apelor folosite la foraje, in loc de injectarea lor in subteran, considera expertul.

Cel mai recent studiu ce a relevat legatura dintre seisme si foraje a fost publicat saptamana aceasta de US Geological Survey.

USGS a facut publica prima harta detaliata... mai mult


Sambata, 25 Aprilie 2015, ora 13:03

5 comentarii
Alarmant? 56 de cutremure in Romania, in ultima luna

Alarmant? 56 de cutremure in Romania, in ultima luna

In ultimele 30 de zile, pe teritoriul Romaniei au avut loc 56 de cutremure, fapt neobisnuit si neintalnit de 15 ani. Bilantul nu cuprinde si seismul care a avut loc sambata dimineata, la ora 9:55, de 4,6 pe Richter, cel mai puternic din 2015.

Cel mai mare cutremur din 2015 a avut loc in Vrancea

In aceasta ultima luna s-a zgaltait pamantul cel mai des, asa cum era de asteptat, in zona seismica Vrancea. Doar joi au avut loc trei cutremure in cinci ore.

Trei cutremure in cinci ore in zona Vrancea

Insa au avut loc cutremure si in regiuni unde astfel de miscari telurice sunt rare, aparand o data la cativa ani. In perioada 21 decembrie-22 ianuarie, au fost 51 de cutremure in judetele Buzau si Vrancea, trei in Banat, unul in Oltenia si unul in Prahova. Noua au avut magnitudine peste 4 pe scara Richter.

Comparativ, in exact aceeasi perioada de acum un an, au fost 40 de seisme in zona Vrancea, doar 5 cutremure fiind mai mari de 4 pe scara Richter.

"Intr-adevar, activitatea seismica din tara noastra este mai mare acum decat in anii trecuti, in aceeasi perioada, decembrie-ianuarie. Ceva asemanator s-a mai inregistrat in anul 1999. Au fost mai multe cutremure mai mari de 4 pe scara Richter si mai multe de suprafata. Este adevarat ca acum 20 de ani aveam doar 20 de aparate de inregistrat seismele, iar acum avem o suta, deci culegem mai multe informatii si mai repede.

In Banat, inregistram doar cutremurele mai mari de 3 pe scara Richter, acum aflam despre toate. Noi... mai mult


Sambata, 24 Ianuarie 2015, ora 10:31

4 comentarii
Vine "marele cutremur" in Romania in 2015? Ce explicatii da directorul INFP

Vine "marele cutremur" in Romania in 2015? Ce explicatii da directorul INFP

Activitatea seismica din zona Vrancea se va incadra in 2015 in media de 15-20 de cutremure de adancime pe luna, dupa un an 2014 caracterizat de o activitate seismica ceva mai intensa, dar in limite normale, conform datelor statistice ale Institutului National pentru Fizica Pamantului (INFP).

"Pe baza statisticilor pot sa va spun cu destul de mare incredere ca vom avea cutremure in zona Vrancea in 2015, intre 15-20 de cutremure pe luna, cutremure adanci. Pentru cele de suprafata este putin mai dificil de evaluat pentru ca acestea apar mai sporadic si este greu de prezis, dar cu siguranta vor fi si cateva din acestea de suprafata, dar nu consider ca vor fi mai mari decat cutremurul inregistrat in luna noiembrie a anului trecut de 5,7 grade pe scara Richter", a declarat, luni, directorul stiintific al Institutului National pentru Fizica Pamantului (INFP), Mircea Radulian.

In ceea ce priveste anul 2014, Radulian a afirmat ca acesta a fost caracterizat de o activitate seismica putin mai mare decat in anii trecuti, dar in limite normale, cu o medie de 18-20 de cutremure pe luna.

"Daca o comparam cu anii anteriori, activitatea seismica in 2014 a fost poate putin mai mare decat in anii trecuti, dar nu in mod deosebit, pentru ca anii 2010-2012 au fost mai slabi ca activitate. Abia din octombrie 2013 s-a intensificat oarecum activitatea, dar tot in limite normale.

In 2014, au fost cateva secvente, respectiv cutremurul de suprafata de 5,7 grade pe Richter de la Marasesti... mai mult


Luni, 12 Ianuarie 2015, ora 21:50

1 comentariu
Peste 1.000 de cutremure au zgaltait Romania in 2013 - cate au fost in regiunea ta

Peste 1.000 de cutremure au zgaltait Romania in 2013 - cate au fost in regiunea ta

In tara noastra se produc intre 15 si 20 de cutremure in fiecare luna, spun specialistii de la Institutul National pentru Fizica Pamantului (INFP). Ei sustin ca Romania este o tara cu activitate seismica intensa, cele mai multe cutremure avand loc in zona Vrancea.

In aceasta regiune, aproape 350 de cutremure s-au produs de la inceputul anului pana in prezent, potrivit Romania TV. Chiar si un studiu realizat de experti europeni arata ca Romania se numara printre tarile cu cel mai mare risc seismic din Europa, precizand ca un cutremur puternic ar putea avea loc in urmatorii 50 de ani.

Vrancea, Hateg, Moldova si Banat sunt zonele seismice ale Romaniei, insa nu in toate activitatea seismica este una intensa. Datele centralizate ale INFP arata ca nu mai putin de 1.114 cutremure s-au produs in tara noastra pe parcursul acestui an.

Cum a fost devastat Bucurestiul de cutremurul din '77 - imagini noi

"In 2013, in Vrancea, la adancime, s-au produs 193 de cutremure, cel mai mare seism, de 5,5, fiind inregistrat pe data de 6 octombrie. Tot in Vrancea in 2013, dar la suprafata, s-au produs 156 de cutremure, cel mai mare, de 3,2, fiind inregistrat pe 22 februarie", a lamurit Mircea Radulian, directorul stiintific al institutului.

Acesta a adaugat ca regiunile cu cea mai mare activitate seismica, dupa Vrancea, sunt Moldova si Galati, unde s-au produs, de la inceputul anului 376 de cutremure, cele mai puternice avand 3,9 grade pe scara Richter.

"Urmatoarea regiune unde... mai mult


Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 16:00

3 comentarii
Nou cutremur in Vrancea - in ultima luna, activitatea seismica a fost intensa in toata tara

Nou cutremur in Vrancea - in ultima luna, activitatea seismica a fost intensa in toata tara

Un cutremur cu magnitudinea de 3,6 grade pe scara Richter s-a produs, sambata seara, in Vrancea.

Seismul a fost inregistrat la ore 18:56, potrivit Institului National pentru Fizica Pamantului.

Cutremurul s-a produs la o adancime de 140 de kilometri.

Cutremur de 3,2 grade in Hunedoara

Acesta vine dupa o activitate seismica intensa in intreaga tara. In ultima luna au fost inregistrate cutremure in Vrancea, Prahova, Galati si chiar la Hunedoara. mai mult


Sambata, 02 Noiembrie 2013, ora 19:29

3 comentarii
Un nou vulcan e gata sa erupa in Islanda

Un nou vulcan e gata sa erupa in Islanda

Un nou vulcan sta sa erupa in Islanda, oamenii de stiinta asteptandu-se ca fenomenul sa fie similar, ca si intensitate, celui de anul trecut, care a facut ca traficul aerian sa fie serios perturbat timp de mai multe zile.

Geologii au detectat risc mare de eruptie, in urma mai multor cutremure. De aceasta data, vulcanul care ar putea face probleme este al doilea cel mai mare de pe insula, Bardarbunga, conform titluDaily Mail.

Potrivit profesorului islandez de geofizica Pall Einarsson, perimetrul din jurul vulcanului arata semne de intetire a activitatii in ultima vreme, un "motiv serios de ingrijorare", dupa cum se exprima acesta.

Potrivit geofizicianului, activitatea inregistrata in vecinatatea vulcanului Bardarbunga este cea mai puternica din ultima vreme si "nu exista niciun dubiu" ca lava va iesi la suprafata. Este cea mai activa zona seismica din intreaga tara.

Vulcanul Bardarbunga a erupt, ultima oara, in 1910. Insa cea mai recenta eruptie majora a fost in 1477, cand s-a inregistrat si cea mai mare cantitate de lava aruncata de un vulcan de pe Terra in ultimii 10.000 de ani.

Eruptia de anul trecut, in sudul insulei, a creat haos in lume si sute de avioane au fost "consemnate" la sol, din cauza norului de cenusa. mai mult


Joi, 10 Februarie 2011, ora 13:31

Unde va avea loc urmatorul cutremur catastrofal?

Unde va avea loc urmatorul cutremur catastrofal?

Cutremurul devastator din Haiti si numarul urias de victime i-au luat pe multi prin suprindere si a relansat discutiile despre pericolul seismelor si masurile de siguranta.

Toate lumea se intreaba acum cand si unde va avea loc urmatoarea catastrofa, iar geologii stau cu ochii pe cel putin cinci zone de pe Glob care nu sunt prea cunoscute pentru activitatea seismica, dar unde ar putea avea loc dezastre ca in Haiti, informeaza Foreign Policy.

Delta fluviului Mississippi din Statele Unite este una dintre aceste zone. Falia New Madrid, care trece prin statele Illinois, Missouri, Arkansas, Kentucky, Tennessee, si Mississippi, a provocat ultimul cutremur puternic in anul 1812.

Seismul care a avut loc aici in 1812 a fost atat de puternic incat fluviul Mississippi a inceput sa curga in directie inversa, a miscat clopotele bisericilor din Boston. Suprafata afectata a fost de trei ori mai mare decat cea lovita de marele cutremur din San Francisco, in 1906.

In urma cu 200 de ani, populatia nu era supusa unui risc prea mare, dar marile orase Saint Louis si Memphis de astazi se afla exact in zonele de risc de pe cea mai periculoasa falie din SUA.

Pentru ca toata atentia din SUA este indreptata spre cutremurele din California, statele sub care se afla falia New Madrid nu sunt pregatite. Din aceasta cauza, geologii avertizeaza ca un eventual cutremur ar produce cele mai mari pierderi economice provocate de un dezastru natural in Statele Unite.

Turcia a fost lovita de... mai mult


Vineri, 22 Ianuarie 2010, ora 23:58

28 comentarii
Zona Caraibelor, una dintre cele mai expuse din lume la seisme

Zona Caraibelor, una dintre cele mai expuse din lume la seisme

Zona Caraibelor este una dintre cele mai expuse regiuni din lume la seisme, alaturi de intreaga zona a Pacificului, bazinul Mediteranei si Orientul Mijlociu, pana in nordul Indiei.

Suprafata Terei este impartita in placi tectonice, care se misca unele fata de altele. In numeroase regiuni de pe coasta, placile oceanice aluneca sub placile continentale: proces ce se numeste subductie si provoaca seisme.

"Chiar daca unele cutremere devastatoare pot sa se produca in interiorul placilor, departe de marginile lor, peste 95% din energia seismica eliberata la suprafata Pamantului este la limita placilor", a explicat Institutul francez de cercetare pentru exploatarea marii (IFREMER), pe site.

Bazinul Pacificului este o zona de subductie foarte activa din punct de vedere seismic. Cutremurele sunt numeroase si violente din Chile pana in Alaska si din Japonia pana in Noua Zeelanda, trecand prin Indonezia si Filipine.

Aflata si la intalnirea dintre doua placi terestre, regiunea Haiti a fost afectata in 13 ianuarie de o miscare laterala a placii Caraibelor inspre placa Nord-Americana.

Placile pot si sa intre in coliziune. Este si cazul Indiei, care se scufunda cu cativa centimetri pe an sub continentul eurasian, ceea ce a dus la formarea lantului muntos Himalaya. Acest proces, care a inceput in urma cu 70 de milioane de ani, duce in mod regulat la cutremure de magnitudine mare.

Dar seisme devastatoare se pot produce si departe de limitele dintre placi, asa cum a fost... mai mult


Vineri, 15 Ianuarie 2010, ora 23:31

6 comentarii
Cum se produc cutremurele de pamant?

Cum se produc cutremurele de pamant?

Cele mai puternice cutremure din lume se produc atunci cand doua placi tectonice convergente jonctioneaza, arata un studiu publicat vineri.

Cercetarea arata ca intensitatea cutremurelor este influentata de invelisul de la varful acestor placi.

Invelisul coincide cu zonele in care se produc seisme de intensitate mica sau unde au loc activitati telurice non-vulcanice, care sunt concentrate in zone cu temperaturi de peste 450 de grade Celsius, arata studiul coordonat de pofesorul Teh-Ru Alex Song, de la Institutul Carnegie din Statele Unite, citat de Eurekalert.org.

Pentru un rezultat cat mai exact, oamenii de stiinta au analizat, timp de 20 de ani, informatiile adunate din activitate seismica in sudul Mexicului, unde placa tectonica denumita Cocos a alunecat sub placa nord-americana.

"Putem afla multe detalii despre structura Pamantului, in functie de viteza, puterea si interferentele diferitelor unde seismice. In mod normal, undele P sunt cele mai rapide. Acest tip de unde, denumite si unde de comprimare, se propaga cu o viteza de aproximativ 1 pana la 5 mile pe secunda (1,6 pana la 8 kilometri/secunda), depinzand de materialul prin care se deplaseaza.", a explicat Song.

Cercetatorii au analizat si undele S sau undele de taiere, care ajung la suprafata putin in urma undelor P. In timp ce aceste unde sunt in miscare, ele deplaseaza in afara particule de roca, impingandu-le perpendicular cu calea undelor. Astfel rezulta prima perioada de ondulare asociata... mai mult


Vineri, 24 Aprilie 2009, ora 20:55

2 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Misterul lacului care dispare printr-o gaura bizara (Video)
  2. Ce a facut o femeie la volan. Oficialii, uluiti: E mult peste ceea ce am vazut vreodata (Video)
  3. Statul Islamic si-a deschis hotel de 5 stele
  4. Cruzime incredibila: De ce au fost niste papagali indesati de vii in sticle de plastic
  5. Experiment fiscal la sugestia ministrului "Orlando": Cum a ajuns sa coste o pizza rece 65 de lei
  6. Ti-ar placea sa te dai cu placa pe terenul de golf? Acum se poate si asta!
  7. Padurea zombi de la Cernobil - copacii morti care refuza sa dispara
  8. Gadget ca-n filme: S-a inventat camera cu termoviziune pentru smartphone
  9. S-a inventat fierul de calcat vertical - vezi cum functioneaza
  10. Inventii utile: ai vazut noul sezlong ergonomic cu parasolar?