afganistan trupe americane

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
SUA iau in calcul retragerea completa din Afganistan, dupa 2014

SUA iau in calcul retragerea completa din Afganistan, dupa 2014

Administratia Obama a declarat ca trupele americane prezente in Afganistan s-ar putea retrage complet dupa decembrie 2014, optiune care contrazice politica Pentagonului conform careia ar fi nevoie de mentinerea mai multor mii de soldati care sa lupte contra trupelor al Qaida.

"Nu scoatem din discutie nicio optiune, inclusiv 0 soldati", a declarat Ben Rhodes, consilier al Casei Albe pe probleme de securitate, citat de CBC.

"SUA nu au un obiectiv numeric, legat de x soldati prezenti in Afganistan", a explicat Rhodes. "Obiectivul nostru este de a fi siguri ca Afganistanul nu devine un teren sigur pentru al Qaida. Vrem sa ne asiguram ca guvernul afgan are forta suficienta pentru a-si asigura stabilitatea".

In prezent, in Afganistan sunt 66.000 de soldati, in scadere fata de maximul de 100.000, existent in 2012. SUA si aliatii NATO au cazut la un acord in noiembrie 2010 legat de retragerea tuturor combatantilor pana la finalul lui 2014, insa inca trebuie decis pentru ce misiuni viitoare vor fi folositi soldatii.

Riscul maxim pe care il prezinta Afganistanul este colapsul si intoarcerea la haosul din 1990 care a permis ascensiunea talibanilor, oferind astfel un spatiu sigur pentru reteaua al Qaida. In prezent, cifra luptatorilor al Qaida prezenti in Afganistan este considerata a fi mai mica de 100. mai mult


Miercuri, 09 Ianuarie 2013, ora 15:39

1 comentariu
Afganistanul a preluat cu forta de la americani o inchisoare locala

Afganistanul a preluat cu forta de la americani o inchisoare locala

Presedintle afgan, Hamid Karzai, a ordonat fortelor afgane sa preia controlul asupra unei inchsiori locale, acuzand oficialii americani de violarea acordului legat de predarea administratiei catre autoritatile locale.

Decizia a fost luata dupa ce presedintele Karzai a declarat ca perioada de gratie, de 2 luni, asupra careia s-a cazut de acord impreuna cu presedintele Obama, a expirat, noteaza New York Times.

Totodata, acesta a precizat ca fortele americane continua sa detina controlul abuziv asupra unei inchisori construite de SUA, in ciuda acordului care precizeaza predarea controlului administrativ.

Oficialii americani au declarat ca acordul dintre cele doua state, cunoscut sub numele de "memorandum al intelegerii", lasa deschisa posibilitatea discutarii modului in care ar urma sa fie administrati noii detinuti capturati de catre trupele americane. Negocierile au fost intrerupte, insa, cand americanii au refuzat sa elibereze prizonieri a caror eliberare era solicitata de catre autoritatile afgane.

Analistii considera problema mai complicata, fiind vorba pe de o parte de suveranitatea Afganistanului si, de cealalta parte, de siguranta trupelor coalitiei, siguranta amenintata de catre unii dintre detinuti. mai mult


Luni, 19 Noiembrie 2012, ora 17:59

1 comentariu
General american, mort in Afganistan

General american, mort in Afganistan

Generalul american Terence Hildner a murit la Kabul, Afganistan, aparent din cauza naturale, fiind astfel ofiterul american cu rangul cel mai inalt care moare pe teritoriu afgan.

Circumstantele in care Hildner, in varsta de 49 de ani, a murit sunt in continuare sub investigatii, se arata in raportul oficial al autoritatilor americane, noteaza CNN.

Generalul Hildner a detinut comanda unui batalion de trupe speciale care au fost prezente atat in Irak cat si pe teritoriu american, ca trupe de interventie in regiunile afectate de uraganul Katrina.

Batalionul la a carui comanda se afla generalul Hildner se ocupa de distribuirea resurselor printre trupele americane, de la echipament pana la munitie ocupandu-se, totodata, si de intretinerea echipamentelor. Includea, de asemenea, si o brigada medicala care asigura ingrijire si interventie in caz de urgente medicale.

Trupele americane sunt in al 11-lea an al prezentei pe teritoriul Afganistanului, fiind partea majoritara a coalitiei internationale. In decembrie 2009, presedintele american, Barack Obama, a anuntat suplimentarea trupelor cu inca 30.000 de soldati. Costurile suportate de guvernul american pentru prezenta in Afganistan sunt estimate ca depasind un milion de dolari, pentru fiecare soldat american, pe an. mai mult


Luni, 06 Februarie 2012, ora 16:22

4 comentarii
Trupele americane ar putea ramane in Afganistan pana in 2024

Trupele americane ar putea ramane in Afganistan pana in 2024

Statele Unite ale Americii si Afganistanul sunt pe punctul de a semna un pact strategic care sa permita miilor de militari americani sa ramana in aceasta tara pana cel putin in 2024.

Acordul ar permite nu doar instructorilor militari sa ramana sa continue reconstructia armatei si politiei afgane, ci si ramanerea militarilor americani din fortele speciale si din aviatie, scrie The Daily Telegraph.

Perspectiva unui astfel de acord nu este vazuta cu ochi buni de vecinii Afganistanului. Iranul s-a exprimat deja public impotriva unui astfel de pact strategic, in timp ce Pakistanul a exprimat acelasi punct de vedere, dar intr-un cadru mai privat. Exista riscul ca acordul sa fie respins si de talibani.

Retragerea trupelor americane a inceput deja, in conformitate cu un acord care prevede predarea securitatii tarii autoritatilor de la Kabul, pana la sfarsitul lui 2014. Insa autoritatile afgane, care se tem sa nu fie lasate de izbeliste de catre SUA, incearca sa faca tot posibilul sa atraga America intr-un parteneriat mai lung, chiar si dupa termenul limita de 2014. Pe de alta parte, multi analisti sunt de parere ca si armata SUA doreste sa-si mentina prezenta in apropierea unor tari precum Pakistanul, Iranul si China.

Oficiali afgani si americani si-au exprimat speranta ca noul pact va fi semnat inaintea Conferintei privind Afganistanul, care va avea loc la Bonn, in decembrie. Presedintii american, Barack Obama, si respectiv afgan, Hamid Karzai, au cazut de acord... mai mult


Sambata, 20 August 2011, ora 17:25

3 comentarii
Robert Gates a vizitat trupele americane din Afganistan

Robert Gates a vizitat trupele americane din Afganistan

Secretarul american al Apararii, Robert Gates, a vizitat, vineri, trupele americane aflate in sudul Afganistanului.

Gates a calatorit in provincia Kandahar, o regiune in care Statele Unite, fortele afgane si NATO incearca sa potoleasca manifestarile insurgentilor, relateaza AP .

Talibanii, care duc o campanie de intimidare, riposteaza pentru a opri locuitorii sa alieze cu trupele militare si cu guvernul afgan.

Oficialul a vobit cu mai multi membri ai trupelor americane in masini de teren securizate, special concepute pentru a rezista bombelor facuta in casa, cea mai mare amenintare pentru trupele coalitiei. Gates a discutat cu membrii echipei care a sosit pe 18 august si care si-a pierdut deja opt soldati.

"Din pacate, vor mai fi multe zile dure, iar voi stiti asta mai bine ca oricine", le-a spus Gates soldatilor.

"Posibilitatea unei implicari militara a americanilor in Pakistan este foarte scazuta", a declarat oficialul, dupa ce a fost intrebat de ce trupele nu merg dupa insurgentii care se ascund in tarile vecine. Asupra SUA se exercita presiuni pentru a extinde cautarea de insurgenti mai departe, in Waziristanul de Nord, o zona de frontiera de langa Afganistan, adesea descrisa ca lipsita de lege.

"Din pacate, inundatiile din intarzie orice operatiune in Waziristanul de Nord", a incheat Gates. mai mult


Vineri, 03 Septembrie 2010, ora 13:39

SUA se pregatesc pentru cea mai mare batalie din Afganistan

SUA se pregatesc pentru cea mai mare batalie din Afganistan

Trupele americane din Afganistan, comandate de generalul Stanley McChrystal, se pregatesc pentru cea mai mare operatiune militara de la inceputul razboiului, o batalie ce va fi dusa chiar in inima pozitiilor inamice, in provincia Kandahar.

Numarul trupelor americane din provincia Kandahar va creste, in lunile urmatoare, in cadrul operatiunii Hamkari Baraye Kandahar (Cooperare pentru Kandahar), cea mai importanta campanie de la inceperea invaziei americane in Afganistan, iar cateva zeci de mii de soldati si civili vor incerca sa cucereasca definitiv provincia afgana, informeaza ABC News.

Obama avertizeaza ca vor urma lupte grele in Afganistan

Campania este menita sa loveasca rezistenta talibana chiar in inima sa, in centrul sau spiritual din provincia Kandahar, din sudul tarii, un tinut controlat puternic de insurgenti.

"Intentia noastra este sa le blocam talibanilor accesul la populatia din zonele in care sunt mai puternici. Le vom lovi astfel credibilitatea, dar si posibilitatile de recrutare, finantare si acces la piata drogurilor", a declarat generalul McChrystal.

Militar roman ucis in Afganistan (Video)

Seful fortelor americane din Afganistan recunoaste ca lovitura nu va fi una decisiva, dar ar putea fi suficient de puternica pentru a zgudui din temelie rezistenta talibana, lovita exact zona in care credea ca detine controlul.

Militarii americani au la dispozitie doar cateva luni pentru a cuceri Kandaharul, pana in decembrie, cand Casa Alba isi... mai mult


Marti, 25 Mai 2010, ora 23:50

3 comentarii
Un milion de dolari pe an, pentru fiecare soldat trimis in Afganistan

Un milion de dolari pe an, pentru fiecare soldat trimis in Afganistan

Decizia presedintelui Barack Obama de a trimite mai multe trupe in Afganistan are si implicatii bugetare substantiale, care adauga presiune asupra angajamentului, care costa un milion de dolari pe an pentru fiecare soldat.

Potrivit celor mai recente estimari, costurile se vor ridica de la 40 de miliarde de dolari la 54 de miliarde de dolari pe an, informeaza The New York Times.

Chiar daca sunt trimise mai putine trupe in Afganistan sau misiunea lor este modificata, costurile raman de un milion de dolari pe an pentru fiecare soldat.

Se vor putea scuti bani din retragerea trupelor din Irak, adica bugetul va creste cu 734 miliarde de dolari. mai mult


Luni, 16 Noiembrie 2009, ora 09:11

2 comentarii
Pentagonul neaga ca a ascuns faptul ca se trimit mai multe trupe in Afganistan

Pentagonul neaga ca a ascuns faptul ca se trimit mai multe trupe in Afganistan

Pentagonul neaga ca decizia privind trimiterea a inca 13.000 de militari de sprijin in Afganistan ar fi fost ascunsa publicului american, sustinand ca trimiterea acestor trupe ar fi fost aprobata in timpul mandatului presedintelui George W. Bush.

Cotidianul Washington Post a anuntat, marti, ca presedintele Barack Obama a decis sa trimita in Afganistan inca 13.000 de militari, ca trupe de sprijin (mecanici, personal medical, specialisti in informatii sau agenti de politie militara), in plus fata de cei 21.000 anuntati in martie.

Purtatorul de cuvant al Departamentului Apararii, colonelul Dave Lapan, a declarat insa ca decizia privind trupele de sprijin nu ar fi fost ascunsa publicului, si s-a facut public faptul ca trupele din Afganistan vor fi suplimentate pana la 68.000 de militari pana la sfarsitul anului.

"Nu lipseste nimic. Nu s-a ascuns nimic. Cei 13.000 de militari nu cresc numarul de trupe peste 68.000. Am anuntat constant ca, pana la sfarsitul anului, vor fi 68.000. Asa cum am spus, atatia vor fi", spune Dave Lapan. (L.S.) mai mult


Miercuri, 14 Octombrie 2009, ora 09:53

Peste 50% dintre americani sunt impotriva razboiului din Afganistan

Peste 50% dintre americani sunt impotriva razboiului din Afganistan

Pentru prima oara de la inceperea razboiului din Afganistan, americanii simt ca nu merita ca oamenii lor sa mai lupte pe frontul din Afganistan, a aratat un sondaj de opinie recent.

Mai precis, 51% dintre americani nu mai sunt de acord cu acest razboi, o crestere de 5 procente in numai 5 luni, dupa cum relateaza Daily Mail.

Doar 32% dintre cetatenii SUA sunt de acord ca tara lor sa fie reprezentata in regiune.

Acelasi procent din populatie s-a opus, in 2004, razboiului din Irak, pe vremea lui George W. Bush.

La inceputul anului, Barack Obama a autorizat trimitearea a ince 17.000 de militari pe frontul din Afganistan, in ciuda opiniei defavorabile a populatiei. In urma cu doi ani, 56% dintre americani erau in favoarea razboiului in Afganistan. mai mult


Vineri, 21 August 2009, ora 12:14

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Caini care scriu alfabetul (Video)
  2. "Maciuca" ce aprinde imaginatia la sat: Seamana cu "niste probleme din-alea"
  3. Un muzeu "dulce" s-a deschis in Bruxelles
  4. iPhone 6 se incarca in cuptorul cu microunde! Zau?
  5. Baba Vanga a prezis ca Rusia lui Vladimir va deveni stapana lumii
  6. Despagubiri uriase pentru niste femei filmate pe ascuns la ginecolog
  7. Carti de colorat si literatura satanista in scoli
  8. Inventia care ne poate schimba hainele in viitor
  9. Hotel oferit ca premiu la o tombola
  10. Incredibila evolutie a unui birou, din 1980 si pana in prezent (Video)