antigripal

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
OMS da verdictul - Poate produce Institutul Cantacuzino vaccin antigripal?

OMS da verdictul - Poate produce Institutul Cantacuzino vaccin antigripal?

Institutul Cantacuzino poate produce vaccin antigripal din toamna, a stabilit Organizatia Mondiala a Sanatatii, expertii acestei institutii ajungand la concluzia ca neregulile constatate la lotul realizat in decembrie 2013, cand nu s-au indeplinit cerintele la nivel european pentru endotoxina, au fost cauzate de presiunea pusa pe institutie.

Expertii OMS, care s-au aflat la Bucuresti la solicitarea fostului ministru al Sanatatii Eugen Nicolaescu, au stabilit ca linia de fabricatie a vaccinului gripal sezonier produs la Institutul Cantacuzino respecta normele GMP, informeaza Mediafax.

Directoarea Institutului Cantacuzino a fost demisa (Video)

Concluzia acestora a fost ca Institutul Cantacuzino "poate, in mod satisfacator, sa produca vaccin gripal pentru sezonul 2014-2015, cu conditia ca sa fie rezolvate cateva probleme", se arata intr-un raport.

S-a gresit din cauza presiunii puse pe institutie

In ceea ce priveste lotul de vaccin produs in decembrie 2013, expertii au stabilit: "Produsul realizat in 2013 nu a indeplinit cerintele din farmacopeea europeana pentru endotoxina.

Cauzele acestei situatii rezulta din presiune puternica pusa pe Institutul Cantacuzino in acea perioada, care a dus la imposibilitatea de a avea suficient timp pentru a face o curatenie temeinica si a monitoriza procedurile".

Agentia Nationala a Medicamentului (ANM) a anuntat Institutul Cantacuzino, la sfarsitul anului trecut, ca vaccinul antigripal nu poate fi pus pe piata intrucat... mai mult


Vineri, 21 Martie 2014, ora 23:12

4 comentarii
Vaccinul antigripal de la "Cantacuzino", testat pe 62 de persoane. Reactiile adverse, minore

Vaccinul antigripal de la "Cantacuzino", testat pe 62 de persoane. Reactiile adverse, minore

Vaccinul antigripal produs la Institutul Cantacuzino a fost testat, in cadrul studiului clinic, pe 62 de persoane cu varste intre 20 si 80 de ani, reactiile adverse fiind minore, similare cu cele inregistrate la persoane care s-au vaccinat cu produsul din import, potrivit Ministerului Sanatatii.

Ministerul Sanatatii a prezentat corespondenta purtata cu institutiile nationale si internationale privind vaccinul antigripal produs la Institutul Cantacuzino, incepand din 23 decembrie 2013, cand a primit prima atentionare de la Agentia Nationala a Medicamentului (ANM) potrivit careia vaccinul este neconform, si pana in 6 februarie, cand au fost sesizate Curtea de Conturi si Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Astfel, in 23 decembrie 2013, Agentia Nationala a Medicamentului a trimis o adresa ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, prin care il informa de existenta unor neconformitati pentru punerea pe piata a celor 400.000 de doze de vaccin antigripal produs la Institutul Cantacuzino.

In document se arata ca pentru seriile de vaccin de la 13-01 pana la 13-08 au fost prelevate esantioanele necesare pentru aplicarea procedurii de eliberare oficiala a seriei, acestea fiind testate in laboratoarele ANM, conform metodologiei europene in vigoare.

In urma analizei de laborator a esantioanelor testate, s-a constatat inregistrarea de rezultate in afara specificatiei, pentru unul dintre parametrii testati, si anume "endotoxine bacteriene", pentru toate esantioanele din seriile... mai mult


Duminica, 09 Februarie 2014, ora 13:22

2 comentarii
Primarul New York-ului obliga parintii sa-si vaccineze antigripal copiii

Primarul New York-ului obliga parintii sa-si vaccineze antigripal copiii

Cu trei saptamani inainte de a parasi postul de primar al New York-ului, Michael Bloomberg a anuntat o masura controversata, care a starnit proteste din partea asociatiilor de parinti.

Bloomberg a decis ca toti copiii trebuie sa fie vaccinati impotriva gripei, masura ce se va aplica inclusiv bebelusilor de sase luni, daca acestia sunt dusi la crese, relateaza Politicker.

"Copiii sunt supusi riscului de a se imbolnavi de gripa. O treime dintre copiii sub cinci ani, din New York, nu sunt vaccinati anti-gripa, chiar daca parintii stiu ca o simpla injectie ii poate proteja de boala", se afirma intr-un comunicat al Departamentului Sanatatii din cadrul primariei.

Insa nu toata lumea este incantata de obligativitatea anuntata de Bloomberg. Printre protestatari se afla asociatii ale parintilor precum si asociatii ale copiilor autisti.

"Administratia Bloomberg exagereaza beneficiile vaccinului antigripal si nu spune nimic despre riscurile pe care le implica aceasta procedura", este de parere John Gilmore, directorul executiv al Retelei de Actiune pentru Autisti. In centrul New Yorkului, miercuri, sunt anuntate proteste fata de decizia primarului. mai mult


Marti, 10 Decembrie 2013, ora 17:06

1 comentariu
Institutul Cantacuzino scoate pe piata 400.000 de doze de vaccin antigripal

Institutul Cantacuzino scoate pe piata 400.000 de doze de vaccin antigripal

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat, vineri, ca, in jurul datei de 20 decembrie, cele 400.000 de doze de vaccin antigripal produs de Institutul Cantacuzino vor intra pe piata.

"Astazi, cand vorbim, se infioleaza fiola cu numarul 250.000. Daca toate lucrurile vor merge cum credem noi, cu inspectii, cu termene prevazute de norme internationale, in jurul datei de 20 decembrie cele 400.000 de doze sunt gata pentru a putea fi puse pe piata", a spus Nicolaescu, in fata Comisiilor parlamentare de Buget-Finante, care dezbat bugetul Ministerului Sanatatii pe 2014.

Ministrul Sanatatii a precizat ca in 2014 Romania va avea vaccin antigripal numai de la Cantacuzino.

"In acest an am luat din doua surse - import si Romania, pentru prima oara, ca anul trecut s-a luat numai din import, acum doi ani s-a inchis Cantacuzino si asa mai departe. (...) M-am angajat si in fata Guvernului ca doresc mai mult decat orice ca Institutul Cantacuzino sa produca din nou, mai ales vaccin gripal", a spus Nicolaescu.

El a precizat ca Institutul Cantacuzino are o sansa imensa de a deveni institut regional.

"Am facut o analiza cu cei de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, destul de exigenta, si ne-au raspuns ca daca vom intra intr-un proces de reabilitare, in care sa facem investitii, sa se respecte conditiile de calitate pe care le prevede Organizatia Europeana a Medicamentului, atunci avem aceasta sansa. Nu mai e nimic in jurul nostru si putem sa devenim si exportatori, nu... mai mult


Vineri, 29 Noiembrie 2013, ora 23:14

5 comentarii
Antigripal pe incredere: 600.000 de vaccinuri cu prospectul in chineza au ajuns in Romania (Video)

Antigripal pe incredere: 600.000 de vaccinuri cu prospectul in chineza au ajuns in Romania (Video)

Romanii vor merge pe incredere si vor fi imunizati cu vaccinuri destinate pietei din China. 600.000 de produse de acest fel au fost achizitionate de la o firma din Olanda in Programul de Imunizare a populatiei.

Problema acestor vaccinuri este ca prospectul este scris in limba chineza, transmite B1 TV. Este vorba despre 600.000 de cutii de vaccin INFLUVAC, care expira pe 30 iunie 2014.

"Vaccinurile nu sunt destinate unei anumite piete si nu exista specificatii pentru fiecare piata, ci respecta regulile OMS la nivel mondial. Prin urmare, compania producatoare de la care Romania a achizitionat vaccinul furnizeaza acelasi tip de vaccin la nivel mondial", a comunicat Ministerul Sanatatii, minimalizand problema prospectului in chineza.

Programul National de Imunizare vizeaza peste un milion de romani. In aceasta categorie intra persoanele cu risc crescut de imbolnavire, batranii si copiii. Din cele un milion de doze, Institutul Cantacuzino va produce 400.000 de vaccinuri iar restul vin din Olanda.

Potrivit Agentiei Nationale a Medicamentului, subordonata Ministerului Sanatatii, vaccinurile cu prospectul in limba chineza pot fi folosite in Romania chiar daca nu sunt insotite de o traducere. Totusi, desi nu va fi vorba despre o traducere individuala, fiecare Directie de Sanatate care va distribui aceste produse va primi un prospect tradus pentru intregul lot primit.

Vaccinurile antigripale vor fi si anul acesta de import. Institutul Cantacuzino nu a reusit sa... mai mult


Miercuri, 27 Noiembrie 2013, ora 14:28

6 comentarii
Institutul Cantacuzino, resuscitat cu 700.000 de lei - reia productia vaccinului antigripal

Institutul Cantacuzino, resuscitat cu 700.000 de lei - reia productia vaccinului antigripal

Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu a declarat, joi, ca a obtinut certificatul de acreditare a liniei de productie pentru vaccinul antigripal la Institutul Cantacuzino.

"Este un pas extraordinar de important pentru repunerea in functiune a Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie Cantacuzino", a spus ministrul.

Acesta a explicat ca, din nefericire, in anul 2010, toate licentele Institutului Cantacuzino au fost depuse la Agentia Nationala a Medicamentului (ANM), institutul declinandu-si posibilitatea de a mai continua productia de vaccinuri.

Astfel, pentru reluarea productiei, este nevoie de reluarea procedurii de acreditare, care dureaza intre unul si trei ani, a mai precizat Nicolaescu.

"Am vorbit atat cu reprezentantii ANM, cat si cu cei ai Institutului Cantacuzino si o luam pe etape: intai cu vaccinul antigripal si apoi cu celelalte vaccinuri", a mai spus ministrul.

Ministrul Sanatatii: In acest an vom avea vaccin antigripal romanesc

Consilierii municipali vor sa aloce suma de 700.000 de lei pentru reluarea productie vaccinului antituberculos (BCG) la Institutul Cantacuzino, potrivit unui proiect care va fi discutat in sedinta de vineri a CGMB.

In anul 2009, Institutul Cantacuzino a incetat productia de vaccinuri, intrucat dotarea, organizarea si desfasurarea productiei nu corespundeau normelor internationale si nationale in materie, ceea ce a determinat recurgerea la importuri.

La sfarsitul lunii mai,... mai mult


Joi, 27 Iunie 2013, ora 14:56

Ministrul Sanatatii: In acest an vom avea vaccin antigripal romanesc

Ministrul Sanatatii: In acest an vom avea vaccin antigripal romanesc

Institutul Cantacuzino va produce in acest an vaccin antigripal, pentru inceput fiind estimate a fi realizate trei milioane de doze, a anuntat joi ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, precizand ca institutia devine serviciu de interes economic general.

"Ieri (miercuri, n.r.) au fost aprobate in Guvern doua acte normative foarte importante, una vizand reluarea activitatii Institutului Cantacuzino, iar a doua a Societatii Antibiotice Iasi. Indiferent cum voi fi interpretat, vreau sa multumesc Guvernului pentru redeschiderea Institutului Cantacuzino, aceasta fiind prevazuta chiar in programul de guvernare", a declarat ministrul Sanatatii.

Eugen Nicolaescu a spus ca Institutul Cantacuzino devine, prin noua hotarare de Guvern, serviciu de interes economic general si va primi din fondul de rezerva al Guvernului 10 milioane de lei, suma care nu reprezinta ajutor de stat, ci compensatie financiara din partea statului.

In acest context, ministrul Sanatatii a precizat ca s-a ocupat personalul de reluarea activitatii institutului si a discutat cu Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale scurtarea etapelor pentru ca productia de vaccin antigripal sa poata fi reluata in acest sezon.

"Am vrea sa asiguram in acest an vaccinarea populatiei la risc cu vaccin romanesc. Este pentru prima data in Romania cand unei institutii i se acorda statut de interes economic general", a mai spus Nicolaescu.

Ministrul a precizat ca odata cu reluarea activitatii... mai mult


Joi, 30 Mai 2013, ora 19:59

1 comentariu
Vaccinul antigripal pentru 2013-2014 va fi produs la Institutul Cantacuzino

Vaccinul antigripal pentru 2013-2014 va fi produs la Institutul Cantacuzino

Vaccinul antigripal pentru sezonul 2013-2014 va fi produs la Institutul Cantacuzino, fiind deja comandate 1,5 milioane de doze, in bugetul pe anul in curs figurand opt milioane de lei pentru reluarea activitatii unitatii, a declarat luni ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

"Am prins in bugetul pe anul 2013 suma de opt milioane de lei pentru pregatirile necesare reluarii activitatii Institutului Cantacuzino. Dupa ce vor fi alocati banii, ei au zis cu aproximatie sase luni pentru a finaliza toate lucrarile, astfel incat sa aiba GMP (Good Manufacturing Practice - n.red.), sa-si finalizeze linia de fiolaj si tot ce mai au pe acolo. Pentru sezonul viitor vom face 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal la Institutul Cantacuzino. Ei mi-au promis ca la 30 septembrie sunt cu totul pusi la punct ", a precizat ministrul Sanatatii.

Totodata, ministrul Sanatatii a spus ca pentru Institutul Cantacuzino mai sunt pregatite inca doua milioane de lei.

"Si avem doua milioane de lei tot pentru ei (Institutul Cantqacuzino - n.red.), pentru actiuni nedesfasurate. Altfel spus, doua milioane de lei este suma care n-a fost prinsa pe un anume proiect, este prinsa tot pentru Institutul Cantacuzino, pentru preluarea sectiei care este inchisa la Antibiotice Iasi.

Aveau o sectie acolo la Iasi, pe care vom incerca s-o transferam la Bucuresti. Ramane sa facem o analiza. Eu am prins o suma care sa asigure si alte tipuri de vaccinuri", a adaugat Eugen Nicolaescu.

Potrivit ministrului,... mai mult


Luni, 07 Ianuarie 2013, ora 21:08

2 comentarii
Vaccinarea gratuita antigripala incepe in aceasta saptamana (Video)

Vaccinarea gratuita antigripala incepe in aceasta saptamana (Video)

Campania anuala de vaccinare antigripala gratuita a Ministerului Sanatatii incepe in aceasta saptamana, la nivel national, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei emis luni.

Ministerul Sanatatii a achizitionat un milion de doze de vaccin gripal pentru imunizarea persoanelor cu risc ridicat de imbolnavire. Distribuirea acestora se realizeaza in aceste zile, informeaza MS.

"Repartitia dozelor de vaccin catre directiile de sanatate publica se face in doua etape. In prima etapa am pus la dispozitia directiilor de sanatate publica un numar de 500.000 de doze, pe care acestea le livreaza cabinetelor medicilor de familie si unitatilor sanitare pentru inceperea imunizarilor.

Restul dozelor de vaccin vor fi distribuite pana la sfarsitul acestei luni pentru continuarea vaccinarii. Ministerul Sanatatii a alocat pentru campania de imunizare din sezonul 2012-2013 un buget similar cu cel de anul trecut, respectiv 11 milioane de lei", a declarat Oana Grigore, purtator de cuvant al Ministerului Sanatatii, potrivit sursei citate.

In campania de vaccinare gratuita a Ministerului Sanatatii vor fi imunizate cu prioritate persoanele cu varsta peste 65 de ani, cu boli cronice, in special boli respiratorii si cardiovasculare, boli metabolice, copii si batrani institutionalizati, personal medical, precum si gravide, conform recomandarilor OMS si ECDC.

Ca in fiecare an, campania Ministerului Sanatatii se va derula prin cabinetele medicilor de familie si in unitati... mai mult


Luni, 19 Noiembrie 2012, ora 14:41

3 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Student obisnuit ziua, dar se "transforma" noaptea in Batman - Inventia unui tanar de 21 de ani
  2. Campanie electorala inedita in Finlanda - candidatul fara chip
  3. Furtuna de nisip apocaliptica, in Beijing (Video)
  4. Elogiu inedit pentru Star Wars - cum va fi pictat un Boeing 787
  5. Cursa nebuna in Bruxelles: De cati oameni e nevoie pentru a prinde trei zebre (Video)
  6. Fotografia zilei: Oile rezidentiale
  7. Apple lucreaza la un produs pe care Steve Jobs il ura: "Daca ai asa ceva, esti mort"
  8. O fetita de 8 ani castiga peste 1,5 milioane de dolari din clipuri pe YouTube (Video)
  9. A mancat carne de vaca acum cateva decenii si a murit acum
  10. Povestea omului care intr-o zi a decis sa-si faca o tara si are deja zeci de mii de cereri de cetatenie