anaf insolventa firme

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Firmele vor putea fi dizolvate din oficiu - iata conditiile

Firmele vor putea fi dizolvate din oficiu - iata conditiile

Firmele vor putea fi radiate in cazul in care nu respecta prevederile referitoare la depunerea situatiilor financiare anuale.

Masura este cuprinsa in modificarile unor acte normative in domeniul inregistrarii in Registrul Comertului, care au fost promulgate de presedintele Klaus Iohannis si urmeaza sa apara in Monitorul Oficial.

Numarul firmelor intrate in insolventa a scazut considerabil in 2015

"Firmele vor putea fi radiate din oficiu sau, spre exemplu, la cererea ANAF sau a creditorilor, in cazul in care societatea nu si-a depus situatiile financiare anuale, si, dupa caz, situatiile financiare anuale consolidate, precum si raportarile contabile la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, in termenul prevazut de lege, daca perioada de intarziere depaseste 60 de zile lucratoare.

Aceeasi sanctiune poate fi aplicata si in ipoteza in care societatea nu si-a depus la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, in termenul prevazut de lege, declaratia ca nu a desfasurat activitate de la constituire, daca perioada de intarziere depaseste 60 de zile lucratoare", a declarat avocatul Daniel Moreanu, potrivit Mediafax.

De asemenea, se poate pronunta dizolvarea, urmata de lichidarea si de radierea societatii, "in ipoteza in care a expirat contractul de inchiriere sau de comodat cu privire la sediul social", a explicat Moreanu.

Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) va publica pe site-ul oficial sau pe portalul de servicii... mai mult


Marti, 30 Iunie 2015, ora 14:24

Invitatii Ziare.com Dragos Dragoteanu: Numai cu DNA, nu se face primavara. ANAF, rusinea tarii!

Invitatii Ziare.com Dragos Dragoteanu: Numai cu DNA, nu se face primavara. ANAF, rusinea tarii!

In ultimul sfert de secol, una dintre putinele bucurii ale romanilor este cruciada DNA impotriva coruptiei. Insa, "catusele de aur" ale justitiei nu aduc prosperitate. Orice schimbare de regim politic trebuie urmata de masuri curajoase. Altfel, efectul pozitiv al momentului se dilueaza in timp.

Pentru un contribuabil onest, persoana fizica sau juridica, actiunile DNA au ramas singura oaza de speranta pentru o economie sanatoasa. Ce este in mintea sau in sufletul omului simplu care se loveste zilnic de problemele sistemului administrativ si social, se citeste pe fata. Neliniste, neincredere in autoritati si incrancenare. Pentru orice ti se cuvine legal trebuie sa te lupti.

Marea majoritate a problemelor cotidiene pleaca de la un cuvant simplu: bani. Pentru cei mai multi inseamna supravietuire. Pentru altii inseamna imbogatire si putere. Cine imparte dreptatea economica in Romania? DNA? DIICOT? ANAF? Sau politicienii? Atata timp cat multe legi au fost date si inca exista pentru a proteja oamenii din zona politica, in cine sa mai crezi?

Fara doar si poate, DNA a devenit o forta. Dupa arestarea Alinei Bica se pare ca si DIICOT a inceput sa functioneze. Justitia are toate parghiile sa ramana independenta. In schimb, zeci de alte institutii cheie ale statului, ministere, agentii, primarii, consilii judetene, sunt la pragul de jos al eficientei si increderii in fata romanului simplu. Dintre toate, in opinia mea, autoritatea publica de la care exista cele mai mari... mai mult


Marti, 09 Decembrie 2014, ora 10:01

8 comentarii
Cutremur la Finante: Sefii ANAF din 20 de judete vor fi demisi

Cutremur la Finante: Sefii ANAF din 20 de judete vor fi demisi

Sefii ANAF din peste 20 de judete vor fi schimbati din functie, dupa ce premierul Victor Ponta a precizat ca reorganizarea institutiei reprezinta una dintre cauzele colectarii insuficiente la buget.

Potrivit Realitatea Tv, sunt vizati liderii filialelor institutiei din Botosani, Iasi, Vaslui, Galati, Constanta, Buzau, Dambovita, Giurgiu, Mehedinti, Olt, Dolj, Caras, Timis, Cluj, Maramures, Ilfov si din sectoarele 1 si 5 din Bucuresti, in care se stie ca nivelul evaziunii este unul ridicat.

"Avem probleme cu incasarile si avem probleme cu incasarile in primul rand pentru ca am reorganizat ANAF. Ieri am reusit si la CSAT sa detasam persoanele necesare in cadrul Directiei Antifrauda, ca sa o facem sa functioneze si astazi vreau, prin adoptarea Codului insolventei, sa lovim exact unde avem probleme cu evaziunea fiscala, firme care intra in insolventa doar ca sa nu plateasca datoriile", a spus Ponta, miercuri, la inceputul sedintei de Guvern.

Conform sursei citate, incepand cu data de 1 octombrie, comisarii Garzii Financiare sunt in perioada de preaviz timp de 30 de zile. La sfarsitul lunii, institutia se desfiinteaza, locul sau fiind luat de Directia Generala Antifrauda Fiscala.

Angajari masive la Finante

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a organizat concurs de recrutare pentru ocuparea pe perioada nedeterminata a unui numar de 1.181 functii publice de inspector antifrauda la Directia Generala Antifrauda Fiscala.

Angajari masive la stat: ANAF a scos... mai mult


Joi, 03 Octombrie 2013, ora 16:14

3 comentarii
Ce gaura au produs in buget marile insolvente?

Ce gaura au produs in buget marile insolvente?

Insolventele cerute de marile companii au cauzat un minus de cel putin 301 milioane de lei la bugetul de stat, iar legea trebuie modificata astfel incat firmele aflate in reorganizare sa-si achite obligatiile curente catre stat dupa declansarea procedurii, a sustinut seful ANAF, Serban Pop.

"Intr-o procedura de insolventa actorii privati pot sa decida daca mai lucreaza sau nu cu acea companie, daca mai livreaza pe credit comercial sau nu. Statul este dezavantajat din acest punct de vedere. Firma poate sa acumuleze datorii noi la stat doar prin faptul ca-si continua activitatea, dar ANAF este legata de maini. Nu putem cere plata obligatiilor curente pana nu se incheie procedura insolventei", a explicat presedintele ANAF, potrivit B1 TV, care citeaza Mediafax.

In cazul unei insolvente in care statul este un creditor minoritar, firma aflata in insolventa poate functiona o perioada indelungata de timp acumuland noi datorii la stat, legea nepermitand intervenirea pentru stoparea acestora.

De la mijlocul lunii ianuarie a anului trecut si pana la inceputul lui 2013 au fost inregistrate 31 de intrari in insolventa ale societatilor administrate de Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili. Astfel, obligatiile totale inregistrate de cele 31 de companii au insumat 301,1 milioane lei, sume inregistrate la data deschiderii procedurii, conform ANAF. mai mult


Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 23:59

1 comentariu
ANAF: Tot mai multe firme nu-si platesc datoriile catre stat

ANAF: Tot mai multe firme nu-si platesc datoriile catre stat

Vicepresedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Mihail Constantin, si-a exprimat, joi, ingrijorarea in ceea ce priveste situatia firmelor din Romania.

"Din cauza gradului ridicat de indatorare al firmelor, fiscul este foarte vulnerabil si scoate cu greu banii de la firme. Atunci cand se executa bunurile acestora, toate sechestrele stau si-si pierd din valoare pentru ca nu exista apetit de cumparare pe piata", a afirmat Constantin la o conferinta pe teme economice organizata la BNR, potrivit Mediafax.

Constantin a spus ca o alta problema cu care se confrunta ANAF este intrarea in insolventa a multor firme, procedura prin care se protejeaza fata de fisc si creditori.

In plus, el a observat si o tendinta de "abandonare" a societatilor comerciale, prin intrarea in inactivitate.

De asemenea, el a avertizat ca "circuitele evazioniste reusesc sa se replieze tot mai rapid", astfel ca institutia intampina dificultati in a recupera datoriile.

Prin programul de reformare a institutiei, programat pentru urmatorii patru ani, ANAF vizeaza sa atinga un grad de conformare al contribuabililor de 92%, de la circa 80% in prezent, potrivit reprezentantului Agentiei.

In tarile dezvoltate, indicatorul se situeaza la 94% din populatie.

"Atunci cand 94% din cetateni se conformeaza voluntar (la platile catre fisc, n.r.) doar 6% au probleme. La noi procentajul de 20% de contribuabili cu probleme implica o munca anevoiasca pentru ANAF, ceea ce poate... mai mult


Joi, 11 Octombrie 2012, ora 18:56

2 comentarii
AVAS acuza ANAF ca vrea falimentul Fortus Iasi si cere interventia lui Ponta

AVAS acuza ANAF ca vrea falimentul Fortus Iasi si cere interventia lui Ponta

AVAS a cerut acordul premierului Victor Ponta de a prelua creanta detinuta la Fortus Iasi de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, acuzand ca ANAF, creditor majoritar, accepta restructurarea activitatii doar daca societatea este declarata in faliment.

Platforma industriala Fortus Iasi este controlata de stat, prin Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS), si are datorii de peste 50 de milioane de euro, fiind in procedura de insolventa inca din 2007, potrivit unui document obtinut de Mediafax.

AVAS detine 60% din actiunile Fortus, iar firma Metalexportimport Bucuresti are 26,23% din capital. SIF Moldova este un alt actionar, cu 13,56% din titluri. AVAS este si creditor al companiei din Iasi, avand o creanta admisa de 18,6 milioane lei (reprezentand 9,44% din totalul creantelor inscrise).

Creditorul majoritar al Fortus Iasi este insa Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), cu o creanta in valoare de 153,8 milioane lei (73% din totalul creantelor), ceea ce ii confera rolul de decident asupra tuturor masurilor intreprinse in cadrul procedurii.

In prezent, societatea se afla in procedura falimentului, dar suspendata, iar in perioada suspendarii sentintei de faliment societatea poate activa sub supravegherea administratorului judiciar.

Potrivit conducerii AVAS, in urma cu o saptamana, la 16 iulie, a fost prima sedinta a comitetului creditorilor dupa suspendarea provizorie a procedurii falimentului, in care AVAS a sustinut continuarea... mai mult


Luni, 23 Iulie 2012, ora 21:48

Alte articole despre: AVAS Fortus Iasi, AVAS acuzatii ANAF
Jumatate din datoriile firmelor mari catre stat sunt nerecuperabile

Jumatate din datoriile firmelor mari catre stat sunt nerecuperabile

Aproximativ jumatate (45%) din totalul restantelor pe care firmele mari din Romania le au catre ANAF nu pot fi recuprate din cauza unor procese in curs, a intrarii in insolventa a companiilor sau din cauza unui statut de administrare speciala. Mai exact, este vorba de suma de 5,7 miliarde de lei.

Din aceasta, 80% reprezinta datorii ale companiilor de stat. Conform ultimei scrisori de intentie semnate cu FMI, executivul intentioneaza sa stearga retantele.

In cazul in care Guvernul va sterge aceste datorii, gaura din bugetul pentru plata pensiilor se va adanci si mai mult. Mai mult decat atat, firmele de stat cu datorii mari vor fi lasate sa intre in faliment, urmand ca orice creanta sa poata fi recuperata pe cale legala, scrie Financiarul.com.

Vestea vine in perioada in care datoriile companiilor mari catre stat au crescut in trei luni cu peste 956 de milioane de lei (aproximativ 227 de milioane de euro), din care 60% sunt ale firmelor de stat, potrivit datelor ANAF.

In primele 25 de companii cu datorii la stat, doar cinci sunt private, restul fiind cu capital de stat. De asemenea, primele 25 de companii din acest top au restante de 10,42 miliarde de lei.

Astfel, in primul semestru al acestui an, 862 de mari contribuabili au avut restante la plata taxelor si impozitelor. Daca in primele trei luni ale anului numarul restantierilor era de 826 de firme, in al doilea trimestru numarul acestora a crescut la 862 de companii.

Din totalul restantelor, pondere cea... mai mult


Vineri, 05 August 2011, ora 12:57

Firmele, declarate inactive fiscal dupa un semestru

Firmele, declarate inactive fiscal dupa un semestru

ANAF a schimbat procedura prin care firmele sunt declarate inactive. Astfel, potrivit noilor prevederi, un contribuabil este declarat inactiv daca nu au depus nicio declaratie la autoritatea fiscala timp de un semestru.

Pana acum, firmele erau declarate inactive daca nu depuneau declaratiile timp de doua luni.

Potrivit ordinului ANAF nr. 2258 publicat in M.O. 0552 din 5 august 2010, in evidenta contribuabililor declarati inactivi sunt inscrisi contribuabilii persoane juridice sau orice alte entitati fara personalitate juridica, care nu au depus nicio declaratie pe parcursul unui semestru calendaristic si carora nu li s-a aprobat, la cerere, de catre organul fiscal competent o masura privind indeplinirea obligatiilor fiscale declarative (regim derogatoriu).

Exceptie fac contribuabilii aflati in stare de insolventa sau contribuabilii pentru care s-a pronuntat sau a fost adoptata o hotarare de dizolvare.

Potrivit ordinului, prin declaratii se inteleg formularele: 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat"; 102 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetele asigurarilor sociale si fondurilor speciale"; 300 "Decont de taxa pe valoarea adaugata"; 301 "Decont special de taxa pe valoarea adaugata"; 390 VIES "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile intracomunitare de bunuri"; 394 "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national".

Contribuabilii declarati inactivi se... mai mult


Vineri, 06 August 2010, ora 16:31

4 comentarii
14.500 de firme, declarate inactive fara motiv

14.500 de firme, declarate inactive fara motiv

Aproape 14.500 de firme au fost reactivate de ANAF, pentru ca au fost declarate inactive desi nu aveau dreptul sa se regaseasca in lista firmelor inactive.

Este vorba despre firme aflate in insolventa sau dizolvate, al caror statul s-a schimbat pana in momenul publicarii listei ANAF cu firme inactive.

Astfel, ANAF a reactivat o mare parte dintre firmele declarate inactive in urma cu aproape un an, informeaza Financiarul.

Se pare ca firmele nu si-au mai depus declaratiile la organele fiscale, motivele principale fiind intrarea in insolventa sau dizolvarea, iar potrivit legii acestea sunt exceptate de la prevederile privind constatarea inactivitatii.

Dintre firmele reactivate, 1.569 si-au reluat in mod firesc activitatea dupa ce si-au indeplicit obligatiile nerespectate. mai mult


Joi, 08 Aprilie 2010, ora 09:25

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba