administratia publica

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Banca Mondiala: Guvernul sa rezolve provocarile legate de administratia publica

Banca Mondiala: Guvernul sa rezolve provocarile legate de administratia publica

Guvernul trebuie sa rezolve provocarile legate de administratia publica daca vrea sa aiba succes pe termen mediu, deoarece amanarea unor reforme necesare de mult timp a erodat perspectivele economice, a declarat, vineri, vicepresedintele regional al Bancii Mondiale, Philippe Le Houreou.

El s-a intalnit la Palatul Victoria cu premierul Victor Ponta, cei doi participand la conferinta cu tema "Modernizarea Administratiei Publice in Romania".

"Guvernul trebuie sa rezolve provocarile legate de administratia publica daca vrea sa aiba succes pe termen mediu. Este clar ca sansele de crestere economica sunt influentate de calitatea administratiei publice. Amanarea unor reforme necesare de mult timp a erodat perspectivele economice, iar, invers, cresterea calitatii actului de guvernare poate aduce beneficii concrete", a spus Le Houreou.

Acesta a aratat ca o administratie publica onesta si institutii de reglementare impartiale sunt in masura sa atraga investitii care sa asigure o crestere economica sanatoasa.

"Reforma administratiei publice este critica pentru dezvoltarea Romaniei pe termen lung si pentru capacitatea sa de a absorbi fonduri europene pe termen mediu. O administratie publica profesionista si onesta este o componenta critica a unui mediu de afaceri sanataos.

In mod particular, institutii de reglementare competente, de incredere si impartiale, care sa fie capabile sa aplice si sa impuna mecanismele de piata, sunt esentiale pentru increderea investitorilor.... mai mult


Vineri, 15 Iunie 2012, ora 22:33

MAI: Cele mai multe angajari in administratie se fac in localitati conduse de PSD

MAI: Cele mai multe angajari in administratie se fac in localitati conduse de PSD

Ministerul Administratiei si Internelor a anuntat ca cele mai multe angajari in administratia publica locala se fac in localitati conduse de Partidul Social Democrat.

"In cadrul sedintei de Guvern din data de 13 iulie, a fost aprobata ocuparea unui numar de 689 posturile vacante unice in cadrul institutiilor si autoritatilor administratiei publice locale, dintre care un numar de 250 de posturi in localitati conduse de primari ai PDL, alte 256 in localitati conduse de primari ai PSD, 124 in localitati conduse de PNL, 33 UDMR si 26 de posturi in localitati conduse de alte formatiuni politice", a declarat MAI, citat de Mediafax.

MAI precizeaza ca institutiile si autoritatile administratiei publice locale au decis scoaterea la concurs a unor posturi.

De asemenea, se precizeaza ca posturi vacante sunt unice si vor fi destinate functionarilor publici (291 posturi) si personalului contractual (398 posturi). mai mult


Luni, 18 Iulie 2011, ora 22:40

2 comentarii
Bancile au dat in 2010 credite cu precadere administratiei publice

Bancile au dat in 2010 credite cu precadere administratiei publice

Institutiile de credit au finantat mai mult companiile in noiembrie 2010, soldul imprumuturilor ajungand la aproape 160 de miliarde de lei, in conditiile in care creditarea pentru persoanele fizice a fost in mare parte blocata de Ordonanta 50.

Singurul sector economic care a inregistrat o scadere la creditare in noiembrie a fost cel al constructiilor, unde imprumuturile acordate au scazut cu 0,4%, arata datele Bancii Nationale a Romaniei, citate de Financiarul.

Sectorul administratiei publice a inregistrat cea mai mare crestere lunara a creditelor, soldul imprumuturilor majorandu-se in noiembrie fata de octombrie cu 3,35%, pana la 12,1 miliarde de lei.

Mai mult, in 2010, soldul creditelor acordate pentru administratia publica si aparare, asigurari sociale din sistemul public de invatamant, sanatate si asistenta sociala, a inregistrat cea mai mare crestere dintre toate sectoarele economice, de 15,2%.

Tot in 2010, statul a mai imprumutat de la banci 41,08 miliarde de lei prin vanzarea de titluri de stat. mai mult


Sambata, 08 Ianuarie 2011, ora 15:16

Sindicatele din Administratie strang semnaturi pentru greva generala

Sindicatele din Administratie strang semnaturi pentru greva generala

Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie a anuntat, marti, ca in perioada urmatoare, se vor strange semnaturi pentru declansarea grevei de avertisment si a celei generale pe termen nelimitat. Protestele sunt programate sa inceapa dupa data de 20 ianuarie 2011.

FNSA a transmis Guvernului nemultumirile si neregulile "care macina administratia publica locala", dar si revendicarile pentru rezolvarea acestor probleme, arata un comunicat remis marti Ziare.com.

Reprezentantii Federatiei au cerut, printre altele, ca "incepand cu 1 ianuarie 2011 sa se revina la veniturile salariale avute de catre personalul angajat in administratia publica locala la 31 decembrie 2009, pastrarea celui de-al 13-lea salariu si a primei de vacanta".

In comunicat, FNSA precizeaza ca se cere "respectarea acordurilor si contractelor colective de munca incheiate la nivelul institutiilor publice locale, conform Constitutiei Romaniei si a Legii nr. 215/2001 a administratiei publice locale, cu privire la autonomia locala.

Eliminarea imixtiunilor si a abuzurilor facute de catre unii oameni politici in miscarea sindicala si asupra liderilor sindicali, prin instituirea de sanctiuni drastice impotriva acestora, care sa duca pana la pierderea functiei sau a demnitatii publice. Depolitizarea institutiilor publice, pana la nivelul functiei de prefect", se mai arata in document. mai mult


Marti, 23 Noiembrie 2010, ora 17:03

Numarul angajatilor din administratia publica a crescut anul trecut cu 26.000

Numarul angajatilor din administratia publica a crescut anul trecut cu 26.000

Conform datelor publicate joi de Institutul National de Statistica, numarul angajatilor din administratia publica a crescut cu nu mai putin de 26.300 de persoane in intervalul octombrie 2008 - octombrie 2009, in ciuda declaratiilor oficiale ale Guvernului.

Mai precis, numarul salariatilor din administratia publica era de 360.600 in octombrie 2009, cu aproape 8% mai mare decat in octombrie 2008, cand figurau 334.300 persoane in sistem, informeaza Realitatea.net.

In acelasi timp, 361.000 de locuri de munca au fost disponibilizate, cele mai multe in industrie, 228.000 de angajati, si constructii, 68.000 de angajati.

Numarul angajatilor din invatamant s-a diminuat cu 9.000 in 2009, in timp ce personalul din domeniul sanatatii a crescut cu peste 5.500 de persoane.

Pe de alta parte, salariile angajatilor din administratia publica au scazut in intervalul analizat cu circa 8%, de la o medie de 2.146 lei in 2008 la 1.983 lei in 2009.

Salariul mediu brut de baza in octombrie 2009 a fost de 1.491 lei pentru salariatii care au lucrat 22 de zile, cu program complet, in crestere cu 7,6% fata de aceeasi luna din 2008. mai mult


Vineri, 23 Aprilie 2010, ora 14:06

2 comentarii
Greva generala in 5 mai, in administratia publica (Video)

Greva generala in 5 mai, in administratia publica (Video)

Biroul Executiv al Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratie a decis pichetarea Guvernului in 30 aprilie si declansarea grevei in 5 mai.

Presedintele FNSA, Valer Suciu, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, la Timisoara, ca principala nemultumire a sindicalistilor este legata de diminuarea veniturilor, informeaza Mediafax.

"Biroul Executiv al FNSA, intrunit astazi (miercuri - n.r.) la Timisoara, a hotarat reluarea actiunilor de protest. Astfel, in 30 aprilie, va fi o pichetare a Guvernului, cu un numar de 500 pana la 1.000 de persoane. In 5 mai greva generala, iar in 29 aprilie, in preziua pichetarii, va avea loc sedinta Biroului Federal, cand vom hotari pe cat timp va fi aceasta greva generala", a spus Suciu.

Suciu a afirmat ca principalele nemultumiri ale sindicalistilor din administratia publica sunt legate de reducerea "drastica" a veniturilor fata de luna decembrie a anului trecut si nerespectarea contractului colectiv de munca si a hotararilor judecatoresti definitive si irevocabile care statueaza legalitatea drepturilor prevazute in aceste contracte.

"La ora actuala, Guvernul, prin Curtea de Conturi, Ministerul Finantelor, Ministerul Muncii, incearca si a reusit sa diminueze drastic veniturile angajatilor din administratia publica locala neluand in seama contractele colective de munca, hotararile judecatoresti definitive si executorii legate de aceste contracte, hotararile consiliilor locale si ale celor judetene. Practic nu se... mai mult


Miercuri, 14 Aprilie 2010, ora 14:12

1 comentariu
TV Ziare.com: Utilizarea limbii materne, extinsa in administratia publica?

TV Ziare.com: Utilizarea limbii materne, extinsa in administratia publica?

TV Ziare.com va invita sa intrati in dialog marti, incepand cu ora 10.00, cu Tanczos Barna, vicepresedinte executiv al UDMR.

Invitatul Ziare.com va discuta pe tema masurilor pe care vor incerca ministrii UDMR sa le implementeze in mandatul lor, printre care se afla si extinderea utilizarii limbii materne in administratia publica.

Ce va contine Statutul minoritatilor, ce a fost introdus de premierul Emil Boc pe lista obiectivelor principale ale programului de guvernare?

Cum ar urma sa fie aplicat principiul de baza in relatiile interetnice, enuntat in program ca fiind "egalitatea deplina de drepturi si sanse egale de afirmare a identitatii"?

Ce fonduri vor fi acordate Institutului pentru studierea problemelor minoritatilor nationale?

Care sunt problemele minoritatilor din Romania care ar trebui rezolvate de ministrii noului Guvern Boc?

De unde se vor gasi bani, in aceasta perioada de criza, pentru finantarea largirii emisiunilor de radio si televiziune publica in limba minoritatilor nationale, stipulata de programul de guvernare?

Daca vreti sa aflati raspunsurile la aceste intrebari, si la altele, punctuale, intrati AICI, incepand cu ora 10.00.

Tanczos Barna, vicepresedinte executiv al UDMR, este fost secretar de stat in Ministerul Transporturilor si fost presedinte al Agentiei pentru Domeniile Statului.

Cine poate participa la emisiune?

Daca aveti intrebari sau opinii pro sau contra temei dezbatute, puteti transmite in direct mesajele... mai mult


Marti, 22 Decembrie 2009, ora 09:00

5 comentarii
Zece mii de oameni vor fi dati afara din administratia publica in 2010

Zece mii de oameni vor fi dati afara din administratia publica in 2010

Consilierul guvernamental in probleme de economiei, Andreea Paul Vass, prezinta previziuni sumbre pentru administratia publica. Astfel, in 2010, aceasta sustine ca 10.000 de oameni isi vor pierde locurile de munca.

"Economia Romaniei a fost confruntata cu foarte multe probleme si toate crizele latente, care nu se manifestau, s-au acutizat in aceste vremuri de contractie economica.

Aceste probleme au explodat, in special pe zona cheltuielilor bugetare, unde Romania a dat dovada de imprudenta in tot ceea ce inseamna constructii fiscal-bugetare, cheltuieli si venituri publice", a declarat, la Realitatea Fm, Andreea Paul Vass.

"Vor fi dati afara oameni, cam 10.000, in principal ca efect al restructurarii agentiilor guvernamentale. In economia privata avem peste 500.000 de someri, iar in administratia publica peste 100.000, iar acest efort de reasezare a economiei romanesti pe baza de competitivitate si productivitate a muncii va obliga un efort similar al adminsitratiei publice cu firmele private", a mai spus consilierul guvernamental.

Cat despre plata pensiilor si salariilor, Andreea Paul Vass spune ca nu vor exista intarzieri pana in ianuarie, cand se va primi a treia transa de la FMI.

"Rezistam pana in ianuarie (cu pensiile si salariile, n.r.), cand noi estimam ca va fi eliberata a treia transa de la FMI", spune consilierul premierului. mai mult


Luni, 30 Noiembrie 2009, ora 22:30

6 comentarii
Angajatii din administratia publica se tem sa dezvaluie abuzurile

Angajatii din administratia publica se tem sa dezvaluie abuzurile

Angajatii din administratia locala se tem sa dezvaluie abuzurile superiorilor si actele de coruptie din cadrul institutiilor de stat, deoarece nu cunosc legea 571/2004, care il protejeaza in aceasta situatie.

Potrivit unui studiu al Transparency International Romania (TI), lansat joi, legea 571/2004 nu este suficient de bine promovata in institutiile de stat si nici nu apare in regulamentele de ordine interioara ale acestora, informeaza Newsin.

"Persoanele responsabile de promovarea legii, care nu fac acest lucru, ar trebui sa raspunda pentru abuz in serviciu, insa, pana acum, legea nu s-a aplicat in nici un astfel de caz", a declarat, joi, directorul executiv al TI Romania, Victor Alistar, in cadrul unei conferinte de presa.

Totusi, studiul releva ca toate procesele angajatilor care au reclamat probleme din cadrul institutiilor si care au fost, apoi, hartuite, au avut castig de cauza in instanta.

Legea 571/2004 prevede ca, dupa ce un angajat, numit avertizor, a dat informatii despre probleme sesizate in cadrul institutiei unde lucreaza, acesta beneficiaza de protectie. "In fata comisiei de disciplina sau a altor organe similare, avertizorul sa beneficieze de protectie dupa cum urmeaza: avertizorii in interes public beneficiaza de prezumtia de buna credinta, pana la proba contrara, la cererea avertizorului cercetat disciplinar ca urmare a unui act de avertizare, comisiile de disciplina sau alte organisme similare din cadrul autoritatilor publice, institutiile... mai mult


Joi, 25 Septembrie 2008, ora 13:50

4 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Student obisnuit ziua, dar se "transforma" noaptea in Batman - Inventia unui tanar de 21 de ani
  2. Campanie electorala inedita in Finlanda - candidatul fara chip
  3. Furtuna de nisip apocaliptica, in Beijing (Video)
  4. Elogiu inedit pentru Star Wars - cum va fi pictat un Boeing 787
  5. Cursa nebuna in Bruxelles: De cati oameni e nevoie pentru a prinde trei zebre (Video)
  6. Fotografia zilei: Oile rezidentiale
  7. Apple lucreaza la un produs pe care Steve Jobs il ura: "Daca ai asa ceva, esti mort"
  8. O fetita de 8 ani castiga peste 1,5 milioane de dolari din clipuri pe YouTube (Video)
  9. A mancat carne de vaca acum cateva decenii si a murit acum
  10. Povestea omului care intr-o zi a decis sa-si faca o tara si are deja zeci de mii de cereri de cetatenie