amanare majorare pensii

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Parlamentul vs FMI: Creste sau nu pensia pentru cei care au lucrat in conditii grele?

Parlamentul vs FMI: Creste sau nu pensia pentru cei care au lucrat in conditii grele?

Majorarea pensiilor de grupa I a fost amanata de comisia buget - finante, pentru ca Fondul Monetar International nu s-a pronuntat in legatura cu aceasta masura.

Potrivit unor surse citate de televiziunile de stiri, FMI nu ar fi de acord cu aceasta majorare. Proiectul ar fi trebuit sa fie votat joi in plen, dar a fost scos de pe agenda.

Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a declarat insa ca nu a fost contacta de Fondul Monetar International care sa-i spuna ca institutia financiara nu este de acord cu majorarea pensiilor pentru cei care au lucrat in conditii grele.

"Nu am declarat ca FMI este impotriva. Nu m-a cautat nimeni de la FMI sa imi spuna ca Fondul este impotriva. O sa contactez FMI sa intreb daca ceea ce voi ati comunicat este adevarat si o sa le trimit si aceasta lege", a declarat Mariana Campeanu.

"Este puterea deplina a Parlamentului", a mai spus ministrul, repetand ca ea personal nu se opune proiectului, pentru ca ar fi vorba despre repararea unei discriminari.

Ministrul nu a putut face o estimare exacta a numarului de persoane care s-ar pensiona, dar a mentionat ca un "calcul foarte estimativ" al ministerului arata numarul de 20.000 de pensionari care ar intereveni in 2014.

"Nu am comunicat niciodata aceasta cifra de 60.000. Din calculele pe care le-am facut la minister e vorba de 20.000, dar e este extrem de estimativa", a spus ministrul Muncii, Mariana Campeanu.

Proiectul a fost de la bun inceput unul controversat, care nu a fost sustinut... mai mult


Joi, 28 Noiembrie 2013, ora 14:25

18 comentarii
Ministerul Muncii confirma inghetarea pensiilor

Ministerul Muncii confirma inghetarea pensiilor

Reprezentantii Ministerului Muncii au confirmat, joi, amanarea pana in 2014 a majorarii punctajului lunar pentru pensionarii din fostele grupe de munca I si II, subliniind ca este preocupat "sa plateasca toate pensiile, luna de luna, in ciuda dificultatilor economice pe plan international".

"Guvernul a acordat, incepand cu 1 ianuarie 2011, o majorare a punctajelor anuale realizate de persoane care au desfasurat activitate in fostele grupe de munca I si II, potrivit legii 263/2010. Incepand cu 1 aprilie 2001, aceste locuri de munca au fost incadrate la 'activitati in conditii deosebite de munca'.

Persoanele care au lucrat in conditii deosebite de munca, incadrate in aceasta situatie dupa 1 aprilie 2001, urmau sa beneficieze de o majorare a punctajului lunar incepand cu 1 ianuarie 2012. Noua strategie fiscal bugetara pe perioada 2012 -2014 prevede prorogarea acestui termen la 1 ianuarie 2014", precizeaza reprezentantii ministerului.

In aceeasi strategie este mentionata amanarea aplicarii unui indice de corectie la punctajul mediu anual pentru persoanele inscrise la pensie incepand cu 1 ianuarie 2011.

Masurile sunt dorite "avand in vedere faptul ca, lipsa asigurarii unui cadru sustenabil de implementare a Legii privind sistemul unitar de pensii publice, nr.263/2010, intrata in vigoare de la 1 ianuarie 2011, poate crea consecinte grave in ceea ce priveste acordarea drepturilor de asigurari sociale si majorarea deficitului bugetului asigurarilor sociale de stat",... mai mult


Joi, 11 August 2011, ora 20:03

11 comentarii
Guvernul ingheata unele pensii pana in 2014 si elimina tichetele de masa si primele

Guvernul ingheata unele pensii pana in 2014 si elimina tichetele de masa si primele

Guvernul va bloca pana in anul 2014 majorarea unor pensii, programata prin Legea pensiilor sa fie aplicata anul viitor. De asemenea, Guvernul va sista pana in anul 2014 acordarea tichetelor de masa, cadou si de vacanta.

Executivul motiveaza amanarea majorarii pensiilor spunand ca lipsa unui "cadru sustenabil" de aplicare a legii va creste deficitul bugetului asigurarilor sociale de stat si poate avea consecinte grave in plata drepturilor sociale, informeaza Mediafax.

Noua lege a pensiilor, adoptata de Guvern si intrata in vigoare la 1 ianuarie 2011, prevede ca pensionarii care au lucrat in conditii deosebite de munca dupa 1 aprilie 2001 vor beneficia de o majorare a punctajelor lunare cu 25%, iar persoanelor iesite la pensie in acest an le va fi aplicat la randul lor un indice de corectie calculat ca raport intre 43,3% din castigul salarial mediu brut realizat pe anul precedent si valoarea unui punct de pensie in vigoare la acea data.

Ambele majorari de pensii erau programate sa fie aplicate la 1 ianuarie 2012. Amanarile sunt prevazute in Strategia fiscal-bugetara a Guvernului pentru perioada 2012-2014, care a fost adoptata miercuri in sedinta de guvern.

Tot miercuri s-a decis ca Guvernul va sista pana in anul 2014 acordarea tichetelor de masa, cadou si de vacanta pentru angajatii din institutiile publice, va bloca si anul viitor acordarea de premii pentru bugetari si va continua sistemul de compensare doar cu ore libere a muncii prestate in afara timpului... mai mult


Joi, 11 August 2011, ora 15:49

77 comentarii
Alte articole despre: inghetare pensii, majorare pensii 2014
Majorarea cu 50% a pensiilor de grad I s-ar putea amana

Majorarea cu 50% a pensiilor de grad I s-ar putea amana

Majorarea pensiilor cu 50%, respectiv 25%, pentru persoanele cu gradele I si II de munca s-ar putea amana pentru 2011, pentru ca situatia financiara nu permite respectarea programului initial, ce prevedea o ultima crestere in octombrie, a spus ministrul Muncii, Marian Sarbu.

"S-au facut deja trei etape ale majorarii pentru grupele I si II de munca, ultima etapa va fi la sfarsitul lunii septembrie, inceputul lui octombrie. O treime din ceea ce prevedea legea la care v-ati referit (OUG 209/2009, n.r.) cred ca va ramane inghetata, cred ca efectele acelei legi vor fi prorogate pentru anul 2011 pentru ca situatia financiara nu o permite", a afirmat Sarbu.

Conform legilor adoptate pe final de mandat de guvenrul Tariceanu, si promulgate de presedintele Basescu, acordarea pensiilor majorate urma sa se faca de la 1 ianuarie 2009. Ulterior, acelasi guvern a amanat cu un an aplicarea prevederilor, iar ministrul Muncii anunta in prezent o noua amane a finalizarii, pentru 2011.

Astfel, in septembrie 2008, Parlamentul a adoptat o Lege care prevedea o crestere cu 50% a punctului de pensie pentru cei incadrati in grupa I de munca si reducerea cu 50% a varstei de pensionare, astfel ca la un an de munca se reducea varsta de pensionare cu sase luni.

De asemenea, Legea prevedea o crestere cu 25% a punctului de pensie pentru persoanele cu gradul II de munca, precum si o reducere a varstei de pensionare cu 25% (la un an de munca se reduce varsta de pensionare cu trei luni).... mai mult


Vineri, 14 August 2009, ora 07:59

1 comentariu
UPDATE Ministerul Muncii a hotarat: Pensii marite, dupa buget (Video)

UPDATE Ministerul Muncii a hotarat: Pensii marite, dupa buget (Video)

Valoarea punctului de pensie va fi de 45% din valoarea salariului mediu brut pe economie, iar majorarea va fi aplicata nediferentiat, potrivit Doinei Parcalab, sefa Casei Nationale de Pensii, care a facut anuntul dupa discutiile cu Ministerul Muncii.

"Valoarea punctului de pensie va fi de 45% din salariul mediu brut pe economie, iar aceasta majorare se va aplica nediferentiat, nu va exista o plafonare. Vom milita pentru acest deziderat", a precizat Doina Parcalab.

In ceea ce priveste majorarea punctului de pensie in transe, in martie si septembrie, informatiile au fost infirmate de Parcalab, care a declarat ca "noua valoare va fi aplicata de la intai ale lunii, in luna urmatoare aprobarii bugetului pe 2009".

Oficialii Ministerului Muncii au inceput luni, la ora 17.00, discutiile cu reprezentantii pensionarilor despre o eventuala amanare pana in luna septembrie a cresterii pensiilor la 45% din salariul mediu brut si despre posibilitatea impunerii unui plafon de 2.000 lei pentru pensiile care ar urma sa fie majorate in acest an.

Reprezentantii PSD sustin ca "orice decizie legata de posibilitatea amanarii cresterii pensiilor cu 9% pana in luna septembrie va fi mai intai discutata cu asociatiile reprezentative ale pensionarilor si abia apoi va fi facuta publica".

Reprezentantii PSD si PD-L au analizat luni o propunere a Ministerului Finantelor de amanare a majorarii punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut pe economie pentru luna septembrie, masura ce... mai mult


Luni, 26 Ianuarie 2009, ora 21:27

8 comentarii
PSD si PD-L amana majorarea pensiilor pana in septembrie

PSD si PD-L amana majorarea pensiilor pana in septembrie

Reprezentantii PSD si cei ai PD-L au analizat luni o propunere a Ministerului Finantelor de amanare a majorarii punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut pe economie pentru luna septembrie, masura ce ar putea aduce economii bugetare de aproape 1,2 miliarde euro.

"Pensiile vor creste sigur in acest an, insa este posibil ca punctul de pensie sa ajunga la 45% abia in luna septembrie, intrucat majorarea acestora cu 9% din luna martie ar necesita in 2009 un transfer de la bugetul de stat la bugetul de pensii de aproape 3,2 miliarde euro, pentru a acoperi deficitul. Daca s-ar decide amanarea cresterii pensiilor cu inca sapte luni, s-ar putea face economii de aproape 1,2 miliarde euro", au declarat, pentru NewsIn, reprezentanti ai PSD.

Astfel, daca majorarea se amana pentru septembrie, deficitul bugetului public de pensii ar urma sa fie in acest an de doar 8 miliarde lei, potrivit calculelor finantelor. Suma ar urma sa fie acoperita de la bugetul de stat.

In prezent, punctul de pensie este 697,5 lei si reprezinta 41% din salariul mediu brut de 1.693 lei, luat in calcul de actualul guvern pentru fundamentarea bugetului.

Majorarea puctului de pensie la 45% din salariul mediu pe economie ar insemna o crestere a pensiilor cu circa 9%, potrivit reprezentantilor Ministerului Muncii.

Ultima majorare a pensiilor a avut loc in luna octombrie 2008, cand punctul de pensie a fost majorat la 45% din salariul mediu brut de anul trecut, de 1.550 lei.

Excedentar pana... mai mult


Luni, 26 Ianuarie 2009, ora 14:00

3 comentarii
Promisiuni uitate: Si noul Guvern vrea sa amane majorarea pensiilor

Promisiuni uitate: Si noul Guvern vrea sa amane majorarea pensiilor

Majorarea pensiilor pentru grupele I si II de munca de la 1 ianuarie 2009, sustinuta atat de PD-L cat si de PSD, este amanata cu 10 luni, pana la 1 octombrie 2009 si de catre viitorul Executiv, potrivit programului de guvernare facut public marti.

"Nu vreau sa comentez motivele pentru care a fost amanata intrarea in vigoare a acestei legi. Nimeni nu m-a intrebat nimic in legatura cu aceasta lege atunci cand s-a construit programul de guvernare pe urmatorii ani al PD-L si PSD.

Oricum, orice intrare in vigoare a legii mai aproape de data anuntata initial este binevenita", a declarat marti pentru NewsIn, Gheorghe Barbu, unul dintre initiatorii Legii 218/2008, pentru modificarea si completarea Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, aprobate de Parlament.

Potrivit reprezentantului PD-L, intrarea in vigoare a noii legi ar presupune un efort bugetar suplimentar de 550 milioane euro fata de varianta de majorarea a pensiilor adoptata de Guvernul Tariceanu, prin ordonanta de urgenta.

Potrivit noii legi, punctul de pensie pentru grupele I si II de munca urma sa fie majorat de la 1 ianuarie 2009 cu 50% pentru grupa I si cu 25% pentru grupa a II-a.

Parlamentarii PSD si PD-L au modificat in acest sens ordonanta de urgenta emisa de Guvernul Tariceanu care prevedea o majorare de numai 0,5 puncte pentru grupa I si de 0,25 puncte pentru grupa II, indiferent de nivelul salariului pentru care s-au platit contributii de asigurari... mai mult


Marti, 16 Decembrie 2008, ora 20:33

12 comentarii
Alte articole despre: guvern, pensii, majorare, amanare
Proteste la Galati fata de amanarea legii pensiilor

Proteste la Galati fata de amanarea legii pensiilor

Pensionarii din Galati ameninta cu proteste stradale pe 15 si 21 decembrie, reactie la decizia guvernului a amana cu un an, pentru 1 ianuarie 2010, majorarea pensiilor pentru grupele I si II de munca.

"Au mintit batranii! Sa le fie rusine! Trebuia sa ne spuna inainte de alegeri ce aveau de gand sa faca", a declarat Toader Cristea, presedintele Europensionarilor din Galati, informeaza Evenimentul zilei.

Liderii batranilor din Galati au luat legatura cu pensionari din toata tara pentru a realiza un protest national dupa formarea noului Executiv. mai mult


Duminica, 07 Decembrie 2008, ora 14:35

9 comentarii
Guvernul a amanat majorarea pensiilor cu un an (Video)

Guvernul a amanat majorarea pensiilor cu un an (Video)

Guvernul a decis in sedinta de joi amanarea, prin ordonanta de urgenta, majorarii pensiilor timp de un an de zile pentru grupele I si II. De aceasta majorare ar fi beneficiat 1,8 milioane de pensionari.

"Legea a fost amanata cu un an pentru ca nu ar fi fost timp pentru recalcularea pensiilor intr-un timp atat de scurt. Ea se va aplica dupa ce se termina etapele de racalculare a pensiilor pentru grupele I si II, in varianta propusa de guvern, urmand ca pensionarii sa primeasca diferenta de bani potrivit noii legi de la 1 ianuarie 2010", a declarat joi, la Realitatea TV, ministrul Muncii, Mariana Campeanu.

Reprezentantul executivului a adaugat ca persoanele pensionate pana in anul 1990 au primit deja drepturi pe aceasta ordonanta si ca acum sunt in curs de recalculare pensiile persoanelor care au iesit din campul muncii pana in 1994. Acestea vor primi pensiile majorate din februarie 2009.

"Mai sunt inca doua etape de recalculare. Aceasta ordonanta si aceasta lege au metode diferite de calcul si nu mai puteam sa le suprapunem", a precizat Campeanu.

Legea prin care se majoreaza punctul de pensie pentru grupele I si II de munca a fost promulgata pe 25 octombrie de presedintele Basescu, dupa ce Curtea Constitutionala a considerat ca guvernul incalca legea fundamentala prin nepunerea in practica a legii adoptate de Parlament.

Guvernul a sustinut ca, prin majorarea pensiilor pentru categoriile grele de munca, se incalca, printre altele, articolul 138, alineatul 5... mai mult


Joi, 04 Decembrie 2008, ora 17:15

34 comentarii
Alte articole despre: amanare pensii, sedinta guvern, perioada an

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba