andreea paul discriminare gen romania

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Andreea Paul: 32 de zile pe an femeile din Romania lucreaza gratuit Interviu

Andreea Paul: 32 de zile pe an femeile din Romania lucreaza gratuit Interviu

Pentru aceeasi munca si aceeasi pregatire, in Romania o femeie e platita in medie cu 9% mai putin decat un barbat, ceea ce inseamna ca 32 de zile pe an femeia lucreaza gratuit, afirma prim-vicepresedintele PDL Andreea Paul.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Andreea Paul sustine ca romancele sunt discriminate, situatie reflectata inclusiv de structura parlamentului: "Cand aproape 52% din populatie sunt femei, iar in randul parlamentarilor doar 11% sunt femei, ai dimensiunea dezechilibrului corectei reprezentari a cetatenilor si cetatenelor Romaniei".

O consecinta a acestui dezechilibru este faptul ca problemele femeilor sunt mai mult ignorate, fie ca este vorba natalitate, mortinatalitate, saracie, decalaj de salarizare, violenta domestica. "Asa se face, spre exemplu, ca in statul roman dupa 23 de ani avem cu 84% mai putine gradinite decat la finalul lui 1989", afirma deputatul PDL.

Andreea Paul considera ca o femeie este perfect apta sa fie presedintele Romaniei si a facut o scurta lista a celor pe care ii vede posibili prezidentiabili ai PDL.

Recent ati avut o initiativa care a stranit valuri si chiar ironii. Ati cerut Academiei Romane sa accepte si formele de feminin pentru titulatura unor functii publice. Un exemplu era forma "senatoare". De ce este necesara aceasta schimbare? D-na senatoare va fi mai eficienta decat d-na senator?

E o realitate socio-politica si profesionala la care trebuie sa se adaptze si DEX. Totul a pornit de la folosirea pe contul... mai mult


Marti, 10 Septembrie 2013, ora 12:11

23 comentarii
Romancele, educate sa ramana in umbra barbatilor (Opinii)

Romancele, educate sa ramana in umbra barbatilor (Opinii)

Andreea Paul Vass s-a luat la tranta in numele feminismului cu gramatica si a cerut Academiei Romane sa recunoasca oficial in limba romana formele de feminin pentru functiile publice.

Adica sa nu mai avem d-na ministru, ci d-na ministra, nu d-na senator, ci d-na senatoare si asa mai departe. Adica o barbarie fonetica.

Ca sa fiu sincera, as vrea sa am doamne ministru cat mai bune, in loc de doamne ministre a caror victorie suprema e forma de feminin.

Dar dincolo de asta, demersul d-nei Paul Vass nu este o noutate. Batalii de acest tip au dat feministele din mai toate tarile, batalii care nu le-au facut nici mai puternice, nici mai valoroase, ci doar mai obosite si au antrenat un val de misoginism pe masura.

E drept ca in politica romaneasca sunt putine femei, desi femeile sunt majoritare in populatia Romaniei. Dar explicatia acestui fenomen nu tine de formele de masculin si feminin, ci in principal de mentalitatea femeilor.

Noi cautam mereu discriminarea la capatul drumului, dar ignoram inceputul lui. Femeia nu e discriminata pentru ca un angajator sau un lider politic ii pune piedica din motive de gen. Eu una in 20 de ani de meserie nu am simitit niciodata o astfel de discriminare pe acest motiv si nu am simtit nicio nevoie ca functia mea sa fie "feminizata". Si nici nu am vazut in jurul meu asemenea cazuri.

Discriminarea autentica incepe in familie, acolo unde fata este educata in spirit misogin si ii este trasat viitorul pe o traiectorie inferioara... mai mult


Sambata, 20 Iulie 2013, ora 14:10

27 comentarii
Andreea Paul vrea in DEX "ministra" si "presedinta". Academia: Nu se poate si suna ingrozitor

Andreea Paul vrea in DEX "ministra" si "presedinta". Academia: Nu se poate si suna ingrozitor

Deputatul PDL Andreea Paul a sesizat Academia Romana, cerand sa se recunoasca oficial formele de feminin ale functiilor publice. Lingvistii sustin ca asa ceva nu se poate, pentru ca "nu se pot schimba normele in fiecare zi".

Elena Solunca, purtator de cuvant al Academiei Romane, este total impotriva acestei idei potrivit careia ar trebui sa existe forme de feminin pentru functii precum ministru, presedinte, senator si asa mai departe. "Asa ceva nu se poate si suna ingrozitor, pentru ca este vorba de functie, nu de persoana", a declarat aceasta pentru Ziare.com.

De asemenea, Valeria Gutu Romalo, membru de onoare al Academiei Romane si autoarea unor lucrari lingvistice importante, printre care si "Corectitudine si Greseala", a explicat de ce o astfel de initiativa nu este oportuna.

"Avand in vedere ca egalitatea in functii se extinde, exista si tendinta de a extinde diferenta intre masculin si feminin la numele profesiei sau ocupatiei care altadata nu erau decat masculine. Si atunci, automat, vorbitorul care are anumite idei in ceea ce priveste egalitatea, considera ca, daca i se spune inginer si nu inginera, este o stirbire a autoritatii si a pozitiei respective. Eu, personal, zic ca n-are nicio importanta. Important este ce face omul si cum se manifesta, deci numele de meserie este secundar", a precizat Valeria Gutu Romalo.

Lingvistul a mai mentionat ca oamenii care folosesc limba romana "absolut spontan, fara sa se gandeasca la reguli", deja s-au obisnuit cu... mai mult


Vineri, 19 Iulie 2013, ora 10:25

32 comentarii
Andreea Paul cere sa se schimbe DEX-ul: Academia sa "feminizeze" functiile publice

Andreea Paul cere sa se schimbe DEX-ul: Academia sa "feminizeze" functiile publice

Deputatul PDL Andreea Paul a sesizat Academia Romana cerand sa se recunoasca oficial in limba romana formele de feminin ale functiilor publice.

Dezvaluirea a fost facuta pe contul sau de Facebook, dupa ce i s-a reprosat ca a gresit atunci cand a folosit cuvantul "presedinta" in postarea "Azi, la ora 12.00, voi asista la conferinta pe care Presedinta FMI, Christine Lagarde, o sustine la BNR".

"Am facut o sesizare Academiei Romane pentru a feminiza functiile publice, asa cum se cuvine. Cunosc bine dezbaterea din jurul discriminarii lingvistice de gen. Am facut-o in cunostinta de cauza", i-a raspuns deputatul PDL criticului sau.

Intr-un comunicat remis joi Ziare.com, Andreea Paul a tinut sa precizeze ca sesizarea adresata Academiei Romane a fost facuta in anul 2011, cand a lansat cartea "Forta politica a femeilor."

"Cuvantul 'presedinta' este deja acceptat in DEX, motiv pentru care l-am folosit in postarea de pe Facebook. Sesizarea mea catre Academia Romana a fost facuta pentru a semnala discriminarea lingvistica de gen, deoarece avem in continuare denumiri de functii publice nefeminizate", a mai subliniat deputatul PDL.

Desi sunt utilizate in practica si la feminin, nu exista o reglementare lingvistica foarte clara cu privire la denumirile functiilor publice de genul "presedinte", "deputat" sau "ministru".

De exemplu, in DEX exista si forma "presedinta", dar nu si cea de "senatoare", destul de des intalnita in vorbirea publica.

C.B. mai mult


Joi, 18 Iulie 2013, ora 09:59

30 comentarii
Andreea Paul: Cui ii mai pasa de discriminare? - Interviu

Andreea Paul: Cui ii mai pasa de discriminare? - Interviu

A face politica inseamna sa aplici in societate ceea ce inveti zi de zi ca un profesionist, considera deputatul Andrea Paul, prim-vicepresedinte al PDL.

Intr-un scurt interviu acordat Ziare.com, aceasta vorbeste despre discriminarea femeilor in politica romaneasca, politicienii "la moda", precum si despre criza morala cu care se confrunta societatea noastra.

Sunt femeile din Romania discriminate din punct de vedere politic? Ma refer la promovarea in structurile de conducere ale partidelor, pe locurile eligibile la alegeri sau in structurile guvernamentale.

Discriminare este un cuvant perimat astazi. Criza economica a dat drumul in arena celui mai perfid "actor": indiferenta.

Cui ii mai pasa de discriminare? Cine astazi mai lupta pentru un asemenea principiu? Ce sens mai are sa vorbim de discriminare cand lupta unei zile este "pe viata si pe moarte"? Este momentul grav al unei realitati, cand ea iese din dezbaterea publica si "se salbaticeste" din neputinta unei societati de a se aseza pe propriile picioare. Acest abandon este grav. Dar ce mai conteaza unul in padurea de abandonuri romanesti?

PDL este printre putinii actori politici care considera ca omul politic nu este unisex. Pentru prima data, sub mandatul presedintelui Vasile Blaga, avem un echilibru perfect de gen in randul prim-vicepresedintilor (doi domni: Dorin Florea si Liviu Negoita si doua doamne: Anca Boagiu si eu), dar si 10 doamne in Biroul Permanent National (record in istoria acestui partid).... mai mult


Duminica, 23 Iunie 2013, ora 15:35

9 comentarii
Andreea Paul: Romania, pe locul 112 in lume la discriminarea de gen

Andreea Paul: Romania, pe locul 112 in lume la discriminarea de gen

Andreea Paul, doctor in economie si fost consilier economic al primului-ministru, a declarat, miercuri, la lansarea cartii "Cariera - substantiv feminin", ca in raportul discriminarii de gen, Romania se aseaza "gratios" pe locul 112 in lume din cele 134 de tari analizate.

"A invoca succesele la feminin, cariere de succes la feminin, pe care le poti aduna intr-o carte este exact ca si cum ai uda un pom pentru a creste o padure. Nu e suficient daca veti spune: 'Pai, se poate! Daca eu am reusit inseamna ca se poate in Romania si ca exista egalitate de sanse in Romania'. Si va inselati amarnic ca aici nu e vorba despre dumneavoastra", s-a adresat Andreea Paul femeilor prezente la lansarea cartii.

Kovesi: Orice femeie procuror poate fi procuror general

Economista a precizat ca este vorba despre corecta reprezentare de gen a tuturor, in interesul cetatenilor si al cetatenelor: "Nu e vorba despre cateva cazuri singulare. Cum sa continuam? Pentru ca e intrebarea fundamentala, va propun sa continuam cu un mesaj croit in jurul economiei si politicii la feminin in care sa transmitem mesajul studiilor de profil - si putem construi Turnul Eiffel cu ele - prin care se spune clar: o companie privata care a reusit sa rezolve problema echilibrului de gen in topul managementului respectivei companii are o medie a profitului cu 56% mai mare".

Fostul consilier al lui Emil Boc pe vremea cand era premier a precizat ca natiunile lumii care au reusit sa rezolve problema echilibrului... mai mult


Miercuri, 23 Mai 2012, ora 23:56

4 comentarii
Andreea Paul: Sfarsitul masculocratiei

Andreea Paul: Sfarsitul masculocratiei

Sa scapam odata de inaltul grad de ipocrizie al discursurilor privind "locul femeii in societate".

Ziua de 8 martie ne indreapta gandurile, mai mult poate decat in alte zile, catre persoanele cele mai dragi din viata noastra. E foarte frumos ca asa stau lucrurile.

Totusi, data de 8 martie ar trebui sa fie si un moment al bilantului. Unde suntem, dupa decenii bune de comunism si dupa douazeci si doi de ani de democratie?

Stam, fireste, mai bine decat acum un secol. De pilda, razbat putin mai des argumentele pentru ca statutul femeilor sa devina unul de partener cu drepturi, obligatii si sanse egale.

Voi prezenta in continuare cateva, de natura economica, sociala si politica.

Economia la feminin

Femeile reprezinta un rezervor de energii pe care nimeni nu isi mai poate permite sa il ignore, avand un nivel de pregatire mai ridicat, pofta de munca, ambitie si ingeniozitate.

Datele statistice sunt concludente in acest sens. Rata somajului in randul femeilor a fost mai redusa decat a barbatilor in Romania inca din anul 2010 si isi pastreaza tendinta si in prima luna din anul 2012, ajungand la 6,6% fata de 7,8% in cazul barbatilor.

Pe de alta parte, desi altii au rate de ocupare mai mici, si in Romania procentul femeilor angajate era in 2010 relativ scazut. Astfel, 52% dintre femeile din Romania erau angajate (sub media UE-27 de 58,2% la femei si 70% la barbatii cu varste intre 15 si 64 de ani).

Persoanele de gen feminin inscrise in invatamantul... mai mult


Joi, 08 Martie 2012, ora 19:44

18 comentarii
Cum promovam femeile in politica?(Opinii)

Cum promovam femeile in politica?(Opinii)

Intrebarea nu e noua si reapare din timp in timp, la fel cum redescoperim subiectul caldirilor cu bulina dupa fiecare seism care se produce prin lume. De aceasta data, pretextul reluarii discutiei a fost cartea Andreei Paul Vass "Forta femeilor in politica".

Cifrele sunt, intr-adevar, descurajante: doar 10% dintre parlamentarii romani sunt femei. Procentul contureaza imaginea unei societati misogine, care nu a depasit inca mentalitatea balcanica potrivit careia locul femeii este la cratita sau cu nasul in fundul copiilor. Dar cred ca aceasta mentalitate se manifesta mai mult la nivelul familiilor, decat la nivelul vietii sociale. Femeia este, in general, prima care isi asuma rolul de servitoare fara simbrie, pentru ca a fost inoculata temeinic si din vreme. Daca, insa, bariera de la nivel micro este depasita, nu cred ca la nivelul macro al societatii romanesti putem vorbi despre discriminare.

Dincolo de victimizari si oftaturi, nimeni nu poate dovedi cu date si fapte ca o femeie este platita mai prost decat un barbat pentru aceeasi functie in aceeasi firma sau ca o femeie competenta este data afara in favoarea unui incompetent barbat. Exista, e drept, o oarecare prioritate a barbatului la angajare, avand in vedere riscurile pe care le implica pentru angajator maternitatea, dar argumentul este valabil peste tot in lume si de multe ori este invocat chiar de femei manager. Personal, de cand lucrez nu m-am simtit niciodata discriminata in niciun fel pentru simplul motiv... mai mult


Duminica, 24 Aprilie 2011, ora 21:08

62 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba