amenzi rutiere

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Ai platit amenda, dar ai fost executat silit: Cum s-ar putea termina acest cosmar al soferilor

Ai platit amenda, dar ai fost executat silit: Cum s-ar putea termina acest cosmar al soferilor

Anul trecut, mii de romani au fost executati silit pentru neplata amenzilor de circulatie, desi ei le-au achitat, dar au mers in alta localitate decat in cea de domiciliu. Acest cosmar s-ar putea termina in 2015, odata cu implementarea unui nou sistem.

Doar in sectorul 2 al Capitalei au fost inregistrate peste 3.500 de astfel de situatii, cauzate de lipsa de comunicare intre institutii, arata ProTv.

Pentru a demonstra ca au platit deja amenda, unii romani au facut foarte multe drumuri intre Directia de taxe si impozite, domiciliu si banci.

Insa multi nu au avut incotro si au achitat inca o data amenda pentru aceeasi greseala in trafic, desi aveau chitanta doveditoare.

In aceste conditii, in curand am putea avea o platforma online pentru plata amenzilor rutiere.

Acolo va fi creat un singur cont la nivel national, unde va pune banii cel care primeste somatia. Plata se va putea face pe Internet, la ghiseu sau la banca.

Sumele vor ajunge la Ministerul de Finante, iar site-ul va putea fi accesat atat de cei penalizati, cat si de autoritati, pentru a verifica daca amenda a fost inregistrata sau nu.

Sistemul unic ar trebui sa conecteze toate cele 3.500 de unitati administrative.

Totusi, initiativa este deocamdata in stadiul de proiect. mai mult


Luni, 19 Ianuarie 2015, ora 13:05

2 comentarii
Atentie soferi, s-au majorat amenzile! Cea mai mare ajunge la 8.500 de lei

Atentie soferi, s-au majorat amenzile! Cea mai mare ajunge la 8.500 de lei

Cresterea salariului minim incepand cu data de 1 ianuarie conduce automat si la cresterea amenzilor pentru soferi, in conditiile in care valoarea punctului de amenda reprezinta 10 la suta din salariul minim brut.

Astfel, majorarea salariului minim de la 800 la 850 de lei mareste punctul de amenda la 85 de lei si implicit cea mai mica amenda de la 160 la 170 de lei. Mai mult, pentru ca de la 1 iulie salariul minim va urca la 900 de lei, punctul de amenda va creste corespunzator, informeaza avocatnet.ro.

Conform Codului Rutier, in functie de gravitatea contraventiilor comise si de pericolul social pe care il prezinta, sanctiunile sunt ierarhizate in mai multe clase, carora le corespund un anumit numar de puncte-amenda.

Clasele de sanctiuni sunt urmatoarele:

clasa I - 2 sau 3 puncte-amenda;clasa a II -a - 4 sau 5 puncte-amenda;clasa a III -a - de la 6 la 8 puncte-amenda;clasa a IV-a - de la 9 la 20 puncte-amenda;clasa a V-a - de la 21 la 100 puncte-amenda (Sanctiunile prevazute la clasa a V-a se aplica numai persoanelor juridice).
Cele mai mari amenzi prevazute de Codul Rutier pentru persoanele fizice, cele din clasa a IV-a, se aplica, potrivit art. 102 din Codul Rutier, daca circulati cu un autoturism a carui inspectie tehnica periodica (ITP) a expirat, daca transportati pe locurile din fata copii mai mici de 12 ani sau animale sau daca folositi in circulatia pe drumurile publice dispozitive anti-radar.

Avocatnet.ro prezinta toate detaliile legate de clasele... mai mult


Miercuri, 01 Ianuarie 2014, ora 13:17

2 comentarii
Permisul auto va fi suspendat pentru amenzi neplatite, iar sofatul va fi permis fara carnet

Permisul auto va fi suspendat pentru amenzi neplatite, iar sofatul va fi permis fara carnet

Soferii care nu-si vor plati amenzile se vor trezi cu permisul suspendat, toti doritorii vor putea conduce o masina, daca vor fi insotiti de un sofer cu experienta, ATV-urile vor fi interzise pe drumurile publice, iar pentru a conduce un moped va fi nevoie de permis de conducere.

In plus, aparatele de detectare radar vor fi interzise, taxele pentru proprietarii cu mai multe masini vor creste, iar permisul auto va fi obtinut numai dupa absolvirea a minim 10 clase.

Acestea sunt numai cateva dintre masurile inscrise in Strategia Nationala pentru Siguranta Rutiera 2011-2020, prezentata pe site-ul Ministerului Transporturilor.

Potrivit documentului, in Romania, gradul de incasare a amenzilor la regimul circulatiei este sub 40 la suta, in timp ce la nivelul statelor membre UE acesta este de peste 90%, in Olanda fiind chiar de 98 de procente.

Pentru cresterea gradului de incasare a amenzilor, politistii intentioneaza sa elimine prescrierea proceselor verbale, sa ofere soferilor posibilitatea sa plateasca amenzile pe loc sau sa-si poata plati amenzile online. Pentru neplata unei amenzi, soferul se poate trezi cu permisul suspendat.In acelasi act, se manifesta intentia de a introduce permisul si pentru conducatorii de mopede. De asemenea, urmand un model vestic, Romania vrea sa introduca posibilitatea sofatului, pentru categoria B, chiar si inaintea obtinerii permisului.

Daca masurile vor fi adoptate, conducerea va avea loc in prezenta unui insotitor cu... mai mult


Marti, 21 Februarie 2012, ora 12:10

26 comentarii
Soferii care nu respecta regulile de circulatie in Ungaria pot ramane fara masina

Soferii care nu respecta regulile de circulatie in Ungaria pot ramane fara masina

Romanii care nu respecta regulile de circulatie din Ungaria si nu-si platesc amenzile rutiere se pot trezi fara masina, politia maghiara avand dreptul sa "retina" autovehiculul, fara niciun avertisment scris, pana la plata amenzii.

Ministerul Afacerilor Externe atentioneaza cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in strainatate ca, incepand cu data de 1 iulie 2011, se vor aplica noile norme juridice referitoare la circulatia pe drumurile publice in Ungaria.

Potrivit unui comunicat al MAE remis marti Ziare.com, noile dispozitii legale privesc cuantumul amenzilor pentru nepurtarea centurii de siguranta, depasirea vitezei legale si conducerea sub influenta bauturilor alcoolice. Amenzile pot fi aplicate pe loc, valoarea acestora fiind cuprinsa intre 10.000 (aproximativ 38 de euro) si 300.000 forinti (1.130 de euro).

Ministerul Afacerilor Externe atrage atentia asupra faptului ca autovehiculul poate fi retinut fara alta hotarare scrisa pana la momentul efectuarii platii amenzii aplicate.

"Daca in momentul efectuarii unui control rutier se stabileste ca soferul sau detinatorul vehiculului are o amenda administrativa neachitata, organele de politie vor dispune retinerea vehiculului", se precizeaza in comunicat.

Reprezentantul autoritatii va prezenta in scris in limbile maghiara, engleza, germana si rusa detaliile referitoare la amenda contraventionala, locul stabilit pentru stationarea vehiculului si ruta prin care se poate ajunge acolo.

Pentru a evita... mai mult


Marti, 12 Aprilie 2011, ora 15:13

4 comentarii
S-au majorat amenzile rutiere - vezi ce risti daca incalci regulile in trafic

S-au majorat amenzile rutiere - vezi ce risti daca incalci regulile in trafic

Amenzile pentru soferii care nu respecta Codul Rutier s-au majorat, incepand cu 1 ianuarie 2011. Valoarea unui punct-amenda a crescut cu aproape 12%, de la 60 la 67 de lei.

Valoarea amenzii va fi astfel maxim 1.340 de lei pentru persoane fizice si cel mult 6.700 de lei, pentru persoane juridice, potrivit Evenimentul Zilei.

De exemplu, pentru nepurtarea centurii de siguranta la volan sau folosirea telefonului mobil, soferii pot primi amenzi cuprinse intre 134 si 201 lei.

Soferii care depasesc cu 30 kilometri/ora viteza maxima admisa sau opresc pe banda de urgenta a autostrazilor fara motiv pot fi amendati cu sume intre 268 si 335 de lei.

Amenzi importante primesc si cei care nu opresc la "STOP", cat si cei care depasesc cu 40 kilometri/ora viteza maxima admisa: intre 402 si 536 de lei.

Cele mai usturatoare amenzi le vor achita soferii care injura in trafic, cei care transporta copii sub 12 ani pe locurile din fata, blocheaza intersectiile sau depasesc cu 50 de kilometri/ora viteza maxima admisa: intre 603 si 1.340 de lei.

Amezile maxime se acorda doar in cazul firmelor sau al institutiilor care refuza sa comunice numele angajatilor care au incalcat Codul Rutier, in timp ce se aflau la volanul masinilor de serviciu: de la 1.407 la 6.700 de lei. mai mult


Duminica, 02 Ianuarie 2011, ora 17:12

4 comentarii
Cum poti scapa de o amenda de circulatie

Cum poti scapa de o amenda de circulatie

Amenzile de circulatie pot fi contestate in instanta, iar de cele mai multe ori judecatorii ii vor da dreptate soferului, daca acesta poate dovedi ca agentul de politie nu si-a facut treaba ca la carte.

Amenda are toate sansele sa fie anulata in instanta, daca politistul nu a completat corect datele de identificare ale soferului sau ale masinii, cum ar si numele, numarul de inmatriculare sau numarul si seria cartii de identitate, potrivit incont.ro

De asemenea, descrierea sau incadrarea gresita a contraventiei va duce la anularea acesteia.

"Lipsa mentiunilor privind numele, prenumele si calitatea agentului constatator, numele si prenumele contravenientului, iar in cazul persoanei juridice lipsa denumirii si a sediului acesteia, a faptei savarsite si a datei comiterii acesteia sau a semnaturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constata si din oficiude instanta", conform art. 17 din OG 2/2001.

Mai mult, daca Politia a depasit termenul legal de 30 de zile pentru trimiterea amenzii, aceasta va fi mai mult ca sigur anulata de orice judecator, conform prevederilor legale.

Din datele Politiei reiese ca jumatate din amenzile date de politisti au fost anulate in instanta. mai mult


Duminica, 04 Aprilie 2010, ora 15:28

2 comentarii
Politia maghiara le trimite acasa amenzile soferilor romani

Politia maghiara le trimite acasa amenzile soferilor romani

Pentru ca soferii romani nu vor sa plateasca amenzile rutiere incasate in Ungaria, autoritatile maghiare se vad obligate de a le trimite acestora amenzile la domiciliu.

Peste 3.000 de amenzi de circulatie aplicate romanilor de politistii din Szeged sunt neachitate de la inceputul anului, relateaza Adevarul.

Romanii au fost amendati pentru ca trec pe rosu, depasesc viteza maxima admisa pe autostrada si nu isi cumpara vignete pentru autostrada.

Anul trecut romanii nu au achitat peste 5.000 de amenzi, cu valori cuprinse intre 30 si 500 de euro.

"Statul maghiar si cel austriac, unde am inteles ca romanii nu platesc destule amenzi, incearca sa convinga autoritatile din Romania sa semneze un protocol. Vrem sa trimitem amenzile la domiciliul romanilor care nu le platesc", a spus locotenent colonelul Robert Radics, seful Politiei Rutiere Szeged.

Romanii nu platesc amenzile pentru ca au aflat ca pot sa paraseasca Ungaria fara sa fie verificati la vama daca au achitat sanctiunea la posta. "Daca cetatenii maghiari nu isi platesc amenzile, judecatorul da sentinta si le ridica masina pana achita amenda. Regula nu se aplica cetatenilor straini", a mai spus seful Politiei Rutiere Szeged. mai mult


Duminica, 28 Iunie 2009, ora 15:07

6 comentarii
Cum sa scapi de amenzile date de Politia Rutiera?

Cum sa scapi de amenzile date de Politia Rutiera?

Judecatoria Sectorului 2 a stabilit ca politistul de la Rutiera iti poate da amenda numai daca are dovezi: fotografii, martori sau inregistrari video. Altfel constatarile agentului nu au nicio valoare.

"Procesul-verbal de constatare si sanctionare al contraventiei trebuie sa aiba la baza intocmirii sale mijloace de proba temeinice in ceea ce priveste vinovatia petentului in savarsirea faptei, mentiunile agentului constatator inserate in actul sactionator neputand singure servi drept temei pentru aplicarea sanctiunii contraventionale in absenta altor mijloace de proba", se arata intr-o decizie a magistratilor de la sectorul 2, citata de "Gandul".

Aceasta sentinta se bazeaza pe jurisprudenta si legislatia CEDO, care au prioritate fata de dreptul intern.

Pompiliu Bota, un avocat din Capitala, a obtinut aceasta hotarare judecatoreasca, ce ar putea duce la anularea celor mai multe contraventii si penalizari acordate soferilor de catre agentii de circulatie. Cu conditia, desigur, ca aceastea sa fie contestate in justitie.

Asadar, o sanctiune acordata de politistul care a vazut sau caruia i s-a parut ca ai trecut pe galben sau pe rosu, ca ai circulat pe contrasens, ca ai depasit linia continua etc. - poate fi desfiintata de instanta, ceea ce inseamna anularea amenzii si a punctelor de penalizare.

Trebuie precizat insa ca dreptul romanesc nu tine cont de precedent, asa ca s-ar putea sa aveti ghinionul ca alte instante sa nu pronunte sentinte similare pentru cauze... mai mult


Marti, 27 Mai 2008, ora 08:17

5 comentarii
Zeci de soferi au ramas fara carnet in Capitala

Zeci de soferi au ramas fara carnet in Capitala

Nu mai putin de 30 de soferi au ramas fara carnet in acest week-end in Capitala, din cauza ca au fost prinsi de politisti conducand sub influenta alcoolului, informeaza ProTv.

In toate intersectiile mari din Bucuresti au fost organizate filtre pe timp de noapte de catre agentii de la Politia Rutiera. In afara carnetelor ridicate, conducatorii gasiti in neregula au mai primit si amenzi usturatoare.

In plus, politistii au intocmit si sapte dosare penale pe numele celor prinsi cu o alcoolemie de peste 0,80 la mie. Pentru ca numarul accidentelor rutiere a crescut in ultimul timp, politistii de la Rutiera au anuntat ca vor continua sa organizeze razii pe timp de noapte printre soferii bucuresteni aflati in trafic. mai mult


Luni, 10 Martie 2008, ora 11:06

Alte articole despre: soferi, razie, alcool, Bucuresti, Amenzi, rutiera

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba