admitere facultate studenti

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Notele din liceu, scoase de la admiterea la facultate. Raman rezultatele de la bacalaureat (Video)

Notele din liceu, scoase de la admiterea la facultate. Raman rezultatele de la bacalaureat (Video)

Admiterea la facultate se va face, din 2014, doar pe baza rezultatelor de la bacalaureat, fara a mai fi luate in calcul notele obtinute in liceu, a anuntat, luni, ministrul delegat pentru Invatamant Superior si Cercetare, Mihnea Costoiu.

Masura, prevazuta intr-un ordin al Ministerului Educatiei, este justificata de faptul ca bacalaureatul "a fost fara cusur", a mai spus Costoiu. Pana acum, luarea in calcul a notelor din liceu era lasata la latitudinea organizatorilor examenului de admitere, respectiv a facultatilor.

In acelasi context, Mihnea Costoiu a precizat ca universitatile vor putea stabili, pe langa acest nou cadru general, criterii specifice pentru admiterea la licenta, master sau doctorat. Noua "regula" de la admitere este anuntata cu sase luni inainte, asa cum prevede legea, lucru care nu s-a mai intamplat in ultimii ani, a mai spus ministrul delegat.

Pe de alta, potrivit unei ordonante de urgenta adoptate luni de Guvern, care modifica Legea educatiei introdusa in mandatul lui Daniel Funeriu, au fost adoptate si alte masuri ce vizeaza invatamantul superior.

"In invatamantul superior sunt doua categorii de modificari importante: una privind finantarea pe baza indicatorilor de calitate, iar a doua, cresterea rolului Consiliul National al Rectorilor, care devine, prin lege, partener de dialog social al Ministerului Educatiei", a explicat ministrul delegat.

Astfel, din 2014, finantarea universitatilor va fi pe baza indicatorilor de calitate, si nu pe... mai mult


Luni, 23 Decembrie 2013, ora 21:38

11 comentarii
ASE renunta la examenul de admitere la facultate: Care este motivul

ASE renunta la examenul de admitere la facultate: Care este motivul

Academia de Studii Economice (ASE) din Bucuresti renunta la examenul de admitere, ca urmare a esecului din vara aceasta, cand nici dupa trei sesiuni nu s-au ocupat toate locurile puse la bataie.

Conducerea universitatii considera ca absolventii de liceu nu s-au batut pe locurile de la ASE din cauza ca erau satui de invatat pentru Bacalaureat, care a devenit extrem de greu de luat, transmite Digi 24.

Totusi, studentii care au intrat pana acum pe baza de examen la ASE sunt de speriati de gandul ca reputatia universitatii ar fi puternic afectata de renuntarea la sistemul de admitere pe care l-au prins ei.

"In conditiile in care universitatile de stat, universitatile valoroase dau examen de admitere, se constata ca multi dintre copii fug de examen. Obligandu-i pe toti sa dea examen, cu siguranta ca am avea peste tot aceleasi conditii", a explicat Anton Hadar, presedintele Federatiei Alma Mater.

Sistemul de admitere fara examen va introdus din 2014 la ASE si va fi aplicat si in cazul celor care dau la doctorat sau la master. mai mult


Sambata, 23 Noiembrie 2013, ora 09:21

2 comentarii
Tara in care niciun elev nu a luat admiterea la facultate

Tara in care niciun elev nu a luat admiterea la facultate

Exista o tara in care niciun elev din cei 25.000 care au sustinut examenul nu a fost admis la facultate. In timp ce profesorii afirma ca tinerii nu isi dau interesul, elevii s-au declarat surprinsi de rezultatele catastrofale.

Niciun tanar nu a promovat examenul de admitere la Universitatea din Liberia, o tara de pe coasta de vest a Africii. Ministerul Educatiei nu are nicio explicatie, informeaza BBC.

Un oficial al universitatii a declarat ca studentii erau lipsiti de orice urma de entuziasm si nu aveau nici cele mai mici cunostinte de limba engleza.

Uimiti de rezultate sunt si elevii, care spun ca ceea ce se intampla este incredibil si ca tot ceea ce visau sa faca acum nu va mai fi posibil.

"Stiu ca exista o multime de deficiente in scoli, dar faptul ca un intreg grup de elevi sa pice examenele ma face sa am indoieli", a declarat ministrul Educatiei, Etmonia David-Tarpeh.

Fiecare elev care a sustinut examenul de admitere la facultate a trebuit sa plateasca 25 de dolari, insa in conditiile in care niciun candidat nu a promovat, universitatea nu va avea niciun student in primul an.

"Razboiul s-a incheiat acum 10 ani. Trebuie sa lasam asta in urma si sa devenim realisti", a sustinut si purtatorul de cuvant al universitatii, Momodu Getaweh, facand referire la razboiul civil brutal, care s-a incheiat in urma cu un deceniu.

Presedintele Ellen Johnson Sirleaf, fost laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a recunoscut recent ca sistemul de invatamant se afla... mai mult


Marti, 27 August 2013, ora 08:26

5 comentarii
Cum vor studentii sa elimine coruptia din universitati

Cum vor studentii sa elimine coruptia din universitati

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania si Societatea Academica din Romania au transmis universitatilor un set de 20 de recomandari care ar putea conduce la eliminarea corputiei si la o reala imbunatatire a bunei guvernari in institutiile de invatamant superior.

Recomandarile au fost formulate in urma unor dezbateri cu studentii participanti la Scoala de Toamna ARC din perioada 26-29 octombrie, precum si a analizelor care au fost realizate in perioada martie-octombrie de participantii la proiectul Student pentru o Romanie Curata si care au evidentiat o serie de grave incalcari ale principiilor democratice in diferite universitati din tara, informaza Alianta pentru o Romanie Curata.

Potrivit celor doua organizatii, transparenta institutionala, combaterea si prevenirea cazurilor de coruptie, promovarea si respectarea principiilor bunei guvernari, transparenta financiara, combaterea si prevenirea cazurilor de plagiat si respectarea normelor etice universitare sunt mecanisme care nu sunt inca asumate de catre toate institutiile de invatamant superior din Romania, desi sunt caracteristicile unei bune guvernante in mediul academic.

"Neasumarea acestora, precum si lipsa unor reglementari clare care ar putea conduce la promovarea si respectarea principiilor anterior mentionate genereaza cazuri de coruptie, abuz de putere, deturnari de fonduri, nerespectarea drepturilor membrilor comunitatii academice, cazuri de plagiat, lipsa de sanctiuni pentru abateri... mai mult


Luni, 05 Noiembrie 2012, ora 07:43

1 comentariu
Admitere facultate 2011 - Rezultatele la Universitatea "Al. I. Cuza" din Iasi

Admitere facultate 2011 - Rezultatele la Universitatea "Al. I. Cuza" din Iasi

Absolventii de liceu care si-au depus, saptamana trecuta, dosarele la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" (UIAC) din Iasi au aflat, luni, daca se regasesc pe lista viitorilor studenti.

Dupa rezultatele dezastruoase obtinute de tineri la examenul de bacalaureat din acest an, la UIAC s-au inscris cu aproape 20% mai putini candidati comparativ cu anii trecuti.

Cea mai cautata a fost Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor. 1.908 tineri s-au batut pentru cele 1.966 de locuri disponibile, insa dintre acestea doar 821 vor fi subventionate de buget.

La specializarea Stiinte Economice, ultima medie de admitere a fost 8,77 pentru locurile bugetate si 6,45 a fost media ultimului candidat admis la invatamant cu taxa.

Stacheta a mai coborat la Stiinte Administrative, unde media ultimului boboc bugetar este de 7,59. Ultima nota la invatamantul cu taxa este 6,75.

La Facultatea de Filosofie, si-au depus dosarele 900 de candidati care concureaza pe 710 locuri, in cadrul a sase specializari. La specializarea Filosofie nu s-au inscris suficienti candidati pentru a acoperi locurile bugetare, deci cei care dau bacalaureatul in sesiunea din toamna mai au o sansa de a prinde un loc subventionat de buget.

Absolventii de liceu au fost insa mai atrasi de specializari precum Stiinte ale Comunicarii, Relatii Internationale si Studii Europene.

Medie mare de intrare a fost si la Facultatea de Geografie si Geologie, unde ultimul bugetar admis are nota 9,07, iar ultimul... mai mult


Luni, 18 Iulie 2011, ora 14:56

Admiterea la facultate - ghidul candidatului la arte

Admiterea la facultate - ghidul candidatului la arte

Artistii care au scapat de examenul de bacalaureat se pot inscrie, incepand chiar din aceasta saptamana, la una din facultatile de profil.

Astfel, fie ca vor sa studieze Designul, Moda, Pedagogia artelor plastice si decorative, Istoria si teoria artei ori Conservare si restaurare, universitatile isi asteapta viitorii boboci.

Admiterea la facultate - Ziare.com te ajuta sa alegi

Facultatea de Istorie si Patrimoniu din cadrul Universitatii "Lucian Blaga" din Sibiu va avea, incepand din toamna, 130 de boboci. Dintre acestia, insa, doar 60 vor fi studenti la buget, iar ceilalti 70 vor trebui sa plateasca o taxa anuala de 2.500 de lei.

Pentru specializarile Conservare si restaurare si Design, candidatii vor trebui sa sustina mai multe probe de aptitudini. De asemenea, tinerii vor trebui sa prezinte o mapa cu 20 de lucrari executate in afara concursului de admitere.

Facultatea de Design de la Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad ofera 160 de locuri pentru anul universitar 2011-2012.

Candidatii vor fi pusi in fata unor noi emotii, avand de sustinut doua probe practice in cadrul concursului de admitere.

Si Facultatea de Arte Vizuale din cadrul Universitatii din Oradea isi asteapta viitorii studenti, care se vor specializa pe domenii precum Pedagogia artelor plastice si decorative, Arte plastice, Arte decorative, Design, Conservare si restaurare.

Candidatii, care vor plati o taxa de inscriere de 150 de lei, vor fi evaluati in urma probei de aptitudini si a... mai mult


Joi, 14 Iulie 2011, ora 09:59

Ai intrat la facultate? Ai grija sa nu devii sedentar!

Ai intrat la facultate? Ai grija sa nu devii sedentar!

Kilogramele in plus apar cel mai des dupa intrarea in facultate, arata un studiu recent. Se pare ca, imediat dupa admitere, studentii incep sa devina sedentari si sa nu manance cum trebuie.

Orele lungi petrecute invatand sau, din contra, petrecand in oras, inseamna mai putin timp alocat activitatilor fizice. Daca in liceu avem cel putin doua ore de sport pe saptamana, in facultate studentii renunta de cele mai multe ori de tot la activitatea fizica.

Un studiul realizat la universitatea din Indiana de fiziologul Jeanne Johnston arata ca indicele de masa corporala creste semnificativ odata cu admiterea in facultate, arata Physorg. Asta pentru ca, dupa ce intra la facultate, studentii nu mai fac sport aproape deloc. Iau autobuzul pentru a ajunge la cursuri, nu mai participa la sporturi de echipa si nici macar nu se mai plimba.

Autorii subliniaza faptul ca, odata intrati la facultate, studentii au rezsponsabilitatea de a mentine un stil de viata sanatosi si de a evita sedentarismul, insa acest lucru se intampla rar, avand in vedere ca incurajarea din partea universitatilor pentru activitatile sportive este de asemenea slaba. mai mult


Luni, 15 Noiembrie 2010, ora 12:52

Cate locuri scot la concurs principalele institutii de invatamant superior

Cate locuri scot la concurs principalele institutii de invatamant superior

Universitatea Bucuresti, cea mai cautata institutie de invatamant superior din Romania, ofera 12.900 de locuri pentru viitorii studenti, in timp ce la ASE vor fi 6.445 de locuri iar la Universitatea Politehnica 5.898 locuri.

Cotidianul Libertatea prezinta atat distribuirea acestor locuri pe diverse specializari cat si actele necesare pentru inscriere.

In plus, sunt oferite si cele mai importante informatii legate de admiterea la unele dintre cele mai prestigioase institutii de invatamant din tara, printre care Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, Universitatea "Ovidius" din Constanta si Universitatea de Vest din Timisoara.

Ce trebuie sa contina dosarul pentru Universitatea Bucuresti

Astfel, dosarul candidatului trebuie sa contina diploma de bacalaureat sau echivalenta cu aceasta, in original sau copie legalizata (unele facultati solicita si foaie matricola), certificatul de nastere, in copie legalizata si adeverinta medicala-tip, din care sa rezulte ca este apt pentru facultatea la care candideaza.

In plus, candidatul trebuie sa mai prezinte trei fotografii tip buletin de identitate, copie dupa cartea de identitate si chitanta de plata a taxei de admitere.

Calendarul admiterii

Sesiunea iulie
12 - 18 iulie: inscrierea candidatilor
20 - 25 iulie: examene
28 iulie: afisarea rezultatelor

Sesiunea septembrie
1 - 6 septembrie: inscrierea candidatilor
10 - 14 septembrie: examene

16 septembrie: afisarea rezultatelor mai mult


Luni, 06 Aprilie 2009, ora 10:11

Noi proceduri de admitere a studentilor straini

Noi proceduri de admitere a studentilor straini

Ministerul Educatiei va intocmi noi norme pentru admiterea cetatenilor straini la studii si pentru evidenta acestora pe teritoriul Romaniei.

Decizia vine ca urmare a neregulilor depistate in cadrul facultatilor de medicina si stomatologie, informeaza Realitatea TV.

Anchetele ministerului declansate la inceputul lunii mai, in urma sesizarilor primite de la autoritatile italiene, au scos la iveala nereguli ale sistemului de admitere, ilegalitati la inmatricularea unor studenti direct in anii terminali, si exmatriculari nejustificate.

"Dupa ce am verificat mii de pagini de birocratie din 12 universitati de medicina si stomatologie din tara, am descoperit o serie de nereguli legate de modul in care sunt inscrisi la cursuri studentii straini, cum sunt puse notele si, mai ales, am descoperit ca ministerul nu controleaza in niciun fel aceste chestiuni", a declarat seful Corpului de Control din Cadrul Ministerului Educatiei. mai mult


Joi, 01 Ianuarie 2009, ora 22:58

1 comentariu

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Jirinovski, indemn la viol in Vinerea Mare: Femeile politician din Ucraina sufera de frenezie uterina (Video)
  2. Fotografia zilei: O performanta incredibila
  3. Bazin urias cu apa potabila, golit dupa ce un adolescent a urinat in el
  4. O linie continua in zig-zag pe mijlocul drumului ii irita pe soferi: Cine a facut-o era beat (Video)
  5. Caz socant: Frati arestati a doua oara pentru canibalism
  6. Razboiul mormintelor la Timisoara: Viceprimarul face, primarul desface
  7. Primaria lui Boc versus poneiul Rocky
  8. Britanicii sunt terorizati: Sobolani mai mari ca pisicile, rezistenti la otrava
  9. In telefonul tau este aur. Cum poate fi extras cu ajutorul ciupercilor
  10. Un istoric uimeste lumea: Evanghelia dupa Luca, dictata de Fecioara Maria?