ajutoare sociale

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Familiile nevoiase, fara ajutoare sociale daca nu isi trimit copiii la scoala - proiect de lege

Familiile nevoiase, fara ajutoare sociale daca nu isi trimit copiii la scoala - proiect de lege

Mai multi deputati propun ca familiilor nevoiase sa le fie sistate ajutoarele sociale daca nu isi trimit copiii la scoala, o initiativa legislativa in acest sens aflandu-se in consultare publica la Senat.

Propunerea legislativa pentru completarea Legii 416/2001 privind venitul minim garantat prevede ca familiile nevoiase care au in intretinere copii de varsta scolara sa poata beneficia de ajutor social doar in conditiile in care copiii frecventeaza fara intrerupere cursurile scolare.

Prin proiect se propune ca inspectoratul scolar sa transmita agentiei teritoriale situatia privind frecventarea cursurilor de catre acesti copii, iar plata ajutorului social sa fie sistata in cazul in care se constata existenta a peste 100 de absente nemotivate pe parcursul unui semestru scolar.

In expunerea de motive, initiatorii mentioneaza ca abandonul scolar a devenit un fenomen social care a capatat proportii ingrijoratoare in ultima perioada, cei mai afectati de acest flagel fiind copiii proveniti din categoriile sociale defavorizate.

Semnatarii proiectului arata ca unul dintre afectele imediate ale abandonului scolar consta in implicarea acestor copii in activitatea infractionala si ca minorii care abandoneaza invatamantul sunt principalele victime ale retelelor de trafic de persoane si ale cersetoriei.

Potrivit acestora, continutul legal al articolului 380 din Codul Penal, care incrimineaza impiedicarea accesului la invatamantului general obligatoriu, nu pare sa fi... mai mult


Joi, 08 Ianuarie 2015, ora 16:52

1 comentariu
Britanicii, radicalizati impotriva imigrantilor: Fara ajutoare sociale timp de trei ani

Britanicii, radicalizati impotriva imigrantilor: Fara ajutoare sociale timp de trei ani

Cei mai multi britanici considera ca imigrantii trebuie sa vorbeasca limba engleza, iar accesul lor la beneficii sociale trebuie sa fie restrictionat, releva rezultatele unui sondaj publicat marti.

De asemenea, este vizibila o "deconectare" intre atitudinea oamenilor politici si opinia cetatenilor cu privire la acest aspect, scrie Daily Mail.

Astfel, 95% din populatia Marii Britanii afirma ca limba engleza constituie un criteriu esential pentru ca un imigrant sa fie considerat britanic, arata rezultatele sondajului British Social Attitudes, realizat de agentia NatCen Social Researchcanul trecut, pe un esantion de 3.000 de persoane.

Primarul Londrei recunoaste: Orasul s-ar prabusi ca Sparta fara imigranti

Trei din patru persoane considera ca trebuie sa te fi nascut in Marea Britanie sau sa fi locuit aici pentru cea mai mare parte a vietii pentru a fi considerat britanic, iar sase din zece persoane vor ca imigrantii din alte tari membre ale Uniunii Europene sa astepte trei ani inainte de a solicita ajutoare sociale.

De asemenea, oamenii politici au contribuit la sentimentul anti-imigratie ca urmare a unei "deconectari in crestere" intre "clasa politica liberala" si opinia publica.

"Exista un apel clar si insistent pentru actiune cu privire la acest aspect din partea unei sectiuni a electoratului, un apel pe care politicienii il ignora, asumandu-si riscuri", au aratat autorii sondajului.

Dintre cei chestionati, 77% vor ca numarul imigrantilor sa scada.... mai mult


Marti, 17 Iunie 2014, ora 23:37

2 comentarii
N-ai platit impozitul? Nu mai primesti ajutoare sociale!

N-ai platit impozitul? Nu mai primesti ajutoare sociale!

De saptamana aceasta, zeci de mii de romani care se bazau pe ajutoarele sociale primite de la stat, dar care nu isi plateau impozitele vor ramane si fara acest venit.

Primariile din toata tara au trimis catre Ministerul Muncii listele cu cei care nu si-au platit impozitele, urmanand ca persoanele aflate pe ele, care fie ca nu au vrut, fie ca nu au avut cum sa isi plateasca aceste taxe, sa ramana fara alocatia de sustinere a familiei, venitul minim garantat sau indemnizatia de crestere a copilului, arata Pro TV.

Deja, din cauza datoriilor neplatite pe anul 2012, se afla in situatia de suspendare a ajutoarelor sociale 10.700 de familii din toata tara, urmanand ca in aceasta saptamana Ministerul Muncii sa actualizeze situatia cu cei care nu au platit impozitele in 2013 si sa procedeze la intreruperea ajutoarelor.

Daca insa cei care vor ramane fara aceste ajutoare fac un efort si reusesc, in termen de 5 luni, sa pateasca restantele, plata ajutoarelor se va relua, inclusiv cu sumele aferente perioadei de suspendare a platilor.

Singurele exceptate vor fi persoanele singure, care au in intretinere copii. mai mult


Luni, 05 Mai 2014, ora 08:37

2 comentarii
Lacomie dusa la extrem: Sute de greci bogati cer ajutoare sociale de 500 de euro

Lacomie dusa la extrem: Sute de greci bogati cer ajutoare sociale de 500 de euro

Sute de greci bogati aplica pentru a primi ajutoare sociale in valoare de 500 de euro, scrie presa elena.

Acesti bani ar trebui sa fie destinati saracilor, insa multi dintre ei sunt in pericol sa fie respinsi din programul de asistenta financiara, avand in vedere ca nu indeplinesc conditiile cerute de stat.

Autoritatile de la Atena au descoperit mai mult de 500 de cetateni care detin proprietati mai scumpe de 500.000 de euro, 900 de persoane cu proprietati mai scumpe de 50.000 de euro si 140 de cetateni cu proprietati de peste 100.000 de euro, care au cerut ajutoare sociale.

Cum combati evaziunea, varianta Grecia: Tombola cu Ferrari, Lamborghini si Porsche

Cele mai grave cazuri, potrivit GreekReporter, sunt:

- un cuplu ce are un venit anual de 102.000 de euro, proprietati imobiliare de 2,3 milioane de euro si o locuinta de 230 de metri patrati;

- o familie formata din cinci membri din Atena, care are venituri anuale de 150.000 de euro, a aplicat pentru un ajutor social de 996 de euro;

- un cuplu a declarat venituri anuale in valoare de 23.000 de euro, dar autoritatile au descoperit ca cei doi detin un iaht de 230.000 de euro;

Pana in prezent, 312.000 de greci au cerut ajutoare sociale, care incep de la 500 de euro si cresc in functie de situatia financiara a solicitantului.

Dintre aplicanti, 70.000 au primit aprobare preliminara, 111.000 au fost respinsi, iar alti 132.000 sunt verificati din nou. mai mult


Joi, 24 Aprilie 2014, ora 22:30

1 comentariu
Beneficiarii de ajutoare sociale, 60 de zile perioada de gratie la plata datoriilor

Beneficiarii de ajutoare sociale, 60 de zile perioada de gratie la plata datoriilor

Beneficiarii de ajutoare sociale vor avea 60 de zile perioada de gratie la plata taxelor si impozitelor locale, timp in care acestia isi vor primi drepturile, precizeaza Ministerul Muncii, cu referire la flexibilizarea conditiei de achitare a datoriilor, aprobata marti de Camera Deputatilor.

Potrivit sursei citate, in cadrul dezbaterilor parlamentare de marti, referitoare la proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta nr. 124/2011, au fost propuse amendamente cu care Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMPS) a fost de acord.

Unul dintre aceste amendamente vizeaza flexibilizarea conditiei de achitare a impozitelor si taxelor locale.

"Astfel, verificarea se va face doar in cazul familiilor si persoanelor singure care au dreptul stabilit de cel putin 6 luni si vor fi excluse de la aceasta verificare familiile monoparentale. De asemenea, se reglementeaza o perioada de gratie de 60 zile in care se pot plati aceste datorii catre bugetele locale, timp in care beneficiarul isi va primi dreptul", precizeaza MMPS.

Un alt amendament vizeaza stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copiilor la 85% din media veniturilor nete ale persoanei, cu mentinerea limitelor maxime reglementate in prezent, de 1.200 de lei pentru concediul pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani si 3.400 de lei pentru concediul pana la implinirea de catre copil a varstei de 1 an, potrivit MMPS.

Proiectul de lege are caracter organic. Camera... mai mult


Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 08:58

4 comentarii
Avocatul Poporului ar putea ataca la CCR decizia de taiere a ajutoarelor sociale

Avocatul Poporului ar putea ataca la CCR decizia de taiere a ajutoarelor sociale

Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, a declarat vineri ca ar putea ataca la Curtea Constitutionala (CCR) decizia de taiere a ajutoarelor sociale pentru persoanele care nu isi platesc taxele si impozitele.

Gheorghe Iancu a spus ca analizeaza posibilitatea de a ataca la CCR Hotararea de Guvern prin care se taie ajutoarele celor care nu au platit taxele, pe motiv ca unii cetateni nu au posbilitatea de a plati sumele impuse.

"(...) Constitutia noastra e putin inexacta, putin cam laxa, in sensul ca nu are o prevedere cum este in Constitutia Italiei, conform careia cetatenii contribuie in masura posiblitatilor, la noi exista un text care spune ca cetatenii contribuie la cheltuielile publice si atat", a declarat Gheorghe Iancu, la Antena 3.

Acesta a adaugat ca exista posibilitatea ca realizarea acestor cheltuieli publice sa incalce dreptul la nivel de trai decent, asa cum a fost definit de Curtea Constitutionala.

Gheorghe Iancu a adaugat ca marti va decide daca va ataca la CCR actul si ca, in cazul in care face o contestatie, vrea sa castige cazul.

Hotararea care prevede intreruperea platilor ajutoarelor sociale ar urma sa afecteze peste 73.000 de romani.

L.S. mai mult


Vineri, 02 Martie 2012, ora 18:54

2 comentarii
Rromii cu salbe isi pierd ajutoarele sociale - ce spun regele Cioaba si Madalin Voicu

Rromii cu salbe isi pierd ajutoarele sociale - ce spun regele Cioaba si Madalin Voicu

Rromii care au salbe isi pierd ajutoarele sociale, conform modificarilor legislative operate de Guvern.

Reprezentantii rromilor spun ca masura e nedreapta, deoarece salbele au valoare sentimentala si nu pot fi vandute.

Persoanele care detin obiecte de arta, bijuterii si metale pretioase de peste 100 de grame, blanuri, obiecte de cristal si portelan de mare valoare sau obiecte de colectie nu pot primi prestatii sociale, conform noilor reglementari anuntate de Ministerul Muncii.

La categoria bijuterii intra si banutii de aur din salbele rromilor, care sunt primiti ca mostenire de familie.

Ai bijuterii, tablouri sau blanuri? Adio, asistenta sociala

"Daca au o salbuta de aur inseamna ca sunt bogati? Este o eroare foarte mare, trebuie sa fii in pielea goala ca sa-ti acorde statul roman ajutor?", a spus regele Florin Cioaba, la Romania TV.

"In conditiile in care singura lor avere, indiferent in ce conditii stau, sunt salbele, monezile de aur, asta nu e o marfa vandabila. Salba se da la zestre cand se marita fetele, au o alta destinatie. (...)", a declarat si Madalin Voicu, pentru Ziare.com.

Acesta spune ca problema rromilor este "la fel de acuta ca si problema majoritarilor" si ca statul ar trebui sa stabileasca cine primeste ajutor social, insa nu in functie de salbe.

"Legea este tendentioasa, nu este o lege obiectiva. (...) Salbele se transmit din generatie, nu trebuie vandute. Din moment ce ele nu sunt comercializate, ele nu constituie avere, sunt o... mai mult


Miercuri, 01 Februarie 2012, ora 19:04

53 comentarii
Peste 73.000 de romani raman fara ajutoare sociale pentru ca nu si-au platit impozitele

Peste 73.000 de romani raman fara ajutoare sociale pentru ca nu si-au platit impozitele

Peste 73.000 de beneficiari de ajutoare sociale nu vor mai primi, incepand cu luna februarie, alocatia de sustinere a familiei, venitul minim garantat sau indemnizatia pentru cresterea copilului din cauza ca nu si-au platit impozitele si taxele locale, informeaza, miercuri, Ministerul Muncii.

Potrivit datelor centralizate de Ministerul Muncii, Familiei si Potectiei Sociale (MMFPS), in total sunt inregistrati 715.536 de beneficiari ai alocatiei de sustinere a familiei, venitului minim garantat sau indemnizatiei pentru cresterea copilului.

Rromii care au salbe isi pierd ajutoarele sociale

Dintre acestia, 10,21 la suta au restante la plata impozitelor si taxelor locale. Judetele cu cei mai multi restantieri sunt Mures (23,4 la suta), Dolj (17,12 la suta), Bacau (16,9 la suta), Salaj (16,43 la suta) si Giurgiu (16,18 la suta). In Capitala, 7,92 la suta dintre cei care primeau ajutoare sociale nu si-ai platit impozitele, in cazul acestora plata prestatiilor sociale urmand sa fie suspendata.

Potrivit MMFPS, alocatia de sustinere a familiei a fost suspendata in cazul a 11,65 la suta dintre cei 347.469 de beneficiari, adica 40.463 de restantieri. Venitul minim garantat nu se va mai acorda in 10,84 la suta dintre cele 190.490 de cazuri inregistrate, adica 20.654 de restantieri.

Indemnizatia de crestere a copilului se suspenda pentru 6,71 la suta dintre cei 177.577 de beneficiari, adica 11.921 de rstantieri. Astfel, din februarie vor fi suspendate ajutoarele sociale... mai mult


Miercuri, 01 Februarie 2012, ora 16:23

16 comentarii
Lazaroiu: 63% din ajutoarele sociale ilegale sunt date de primari PSD si PNL (Video)

Lazaroiu: 63% din ajutoarele sociale ilegale sunt date de primari PSD si PNL (Video)

Ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu, sustine ca peste 60% din ajutoarele sociale ilegale sunt oferite de primarii PSD si PNL.

"Vestea buna este ca USL are 63%. Vestea proasta e ca acest procent se refera la ajutoare sociale fraudate, acordate de primari USL", a spus demnitarul, ironic, la prezentarea rezultatelor unor controale efectuate de inspectia sociala, informeaza Newsin.

Din cele 63 de procente, PSD ar avea 32%, PNL - 26%, iar PC - 5%. Conform verificarilor efectuate de inspectori, in doar 28% din dosarele false intocmite pentru ajutoare sociale ar fi fost de vina edilii locali ai PDL.

In total, au fost verificate peste 3.900 de dosare si s-au constatat nereguli la peste 1.100 dintre acestea.

Ministrul a prezentat in repetate randuri in ultima vreme diverse statistici care arata ca sunt peste sase milioane de asistati social in Romania, din care 30% nu au cu adevarat probleme, dar iau bani necinstit de la stat, incurajati fiind de autoritatile locale.

Lazaroiu estimeaza 2 milioane de falsi asistati in Romania

Lazaroiu, despre fraude cu certificate medicale: Saracia a devenit un handicap si trebuie platit?

"Ministerul pe care il conduc are ca scop reducerea cheltuielilor cu asistenta sociala - va spun, e un dezmat. Daca nu punem capat, si avem ca scop reducerea cu un punct procentual a cheltuielilor, n-avem nicio sansa (...) Vor continua controalele, Romania e o tara prea saraca sa inventeze saraci. Asta fac primarii, inventeaza saraci ca sa fie... mai mult


Marti, 16 August 2011, ora 15:21

26 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Papa Francisc, avertisment de la medici - ce obicei ii pune in pericol sanatatea
  2. A castigat la Loto a doua oara in doi ani: Am avut o presimtire
  3. Cum a castigat o pisica trei milioane de euro
  4. Tribul izolat care traieste de 800 de ani in Marele Canion (Galerie foto)
  5. Si-a otravit familia dupa ce a preparat ciocolata calda expirata de 25 de ani
  6. Se angajeaza pisica. Nu e gluma. Salariul - 200 de euro - Vezi cerintele jobului
  7. Exorcizare in masa intr-o tabara religioasa: Un preot a vrut sa scoata Diavolul din copii
  8. Politistii britanici au ramas uimiti: ce-au descoperit intr-o Toyota
  9. Un cantaret legendar vrea sa isi lanseze propria marca de marijuana
  10. A mintit ca i-au murit 12 rude pentru a beneficia de concediu