agentia plati agricultura

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Irimescu dezvaluie de ce nu mai e secretar la Agricultura: Poate vor un om politic

Irimescu dezvaluie de ce nu mai e secretar la Agricultura: Poate vor un om politic

Achim Irimescu a comentat, sambata seara, plecarea sa din functia de secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

"Probabil ca sunt voci care pot sa spuna ca intr-un an electoral e nevoie de un om politic in acest post. Am facut multe pentru Agricultura. Nu am nimic sa imi reprosez, asa cum a zis si premierul. Nu cred ca e vorba de incompetenta. Nu am date foarte clare", a precizat Achim Irimescu, intr-o interventie telefonica la B1 Tv.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a informat in aceasta saptamana ca incepand cu data de 1 februarie 2014, Achim Irimescu isi va relua activitatea la Reprezentanta Permanenta a Romaniei la Bruxelles pe postul pe care il ocupa inainte de luna mai a anului 2012, pentru continuarea carierei profesionale.

Reprezentantii institutiei nu au dorit sa explice motivul pentru care Irimescu paraseste functia de secretar de stat.

Demnitarul a coordonat cele doua agentii de plati care gestioneaza fondurile europene pentru agricultura si dezvoltare rurala, Autoritatea de Management si relatia cu directiile tehnice din cadrul Comisiei Europene.

Mai mult, el este un specialist neafiliat politic.

C.P. mai mult


Sambata, 11 Ianuarie 2014, ora 19:25

2 comentarii
Rezultate record in Agricultura: Constantin anunta cate fonduri europene am atras in 2013

Rezultate record in Agricultura: Constantin anunta cate fonduri europene am atras in 2013

Romania a atras in acest an din fondurile europene destinate agriculturii si dezvoltarii rurale circa 2,35 miliarde de euro, o suma foarte apropiata de obiectivul propus pentru 2013, de 2,5 miliarde de euro, a declarat, joi, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la o conferinta de profil.

"In acest moment suntem undeva la 2,35 miliarde de euro atrase, foarte aproape sa ne atingem obiectivul pe care ni l-am propus pentru 2013, respectiv 2,5 miliarde de euro pe plati directe si pe dezvoltare rurala. APIA (Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura - n.red.) si APDRP (Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit - n.red.) fac eforturi extraordinare in aceste zile pentru a plati toate sumele pe care ni le-am propus si chiar sa depasim cele 2,5 miliarde de euro.

Sigur, asteptarile au fost mult mai mari, mai ales pe zona de investitii, unde cred ca se putea mai mult daca si agentii economici aveau capacitate mai mare de absorbtie", a spus ministrul Agriculturii.

Acesta a precizat ca gradul de absorbtie pe fondurile de dezvoltare rurala s-a imbunatatit cu 14% in 2013, in momentul de fata ajungand la 63%.

"In acest an gradul de contractare pe fondurile de dezvoltare rurala au ajuns la 90% si, daca vom reusi sa contractam pana la finele anului toate proiectele, putem ajunge la un grad de 108%. Gradul de absorbtie pe fondurile de dezvoltare rurala s-a imbunatatit cu 14% in 2013, in momentul de fata ajungand la 63%. Numai in acest an au fost... mai mult


Joi, 05 Decembrie 2013, ora 15:02

5 comentarii
Conferinta Agri-Business pe profit: Finantarea afacerilor din agricultura

Conferinta Agri-Business pe profit: Finantarea afacerilor din agricultura

Conferinta "AGRI-BUSINESS PE PROFIT: Finantarea afacerilor din agricultura" va avea loc pe 15 octombrie, incepand cu orele 09:30, la Hotel Pullman, World Trade Center Bucharest, sala Beijing & Vienna.

In cadrul conferintei vor fi abordate subiecte precum: reformarea Politicii Agricole Comune (PAC) - bani mai multi pentru agricultori, din 2014; produse si servicii de finantare pentru agricultura; platile directe si subventiile din agricultura; microcreditarea pentru investitiile in agricultura; programul national de refacere a sistemului de irigatii; investitiile in fermele familiale; fondul mutual pentru sustinerea sectorului agricol; competitivitatea dupa 2015.

In cadrul conferintei organizate de ziarul BURSA vor sustine prezentari pe aceste subiecte: Daniel Constantin - Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (confirmat) ; Eugen Teodorovici - Ministrul Fondurilor Europene; Daciana Sarbu - Deputat si Membru supleant in Comisia pentru agricultura si dezvoltare rurala in Parlamentul European; Achim Irimescu - Secretar de stat, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (confirmat) ; Robert Rekkers - Director General, Agricover Credit IFN SA (confirmat) ; Laurentiu Baciu - Presedinte, Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) (confirmat) ; Sorin Minea - Presedinte, Federatia Patronala Romana din Industria Alimentara (Romalimenta) ; Dorel Gheorghe Benu - Director General, Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura (APIA) (confirmat) ;... mai mult


Joi, 03 Octombrie 2013, ora 11:42

Cum ii ajuta Ministerul Agriculturii pe fermieri sa obtina credite de la banci

Cum ii ajuta Ministerul Agriculturii pe fermieri sa obtina credite de la banci

Ministerul Agriculturii a pregatit terenul pentru ca fermierii sa poata obtine credite de la banci.

Astfel, in contul adeverintelor APIA, ei vor obtine credite cu o dobanda maxima ROBOR (rata medie a dobanzilor in lei pe piata interbancara) la 6 luni + 4% pentru Fondul European de Garantare Agricola, respectiv maxim ROBOR + 4,5% pentru Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala.

Plafoanele sunt prevazute intr-un ordin al ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, care stabileste si comisionul incasat de banca, de sub 1%.

Nivelurile dobanzilor si comisionului vor fi valabile pentru creditele acordate atat beneficiarilor platilor directe cat si pentru beneficiarii axelor I, III si IV din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR).

APIA va incheia conventii cu bancile interesate si le impune acestora cateva conditii, pe langa cele privind dobanzile.

Astfel, institutiile de credit trebuie sa detina sucursale sau agentii in cel putin 30% din judete si sa fi finantat in perioada 2008-2012 anumite activitati din Programul National de Dezvoltare Rurala (Calitatea vietii in zonele rurale si diversificarea economiei rurale si axei, respectiv axa IV Leader).

Totusi, APIA poate incheia conventii si cu bancile care nu indeplinesc cerinta privind reteaua teritoriala, dar vin cu oferte de creditare sub nivelul general impus si accepta ca acestea sa fie
inscrise in conventie.

APIA va incheia acte aditionale la toate conventiile aflate in derulare,... mai mult


Duminica, 28 Iulie 2013, ora 17:51

APIA a efectuat plati de agro-mediu de peste 86 milioane euro

APIA a efectuat plati de agro-mediu de peste 86 milioane euro

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a anuntat vineri ca a efectuat plati de agro-mediu (Masura 214 - n.r.) in valoare de 86,6 milioane euro, aferente campaniei SAPS 2010 (schema de plata unica pe suprafata - n.r.).

Obiectivul Masurii 214 este acela de a contribui la dezvoltarea durabila a spatiului rural, prin incurajarea utilizatorilor de terenuri sa introduca sau sa continue metodele de productie agricola compatibile cu protectia si imbunatatirea mediului, inclusiv a biodiversitatii, apei, solului si a peisajului rural.

Obiectivele operationale constau in mentinerea pajistilor cu inalta valoare naturala si biodiversitatii prin aplicarea practicilor agricole traditionale, managementul adecvat al pajistilor importante pentru pasari, precum si asigurarea protectiei apei si solului.

Platile de agro-mediu sunt acordate fermierilor care isi asuma, in mod voluntar, angajamente de agro-mediu pentru o perioada de 5 ani de la data semnarii angajamentului.

De asemenea, institutia a anuntat ca platile efectuate aferente campaniei SAPS 2010 au o valoare totala de 1,01 miliarde euro, reprezentand forme de sprijin financiar pentru un numar total de 1.084.842 fermieri. Astfel, din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) au fost platite 695,9 milioane euro, iar din Buget National 314,2 milioane euro.

Citeste mai mult despre APIA a efectuat plati de agro-mediu de peste 86 milioane euro pe GreenReport.ro. mai mult


Vineri, 29 Iulie 2011, ora 23:05

Un angajat al APIA Botosani a fost prins luand mita

Un angajat al APIA Botosani a fost prins luand mita

Un consilier agricol din cadrul Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura (A.P.I.A.) Botosani a fost prins in flagrant primind mita pentru a facilita unui agricultor obtinerea unor subventii in mod ilegal, au declarat surse din cadrul Directiei Generale Anticoruptie.

Potrivit surselor, consilierul, angajat al Centrului Local Trusesti, judetul Botosani, a cerut unui agricultor 500 de lei pentru a-i facilita obtinerea unor subventii acordate de stat detinatorilor de terenuri, in mod ilegal.

Intelegerea celor doi a fost monitorizata de ofiterii Serviciului Judetean Anticoruptie Botosani, astfel ca angajatul Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura Botosani a fost prins in flagrant.

El este cercetat in stare de libertate. mai mult


Duminica, 17 Ianuarie 2010, ora 16:04

3 comentarii
Un fost jocheu acuzat de frauda gestioneaza fondurile UE pentru agricultura

Un fost jocheu acuzat de frauda gestioneaza fondurile UE pentru agricultura

Viorel Bubau, vicepresedinte al PSD Mures, judecat pentru fraudarea fondurilor europene SAPARD pentru infrastructura, a fost instalat marti, pe criterii politice, in fruntea Agentiei de Plati pentru Agricultura Mures.

Expertii anticoruptie considera aceasta numire "un semnal ingrijorator" dat de Romania Bruxelles-ului, informeaza Romania libera.

Fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabara, crede ca numirea de la Mures este "o grava eroare", care ar putea afecta folosirea fondurilor UE de catre agricultorii romani din toata tara.

Bubau a fost trimis in judecata de catre DNA, acum doi ani, sub acuzatia ca ar fi produs prejudicii bugetului UE, in cadrul unui program SAPARD derulat in Santana de Mures.

Viorel Bubau - jocheu renumit si participant la numeroase concursuri hipice, inclusiv la Jocurile Olimpice de la Atena din 2004 - si-a sustinut insa nevinovatia in fata celor aflati marti la ceremonia de instalare si a aratat ca-i va vizita personal pe fermierii mureseni, pentru a le arata cum stau lucrurile.

"Fermierul va trebui sa se convinga de implicarea mea. Acel dosar are pe fond zise fapte pe care le-as fi savarsit in folosul si interesul cetateanului, pentru nimic altceva", a declarat Bubau.

El a adaugat ca, desi inca nu a inceput cercetarea judecatoreasca in dosarul sau de la Judecatoria Targu-Mures, are incredere in Justitie, cu atat mai mult cu cat - sustine el - judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au anulat procesele-verbale ale... mai mult


Miercuri, 03 Iunie 2009, ora 12:02

3 comentarii
Viorel Tarziu, interimar la APIA

Viorel Tarziu, interimar la APIA

Functia de director general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) va fi preluata temporar de Viorel Tarziu.

Tarziu este actualul director al Directiei pentru Coordonarea Agentiilor de Plati din Fonduri Europene pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.

Un comunicat al Ministerului Agriculturii Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) mentioneaza ca Viorel Tarziu il va inlocui pe Dan Gherghelas care a demisionat din functia de director general al Agentiei de Plati, informeaza NewsIn.

Analiza activitatii APIA care a avut loc miercuri la Ministerul Agriculturii a evidentiat deficiente in activitatea institutiei cum ar fi intreruperi dese ale sistemului informatic si suprapuneri de atributii la nivelul aparatului central al institutie, ceea ce a condus la ineficienta.

Un comunicat de presa transmis joi de ministerul Agriculturii Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) arata ca ministrul agriculturii Ilie Sarbu a dispus ca in cel mai scurt timp sa fie reanalizat, sub aspectul eficientei, circuitul informatiilor in vederea scurtarii termenelor de finalizare a dosarelor de plata.

De asemenea, Sarbu a atras atentia asupra modului ii care firma care asigura soft-ul respecta prevederile contractuale, solicitand, in paralel, o evaluare amanuntita a activitatii intregului aparat al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA). mai mult


Vineri, 06 Februarie 2009, ora 17:28

1 comentariu
Seful Agentiei de Plati pentru Dezvoltarea Rurala si Pescuit a demisionat

Seful Agentiei de Plati pentru Dezvoltarea Rurala si Pescuit a demisionat

Directorul General al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), Laszlo Klarik, agentie care gestioneaza fondurile SAPARD in Romania, si-a dat demisia din functie.

Potrivit unui comunicat al Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, citat de NewsIn, demisia a fost aceeptata si devine efectiva incepand cu data de 15 septembrie 2008.

Pe durata interimatului, conducerea APDRP va fi asigurata de catre Sorin Radu, care ocupa in prezent functia de Director al Centrului Regional APDRP Satu-Mare.

Postul vacant va fi publicat pentru ocupare prin concurs in perioada imediat urmatoare.

Platile prin Progamul SAPARD au fost suspendate dupa ce in prima jumatate a lunii iunie, a avut loc o misiune de audit a Comisiei Europene, care face parte din procedura de monitorizare pe care serviciile CE o efectueaza anual.

Misiunea a avut rolul de a face recomandari privind imbunatatirea sistemului de implementare a Programului SAPARD.

Recomandarile Comisiei Europene vizeaza in primul rand intarirea sistemului de control legat de autorizarea platilor catre beneficiarii finali ai fondurilor SAPARD.

In urma acestei misiuni, la solicitarea Comisiei Europene, autoritatile romane au elaborat un plan de actiuni precis care prevede si completarea procedurile legate de autorizarea platilor cu noi elemente de control menite sa reduca posibilitatea aparitiei riscului de a efectua plati incorecte. mai mult


Vineri, 12 Septembrie 2008, ora 16:52

Alte articole despre: director, agentie, plati, pescuit, SAPARD, demisie

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  2. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  3. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  4. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  5. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  6. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  7. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  8. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  9. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba
  10. Asa arata iepurasii oceanelor (Video)