amnistie fiscala

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Amnistia fiscala a intrat in vigoare - Cine e vizat

Amnistia fiscala a intrat in vigoare - Cine e vizat

Legea amnistiei fiscale a intrat in vigoare vineri, astfel ca o serie de obligatii vor fi anulate pentru cateva categorii de contribuabili.

Actul normativ este legat de reincadrarea activitatii independente in activitate dependenta, din cauza careia o parte dintre romani au fost somati sa plateasca taxe in mod abuziv. Astfel, obligatiile de plata stabilite de ANAF pana la 1 iunie, in aceste conditii, vor fi sterse.

Legea stipuleaza anularea obligatiilor fiscale pentru cei care au primit indemnizatii de delegare, cum ar fi diurnele, pe care organele fiscale le-au considerat salarii, potrivit Mediafax.

Iohannis a promulgat Codul de procedura fiscala si amnistia fiscala

Totodata, vizeaza persoanele care au obtinut venituri sub nivelul salariului minim pe economie si au fost obligate sa plateasca contributii de sanatate la nivelul salariului minim pe economie.

De asemenea, legea se refera si la persoanele fizice autorizate care au depasit plafonul de venituri si trebuia sa se declare ca platitor de TVA.

Mai mult, cei care au platit CASS in mod abuziv (cum ar fi pentru dobanda alocatiilor copiilor) vor primi inapoi aceste sume.

Legea a fost aprobata de Camera Deputatilor, for decizional, in 24 iunie, si a fost promulgata de presedintele Klaus Iohannis aproape o luna mai tarziu, in 20 iulie. mai mult


Vineri, 31 Iulie 2015, ora 12:19

1 comentariu
O noua amnistie fiscala, promulgata de Iohannis: Cine va primi inapoi contributia la sanatate

O noua amnistie fiscala, promulgata de Iohannis: Cine va primi inapoi contributia la sanatate

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat amnistia fiscala pentru anumite categorii de persoane fizice. Ea prevede ca cei care au platit nejustificat contributia la asigurari sociale de sanatate (CASS) dupa 1 ianuarie 2012 vor primi inapoi aceste sume.

Informatia a fost publicata, vineri, de site-ul Administratiei Prezidentiale.

Proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputatilor, pe 30 iunie, cu 300 de voturi "pentru" si o abtinere, aminteste Romania TV.

Iohannis a promulgat Codul de procedura fiscala si amnistia fiscala

Potrivit documentului postat pe site-ul Guvernului se anuleaza contributia de asigurari sociale de sanatate datorata incepand cu 1 ianuarie 2012 pana pe 31 ianuarie 2015 pentru sapte categorii de contribuabili:

- copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pana la varsta de 26 de ani, daca au fost elevi, ucenici sau studenti, inclusiv absolventii de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor.

Acestor categorii nu li se anuleaza contributia daca au realizat venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura.

- tinerii cu varsta de pana la 26 de ani care provin din sistemul de protectie a copilului.

In cazul in care acestia au realizat venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si... mai mult


Vineri, 24 Iulie 2015, ora 15:03

6 comentarii
Victor Ponta ii da replica Andreei Paul: Presedintele NU a promulgat legea amnistiei fiscale

Victor Ponta ii da replica Andreei Paul: Presedintele NU a promulgat legea amnistiei fiscale

Dupa ce prim-vicepresedintele PNL Andreea Paul i-a cerut socoteala pentru intarzierea publicarii in Monitorul Oficial a unor acte normative, printre care legea Amnistiei Fiscale, premierul Victor Ponta ii da o replica pe masura.

"1. Legea Amnistiei Fiscale adoptata de Parlament la propunerea Guvernului nu a fost (din pacate) publicata in Monitorul Oficial deoarece Presedintele Romaniei NU a emis decretul de promulgare!

2. Ordonanta simpla care priveste marirea salariilor demnitarilor (agreata si dorita de Presedintele Romaniei) a fost publicata imediat deoarece a fost semnata de Premierul interimar (daca mandatul acestuia inceta trebuia semnata de mine si eu am spus clar ca nu o voi face)!

Banuiesc ca dupa ce va vor certa la PNL pentru aceste intrebari neinspirate nu veti mai reveni! O zi buna!", a postat, sambata, pe Facebook Victor Ponta.

Intr-o scrisoare deschisa publicata vineri, prim-vicepresedintele PNL Andreea Paul ii solicita premierului sa raspunda la doua intrebari, in conditiile in care Regia Autonoma Monitorul Oficial se afla in subordinea Guvernului din anul 2012.

"1. Cum explicati faptul ca Legea Amnistiei Fiscale adoptata de Parlament in data de 25 iunie a.c. si care vizeaza sute de mii de profesii liberale nu a fost publicata nici pana astazi, 17 iulie 2015? In schimb, Ordonanta de Guvern care vizeaza salariile celor 48 de inalti demnitari a fost publicata in 48 de ore de la adoptare.

2. Cine este responsabil pentru intarzierea publicarii... mai mult


Sambata, 18 Iulie 2015, ora 18:22

15 comentarii
Ordonanta salariilor demnitarilor intra in vigoare instant, nicio veste despre amnistia fiscala demult adoptata

Ordonanta salariilor demnitarilor intra in vigoare instant, nicio veste despre amnistia fiscala demult adoptata

Legile in Romania anului 2015 au un parcurs rapid sau lent, in functie de cui servesc acestea interesele. Iar realitatile sunt ascunse publicului fie de zgomotul de fond produs de politicieni, fie de tacerea lor.

Cel mai recent exemplu: au trecut 21 de zile de cand Legea privind anularea unor obligatii fiscale (asa numita Amnistie fiscala - care pune ordine in arbitrariul in care ANAF a interpretat legea in ultimul an) a fost votata de Parlament. Insa nu a gasit inca drumul spre Monitorul Oficial, desi ar trebui sa opereze din data de 1 iulie.

Important: pana sa apara in Monitorul Oficial legea amnistiei, Fiscul executa contribuabilii carora va trebui sa le dea banii inapoi. Legea vizeaza preponderent meseriile liberale - un numar pe care statistica il evalueaza la 400.000.

Cum de amnistia fiscala nu se mai aude nimic, ANAF a luat la puricat asiguratorii si presaAmnistie fiscala: Guvernul sterge cu buretele unele datorii si obligatii CASSPonta explica pentru cine face amnistie fiscala si in ce conditii: Vreau sa stergem trecutul
Nu asa stau lucrurile cand e vorba de primii 48 de demnitari in stat: Ordonanta privind cresterea indemnizatiilor acestora a fost pblicata in Monitorul oficial la doar cateva ore de la adoptare.

Guvernul a adoptat pe data de 8 iulie, in ultima sedinta condusa de premierul interimar Gabriel Oprea, o ordonanta de urgenta prin care indemnizatiile lunare pentru cele mai inalte functii de demnitate publica din Romania se majoreaza.... mai mult


Joi, 16 Iulie 2015, ora 08:41

4 comentarii
Cum de amnistia fiscala nu se mai aude nimic, ANAF a luat la puricat asiguratorii si presa

Cum de amnistia fiscala nu se mai aude nimic, ANAF a luat la puricat asiguratorii si presa

Este o certitudine: proiectul Legii privind anularea unor obligatii fiscale nu are cum sa fie adoptat de Parlament pana la data de 1 iunie - acel "T zero" anuntat de premierul Victor Ponta ca o concesie la adresa meseriilor liberale, luate in vizor de ANAF de aproape un an.

In teren, inspectorii Fiscului par ca nu au auzit de proiectul de lege adoptat de Guvern si continua nestingheriti sa reconsidere veniturile obtinute din acest tip de activitati, desi amnistia juridica pare sa vizeze mai degraba statul: ANAF pierde procese in intreaga tara pe maniera in care interpreteaza din 2014 legea.

Situatia configureaza doua variante: ori ANAF munceste degeaba la controale pe care oricum amnistia le va sterge, ori ANAF, in ciuda asigurarilor premierului Ponta, stie ca legea amnistiei nu va iesi.

Amnistie fiscala: Guvernul sterge cu buretele unele datorii si obligatii CASS

Ponta explica pentru cine face amnistie fiscala si in ce conditii: Vreau sa stergem trecutul

Mai exista o a treia varianta, care tine de ecuatia politica din PSD si de afilierile institutiilor guvernamentale la diversele tabele ale partidului: ANAF procedeaza impotriva politicilor anuntate de gruparea premierului.

Ca sa nu-si iasa din mana, pana apare legea, ANAF continua sa dea amenzi

In timp ce legea amnistiei pentru profesiile liberale s-a impotmolit la Senat si e greu de spus daca va respecta termenele anuntate de premier, ANAF isi continua activitatea derulata sub imperiul normelor... mai mult


Joi, 28 Mai 2015, ora 08:19

2 comentarii
Fiscul il contrazice pe Ponta pe amnistia fiscala: Nu avem procese pe rol

Fiscul il contrazice pe Ponta pe amnistia fiscala: Nu avem procese pe rol

Fiscul a transmis ca nu are procese pe rol cu romanii din categoriile pentru care Guvernul condus de Victor Ponta a anuntat ca face amnistie fiscala.

Seful Executivului sustinea, in urma cu cateva zile, ca datoriile persoanelor aflate in proces cu ANAF pentru sume mici ar trebui sterse, pentru ca procesele ar costa mai mult decat suma recuperata.

In consecinta, reprezentantii Fiscului au raspuns la solicitarea Realitatea TV, explicand faptul ca nu exista niciun proces pe rol cu romanii care s-ar incadra in categoria amnistiatilor.

Ponta promite amnistie fiscala pentru profesiile liberale: Facem un moment T0, se sterge tot pana la 1 iunie

Scutirea obligatiilor fiscale ii vizeaza pe toti cei care sunt platiti pe drepturi de autor, dar si cei care isi desfasoara activitatea ca PFA-uri si profesii liberale, indiferent de venituri, dupa cum reiese din nota de fundamentare a proiectului, publicata de Ministerul Finantelor.

De asemenea, de amnistie mai beneficiaza si firmele de transport international, care ofera diurne soferilor, dar si cei care au de platit CASS pentru venituri mai mici de nivelul salariului minim, pentru a se rezolva situatiile aberante de genul impozitarii alocatiei copiilor care o primesc intr-un cont bancar.

Amnistia fiscala marca Ponta, o discriminare neconstitutionala? - Interviu

Pe 11 mai, Ponta a anuntat ca pregateste "un proiect de lege care sa prevada foarte clar ca tot ce e in trecut pana la 1 iunie, sume pe care exista procese... mai mult


Miercuri, 20 Mai 2015, ora 10:21

5 comentarii
Amnistia fiscala marca Ponta, o discriminare neconstitutionala? - Interviu

Amnistia fiscala marca Ponta, o discriminare neconstitutionala? - Interviu

Guvernul sustine un proiect de lege prin care vor fi sterse datoriile rezultate din neplata obligatiilor fiscale pana in iunie 2015, dar doar pentru unele categorii de contribuabili. Masura pare a fi gandita si luata pe genunchi, pentru ca este discriminatorie si poate reprezenta subiectul unor viitoare procese cu statul.

Amnistia ii vizeaza pe toti cei care sunt platiti pe drepturi de autor, dar si cei care isi desfasoara activitatea ca PFA-uri si profesii liberale, indiferent de venituri, dupa cum reiese din nota de fundamentare a proiectului, publicata de Ministerul Finantelor.

"Se anuleaza diferentele de obligatii fiscale principale, precum si obligatiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului, ca urmare a reconsiderarii/reincadrarii unei activitati ca activitate dependenta, pentru perioadele fiscale de pana la 1 iunie 2015 si neachitate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi."
De aceasta scutire mai beneficiaza si firmele de transport international, care ofera diurne soferilor.

"Se anuleaza diferentele de obligatii fiscale principale si/sau obligatiile fiscale accesorii stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului, ca urmare a recalificarii sumelor reprezentand indemnizatie primita pe perioada delegarii si detasarii de catre angajatii care efectueaza transport international, precum si a celor platite de catre agentii... mai mult


Vineri, 15 Mai 2015, ora 07:41

3 comentarii
Amnistie fiscala: Guvernul sterge cu buretele unele datorii si obligatii CASS

Amnistie fiscala: Guvernul sterge cu buretele unele datorii si obligatii CASS

Guvernul va anula obligatiile fiscale rezultate in urma reincadrarii de catre ANAF a veniturilor din activitati independente ca activitati dependente, aparute pana la 1 iunie 2015 si neachitate, inclusiv diferentele de TVA aferenta veniturilor realizate din drepturi de proprietate intelectuala.

Va fi anulata si obligatia de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate, neachitata, dar numai pentru persoanele a caror baza lunara de calcul este mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara aferenta perioadelor fiscale cuprinse intre 1 ianuarie 2012 si 31 decembrie 2014.

Operatiunea este prevazuta in proiectul de lege pregatit de Guvern si aflat pe agenda sedintei de miercuri, in prima lectura.

Ponta explica pentru cine face amnistie fiscala si in ce conditii: Vreau sa stergem trecutul

"Se anuleaza diferentele de obligatii fiscale principale, precum si obligatiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului, ca urmare a reconsiderarii/reincadrarii unei activitati ca activitate dependenta, pentru perioadele fiscale de pana la 1 iunie 2015 si neachitate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi.

Organul fiscal nu reconsidera/reincadreaza o activitate ca activitate dependenta si nu emite o decizie de impunere in legatura cu o astfel de reconsiderare/reincadrare, pentru perioadele anterioare datei de 1 iunie 2015", este procedura propusa de Executiv.

Aceeasi... mai mult


Miercuri, 13 Mai 2015, ora 14:18

1 comentariu
Ponta explica pentru cine face amnistie fiscala si in ce conditii: Vreau sa stergem trecutul

Ponta explica pentru cine face amnistie fiscala si in ce conditii: Vreau sa stergem trecutul

Proiectul privind anularea unor obligatii fiscale inregistrate pana la 1 iunie, precum drepturi de autor si contributii de asigurari sociale de sanatate, va fi valabil atat pentru persoane fizice, cat si pentru companii, fara sa se refere la plati de TVA sau de alte impozite, afirma premierul Ponta.

El a raspuns astfel intrebat de presa daca "amnistia fiscala" este pentru toata lumea sau numai pentru cei care au intentat un proces.

Profesiile liberale: Guvernul pregateste o "amnistie fiscala" pentru erorile ANAF

"In primul rand, am o zi foarte buna, crestere economica de 4,2% in primul trimestru, mult peste ce ne asteptam si cred ca mergem in continuare in directia buna. Tocmai din acest motiv, vreau sa facem un moment T0, pentru ca avem din urma de ordinul a deja milioane de contribuabili.

Sunt probleme legate de lucruri care vin din trecut, adica drepturi de autor, persoane fizice autorizate, independente, CASS si asa mai departe. Pentru toate acestea, vreau sa dam o decizie prin care, ca amnistie, sa stergem trecutul, sa fie momentul T0 1 iunie, de exemplu, de la care absolut toata lumea trebuie sa plateasca corect si nu mai facem niciun fel de iertare pentru nimeni.

Daca ma intrebati la cine se refera, se refera la cei care - pe acest teme, nu vorbesc aici de TVA sau alte impozite, nu asta - pe aceste teme care au fost controversate, avem foarte multe litigii si ne costa mai mult sa ne judecam cu oamenii, pe langa faptul ca ii enervam, decat ce recuperam... mai mult


Miercuri, 13 Mai 2015, ora 12:08

3 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  2. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  3. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  4. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  5. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  6. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  7. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  8. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  9. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  10. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae