amenda rovinieta

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Ai vandut masina si inca primesti amenzi pentru ea? Iata ce trebuie sa faci

Ai vandut masina si inca primesti amenzi pentru ea? Iata ce trebuie sa faci

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania i-a anuntat joi pe cei care au vandut o masina, dar continua sa primeasca in continuare amenzi pentru neachitarea rovinietei ca trebuie sa notifice, in baza unui dosar, aceasta situatie la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor pentru corectarea situatiei.

Potrivit CNADNR, notificarea trebuie insotita de un dosar cu actele doveditoare vanzarii.

Procedura descrisa de CNADNR este o demonstratie a faptului ca modificarile operate in baza de date a fiscului nu sunt interconectate cu cele a MAI, fapt care mai genereaza o situatie aberanta: plata multipla a aceleiasi amenzi de circulatie.

Aceeasi procedura recomandata de CNADNR pune sub semnul intrebarii calitatea legislatiei in vigoare cu privire la instrainarea unui autovehicul, care obliga fostul proprietar la radiere fiscala, nu si la radierea din circulatie.

Acest ultim aspect cade in sarcina cumparatorului (nu a autoritatii statului care a emis certificatul de inmatriculare), care poate fi sanctionat doar cu amenda daca nu respecta termenul de 30 de zile dupa vanzare in care sa schimbe talonul autovehiculului.

Citeste mai multe despre La ce folosesc zecile de milioane de euro pe informatizare / CNADNR le cere celor care si-au vandut masina sa faca notificari suplimentare, pentru a nu primi amenzi in contul cumparatorilor pe Curs de guvernare mai mult


Vineri, 06 Februarie 2015, ora 10:32

Esti prins in zapada si n-ai rovinieta? CNADNR: Platesti amenda daca nu faci dovada inzapezirii!

Esti prins in zapada si n-ai rovinieta? CNADNR: Platesti amenda daca nu faci dovada inzapezirii!

Directorul CNADNR, Narcis Neaga, a cerut transportatorilor inzapeziti, carora le expira rovinieta, sa faca prin orice mijloace dovada ca au ramas blocati, pentru a evita sa fie amendati. Vicepremierul Liviu Dragnea i-a atras insa atentia ca nu poate cere asa ceva soferilor prinsi in nameti.

Directorul CNADNR a prezentat o astfel de solicitare duminica, la finalul comandamentului de iarna, convocat la Guvern sub conducerea vicepremierului Liviu Dragnea.

"Pentru transportatorii care sunt blocati in trafic, in parcari sau pe marginea drumului, si carora le expira rovinieta, ii rugam sa obtina prin orice metode o dovada ca au fost prinsi acolo, locul in care au fost, in cazul in care le vine amenda dupa aceea sa...", a cerut directorul CNADNR, dar a fost imediat intrerupt de vicepremierul Dragnea.

"Nu puteti sa propuneti asa ceva, domnul director, sa mearga oamenii sa isi faca dovada", a spus Dragnea, care a cerut prefectilor ca in astfel de situatii sa intocmeasca toate formalitatile si sa le transmita CNDANR.

A doua zi de iarna - Cod rosu in 3 judete, drumuri ingropate in zapada, scoli inchise

Intrebat ulterior de jurnalisti cum poate sa faca o astfel de propunere, Narcis Neaga a aratat ca nu cere soferilor sa mearga undeva sa cumpere rovinieta, avand in vedere ca aceasta poate fi achizitionata prin telefon, iar singura lui preocupare este ca ei sa nu fie amendati.

"M-am gandit la o varianta ca ei sa nu fie supusi ulterior unei penalitati pe care nu o... mai mult


Duminica, 26 Ianuarie 2014, ora 17:26

10 comentarii
Nu ai rovinieta? Slabe sanse sa scapi nepedepsit - ce li se pregateste soferilor

Nu ai rovinieta? Slabe sanse sa scapi nepedepsit - ce li se pregateste soferilor

Soferii care circula fara rovinieta au mai multe motive de ingrijorare dupa ce autoritatile au anuntat ca vor instala 63 de sisteme video pana in toamna anului 2014, pe langa cele 10 deja existente.

Incepand de luni, 28 octombrie, vor fi puse in functiune pe reteaua de drumuri nationale si autostrazi din Romania 18 noi camere de monitorizare video ce vor detecta autovehiculele care circula fara rovinieta, au anuntat reprezentantii Companiei de Drumuri intr-un comunicat.

Reteaua rutiera dispunea de 24 de puncte de control, 10 fixe si 14 mobile.

"Prin adaugarea celor 18 vom creste cu 75% gradul de control al autovehiculelor din trafic. In perioada urmatoare, pana in toamna anului 2014, vor mai fi instalate inca 45 de camere, ceea ce inseamna cresterea si intarirea sistemului de supraveghere cu aproape 100 %", se arata in comunicatul citat.

Amplasarea celor 24 de camere, in anul 2010, s-a reflectat intr-o "crestere sensibila a veniturilor din taxa de rovinieta".

"Instalarea celor 63 de noi camere va duce la o crestere considerabila a veniturilor rezultate din aceasta taxa. Numarul mai mare de puncte de control genereaza cresterea gradului de plati voluntare a rovinietei cu un procent de minimum 25 %", sustin reprezentantii CNADNR.

Camerele au fost amplasate strategic, in puncte care nu pot fi ocolite de soferi, iar pe timpul noptii placutele masinilor vor fi detectate si in infrarosu.

Camerele de luat vederi recunosc numerele de inmatriculare ale... mai mult


Luni, 28 Octombrie 2013, ora 18:02

4 comentarii
Soferii pot fi amendati doar o data pe luna pentru lipsa rovinietei

Soferii pot fi amendati doar o data pe luna pentru lipsa rovinietei

Deputatii au aprobat, marti, un proiect de lege prin care se stabileste ca, daca in termen de 30 de zile, o persoana primeste mai multe amenzi pentru ca a circulat pe drumurile publice fara a detine rovinieta valabila, aceasta va plati doar prima dintre amenzile primite.

Proiectul de lege prin care se modifica Ordonanta Guvernului nr.15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din Romania a fost aprobat de deputati cu 240 voturi "pentru" si trei "abtineri". Actul normativ stabileste unele reguli speciale in ceea ce priveste regimul juridic aplicabil contraventiei constand in circulatia pe drumurile nationale fara a detine rovinieta valabila.

"Procesul-verbal se intocmeste si se comunica contravenientului in termen de maximum 30 de zile lucratoare de la data constatarii contraventiei. Daca in acest interval sunt emise mai multe procese-verbale contravenientul va plati contraventia si tariful de despagubire doar pentru primul proces-verbal emis", se precizeaza in raportul intocmit de Comisia pentru industirii si aprobat in sedinta de plen.

In varianta aprobata de Senat, termenul in care procesul-verbal intocmit putea fi adus la cunostinta contravenientului era "de maxim 15 zile lucratoare". Senatorul PSD Trifon Belacurencu, initiatorul propunerii legislative, precizeaza ca masura este necesara intrucat "in practica intalnim situatii in care conducatorii autovehiculelor care, din diverse motive, nu si-au... mai mult


Marti, 26 Iunie 2012, ora 15:48

2 comentarii
Alte articole despre: amenda rovinieta, lege rovinieta
Avocatul Poporului: Sistemul de amendare pentru lipsa rovinietei incalca toate principiile

Avocatul Poporului: Sistemul de amendare pentru lipsa rovinietei incalca toate principiile

Sistemul actual de amendare pentru lipsa rovinietei incalca toate principiile, considera Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, care a luat atitudine impotriva ordonantei guvernamentale care reglementeaza taxa de rovinieta.

Potrivit Avocatului Poporului, ordonanta incalca o serie de drepturi si, in special, incalca trei principii. In primul rand, o lege trebuie sa fie precisa, sa fie clara si previzibila, asa cum spun si CEDO si Curtea Constitutionala a Romaniei, transmite Romania TV.

Sanctionarea dubla pentru lipsa rovinietei intra in atentia Parlamentului

"Aceste texte incalca toate principiile si va spun de ce. Ea spune ca, in cazul in care persoana respectiva nu are rovinieta, i se aplica o amenda si pe langa amenda tariful inclus in anexa 4 din ordonanta. Pai, acum textul respectiv nu este numai neclar si imprecis, ci este incredibil de defectuos.

Sa zicem: de la Bucuresti la Ploiesti sunt 60 de kilometri. Daca in fiecare kilometru, nimeni nu interzice treaba asta, se monteaza cate un aparat prin care sa fie inregistrata existenta sau nu a rovinietei, inseamna ca ar trebui sa avem 60 de amenzi si 60 de despagubiri", a precizat Avocatul Poporului.

Iancu a spus ca aceasta este opinia pe care a imbratisat-o Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR). Instantele au imbratisat alta idee. Mai precis, daca ai fost inregistrat intr-un punct ca nu ai rovinieta inseamna ca acolo se va aplica o amenda pana in locul unde te vei opri.... mai mult


Miercuri, 30 Mai 2012, ora 12:28

5 comentarii
Procesele verbale pentru rovinieta expirata, intocmite mai repede

Procesele verbale pentru rovinieta expirata, intocmite mai repede

CNADNR va intocmi in maximum 30 de zile procesele verbale de constatare a contraventiei pentru circulatia cu rovinieta expirata, desi termenul legal este de sase luni, si intentioneaza sa reduca la 2-3 saptamani perioada de redactare a proceselor verbale pentru lipsa rovinietei, din 20 mai.

Masura a intrat in vigoare din data de 2 mai, astfel ca in ziua respectiva au fost generate si transmise spre comunicare procesele verbale pentru contraventiile constatate pana la data de 31 martie, se arata intr-un comunicat al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR).

Potrivit legii, procesul verbal de intocmire a contraventiei pentru circulatia fara achitarea taxei de drum sau cu rovinieta expirata se poate intocmi in maxim sase luni de la constatare, iar comunicare procesului verbal se poate face in maxim o luna.

Circulatia pe drumurile nationale si autostrazile din Romania fara rovinieta valabila reprezinta contraventie si se sanctioneaza potrivit legii cu amenda contraventionala si tarif de despagubire.

Rovinieta poate fi cumparata de la subunitatile CNADNR si de la distribuitorii autorizati (Posta Romana, benzinariile OMV Petrom, MOL, Rompetrol, Automobil Club Roman, UNTRR si altii).

Rovinieta electronica a fost introdusa in octombrie 2010 in urma unui contract de 35,96 milioane de lei (8,2 milioane de euro), fara TVA, atribuit consortiului Novensys Corporation/UTI Systems, care a dezvoltat prima etapa a proiectului.

CNADNR a... mai mult


Luni, 07 Mai 2012, ora 20:09

Avocat, la TV Ziare.com: Cum poti sa iei amenda de zeci de ori pentru rovinieta, chiar daca ai platit-o

Avocat, la TV Ziare.com: Cum poti sa iei amenda de zeci de ori pentru rovinieta, chiar daca ai platit-o

Avocatul Adrian Cuculis a vorbit, vineri, cu cititorii Ziare.com, despre amenzile primite pentru lipsa rovinietei electronice si despre cum o chichita legala poate pune soferii sa plateasca de zeci de ori amenda pentru rovinieta.

Rovinieta electronica este impusa pentru toti utilizatorii de drumuri publice, iar valoarea este diferita in functie de autovehicul. Atunci cand soferii iau insa o amenda, sunt obligati sa plateasca si o despagubire catre Compania Nationala pentru Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR).

Urmareste AICI inregistrarea emisiunii cu avocatul Adrian Cuculis

Despagubirea este o suma de 28 de euro, la cursul stabilit in lege, si este echivalenta cu plata rovinietei pe 12 luni. Soferii nu stiu insa ca, odata ce au platit aceasta suma si amenda, inca nu au o rovinieta valabila. Din acest motiv, amenda trebuie contestata, arata avocatul.

"S-ar putea trage concluzia ca acest tarif de despagubire reprezinta rovinieta si utilizatorul va avea o rovinieta valabila. Acest aspect este contrazis de comportamentul CNADNR, care in mod abuziv ia despagubire la fiecare o noua presupusa contraventie.

La fiecare amenda primita pentru lipsa rovinietei, veti fi pus sa platiti inca o despagubire. In concluzie, in eventualitatea in care un vehicul tranziteaza timp de cateva luni Romania, poate fi amendat contraventional de cateva zeci de ori si va trebui sa achite si despagubirea. Avand in vedere argumentele expuse, procesul verbal de contraventie... mai mult


Vineri, 09 Septembrie 2011, ora 20:43

7 comentarii
Numar record de soferi amendati pentru neplata rovinietei

Numar record de soferi amendati pentru neplata rovinietei

Dupa ce a pus in functiune, in urma cu o luna, sistemul electronic de taxare, Compania de Drumuri trimite de vineri primele amenzi si anunta o cifra record de contravenienti.

Mai precis, 500.000 de soferi au fost depistati fara rovinieta valabila, gratie camerelor de supraveghere din trafic, anunta Pro TV.

Incasarile au crescut cu 50% fata de anul trecut, estimandu-se ca anul acesta vor fi stranse circa 200 de milioane de euro. mai mult


Sambata, 06 Noiembrie 2010, ora 00:09

1 comentariu
Soferii fara rovinieta nu vor fi amendati pana la 1 septembrie

Soferii fara rovinieta nu vor fi amendati pana la 1 septembrie

In urma controlului efectuat de Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, la benzinariile Petrom el a declarat ca soferii care vor fi prinsi fara rovinieta nu vor fi amendati pana la data de 1 septembrie, din cauza ca Petrom refuza comercializarea lor.

Orban a mers in cursul zilei de joi la mai multe benzinarii Petrom, pentru a verifica daca acestea au spre vanzare roviniete, anunta Realitatea Tv.

El a constatat ca Petrom, desi are roviniete, refuza sa le comercializeze, pentru a forta Ministerul Transporturilor sa accepte majorarea comisionului care revine companiei din vanzarea acestora, de la 4% la 6%.

Astfel, aproximativ 823.000 de roviniete erau ascunse se sefii de statii sub tejghea, refuzand vanzarea.

Acesta a promis masuri drastice pentru solutionarea acestei situatii, intrucat lezeaza interesele publice.

Contractul pentru vanzarea rovinietelor cu Petrom a fost incheiat atunci cand ministru al Transporturilor era Radu Berceanu.

Ministrul a mers si in inspectie pentru a vedea stadiul lucrarilor de pe DN 1 Slobozia- Drajna si s-a declarat multumit de modul in care se desfasoara acestea. mai mult


Joi, 21 August 2008, ora 14:55

11 comentarii
Alte articole despre: Ludovic Orban, amenda, rovinieta, septembrie

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  2. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  3. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  4. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  5. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  6. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  7. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  8. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  9. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  10. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)