administratie locala

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Basescu saluta legea alesilor locali: Primarii sunt taraiti prin toate procesele pamantului (Video)

Basescu saluta legea alesilor locali: Primarii sunt taraiti prin toate procesele pamantului (Video)

Presedintele Traian Basescu a salutat, vineri, noua lege a alesilor locali, afirmand ca primarii sunt "taraiti prin toate procesele pamantului". Totodata, el a amintit de perioada cand era primarul Capitalei, precizand ca l-au costat foarte mult avocatii, in urma proceselor care i s-au intentat.

Presedintele a spus ca, in timpul in care legea s-a aflat la Presedintie, nu a existat nicio observatie: "Aceasta lege a facut obiectul unor discutii foarte serioase in randul consilierilor. Eram singurul care avea experienta in administratia locala. Am considerat ca promulgarea legii era corecta si ca legea era corecta".

Seful statului a subliniat ca exista "marea problema a responsabilitatii" in randul alesilor locali, aratand ca primarii vor delega responsabilitatea, daca vor avea incredere in aparatul administrativ pe care il au la dispozitie.

"Eu, ca primar general, am avut foarte multe plangeri penale pe situatii fie de case, fie de terenuri si toata raspunderea era a primarului, pentru ca primarul Capitalei semneaza si documentele de restituire. Am constatat ca nimeni nu chema pe nimeni altcineva decat pe primar sa dea declaratii despre cum a restituit o vila etc.

Nu stiu daca va imaginati ce este pe biroul unui primar de capitala de judet: dimineata ti se pun pe birou doua teancuri de hartii de nu te vezi de ele. Toate au in spate lucrul functionarilor, dar singurul care raspunde era primarul", a declarat presedintele, vineri, de la Palatul Cotroceni.... mai mult


Vineri, 25 Aprilie 2014, ora 19:50

3 comentarii
Mai multe porturi, trecute in administrarea autoritatilor publice locale

Mai multe porturi, trecute in administrarea autoritatilor publice locale

Porturile Svinita, Tisovita, Dubova, Gruia, Cetate, Bechet si un teren portuar de aproape 15.000 de mp din portul Oltenita vor trece in administrarea autoritatilor publice locale, printr-o hotarare de miercuri a Guvernului.

Decizia privind darea in administrare a infrastructurii portuare a fost luata ca urmare a solicitarilor Consiliului Judetean Mehedinti pentru porturile Svinita, Tisovita, Dubova si Gruia; a Primariei Comunei Cetate pentru portul Cetate; a Primariei Orasului Bechet pentru portul Bechet si Primariei Oltenita pentru terenul portuar in suprafata de 14.588 mp din portul Oltenita, se arata intr-un comunicat al Executivului remis Ziare.com.

Potrivit memorandumului, toate veniturile obtinute din utilizarea infrastructurii de transport naval vor fi folosite pentru a acoperi cheltuielile de dezvoltare, functionare, intretinere si reparatie a infrastructurii respective.

In cazul in care veniturile obtinute din utilizarea infrastructurii de transport naval nu sunt suficiente pentru a acoperi cheltuielile de dezvoltare, functionare, intretinere si reparatie a infrastructurii respective, autoritatile administratiei publice locale sunt obligate sa asigure acoperirea acestor cheltuieli din bugetele proprii.

Investitiile, precum si lucrarile de modificare si modernizare a infrastructurii de transport naval existente se aproba de catre consiliile unitatilor administrativ-teritoriale, cu avizul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii. De asemenea,... mai mult


Joi, 21 Octombrie 2010, ora 07:46

17.000 de angajati din administratie ar putea fi concediati in 2010

17.000 de angajati din administratie ar putea fi concediati in 2010

Nu mai putin de 17.000 de angajati din administratia locala ar putea fi concediati in 2010, potrivit unui proiect de lege.

Numarul de angajati din primarii si consiliile locale ar urma sa fie limitat in functie de numarul de locuitori.

Primele persoane concediate ar putea fi cele cu varsta apropiata de pensionare si cele fara copii, informeaza Antena 3.

Presedintele "Sed Lex", Vasile Marica, a declarat pentru Mediafax ca proiectul de lege urmeaza sa fie discutat de partenerii sociali in aproximativ doua saptamani.

Potrivit proiectului de lege, citat de Antena 3, numarul maxim de angajati prevazut pentru consiliile locale ale comunelor este de maxim 10 angajati pentru pana la 1.500 de locuitori si maxim 24 de angajati pentru pana la 20.000 de locuitori.

Pentru consiliile locale ale oraselor ar fi alocati maxim 18 angajati pentru 1.500 - 3.000 de locuitori si maxim 61 de angajati pentru pana la 50.000 de locuitori.

In ceea ce priveste consiliile locale ale municipiilor si sectoarele Capitalei vor fi maxim 53 de angajati pentru pana la 20.000 de locuitori si 362 de angajati pentru pana la 400.000 de locuitori.

Consiliile judetene ar avea maxim 120 de angajati care sa reprezinte cel mult 350.000 de locuitori, iar pentru peste 650.000 de locuitori ar fi alocati maxim 180 de angajati.

In cazul Primariei Municipiului Bucuresti (oras cu 1.944.427 de locuitori) proiectul prevede ca din cei 1.067 de angajati sa ramana 667, astfel fiind propusi pentru... mai mult


Miercuri, 13 Ianuarie 2010, ora 18:41

18 comentarii
Internetul ii scapa pe sibieni de cozile la administratia locala

Internetul ii scapa pe sibieni de cozile la administratia locala

Sibienii nu vor mai fi obligati sa stea ore intregi la cozile administratiei locale pentru a obtine documentele de care au nevoie.

Pana in 2011, Primaria Sibiului va introduce mai multe servicii electronice, care le va permite oamenilor sa isi rezolve pe internet problemele legate de declaratii, autorizatii, inmatriculari si sesizari.

Sibienii vor avea acces la noua servicii publice online. Peste doi ani se vor putea opera online depuneri de acte pentru solicitarea de avize si certificate, informeaza Adevarul.

De asemenea, oricine are acces la Internet va putea sa inregistreze petitii, sa se inscrie in audiente sau sa consulte situatiile fiscale si sa-si plateasca electronic taxele catre municipalitate, bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetul asigurarilor pentru somaj, sau catre bugetul fondului national unic pentru asigurari sociale de sanatate.

Aceste servicii fac parte din proiectul "Implementarea conceptului de administratie electronica la nivelul Municipiului Sibiu", depus in decembrie 2008 la Ministerul Comunicatiei. Cheltuieli proiectului se ridica la peste 2 milioane de lei. mai mult


Duminica, 26 Iulie 2009, ora 09:32

1 comentariu
Sindicalistii din administratia locala picheteaza Guvernul

Sindicalistii din administratia locala picheteaza Guvernul

Circa 400 sindicalisti din administratia locala vor picheta miercuri Guvernul, intre 11:00 si 13:00, pentru a cere eliminarea unor incompatibilitati din statut, diminuarea unora dintre discrepantele aparute in grila de salarizare, precum si includerea in aceasta a unor functii care au fost omise.

Sindicalistii mai doresc realizarea unei descentralizari reale si intarirea dialogului social la nivelul institutiilor administratiei publice locale, potrivit reprezentantilor Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratia Locala (FNSAL).

La actiunile organizate de FNSAL ar urma sa participe angajati ai administratiei locale - functionari publici si personal contractual - din Consiliile Judetene, primarii, directii generale de asistenta sociala si protectia drepturilor copilului, directii de evidenta informatizata a persoanei, precum si din institutii de cultura.

Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratia Locala, care este afiliala la Sed Lex, si-a mai propus - in caz de nerezolvare a solicitarilor - organizarea unei greve de avertisment in 17 iunie si a uneia generale, in 30 iunie. mai mult


Miercuri, 03 Iunie 2009, ora 08:24

4 comentarii
Greva in administratia publica locala

Greva in administratia publica locala

Presedintele SED LEX Vasile Marica a declarat ca Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratia Locala, in conformitate cu deciziile Consiliului National, va declansa, in perioada imediat urmatoare, o serie de actiuni de protest.

Astfel, in data de 3 iunie, intre orele 11:00-13:00, va avea loc actiunea de pichetare a Guvernului Romaniei, in data de 17 iunie va fi declansata greva de avertisment, iar in data de 30 iunie va fi declansata greva
generala.

Sindicalistii cer reorganizarea grilelor de salarizare din domeniul administratiei publice si alocarea sumelor necesare aplicarii noilor ierarhizari, realizarea unei descentralizari reale prin delegarea catre administratiile publice locale nu doar a competentelor, ci si a resurselor materiale si umane.

Totodata, ei cer rediscutarea regimului incompatibilitatilor in contextul
aparitiei legii privind sistemul unitar de salarizarea bugetarilor si realizarea si intarirea dialogului social la nivelul institutiilor administratiei publice locale. mai mult


Luni, 01 Iunie 2009, ora 15:39

1 comentariu
Dan Nica: Spitalele trec in administratia consiliilor locale in 2 saptamani (Video)

Dan Nica: Spitalele trec in administratia consiliilor locale in 2 saptamani (Video)

Ministrul de Interne, Dan Nica, a anuntat miercuri ca au fost facute progrese in domeniul descentralizarii si ca in maximum doua saptamani spitalele vor trece in administratia locala.

"Am facut pasi pentru ca termenul de 60 de zile sa fie indeplinit si au fost ministere care au evoluat mult. In ceea ce priveste Ministerul Sanatatii, in doua saptamani spitalele vor trece in subordinea administratiei locale", a declarat ministrul de Interne.

In privinta Ministerului Educatiei, Nica a precizat ca va exista o reuniune pregatitoare in cadrul careia va fi discutata numirea directorilor de scoli.

Ministrul a adaugat ca in cadrul actiunii "Strada" 2009, au mai avut loc operatiuni privind fraudele din domeniul imobiliar.

"In cadrul actiunii 'Strada 2009' am mai avut o actiune care priveste stoparea inselaciunilor din domeniul imobiliar. Stim ca exista retele de mafioti care incearca si de multe ori chiar reusesc, din pacate, sa deposedeze de locuinte si terenuri agricole persoane in varsta, care nu sunt bine informate", a precizat Nica.

Ministrul a anuntat ca s-a convenit semnarea unui protocol cu notarii din Romania si serviciul de telecomunicatii, STS.

Fiecare notar va putea de acum sa verifice cartea de indentitate, inclusiv poza fiecarei persoane care se prezinta la notar pentru semnarea unui act notarial si sa nu mai existe cazuri de persoane inselate. mai mult


Miercuri, 18 Martie 2009, ora 13:24

Plajele vor trece in administrarea autoritatilor locale

Plajele vor trece in administrarea autoritatilor locale

Plajele ar putea trece in administrarea autoritatilor locale, dupa ce ministerul Mediului va gasi mijloacele legale pentru rezilierea contractelor de plaja cu operatorii si trecerea acestora in administrarea autoritatilor locale.

Principala problema care a fost abordata la intalnirea dintre reprezentantii din turism, autoritati locale, ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi si ministrul Turismului, Elena Udrea, a fost cel al plajelor concesionate, in prezent, prin licitatie, de catre diferite firme si administrate de Directia Apelor Dobrogea Litoral Constanta.

"Prima problema este plaja, asa cum la munte sunt partiile de schi. Ii avem pe cei doi ministrii aici si este bine sa cadem de comun acord asupra a ce trebuie sa se intample pe plaja. Stiu ca sunt si au fost nemultumiri atat de la agentiile interne, straine, de la hotelieri, turisti", a spus primarul Constantei, Radu Mazare.

Hotelierii au reclamat ca firmele care au preluat contractele de concesiune pe o perioada de 10 ani au subinchiriat portiunile de plaja si multe dintre societati nu au respectat contractul cu Directia Apelor Dobrogea Litoral Constanta pentru gospodarirea si curatirea plajelor.

Primarul Constantei, Radu Mazare, a abordat si problema constructiilor ilegale de pe plaje pe care, in opinia sa, DADL, in calitatea de administrator, trebuia sa le demoleze dupa ce Corpul de Control al Primariei a aplicat amenzi conform Legii 50/1991.

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a prezentat la... mai mult


Vineri, 30 Ianuarie 2009, ora 23:18

2 comentarii
Ministrul Finantelor si reprezentanti din administratia locala se intalnesc duminica

Ministrul Finantelor si reprezentanti din administratia locala se intalnesc duminica

Ministrul Finantelor Gheorghe Pogea se va intalni cu reprezentanti din structurile asociative ale administratiei publice locale duminica pentru a se consulta in privinta gestionarii efectelor crizei financiare.

Intalnirea, ce va avea loc la ora 10.00 la sediul Ministerului Finantelor Publice, face parte din cadrul intalnirilor programate privind relansarea dialogului social pentru gestionarea efectelor crizei financiare.

Sunt invitati reprezentanti ai structurilor asociative ale consiliilor judetene, municipiilor, oraselor si comunelor, potrivit unui comunicat al Ministrului de Finante.

Obiectivele intalnirii sunt: prezentarea de catre Ministerul Finantelor Publice a premizelor realizarii proiectului de buget pe anul 2009 precum si cadrul general si prioritatile in finantarea bugetara, gasirea de solutii comune pentru finantarea proiectelor de investitii si discutarea modului de alocare de fonduri catre unitatile administrativ teritoriale.

Vor mai fi dezbatute si modalitati de solutionare a unor plati restante ale unitatilor administrativ teritoriale.

"Consultarea face parte din etapa pregatitoare a actiunilor necesare accelerarii procesului de descentralizare si reforma", potrivit sursei citate. mai mult


Vineri, 09 Ianuarie 2009, ora 17:02

2 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  2. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  3. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  4. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  5. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  6. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  7. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  8. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  9. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  10. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)