ajutor persoane handicap

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Parchezi abuziv pe locurile destinate persoanelor cu handicap, platesti 100 de lei

Parchezi abuziv pe locurile destinate persoanelor cu handicap, platesti 100 de lei

Soferii care vor parca in mod abuziv pe locurile destinate persoanelor cu handicap in Baneasa Shopping City se vor trezi cu rotile blocate. In plus, ei vor putea pleca din incinta mallului din Capitala doar dupa ce achita suma de 100 de lei.

Banii astfel stransi vor fi donati catre ONG-uri si asociatii al caror rol este de a proteja si promova drepturile persoanelor cu dizabilitati, primul beneficiar fiind Fundatia Motivation Romania, informeaza un comunicat remis Ziare.com.

Aceasta organizatie, fondata in 1995, dezvolta programe ce acopera o gama larga de nevoi ale copiilor si adultilor cu dizabilitati, de la echipament adaptat pentru diferite tipuri de dizabilitati motorii, la recuperare medicala si instruire pentru viata independenta.

"Parcarea abuziva pe locurile destinate persoanelor cu handicap este, din pacate, un fenomen pe care il regasim peste tot in Romania. De aceea, ne-am propus sa facem un prim pas pentru educarea in ceea ce priveste respectul si conduita fata de persoanele cu dizabilitati. Scopul nostru este ca masurile luate sa descurajeze acest tip de comportament si, cu timpul, sa il elimine complet.

Incepand cu 1 noiembrie, primele sume de bani stranse din contravaloarea tarifelor aplicate vor merge catre Fundatia Motivation Romania, una dintre organizatiile care a contribuit cel mai mult la sprijinirea persoanelor cu handicap in ultimii 20 de ani. Ne-am bucura ca ideea noastra sa fie preluata si de alte centre comerciale sau spatii ce detin... mai mult


Marti, 28 Octombrie 2014, ora 18:05

1 comentariu
Persoanele cu handicap, muncitori viabili - Cum putem elimina discriminarea in companii - Interviu

Persoanele cu handicap, muncitori viabili - Cum putem elimina discriminarea in companii - Interviu

Integrarea persoanelor cu dizabilitati in piata muncii este o problema spinoasa in Romania, unde majoritatea directorilor de companie sunt foarte reticenti in a angaja astfel de oameni. Exista o metoda prin care toata lumea castiga, insa despre care se stiu foarte putine lucruri, anume apelarea la unitatile protejate.

Dana Ioana Mazilu, Corporate Relationship Manager si Mihaela Ana Maria Modrogan, Business Unit Manager de la compania de recrutare UPA Solutions au precizat, intr-un interviu acordat Ziare.com, care sunt avantajele unei unitati protejate atat pentru angajatori, cat si pentru persoanele cu dizabilitati.

In plus, ele au expus motivele pentru care companiile au o reticenta fata de angajarea acestor persoane si care sunt vinovatii pentru distrugerea cursului normal al vietii multor persoane.

Ce inseamna o unitate protejata?

Dana Mazilu: Legea 448 din 2007 spune ca orice companie care are pese 50 de angajati este obligata sa plateasca la stat o taxa, care se percepe daca nu are printre muncitori o persoana cu dizabilitati.

Optiunile pentru deductibilitatea taxei sunt fie sa angajeze persoane cu handicap, lucru care nu se prea intampla in Romania, fie sa plateasca lunar contributia sau sa colaboreze cu unitati protejate. Acestea sunt societati sau ONG-uri ce au ca si numar de angajati o proportie de cel putin 30% persoane cu dizabilitati. Ele trebuie sa realizeze integral sau partial serviciile sau produsele pe care le face unitatea protejata si le... mai mult


Luni, 25 Martie 2013, ora 07:16

5 comentarii
Guvernul numara persoanele cu dizabilitati: Cum sta, de fapt, Romania

Guvernul numara persoanele cu dizabilitati: Cum sta, de fapt, Romania

Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, anunta ca a infiintat o comisie care sa reanalizeze dosarele persoanele cu handicap declarate ca obtinute in mod fraudulos de controalele ministrilor Muncii din Cabinetele Boc.

Si ca va acorda o perioada de gratie persoanelor cu dizabilitati care au pierdut ajutorul guvernamental din cauza faptului ca nu si-au achitat oblogatiile fiscale - masura decisa printr-o Ordonanta a fostului guvern PDL.

Dar cum sta, de fapt, Romania la ponderea persoanelor total dependente de ajutorul societatii: pondere in populatia reala, in buget, in comparatie cu celelalte tari din Uniunea Europeana?

Romania are 1,25 milioane inactive pe motiv de diverse dizabilitati, potrivit datelor centralizate pe 2012 de Institutul National de Statistica, ceea ce este echivalent cu 6% din populatia totala a tarii. Cam doua treimi dintre aceste persoane (64,1%) au varsta intre 55 si 64 ani, 60,2% sunt femei si 65,1% locuiesc in mediul urban.

Cu toate acestea, contrar perceptiei comune, o parte semnificativa dintre persoanele cu dizabilitati desfasoara o activitate ( circa 405 mii) iar 40 de mii dintre ele figureaza drept someri in acceptiunea Biroului International al Muncii. Daca facem totalul, obtinem impresionantul numar de 1,7 milioane persoane cu dizabilitati, adica aproape 9% din populatia tarii.

Cifra poate parea exagerata iar unele incadrari sunt discutabile, dar se pliaza pe media UE. Daca se intra, insa, in amanunte, se constata cu surpriza ca, de... mai mult


Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 13:09

4 comentarii
Japonezii dau 1,8 milioane de dolari pentru romanii cu handicap

Japonezii dau 1,8 milioane de dolari pentru romanii cu handicap

Guvernul Japoniei va aloca, in urmatorii trei ani, 1,8 milioane de dolari pentru o protectie mai eficienta a persoanelor cu dizabilitati din Romania, prin imbunatatirea sistemului de evaluare si o mai buna informare cu privire la aceste persoane.

Grantul japonez PHRD de asistenta tehnica si dezvoltare in vederea sprijinirii persoanelor cu handicap, in valoare de 1,8 milioane dolari, oferit de Guvernul Japoniei, a fost lansat joi, potrivit Antena 3, care citeaza Mediafax.

Proiectul finantat din grant are ca obiectiv realizarea unei protectii mai eficiente a persoanelor cu dizabilitati, prin imbunatatirea sistemului de evaluare si o mai buna informare cu privire la aceste persoane, in scopul elaborarii de politici publice, potrivit Ministerului Muncii.

La 31 martie 2012, numarul total de persoane cu handicap era de 687.596. Dintre acestea, 97,5% (670.402 persoane) se afla in ingrijirea familiilor si/sau traiesc independent (neinstitutionalizate), iar 2,5% (17.194 persoane) se afla in institutiile publice rezidentiale de asistenta sociala pentru persoanele adulte cu handicap (institutionalizate), coordonate de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS), prin Directia Generala Protectia Persoanelor cu Handicap.

Proiectul implica realizarea unor proiecte pilot in trei-patru regiuni, utilizand criteriile si instrumentele de evaluare si planul de personal revizuite, precum si organizarea de ateliere de lucru si instruirea in taram pentru pregatirea si... mai mult


Joi, 07 Iunie 2012, ora 21:39

5 comentarii
Ziua Internationala a Persoanelor cu Handicap

Ziua Internationala a Persoanelor cu Handicap

In scopul integrarii persoanelor cu dizabilitati in viata sociala, politica si economica a unei tari, in 1992, Organizatia Natiunile Unite a hotarat ca 3 decembrie sa fie proclamata Ziua Internationala a Persoanelor cu Handicap.

Pentru restul lumii, 3 decembrie va fi un prilej de a reflecta asupra statutului pe care-l are categoria aceasta de oameni, de a schimba mentalitati, caci mai sunt inca persoane ce ii stigmatizeaza pe cei cu handicap, producandu-le o mare suferinta, potrivit Dromadaire.

Conventia Relativa a Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati a fost adoptata la 13 decembrie 2006, la sediul ONU, semnata de 147 de tari si a intrat in vigoare la 3 mai 2008. Este vazuta ca un instrument de aplicare a drepturilor oamenilor cu deficiente mentale sau fizice.

Intr-adevar, de cand exista o astfel de zi, s-au constatat progrese remarcabile in favoarea lor. Daca luam numai un exemplu, in Franta (unde 10% din populatia tarii sufera de un handicap), inca din 2005, oamenii cu dizabilitati sunt sprijiniti printr-o lege speciala. Ea accentueaza accesibilitatea locurilor de munca si incurajeaza angajatorii sa-i integreze pe cei cu diverse infirmitati.

Lupta pentru ajutorarea persoanelor dezavantajate nu inseamna numai imbunatatirea conditiilor de viata ale lor, ci si identificarea cauzelor care-i aduc in asemenea situatie. mai mult


Sambata, 03 Decembrie 2011, ora 08:53

4 comentarii
OMS: Numarul persoanelor afectate de handicap creste la nivel mondial

OMS: Numarul persoanelor afectate de handicap creste la nivel mondial

Aproximativ 15 la suta din populatia lumii sufera de un handicap, proportie ce ar putea progresa mai ales din cauza imbatranirii populatiei, se arata intr-un raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) si Bancii Mondiale (BM), dat publicitatii joi.

OMS a facut cunoscute ultimele sale statistici referitoare la handicap in anii '70, organizatia cu sediul la Geneva apreciind, la acea data, ca aproape 10 la suta din populatia lumii era afectata.

In prezent, OMS sustine ca "peste un miliard de persoane traiesc cu o forma sau alta de handicap, cu alte cuvinte aproximativ 15 la suta din populatia la nivel mondial", in conformitate cu estimarile demografice din 2010.

Printre acestea, aproape una din cinci persoane, intre 110 si 190 de milioane de indivizi, prezinta dificultati functionale foarte mari ori sufera de un handicap "sever".

Pe viitor, aceasta problema va deveni o preocupare si mai mare din cauza imbatranirii populatiei, fiind cunoscut ca riscul de a avea un handicap creste la persoanele in varsta, atrag atentia in raport directorii OMS, Margaret Chan, si cel al Bancii Mondiale, Robert Zoellick.

Progresia "se mai explica si prin cresterea pe plan mondial a problemelor cronice de sanatate, cum ar fi diabetul, bolile cardiovasculare, cancerul si tulburarile de sanatate mintala", se subliniaza in document.

OMS avertizeaza ca, in pofida progreselor inregistrate in unele tari, mai sunt destule de facut pentru ameliorarea vietii de fiecare zi a... mai mult


Joi, 09 Iunie 2011, ora 23:36

1 comentariu
Persoanele cu handicap vor avea acces mai usor la metrou

Persoanele cu handicap vor avea acces mai usor la metrou

Metrorex va organiza in 19 mai o licitatie deschisa pentru contractarea de lucrari pentru facilitarea accesului persoanelor cu handicap locomotor in statiile de pe Magistrala 1, 2, 3 si Racord 2 de metrou cu ajutorul lifturilor si platformelor, pentru care va aloca 72,4 milioane lei, fara TVA.

Participantii la licitatie trebuie sa prezinte o garantie de participare de 700.000 lei, sau echivalentul in euro la cursul BNR, precum si o garantie de buna executie de 7% din pretul fara TVA a contractului.

De asemenea, se solicita o cifra medie de afaceri pe ultimii trei ani de minimum 135.000.000 lei sau echivalentul in euro la cursul BNR, precum si prezentarea in copie a bilanturilor contabile intocmite corespunzator exercitiilor financiare incheiate in ultimii trei ani, vizate si inregistrate de organele competente.

Potrivit anuntului de participare de pe Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), sursele de finantare ale contractului ce urmeaza a fi atribuit sunt asigurate din alocatie de la bugetul de stat si credit extern BEI - etapa III.

Termenul limita pentru depunerea cererilor de documente sau pentru acces la documente este 12 mai, ora 10:00, iar termenul limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 19 mai, ora 10:00. Perioada minima pe parcursul careia ofertantul trebuie sa isi mentina oferta este de 60 de zile (de la termenul limita de primire a ofertelor). Se va alege oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic... mai mult


Marti, 23 Martie 2010, ora 12:21

Persoanele cu handicap fara venit vor primi un ajutor lunar de 50 de lei

Persoanele cu handicap fara venit vor primi un ajutor lunar de 50 de lei

Plenul Senatului a aprobat luni modificarea legii privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, prin care se ofera o alocatie lunara de 50 de lei persoanelor cu handicap, ingrijite in centrele specializate, care nu realizeaza niciun fel de venit.

Modificarea articolului 58 din Legea 448/2006 a fost aprobata cu 71 de voturi favorabile, 2 abtineri si 1 vot "impotriva".

Potrivit modificarii, initiate de deputatul UDMR Kerekes Karoly, persoanele adulte, cu handicap, ingrijite si protejate in centre rezidentiale publice specializate, care nu realizeaza venituri de niciun fel, beneficiaza de o alocatie in valoare de 50 de lei lunar pentru acoperirea nevoilor personale.

Avizul comisiilor a fost favorabil, iar punctul de vedere al Guvernului negativ. mai mult


Luni, 08 Februarie 2010, ora 21:10

1 comentariu
Locuinte protejate pentru persoane cu handicap, construite la Giurgiu

Locuinte protejate pentru persoane cu handicap, construite la Giurgiu

CJ Giurgiu a semnat, marti, un contract de asociere cu Consiliul Local Gaiseni si cu Fundatia De WesterCirkel din Olanda, care vrea sa construiasca zece locuinte de tip protejat pentru persoanele cu handicap din Centrul de Ingrijire de la Carpenisu.

Potrivit reprezentantilor Consiliului Judetean, Primaria Gaiseni a oferit olandezilor un teren de circa 4.000 metri patrati, transmite corespondentul NewsIn.

Fundatia De WesterCirkel va realiza construirea efectiva a caselor, iar Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului(DGASPC) Giurgiu va asigura tot ceea ce tine de ingrijirea persoanelor.

Presedintele Fundatiei De WesterCirkel din Olanda, Nico Kramer, a declarat marti, ca asemenea locuinte de tip protejat au fost amenajate si in judetul Olt.

"In Romania, noi lucram cu persoane cu handicap inca din 1990. Am realizat asemenea proiecte si in judetul Olt. Ne-am indreptat acum atentia catre un centru din judetul Giurgiu care avea cea mai mare nevoie de ajutor", a spus Kramer.

Contractul de asociere intre Consiliul Judetean Giurgiu, Consiliul Local Gaiseni si Fundatia De WesterCirkel, are o durata de 35 de ani. mai mult


Marti, 30 Iunie 2009, ora 19:36

1 comentariu

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba