administratia publica

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Functionarii publici pregatesc greva generala: Niciun guvern nu ne-a tratat cu atata batjocura si dispret

Functionarii publici pregatesc greva generala: Niciun guvern nu ne-a tratat cu atata batjocura si dispret

Sindicalistii din administratia publica acuza Guvernul Ponta ca ii trateaza cu dispret, indiferenta si batjocura, refuzand sa discute in mod serios despre problemele lor, asa ca se pregatesc sa declanseze greva generala.

Acuzatiile la adresa guvernantilor vin dupa ce a treia actiune de protest a sindicatelor, organizata miercuri in Bucuresti, s-a incheiat cu negocieri esuate.

"Urmare a acestei actiuni, reprezentantii FNSA au fost invitati de catre dl. Liviu Marian Pop - ministrul delegat pentru dialog social - la discutii pe marginea revendicarilor federatiei noastre, ocazie cu care am constatat, din nou, indisponibilitatea Guvernului Romaniei de a solutiona problemele majore cu care se confrunta salariatii pe care ii reprezentam.

A fost o intalnire in cadrul careia ministrul pentru dialog social a repetat acelasi discurs politicianist sustinut in cadrul intalnirilor precedente, utilizand un limbaj de lemn, amagitor", se arata intr-un comunicat remis vineri Ziare.com de liderii Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratie (FNSA).

Protest in fata Guvernului: Mii de angajati din administratie publica ameninta cu greva generala

Acestia se plang ca Guvernul Ponta nu a modificat legislatia care ii vizeaza, asa cum a promis in campanie.

"Indiferenta, nepasarea si sfidarea angajatilor pe care ii reprezentam sunt elementele specifice ale actualului guvern, aflat la conducerea tarii si datorita votului marii majoritati a salariatilor din administratia... mai mult


Vineri, 29 Mai 2015, ora 10:44

8 comentarii
Greva generala in administratia publica locala - Azi nu gasiti pe nimeni la ghisee (Video)

Greva generala in administratia publica locala - Azi nu gasiti pe nimeni la ghisee (Video)

Membrii de sindicat din administratia publica vor intrerupe joi activitatea, protestand astfel fata de neaplicarea legii salarizarii unitare.

Potrivit lui Petru Dandea, vicepresedinte CNS Cartel Alfa, la nivel national peste de 30.000 de oameni vor fi joi in greva generala.

"Am incercat sa gasim solutii printr-un dialog cu reprezentantii Guvernului, dar nu am putut pana in acest moment sa avem un punct de vedere comun. Mai bine de 20 de clase de salarizare se afla la pragul salariului mediu sau chiar sub acest prag. Aproximativ 25% din personalul din administratia publica se afla in zona salariului minim, sub 1.000 de lei. Amanarea acestei legi este complet aberanta din punctul nostru de vedere", a explicat, marti, Petru Dandea, intr-o conferinta de presa.

Greva incepe odata cu demararea programului si va dura intreaga zi de lucru.

Totodata, in fata Primariei Generale a Municipiului Bucuresti, vor protesta pana la 600 de salariati in intervalul orar 10:00 - 12:00.

Potrivit unui comunicat al CNS Cartel Alfa, remis miercuri AGERPRES, alte revendicari ale sindicalistilor din administratie vizeaza reglementarea si liberalizarea acordarii, incepand cu anul 2015, a tichetelor de masa sau a normei de hrana pentru toti salariatii din administratia publica locala, in limita bugetelor aprobate prin hotarari de consiliu, in masura in care aceste institutii realizeaza si sunt finantate partial si din venituri proprii.

De asemenea, sindicalistii din administratie cer... mai mult


Joi, 30 Aprilie 2015, ora 08:39

3 comentarii
Greva generala in administratia publica locala - Joi nu gasiti pe nimeni la ghisee (Video)

Greva generala in administratia publica locala - Joi nu gasiti pe nimeni la ghisee (Video)

Angajatii din Administratie (FNSA) si Sindicatul CIVITAS anunta ca in data de 30 aprilie 2015, joi, salariatii din administratia publica locala vor fi in greva generala.

Greva va tine doar o zi, iar pe parcursul acesteia va fi intrerupta orice activitate in consilii judetene si primarii de pe intreg teritoriul tarii, asigurandu-se doar relatia cu reprezentantii mass-media, se arata intr-un comunicat remis marti Ziare.com.

Actiunea de protest a fost anuntata inca din martie, functionarii publici in primarii, consilii judetene si institutii subordonate acestora declarandu-se nemultumiti ca Guvernul nu a dat curs solicitarilor si doleantelor lor.

Functionarii publici ameninta cu greva generala

Sindicalistii acuza Guvernul de "lipsa de interes pentru rezolvarea problemelor grave in ceea ce priveste salarizarea si drepturile angajatilor care isi desfasoara activitatea in administratia publica locala".

Revendicarile angajatilor din administratia locala vizeaza acordarea tichetelor de masa sau a normei de hrana si cresteri salariale.

Federatia a declansat in luna ianuarie 2015 conflictul colectiv de munca, a instiintat Guvernul despre acest lucru, iar in februarie a organizat prima forma de protest, care a presupus intreruperea programului de lucru, timp de o jumatate de ora, in primarii, consilii judetene si institutii subordonate acestora de pe intreg teritoriul tarii.


A.S. mai mult


Marti, 28 Aprilie 2015, ora 09:46

3 comentarii
Banca Mondiala: Guvernul sa rezolve provocarile legate de administratia publica

Banca Mondiala: Guvernul sa rezolve provocarile legate de administratia publica

Guvernul trebuie sa rezolve provocarile legate de administratia publica daca vrea sa aiba succes pe termen mediu, deoarece amanarea unor reforme necesare de mult timp a erodat perspectivele economice, a declarat, vineri, vicepresedintele regional al Bancii Mondiale, Philippe Le Houreou.

El s-a intalnit la Palatul Victoria cu premierul Victor Ponta, cei doi participand la conferinta cu tema "Modernizarea Administratiei Publice in Romania".

"Guvernul trebuie sa rezolve provocarile legate de administratia publica daca vrea sa aiba succes pe termen mediu. Este clar ca sansele de crestere economica sunt influentate de calitatea administratiei publice. Amanarea unor reforme necesare de mult timp a erodat perspectivele economice, iar, invers, cresterea calitatii actului de guvernare poate aduce beneficii concrete", a spus Le Houreou.

Acesta a aratat ca o administratie publica onesta si institutii de reglementare impartiale sunt in masura sa atraga investitii care sa asigure o crestere economica sanatoasa.

"Reforma administratiei publice este critica pentru dezvoltarea Romaniei pe termen lung si pentru capacitatea sa de a absorbi fonduri europene pe termen mediu. O administratie publica profesionista si onesta este o componenta critica a unui mediu de afaceri sanataos.

In mod particular, institutii de reglementare competente, de incredere si impartiale, care sa fie capabile sa aplice si sa impuna mecanismele de piata, sunt esentiale pentru increderea investitorilor.... mai mult


Vineri, 15 Iunie 2012, ora 22:33

Numarul angajatilor din administratia publica a crescut anul trecut cu 26.000

Numarul angajatilor din administratia publica a crescut anul trecut cu 26.000

Conform datelor publicate joi de Institutul National de Statistica, numarul angajatilor din administratia publica a crescut cu nu mai putin de 26.300 de persoane in intervalul octombrie 2008 - octombrie 2009, in ciuda declaratiilor oficiale ale Guvernului.

Mai precis, numarul salariatilor din administratia publica era de 360.600 in octombrie 2009, cu aproape 8% mai mare decat in octombrie 2008, cand figurau 334.300 persoane in sistem, informeaza Realitatea.net.

In acelasi timp, 361.000 de locuri de munca au fost disponibilizate, cele mai multe in industrie, 228.000 de angajati, si constructii, 68.000 de angajati.

Numarul angajatilor din invatamant s-a diminuat cu 9.000 in 2009, in timp ce personalul din domeniul sanatatii a crescut cu peste 5.500 de persoane.

Pe de alta parte, salariile angajatilor din administratia publica au scazut in intervalul analizat cu circa 8%, de la o medie de 2.146 lei in 2008 la 1.983 lei in 2009.

Salariul mediu brut de baza in octombrie 2009 a fost de 1.491 lei pentru salariatii care au lucrat 22 de zile, cu program complet, in crestere cu 7,6% fata de aceeasi luna din 2008. mai mult


Vineri, 23 Aprilie 2010, ora 14:06

2 comentarii
Greva generala in 5 mai, in administratia publica (Video)

Greva generala in 5 mai, in administratia publica (Video)

Biroul Executiv al Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratie a decis pichetarea Guvernului in 30 aprilie si declansarea grevei in 5 mai.

Presedintele FNSA, Valer Suciu, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, la Timisoara, ca principala nemultumire a sindicalistilor este legata de diminuarea veniturilor, informeaza Mediafax.

"Biroul Executiv al FNSA, intrunit astazi (miercuri - n.r.) la Timisoara, a hotarat reluarea actiunilor de protest. Astfel, in 30 aprilie, va fi o pichetare a Guvernului, cu un numar de 500 pana la 1.000 de persoane. In 5 mai greva generala, iar in 29 aprilie, in preziua pichetarii, va avea loc sedinta Biroului Federal, cand vom hotari pe cat timp va fi aceasta greva generala", a spus Suciu.

Suciu a afirmat ca principalele nemultumiri ale sindicalistilor din administratia publica sunt legate de reducerea "drastica" a veniturilor fata de luna decembrie a anului trecut si nerespectarea contractului colectiv de munca si a hotararilor judecatoresti definitive si irevocabile care statueaza legalitatea drepturilor prevazute in aceste contracte.

"La ora actuala, Guvernul, prin Curtea de Conturi, Ministerul Finantelor, Ministerul Muncii, incearca si a reusit sa diminueze drastic veniturile angajatilor din administratia publica locala neluand in seama contractele colective de munca, hotararile judecatoresti definitive si executorii legate de aceste contracte, hotararile consiliilor locale si ale celor judetene. Practic nu se... mai mult


Miercuri, 14 Aprilie 2010, ora 14:12

1 comentariu
TV Ziare.com: Utilizarea limbii materne, extinsa in administratia publica?

TV Ziare.com: Utilizarea limbii materne, extinsa in administratia publica?

TV Ziare.com va invita sa intrati in dialog marti, incepand cu ora 10.00, cu Tanczos Barna, vicepresedinte executiv al UDMR.

Invitatul Ziare.com va discuta pe tema masurilor pe care vor incerca ministrii UDMR sa le implementeze in mandatul lor, printre care se afla si extinderea utilizarii limbii materne in administratia publica.

Ce va contine Statutul minoritatilor, ce a fost introdus de premierul Emil Boc pe lista obiectivelor principale ale programului de guvernare?

Cum ar urma sa fie aplicat principiul de baza in relatiile interetnice, enuntat in program ca fiind "egalitatea deplina de drepturi si sanse egale de afirmare a identitatii"?

Ce fonduri vor fi acordate Institutului pentru studierea problemelor minoritatilor nationale?

Care sunt problemele minoritatilor din Romania care ar trebui rezolvate de ministrii noului Guvern Boc?

De unde se vor gasi bani, in aceasta perioada de criza, pentru finantarea largirii emisiunilor de radio si televiziune publica in limba minoritatilor nationale, stipulata de programul de guvernare?

Daca vreti sa aflati raspunsurile la aceste intrebari, si la altele, punctuale, intrati AICI, incepand cu ora 10.00.

Tanczos Barna, vicepresedinte executiv al UDMR, este fost secretar de stat in Ministerul Transporturilor si fost presedinte al Agentiei pentru Domeniile Statului.

Cine poate participa la emisiune?

Daca aveti intrebari sau opinii pro sau contra temei dezbatute, puteti transmite in direct mesajele... mai mult


Marti, 22 Decembrie 2009, ora 09:00

5 comentarii
Zece mii de oameni vor fi dati afara din administratia publica in 2010

Zece mii de oameni vor fi dati afara din administratia publica in 2010

Consilierul guvernamental in probleme de economiei, Andreea Paul Vass, prezinta previziuni sumbre pentru administratia publica. Astfel, in 2010, aceasta sustine ca 10.000 de oameni isi vor pierde locurile de munca.

"Economia Romaniei a fost confruntata cu foarte multe probleme si toate crizele latente, care nu se manifestau, s-au acutizat in aceste vremuri de contractie economica.

Aceste probleme au explodat, in special pe zona cheltuielilor bugetare, unde Romania a dat dovada de imprudenta in tot ceea ce inseamna constructii fiscal-bugetare, cheltuieli si venituri publice", a declarat, la Realitatea Fm, Andreea Paul Vass.

"Vor fi dati afara oameni, cam 10.000, in principal ca efect al restructurarii agentiilor guvernamentale. In economia privata avem peste 500.000 de someri, iar in administratia publica peste 100.000, iar acest efort de reasezare a economiei romanesti pe baza de competitivitate si productivitate a muncii va obliga un efort similar al adminsitratiei publice cu firmele private", a mai spus consilierul guvernamental.

Cat despre plata pensiilor si salariilor, Andreea Paul Vass spune ca nu vor exista intarzieri pana in ianuarie, cand se va primi a treia transa de la FMI.

"Rezistam pana in ianuarie (cu pensiile si salariile, n.r.), cand noi estimam ca va fi eliberata a treia transa de la FMI", spune consilierul premierului. mai mult


Luni, 30 Noiembrie 2009, ora 22:30

6 comentarii
Angajatii din administratia publica se tem sa dezvaluie abuzurile

Angajatii din administratia publica se tem sa dezvaluie abuzurile

Angajatii din administratia locala se tem sa dezvaluie abuzurile superiorilor si actele de coruptie din cadrul institutiilor de stat, deoarece nu cunosc legea 571/2004, care il protejeaza in aceasta situatie.

Potrivit unui studiu al Transparency International Romania (TI), lansat joi, legea 571/2004 nu este suficient de bine promovata in institutiile de stat si nici nu apare in regulamentele de ordine interioara ale acestora, informeaza Newsin.

"Persoanele responsabile de promovarea legii, care nu fac acest lucru, ar trebui sa raspunda pentru abuz in serviciu, insa, pana acum, legea nu s-a aplicat in nici un astfel de caz", a declarat, joi, directorul executiv al TI Romania, Victor Alistar, in cadrul unei conferinte de presa.

Totusi, studiul releva ca toate procesele angajatilor care au reclamat probleme din cadrul institutiilor si care au fost, apoi, hartuite, au avut castig de cauza in instanta.

Legea 571/2004 prevede ca, dupa ce un angajat, numit avertizor, a dat informatii despre probleme sesizate in cadrul institutiei unde lucreaza, acesta beneficiaza de protectie. "In fata comisiei de disciplina sau a altor organe similare, avertizorul sa beneficieze de protectie dupa cum urmeaza: avertizorii in interes public beneficiaza de prezumtia de buna credinta, pana la proba contrara, la cererea avertizorului cercetat disciplinar ca urmare a unui act de avertizare, comisiile de disciplina sau alte organisme similare din cadrul autoritatilor publice, institutiile... mai mult


Joi, 25 Septembrie 2008, ora 13:50

4 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. A crezut ca are doi catei - dupa doi ani si-a dat seama ce erau cu adevarat
  2. Proiect inedit realizat de o celebra marca: Adidasi fabricati din gunoaiele oceanului (Foto)
  3. Un german vrea sa faca bani din Grexit intr-un mod inedit (Video)
  4. Cosmarurile se adeveresc? Angajat Volkswagen ucis de un robot
  5. Incident violent la filmarile pentru Piratii in Caraibe: Maimuta a fost scoasa de urgenta din platou
  6. Baza de aparare in fata atacurilor nucleare ale Rusiei, scoasa la vanzare pentru relaxare in familie
  7. Eticheta la nudisti - Cum e sa traiesti un an dezbracat: Am fost spalati pe creier
  8. Viral: Cainele care spune mama - a invatat inaintea copilului familiei (Video)
  9. Papa Francisc face un gest socant: Va mesteca frunze de coca (Video)
  10. Mutilarea genitala, o tehnica barbara inimaginabila: De ce milioane de fete se tem sa vina vara