aderare romania euro

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Drumul Romaniei spre zona euro: pericole si provocari

Drumul Romaniei spre zona euro: pericole si provocari

"Drumul Romaniei spre Euro: oportunitati si provocari" este prima conferinta din ciclul de evenimente financiar-bancare de anul acesta si va avea loc pe 26 februarie, la Godot Cafe-Teatru, ora 09:30, fiind dedicate procesului de pregatire pentru adoptarea monedei euro de catre tara noastra.

Recenta criza financiara si economica a scos in evidenta faptul ca proiectul euro are mari avantaje, dar si imperfectiuni majore care genereaza dezechilibre monetare, financiare si economice semnificative si sustine aparitia si dezvoltarea unor tendinte divergente majore.

Se vorbeste intens nu numai de o falie est-vest in Uniunea Europeana, dar si de un clivaj nord-sud, explicabil printr-o "nationalizare" tot mai accentuata a politicilor economice si sociale in dauna unei coordonari extinse a acestor politici si a sporirii solidaritatii si coeziunii statelor membre.

Noul Pact de Stabilitate si Crestere, Uniunea Bancara Europeana, Uniunea Fiscala Europeana sunt numai cateva instrumente stabilite post-criza tocmai pentru a raspunde provocarilor crizei si a configura o zona euro mai bine articulata, functionala si eficienta.

Patru ani ne mai despart de termenul propus pentru intrarea Romaniei in clubul monedei unice, asa ca se nasc o serie de intrebari legitime, la care vin sa ne raspunda, in cadrul conferintei "Drumul Romaniei spre Euro: oportunitati si provocari", bancheri de renume si personalitati din industrie.

Adoptarea monedei euro de catre Romania este o obligatie... mai mult


Joi, 19 Februarie 2015, ora 12:53

2 comentarii
Isarescu vrea o lege privind aderarea la euro in 2019

Isarescu vrea o lege privind aderarea la euro in 2019

Guvernatorul Mugur Isarescu considera ca Romania indeplineste toate criteriile de aderare la euro, dar tinta convenita politic, de 1 ianuarie 2019, ar trebui cuprinsa intr-o lege adoptata de Parlament, dupa alegerile prezidentiale, pentru ca ciclurile electorale sa nu afecteze reformele necesare.

Prezent la prima editie a Conferintei Stiintifice Anuale a Economistilor Romani din Mediul Academic din Strainatate (ERMAS 2014), guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a afirmat ca problema adoptarii euro nu este "daca va avea loc, ci cand".

"Eu sunt un sustinator convins al acestor doua proiecte majore, adoptarea euro si aderarea la Uniunea Bancara. Problema este nu daca, ci cand se vor realiza, ceea ce conteaza este alegerea cu intelepciune a momentului potrivit pentru efectuarea celor doi pasi importanti pe drumul integrarii europene.

(...) In prezent, Romania indeplineste toate criteriile de la Maastricht de adoptare a euro, inclusiv rata medie anuala a inflatiei. Romania, singura, a fost cea care, printr-un fericit consens politic intre Guvern si Presedintie, a stabilit verbal data de 1 ianuarie 2019 ca tinta ca adoptare a euro", a spus Isarescu.

Isarescu, despre aderarea la euro. Cand ar putea avea loc

Isarescu vede necesar un angajament mai ferm privind tinta de adoptare a monedei euro la 1 ianuarie 2019, obiectiv strategic, care sa fie cuprins intr-o lege adoptata in Parlament.

"Tinta de adoptare a euro, 2019, este inca verbala. Credem ca ar fi bine sa fie... mai mult


Luni, 18 August 2014, ora 20:31

1 comentariu
Ambasadorul francez: Aderarea Romaniei la Schengen, un cartof fierbinte pentru toate tarile UE

Ambasadorul francez: Aderarea Romaniei la Schengen, un cartof fierbinte pentru toate tarile UE

Aderarea Romaniei la spatiul Schengen a devenit un "cartof fierbinte" pentru toate tarile din Uniunea Europeana, dar si un subiect politic, este de parere ambasadorul francez la Bucuresti, Philippe Gustin.

Diplomatul francez subliniaza, intr-un interviu acordat Mediafax, ca nu exista legatura intre aderarea la spatiul Schengen si subiectul imigratiei si al rromilor.

"Romania nu e in Schengen si rromii sunt peste tot in Europa, iar Marea Britanie nu e in Schengen si are rromi. E simplu, legatura dintre Schengen si migratie e o legatura falsa", a spus Gustin.

Basescu: Imi doresc ca, pana termin mandatul, sa intram in Schengen macar cu aeroporturile

Acesta considera ca aderarea tarii noastre la spatiul Schengen este un subiect de politica interna, deoarece este un subiect de conflict intre oamenii politici - atat cei romani care doresc intrarea in Schengen, cat si cei din diferite tari europene.

"E un subiect devenit politic si apoi fiecare tara a incercat sa scape de acest cartof fierbinte. Azi e vina Olandei, maine va fi vina Germaniei, apoi a Frantei. Niciodata nu a existat un consens. Ori un raspuns pozitiv pe Schengen va veni in momentul unui consens, cand toate tarile vor fi de acord. Trebuie gasit acest consens, si cooperam cu Romania, cu alte tari pentru a ajunge la el cat mai curand posibil", sustine Phillipe Gustin.

Basescu: Imi doresc ca, pana termin mandatul, sa intram in Schengen macar cu aeroporturile

Ambasadorul considera ca "lucrurile pot... mai mult


Luni, 10 Februarie 2014, ora 17:35

8 comentarii
Viviane Reding: Aderarea Romaniei la Schengen ar putea fi amanata

Viviane Reding: Aderarea Romaniei la Schengen ar putea fi amanata

Comisiarul european pentru Justitie, Viviane Reding, declara ca nu ar fi "surprinsa" daca aderarea Romaniei la spatiul Schengen ar fi amanata.

Totodata, vicepresedintele Comisiei Europene a declarat, intr-un interviu pentru Le Monde, ca puciul parlamentar din Romania a putut fi oprit printr-o actiune conjugata a Comisiei, a Parlamentului European, dar si a FMI.

Comisarul european a vorbit despre criza politica din Romania, precizand totodata ca spera ca, dupa esecul demiterii presedintelui Traian Basescu, fortele politice sa poata coabita.

"Mentinem o monitorizare atenta dupa batalia teribila care a avut loc in ultimele doua luni. Am putut spune 'stop' acestui soi de puci parlamentar. Am evitat ce era mai rau datorita unei actiuni ferme din partea a numerosi actori, printre care Comisia Europeana, Parlamentul si statele europene, dar si din partea FMI.

Cele mai grave derive au putut fi limitate gratie mecanismului de verificare si control pe care l-am instituit. Speram ca toti actorii politici vor putea depasi divergentele si vor putea pregati alegerile legislative. Tinerele democratii din Est trebuie sa realizeze in timp scurt ceea ce noi, vechile state, am realizat in decenii", a afirmat Reding.

Intrebata de jurnalistii francezi daca aderarea Romaniei la Schengen mai este de actualitate, comisarul a spus ca nu ar fi surprinsa de o eventuala amanare.

"Decizia le apartine statelor membre, in unanimitate, daca deschid sau nu frontierele, in baza unei... mai mult


Sambata, 01 Septembrie 2012, ora 13:48

35 comentarii
Aderarea Romaniei la zona euro: 2024, o tinta mai realista

Aderarea Romaniei la zona euro: 2024, o tinta mai realista

Aderarea Romaniei la zona euro ramane o tinta a guvernantilor, in ciuda situatiei economice actuale a tarilor care fac parte din uniunea monetara, dar si a evolutiei situatiei din tara. Cat de probabil este insa un astfel de scenariu si mai ales respectarea tintelor impuse pana in 2015?

Pe langa criteriile stricte pe care Romania ar trebui sa le indeplineasca pana in 2015, liderii Uniunii Europene ar trebui sa ne permita accesul in zona euro. Daca inainte totul depindea de noi, acum situatia Greciei si Portugaliei, care au aderat la zona euro inainte de a fi pregatite complet, poate fi data ca exemplu si folosita ca scuza pentru blocarea accesului Romaniei in uniunea monetara.

"In primul rand as spune ca dincolo de intrebarea "daca e o idee buna sau nu", e problema daca e o idee realizabila. Nu stiu in ce masura felul in care au fost primite in zona euro anumite state, precum Grecia si Portugalia, se va mai repeta intr-un viitor apropiat, inclusiv in privinta Romaniei", a declarat pentru Business24 analistul financiar Constantin Rudnitchi.

Citeste mai multe despre Aderarea Romaniei la zona euro: 2024, o tinta mai realista pe Business24.ro mai mult


Vineri, 31 August 2012, ora 12:24

1 comentariu
Zona euro, un fiasco total - Ar trebui sa mai adere Romania la moneda unica? Sondaj

Zona euro, un fiasco total - Ar trebui sa mai adere Romania la moneda unica? Sondaj

Zona euro - uniunea fiscala a 17 state din Uniunea Europeana care au adoptat moneda unica euro - traverseaza, de ceva vreme, o criza care are o singura directie: marginea unei prapastii numite esec.

Inca de la inceput, introducerea monedei unice euro in statele Uniunii Europene s-a vrut o incercare de a crea un spatiu asemanator Statelor Unite si, evident, crearea unei unitati monetare care sa reprezinte un adversar pe masura dolarului.

Insa europenii au vrut sa puna in acelasi ring, de pe pozitii comune, un dolar adoptat de Congresul Confederatiilor Statelor Unite in anul 1785 cu un euro conceput in 1995 si nascut in 1999.

Soros: Germania mai are trei luni pentru a stopa criza euro

De asemenea, trebuie sa avem in vedere ca dolarul este moneda unica a ceea ce se cheama Statele Unite ale Americii. Euro, in schimb, este moneda unica a 17 dintre cele 27 de tari ale UE, intr-un continent care are, in total, 49 de tari. Se putea, oare, o Europa mai divizata!?

Asa cum s-a tot spus, criza din zona euro tine, intr-adevar, de datoriile suverane si de criza sistemului bancar. Insa mai exista si o alta cauza: Europa nu este o uniune fiscala, acesta fiind principalul motiv al esecului euro.

Zona euro, acest turn Babel al Europei, nu avea cum sa dea, peste noapte, o moneda puternica pentru ca euro nu a venit ca ceva natural, ci mai degraba ca ceva fals si fortat, in care europenii spun ca au incredere, insa doar la nivel verbal.

O moneda nu are cum sa fie puternica... mai mult


Luni, 04 Iunie 2012, ora 17:44

32 comentarii
Ilie Serbanescu spune ca zona euro inchide portile pentru Romania 7-10 ani

Ilie Serbanescu spune ca zona euro inchide portile pentru Romania 7-10 ani

Analistul financiar Ilie Serbanescu se arata de parere ca Romania nu va fi primita in zona euro pentru cel putin 7-10 ani, din cauza Greciei, a carei situatie economica a pus in pericol moneda unica.

"Nenorocirea nu se poate intampla, pentru ca daca deliram noi, ei nu sunt nebuni sa se lege la cap cu tari ca Romania, dupa experienta cu Grecia. Usa e inchisa pentru toti candidatii cel putin 7-10 ani", a declarat Serbanescu pentru Evenimentul Zilei.

El crede ca si alte tari au renuntat sa intre in zona euro in perioada urmatoare, tocmai din aceasta cauza, chiar daca erau mai pregatite decat Romania.

"E nevoie sa facem reformele prevazute in planul de trecere la euro, dar poate ar trebui sa ne gandim daca nu e bine sa le facem altcumva, folosind avantajele neparticiparii, cand avem la dispozitie politica valutara si cea fiscala, nu doar pe cea fiscal-bugetara", a completat Serbanescu.

Obiectivul Romaniei e intrarea in zona euro in anul 2015, desi insusi presedintele Traian Basescu a ridicat dubii asupra indeplinirii sale, chiar daca a spus ca nu se va renunta la acesta. mai mult


Joi, 26 Mai 2011, ora 21:55

6 comentarii
Guvernul decide data aderarii Romaniei la euro

Guvernul decide data aderarii Romaniei la euro

Guvernul va discuta vineri despre data optima pentru intrarea Romaniei in zona euro. Romania va decide daca va renunta la obiectivul 1 ianuarie 2015 de adoptare a monedei euro. Premierul Emil Boc a declarat ca o decizie finala privind data aderarii Romaniei la euro va fi luata pana la finele lunii aprilie.

Potrivit ultimelor declaratii, premierul Emil Boc inclina spre mentinerea datei stabilita anterior pentru aderarea la euro - ianuarie 2015. Pentru a face acest lucru, insa, Romania trebuie sa-si creasca indicatorii economici la nivelul care sa ii asigure performanta si in interiorul zonei euro.

Pe de alta parte, potrivit unor documente din Programul de Convergenta, Guvernul a renuntat deja la data de 1 ianuarie 2015, ca termen pentru intrarea in euro zona. mai mult


Vineri, 29 Aprilie 2011, ora 08:25

Andreea Paul Vass: Romania ar trebui sa mentina obiectivul 2015 pentru adoptarea euro

Andreea Paul Vass: Romania ar trebui sa mentina obiectivul 2015 pentru adoptarea euro

Romania ar trebui sa mentina obiectivul 2015 pentru adoptarea euro, dar Bucurestiul trebuie sa indeplineasca anumite conditii pana atunci, este de parere Andreea Paul Vass, consilierul premierului Emil Boc.

Guvernul ar putea amana termenul 2015 pentru adoptarea monedei unice europene, potrivit unui proiect al programului de convergenta, obtinut de Mediafax. Andreea Paul Vass precizeaza, la RFI, ca "nu este un document inca agreat in cadrul Guvernului, este un proiect. Discutia la nivelul Guvernului tine de asumarea obiectivului strategic al Romaniei de a adera la zona euro imediat ce conditiile macro-economice permit acest lucru".

Consilierul premierului Emil Boc spune ca aderarea la zona euro inseamna "disciplina si disciplinare".

"Trebuie sa va spun opinia mea personala. Aderarea la zona euro inseamna in primul rand disciplina si disciplinare, inseamna o rata a dobanzii nu mai mare cu 1,5 puncte procentuale decat media europeana, inseamna o inflatie semnificativ diminuata, un deficit bugetar si o datorie publica limitate. Toate aceste lucruri se fac.

Guvernul renunta la adoptarea euro in 2015

Provocarile mari ale Romaniei vin tocmai din zona provocarilor inflationiste si ale celor derivate din costurile creditarii, adica din dobanzi. Insa cu cat mai repede, cu atat mai bine. Altfel, Romania nu va fi niciodata pregatita pentru nimic", a afirmat, marti, Andreea Paul Vass.

Consilierul premierului considera ca "trebuie sa obligam atat administratia publica,... mai mult


Marti, 26 Aprilie 2011, ora 12:10

2 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Un cantaret legendar vrea sa isi lanseze propria marca de marijuana
  2. A mintit ca i-au murit 12 rude pentru a beneficia de concediu
  3. Explicatia Ruxandrei Dragomir pentru ploaie: Pana si vremea plange ca Elena este in arest
  4. Un desen animat cu Putin a devenit viral in Rusia (Video)
  5. Facebook isi face sute de drone solare mai mari ca un Boeing 767
  6. Dronele pot salva vieti, la propriu - Cum sunt folosite de salvamari (Video)
  7. Afacerea "chipul lui Iisus": Cati bani fac localnicii de pe urma pelerinilor (Foto)
  8. Romanii fac haz de necaz: "Vand mir testat de Sova - aducator de imunitate"
  9. Tara care te obliga sa iti dai amprentele daca mai vrei sa vorbesti la telefon
  10. O romanca socheaza presa britanica - ofera 500 de euro celui care o lasa gravida