admitere facultate studenti

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Invatamantul gratuit ... costa bani grei: Harta taxelor percepute de universitati la inscrierea la facultate

Invatamantul gratuit ... costa bani grei: Harta taxelor percepute de universitati la inscrierea la facultate

Absolventii de liceu care trec prin procesul de admitere la facultate au de scos bani grei din buzunar inca din primele zile ale vietii lor de studenti, avertizeaza Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR).

ANOSR a realizat o analiza prin care arata ca universitatile percep taxe aberante de la viitorii studenti, ce nu justifica valoarea costurilor serviciilor pe care le ofera, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Topul universitatilor cu cea mai buna reputatie din lume - cum stau facultatile din Romania

Taxe de admitere de la 50 la 350 de lei

Lipsa serviciilor de consiliere si orientare de calitate din liceu ii face pe multi absolventi sa nu aiba o optiune clara cu privire la facultatea la care isi doresc sa se inscrie, asa ca isi depun mai multe dosare.

Acest lucru este speculat de universitati, care percep taxe de admitere (sau inscriere) generoase, pe care candidatii trebuie sa le plateasca pentru a fi luati in considerare in procesul de admitere. Desi costurile procesului de admitere implica doar plata personalului implicat in acest proces si a resurselor utilizate (care nu ar trebui sa depaseasca cativa lei sau zeci de lei per candidat), taxele de admitere sunt in medie de peste 100 de lei la toate universitatile din Romania, devenind o afacere mai mult decat profitabila acolo unde "bataia" e mai mare, avertizeaza ANOSR.

Absurditatea valorii acestor taxe este demonstrata si de diferentele foarte mari dintre aceste taxe... mai mult


Marti, 28 Iulie 2015, ora 09:52

4 comentarii
Au inceput examenele de admitere la facultate: Unde sunt 85 de candidati pe un loc

Au inceput examenele de admitere la facultate: Unde sunt 85 de candidati pe un loc

Mii de absolventi de liceu sustin zilele acestea examene la facultatile care au decis sa pastreze acest tip de admitere. Cea mai mare concurenta este la specializarea Limbi Moderne Aplicate a Facultatii de Limbi Straine de la Universitatea din Bucuresti (UB), unde sunt 85 de candidati pe un loc.

Alte specializari dorite de tineri sunt la Facultatea de Geografie si la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii (FSJC), scrie Adevarul.

Numarul studentilor inscrisi a scazut insa fata de 2013, din cauza rezultatelor slabe inregistrate la bacalaureat.

Admiterea la facultate 2014: Universitatile din tara cu cea mai mare concurenta

La specializarea Jurnalism din cadrul FSJC 461 de candidati au sustinut luni proba scrisa la limba romana, creativitate si expresivitate. Acestia au avut de rezolvat 30 de subiecte de vocabular si de redactat doua texte cu temele: "Convingeti un coleg sa nu plece definitiv din Romania dupa terminarea liceului!" si "Mai aveti 15 minute sa ajungeti la un interviu si nu aveti bani de taxi. Povestiti cum reusiti sa ajungeti la timp la interviu!".

Unii dintre cei iesiti din examen au spus ca ii au ca modele pe Mircea Badea si Andreea Esca, insa altii au recunoscut ca nu vor sa fie jurnalisti, dar isi depun dosarul ca rezerva, in cazul in care nu intra la alte facultati.

La Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei luni a fost sustinuta proba de matematica, iar marti proba de fizica. 1.024 de tineri... mai mult


Marti, 22 Iulie 2014, ora 12:05

1 comentariu
Admitere 2014: Ce locuri pun la bataie facultatile. In top: ASE, Drept si Medicina

Admitere 2014: Ce locuri pun la bataie facultatile. In top: ASE, Drept si Medicina

Absolventii care au promovat examenul de bacalaureat incep inscrierea la facultate, iar cele mai multe locuri scoase la concurs de universitati sunt destinate viitorilor studenti la ASE, Drept sau Medicina.

Academia de Studii Economice din Capitala pune la bataie peste 5.500 de locuri la studiile de licenta pentru 24 de specializari.

Admiterea la ASE se face prin concurs, pe baza unui eseu motivational si a mediei obtinute la examenul de Bacalaureat.

Tinerii pot opta si pentru Facultatea de Medicina a UMF "Carol Davila" din Bucuresti, care va avea din toamna inca 1.500 de studenti.

Absolventii de liceu care au promovat Bac-ul pot alege si Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, care scoate la bataie 1.000 de locuri pentru viitorii studenti.

Rezultate Bacalaureat 2014: Promovabilitate de 59,25 la suta inainte de contestatii

La aceeasi universitate, dar la specializarea Limbi Straine, sunt disponibile 750 de locuri pentru proaspetii absolventi de liceu.

In ceea ce priveste Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi, aceasta le ofera tinerilor 3.415 locuri fara taxa si 2.000 de locuri cu taxa.

Totoata, Universitatea Babes Bolyai din Cluj Napoca va avea, de la 1 octombrie, peste 4.500 de noi studenti.

Rata de promovare la bacalaureatul din acest an este de 59,25% inainte de solutionarea contestatiilor, cu peste patru procente mai mare fata de anul trecut (54,4%). mai mult


Marti, 08 Iulie 2014, ora 12:55

1 comentariu
Notele din liceu, scoase de la admiterea la facultate. Raman rezultatele de la bacalaureat (Video)

Notele din liceu, scoase de la admiterea la facultate. Raman rezultatele de la bacalaureat (Video)

Admiterea la facultate se va face, din 2014, doar pe baza rezultatelor de la bacalaureat, fara a mai fi luate in calcul notele obtinute in liceu, a anuntat, luni, ministrul delegat pentru Invatamant Superior si Cercetare, Mihnea Costoiu.

Masura, prevazuta intr-un ordin al Ministerului Educatiei, este justificata de faptul ca bacalaureatul "a fost fara cusur", a mai spus Costoiu. Pana acum, luarea in calcul a notelor din liceu era lasata la latitudinea organizatorilor examenului de admitere, respectiv a facultatilor.

In acelasi context, Mihnea Costoiu a precizat ca universitatile vor putea stabili, pe langa acest nou cadru general, criterii specifice pentru admiterea la licenta, master sau doctorat. Noua "regula" de la admitere este anuntata cu sase luni inainte, asa cum prevede legea, lucru care nu s-a mai intamplat in ultimii ani, a mai spus ministrul delegat.

Pe de alta, potrivit unei ordonante de urgenta adoptate luni de Guvern, care modifica Legea educatiei introdusa in mandatul lui Daniel Funeriu, au fost adoptate si alte masuri ce vizeaza invatamantul superior.

"In invatamantul superior sunt doua categorii de modificari importante: una privind finantarea pe baza indicatorilor de calitate, iar a doua, cresterea rolului Consiliul National al Rectorilor, care devine, prin lege, partener de dialog social al Ministerului Educatiei", a explicat ministrul delegat.

Astfel, din 2014, finantarea universitatilor va fi pe baza indicatorilor de calitate, si nu pe... mai mult


Luni, 23 Decembrie 2013, ora 21:38

11 comentarii
Cum vor studentii sa elimine coruptia din universitati

Cum vor studentii sa elimine coruptia din universitati

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania si Societatea Academica din Romania au transmis universitatilor un set de 20 de recomandari care ar putea conduce la eliminarea corputiei si la o reala imbunatatire a bunei guvernari in institutiile de invatamant superior.

Recomandarile au fost formulate in urma unor dezbateri cu studentii participanti la Scoala de Toamna ARC din perioada 26-29 octombrie, precum si a analizelor care au fost realizate in perioada martie-octombrie de participantii la proiectul Student pentru o Romanie Curata si care au evidentiat o serie de grave incalcari ale principiilor democratice in diferite universitati din tara, informaza Alianta pentru o Romanie Curata.

Potrivit celor doua organizatii, transparenta institutionala, combaterea si prevenirea cazurilor de coruptie, promovarea si respectarea principiilor bunei guvernari, transparenta financiara, combaterea si prevenirea cazurilor de plagiat si respectarea normelor etice universitare sunt mecanisme care nu sunt inca asumate de catre toate institutiile de invatamant superior din Romania, desi sunt caracteristicile unei bune guvernante in mediul academic.

"Neasumarea acestora, precum si lipsa unor reglementari clare care ar putea conduce la promovarea si respectarea principiilor anterior mentionate genereaza cazuri de coruptie, abuz de putere, deturnari de fonduri, nerespectarea drepturilor membrilor comunitatii academice, cazuri de plagiat, lipsa de sanctiuni pentru abateri... mai mult


Luni, 05 Noiembrie 2012, ora 07:43

1 comentariu
Admitere facultate 2011 - Rezultatele la Universitatea "Al. I. Cuza" din Iasi

Admitere facultate 2011 - Rezultatele la Universitatea "Al. I. Cuza" din Iasi

Absolventii de liceu care si-au depus, saptamana trecuta, dosarele la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" (UIAC) din Iasi au aflat, luni, daca se regasesc pe lista viitorilor studenti.

Dupa rezultatele dezastruoase obtinute de tineri la examenul de bacalaureat din acest an, la UIAC s-au inscris cu aproape 20% mai putini candidati comparativ cu anii trecuti.

Cea mai cautata a fost Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor. 1.908 tineri s-au batut pentru cele 1.966 de locuri disponibile, insa dintre acestea doar 821 vor fi subventionate de buget.

La specializarea Stiinte Economice, ultima medie de admitere a fost 8,77 pentru locurile bugetate si 6,45 a fost media ultimului candidat admis la invatamant cu taxa.

Stacheta a mai coborat la Stiinte Administrative, unde media ultimului boboc bugetar este de 7,59. Ultima nota la invatamantul cu taxa este 6,75.

La Facultatea de Filosofie, si-au depus dosarele 900 de candidati care concureaza pe 710 locuri, in cadrul a sase specializari. La specializarea Filosofie nu s-au inscris suficienti candidati pentru a acoperi locurile bugetare, deci cei care dau bacalaureatul in sesiunea din toamna mai au o sansa de a prinde un loc subventionat de buget.

Absolventii de liceu au fost insa mai atrasi de specializari precum Stiinte ale Comunicarii, Relatii Internationale si Studii Europene.

Medie mare de intrare a fost si la Facultatea de Geografie si Geologie, unde ultimul bugetar admis are nota 9,07, iar ultimul... mai mult


Luni, 18 Iulie 2011, ora 14:56

Admiterea la facultate - ghidul candidatului la arte

Admiterea la facultate - ghidul candidatului la arte

Artistii care au scapat de examenul de bacalaureat se pot inscrie, incepand chiar din aceasta saptamana, la una din facultatile de profil.

Astfel, fie ca vor sa studieze Designul, Moda, Pedagogia artelor plastice si decorative, Istoria si teoria artei ori Conservare si restaurare, universitatile isi asteapta viitorii boboci.

Admiterea la facultate - Ziare.com te ajuta sa alegi

Facultatea de Istorie si Patrimoniu din cadrul Universitatii "Lucian Blaga" din Sibiu va avea, incepand din toamna, 130 de boboci. Dintre acestia, insa, doar 60 vor fi studenti la buget, iar ceilalti 70 vor trebui sa plateasca o taxa anuala de 2.500 de lei.

Pentru specializarile Conservare si restaurare si Design, candidatii vor trebui sa sustina mai multe probe de aptitudini. De asemenea, tinerii vor trebui sa prezinte o mapa cu 20 de lucrari executate in afara concursului de admitere.

Facultatea de Design de la Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad ofera 160 de locuri pentru anul universitar 2011-2012.

Candidatii vor fi pusi in fata unor noi emotii, avand de sustinut doua probe practice in cadrul concursului de admitere.

Si Facultatea de Arte Vizuale din cadrul Universitatii din Oradea isi asteapta viitorii studenti, care se vor specializa pe domenii precum Pedagogia artelor plastice si decorative, Arte plastice, Arte decorative, Design, Conservare si restaurare.

Candidatii, care vor plati o taxa de inscriere de 150 de lei, vor fi evaluati in urma probei de aptitudini si a... mai mult


Joi, 14 Iulie 2011, ora 09:59

Cate locuri scot la concurs principalele institutii de invatamant superior

Cate locuri scot la concurs principalele institutii de invatamant superior

Universitatea Bucuresti, cea mai cautata institutie de invatamant superior din Romania, ofera 12.900 de locuri pentru viitorii studenti, in timp ce la ASE vor fi 6.445 de locuri iar la Universitatea Politehnica 5.898 locuri.

Cotidianul Libertatea prezinta atat distribuirea acestor locuri pe diverse specializari cat si actele necesare pentru inscriere.

In plus, sunt oferite si cele mai importante informatii legate de admiterea la unele dintre cele mai prestigioase institutii de invatamant din tara, printre care Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, Universitatea "Ovidius" din Constanta si Universitatea de Vest din Timisoara.

Ce trebuie sa contina dosarul pentru Universitatea Bucuresti

Astfel, dosarul candidatului trebuie sa contina diploma de bacalaureat sau echivalenta cu aceasta, in original sau copie legalizata (unele facultati solicita si foaie matricola), certificatul de nastere, in copie legalizata si adeverinta medicala-tip, din care sa rezulte ca este apt pentru facultatea la care candideaza.

In plus, candidatul trebuie sa mai prezinte trei fotografii tip buletin de identitate, copie dupa cartea de identitate si chitanta de plata a taxei de admitere.

Calendarul admiterii

Sesiunea iulie
12 - 18 iulie: inscrierea candidatilor
20 - 25 iulie: examene
28 iulie: afisarea rezultatelor

Sesiunea septembrie
1 - 6 septembrie: inscrierea candidatilor
10 - 14 septembrie: examene

16 septembrie: afisarea rezultatelor mai mult


Luni, 06 Aprilie 2009, ora 10:11

Noi proceduri de admitere a studentilor straini

Noi proceduri de admitere a studentilor straini

Ministerul Educatiei va intocmi noi norme pentru admiterea cetatenilor straini la studii si pentru evidenta acestora pe teritoriul Romaniei.

Decizia vine ca urmare a neregulilor depistate in cadrul facultatilor de medicina si stomatologie, informeaza Realitatea TV.

Anchetele ministerului declansate la inceputul lunii mai, in urma sesizarilor primite de la autoritatile italiene, au scos la iveala nereguli ale sistemului de admitere, ilegalitati la inmatricularea unor studenti direct in anii terminali, si exmatriculari nejustificate.

"Dupa ce am verificat mii de pagini de birocratie din 12 universitati de medicina si stomatologie din tara, am descoperit o serie de nereguli legate de modul in care sunt inscrisi la cursuri studentii straini, cum sunt puse notele si, mai ales, am descoperit ca ministerul nu controleaza in niciun fel aceste chestiuni", a declarat seful Corpului de Control din Cadrul Ministerului Educatiei. mai mult


Joi, 01 Ianuarie 2009, ora 22:58

1 comentariu

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba