amza pellea nea marin

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Oana Pellea implineste 49 de ani

Oana Pellea implineste 49 de ani

Oana Pellea, o remarcabila actrita de teatru si film, cu recunoastere internationala, s-a nascut in urma cu 49 de ani, pe 29 ianuarie 1962, la Bucuresti, tatal sau fiind nimeni altul decat inegalabilul Amza Pellea (daca ar mai fi trait, Nea Marin implinea anul acesta 80 de ani).

Artista de mare rafinament, care a tinut permanent ridicata foarte sus stacheta prestatiilor scenice sau cinematografice, poate fi considerata una dintre cele mai bine cotate actrite din Romania peste hotare, ajungand sa joace chiar si in filme cu pretentii la Oscar.

Dupa absolvirea IATC in 1984, la clasa prof. Sanda Manu, a fost angajata la Teatrul Tineretului din Piatra Neamt si Bulandra din Bucuresti pana in 1999, ca din 2000 sa devina liber profesionista.

In 2006, a fost distribuita alaturi de cunoscutii Clive Owen si Julianne Moore in productia Universal Pictures "Children of Men" (regia Alfonso Cuaron), film nominalizat la trei categorii pentru Premiul Oscar de acum cinci ani.

A colindat artistic aproape intreaga lume (Europa, America de Nord, America de Sud, Asia).

Joaca, cu aceiasi usurinta in transmiterea mesajului catre public, in romana, engleza, franceza, italiana.

Filmografie selectiva:

Concurs - 1982
Faleze pe nisip - 1983
Acasa - 1984
Cine are dreptate? - 1990
Unde e soare e frig - 1991
Nostradamus - 1994
Stare de fapt - 1996
Camera ascunsa - 2004
Pacatele Evei - 2005
Children of Men - 2006
Really Hate-My Job - 2007
Cu un pas inainte - 2007... mai mult


Sambata, 29 Ianuarie 2011, ora 21:00

4 comentarii
Draga Olteanu Matei implineste 77 de ani

Draga Olteanu Matei implineste 77 de ani

Draga Olteanu Matei, o mare doamna a comediei romanesti - atat din teatru, cat si din cinema, s-a nascut pe 24 octombrie 1933 la Bucuresti.

A absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica Ion Luca Caragiale in 1956, in acelasi ani facandu-si debutul pe scena in piesa lui Alexandru Mirodan, "Ziaristii".

A jucat in peste 90 de filme artisice, 50 de piese de teatru, si are foarte multe aparitii in roluri pe micul ecran, fiind una dintre cele mai iubite de public actrite din Romania.

Filmografie selectiva:
Blanca - 1955
Setea - 1960
Lupeni'29 - 1962
Un suras in plina vara - 1963
Fantomele se grabesc - 1966
Prieteni fara grai - 1969
Golgota - 1966
Facerea lumii - 1971
Asta seara dansam in familie - 1972
Bariera - 1972
Pistruiatul - 1973
Fratii Jderi - 1974
Ilustrate cu flori de camp - 1974
Stefan cel Mre - 1974
Toamna bobocilor - 1975
Patima - 1975
Iarna bobocilor - 1977
Actiunea Autobuzul - 1977
Eu, tu si Ovidiu - 1977
Nea Marin Miliardar - 1978
Avaria - 1978
Un om in loden - 1978
Iancu Jianu, zapciul - 1980
Buletin de Bucuresti - 1982
Coana Chirita - 1986
Chirita la Iasi - 1987
Danila Prepeleac - 1996
Ministerul Comediei - 1999
Cuscrele (serial TV) - 2005

Roluri memorabile in teatru:
Adam si Eva, Azilul de noapte, Avarul, Cadavrul viu, Comoara din deal, Crima pentru pamant, Coana Chirita, Domnisoara Nastasia, Gaitele, Hagi Tudose, Insir-te margarite, Jocul de-a vacanta, Omul care a vazut moartea, Simfonia patetica, Reteta... mai mult


Duminica, 24 Octombrie 2010, ora 15:57

2 comentarii
Amza Pellea, aniversat la Mamaia

Amza Pellea, aniversat la Mamaia

Amza Pellea, regretatul actor roman, este sarbatorit in acest weekend la Mamaia, la hotelul Vega, care a reprezentat unul dintre platourile de filmare pentru comedia "Nea Marin Miliardar".

Evenimentul intitulat "Amza Pellea, o stea printre stele", marcheaza cei 79 de ani care s-au implinit in aceasta luna de la nasterea regretatului actor, de la a carui trecere in nefiinta se implinesc, in decembrie, 27 de ani. Manifestarile s-au deschis cu o intalnire a invitatilor Draga Olteanu Matei, Stela Popescu, scenografa Doina Levintza, actorii Jean Constantin si Sebastian Papaiani, lipsind doar fiica celebrului actor, Oana Pellea, nevoita sa plece cu cateva zile inainte de eveniment in Canada.

Un punct aparte il constituie vizionarea unor pelicule care poarta amprenta regretatului actor. Pentru inceput, sala plina a vizionat cele doua parti ale filmului "Mihai Viteazul" si "Nea Marin Miliardar", dupa care urmeaza "Nemuritorii", "Osanda" si "Atunci i-am condamnat pe toti la moarte".

Duminica, la ora 14,00, manifestarile incluse in cadrul evenimentului dedicat indragitului actor se vor incheia cu taierea panglicii inaugurale a apartamentului Amza Pellea.

Indragitul actor s-a nascut in Oltenia, la Bailesti, si a avut o cariera fulminanta, atat in film, cat si in teatru, interpretand magistral roluri devenite, si din acest motiv, celebre.

A debutat in teatru in 1956 pe scena Teatrului National din Craiova, iar in film in 1961 in "Setea". A jucat constant la Teatrul de... mai mult


Duminica, 25 Aprilie 2010, ora 13:20

3 comentarii
Alte articole despre: Amza pellea aniversat Mamaia
Sa ne amintim de Amza Pellea (Video)

Sa ne amintim de Amza Pellea (Video)

Pe 12 decembrie se implinesc 26 de ani de la moartea marelui actor Amza Pellea, legenda a filmului romanesc, asa cum il numeste Dan Puric.

Prietenii si oamenii ce au avut ocazia sa vada filmele si spectacolele sale isi amintesc cu foarte mult drag de cel care a ramas cunoscut in memoria colectiva drept Nea Marin sau Mihai Viteazul.

De fapt, cine nu isi aminteste cum Nea Marin facea ca noaptea de Revelion sa fie plina de voie buna si veselie. Cum incepea el sa spuna "Ma, fratilor, avuseram parte anul asta de o toamna cum rar i-a fost dat omului sa vada. Pai da ... luminoasa, frumoasa, manoasa", cum ii explica el Vetei ca si ea face politica din moment ce munceste la CAP, a facut copii si i-a crescut. Toti incercam sa spunem la fel de repede ca el "De umbla cu cioara vopsita, cand e neagra cand e alba, cand e alba, cand e neagra" sau ne amuzam cand povestea ca Sache a lu' Zapacitu, tractoristul, ii spunea: "Ba nea' Marine ba ... ba daca toate toamnele ar fi ca asta, sa fiu al dracu daca n'as umbla pe tractor numa' cu manusi albe auz', numa' cu manusi albe".



Cu totii ii simtim lipsa, dar cel mai mult prietenii. Una dintre persoanele care au avut ocazia sa il intalneasca pe "Amza, geniul inegalabil", este actrita Stela Popescu, care a colaborat cu Amza Pellea mai mult in teatru decat in film. Actrita isi aminteste cu drag de un turneu pe care l-au facut in Rusia; el era cu Mihai Viteazu, iar Stela Popescu participa la un festival international cu "Faust XX".... mai mult


Sambata, 12 Decembrie 2009, ora 09:00

7 comentarii
Traian Basescu este asteptat sambata "Acasa la Nea Marin"

Traian Basescu este asteptat sambata "Acasa la Nea Marin"

Presedintele Traian Basescu este asteptat, sambata, la Bailesti, cu ocazia celei de-a IX-a editii a Zilelor orasului si cea de-a II-a editie a manifestarii "Acasa la Nea Marin".

Primarului Costel Pistritu a anuntat ca presedintele Basescu si sotia sa vor ajunge la Bailesti sambata dupa-amiaza, informeaza Adevarul.

Alaiul prezidential va parcurge pe jos drumul pana in fata Casei Memoriale "Amza Pellea".

Manifestarile dedicate orasului au debutat vineri cu un program artistic, demonstratie de carturi si alte momente artistice si vor continua si sambata cu un concurs de cros si de sah, lansare de carte, vernisaj de pictura, acordari de distinctii.

De asemenea, vor avea loc un recital de muzica folck, muzica usoara si etno, si alte concursuri si expozitii.

La eveniment mai sunt asteptati actorul Marcel Iures si fiica lui Amza Pellea, Oana. mai mult


Sambata, 29 August 2009, ora 08:30

6 comentarii
78 de ani de la nasterea marelui actor Amza Pellea

78 de ani de la nasterea marelui actor Amza Pellea

Marele actor al teatrului si filmului romanesc, Amza Pellea, ar fi implinit pe 7 aprilie 75 de ani. El s-a nascut in 1931 si a decedat in data de 12 decembrie 1983 la varsta de 52 ani.

Amza Pellea a fost unul dintre cei mai importanti actori de teatru si film din Romania. Reprezentant al Promotiei de aur a teatrului romanesc, Amza Pellea a jucat la Teatrul National din Craiova, Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie si Teatrul National din Bucuresti, unde s-a impus ca unul dintre actorii cei mai daruiti ai scenei romanesti.

A fost profesor la IATC si creatorul lui Nea Marin, binecunoscutul personaj de sorginte populara care i-a relevat atat de bine disponibilitatile pentru comedie.

Amza Pellea a interpretat atat personaje istorice, cat si personaje contemporane, dar si personaje din repertoriul clasic universal.

A fost casatorit timp de 25 de ani cu Domnica Mihaela si este tatal actritei Oana Pellea.

I.O. mai mult


Marti, 07 Aprilie 2009, ora 11:38

2 comentarii
Alte articole despre: Amza Pellea, actorul Amza Pellea
Casa Memoriala "Amza Pellea", inaugurata in satul natal

Casa Memoriala "Amza Pellea", inaugurata in satul natal

Casa memoriala "Amza Pellea" este inaugurata duminica de catre locuitorii din satul natal al regizorului, Bailesti, judetul Dolj.

Primarul din Bailesti a pus mana de la mana cu satenii si in anul in care se implinesc 25 de ani de la disparitia marelui actor, fara sprijinul autoritatilor, a aprut casa memoria a lui 'Nea Marin, relateaza Antena 3.

Amza Pellea a murit in conditii nici astazi pe deplin cunoscute, la varsta de 52 de ani. Unele surse afirma ca marele actor s-ar fi stins din cauza cancerului pulmonar provocat de fumat, iar altele sustin ca ar fi fost ucis de Securitate, deoarece, in scheciurile sale, ironiza regimul comunist. mai mult


Duminica, 31 August 2008, ora 11:20

10 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Experiment social: Ce pateste o femeie care trece pe strada? (Video)
  2. Jaf ca-n filme la o banca din India - hotii au sapat un tunel de 40 de metri
  3. Imagini spectaculoase surprinse dintr-un avion (Galerie foto)
  4. Atacurile clovnilor falsi provoaca panica in Occident. Clovnii adevarati sunt ingrijorati
  5. Atac homofob pe un aeroport: Barbat luat la bataie pentru ca purta o camasa roz (Video)
  6. Politia Harghita transmite comunicate... in versuri
  7. Dezvaluirea unui savant, pe patul de moarte: Extraterestrii exista si sunt prietenosi!
  8. Rechinul preistoric urias Megalodon manca balene si delfini (Video)
  9. Lucruri simple si la indemana care te fac sa vezi frumusetea vietii
  10. Alegeri in Ucraina: Darth Vader nu a putut vota