anul scolar 2013 2014

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Elevii incep de luni scoala, dupa vacanta de iarna - vezi cand au teze si simulari

Elevii incep de luni scoala, dupa vacanta de iarna - vezi cand au teze si simulari

Peste trei milioane de elevi vor reveni, luni, la scoala dupa vacanta de iarna, dar semestrul intai va mai continua pana in 31 ianuarie.

Semestrul intai al anului scolar 2013-2014 a inceput in 16 septembrie si se va incheia in 31 ianuarie. In perioada sarbatorilor de iarna, eleviii au avut o vacanta de iarna intre 21 decembrie 2013 si 5 ianuarie 2014, arata Ministerul Educatiei Nationale.

Astfel ca, elevii vor reveni la scoala in 6 ianuarie, pentru cursurile semestrul intai, care se va incheia in 31 ianuarie.

Inainte de inceperea semestrului al doilea, elevii vor fi in vacanta, din 1 pana in 9 februarie. Cursurile semestrului al doilea vor incepe in 10 februarie si se vor incheia in 20 iunie. In aceasta perioada, elevii vor avea vacanta de primavara, care va incepe in 12 aprilie si se va incheia in 22 aprilie, dupa a treia zi de Pasti.

In semestrul al doilea, in primavara, vor fi organizate simularile la bacalaureat, pentru prima data fiind organizate si pentru elevii din clasa a XI-a, dar si simularile de la sfarsitul claselor a II-a, a IV-a si a VI-a.

Saptamana 7 - 11 aprilie este dedicata activitatilor extracurriculare si extrascolare, in cadrul programului "Scoala altfel: Sa stii mai multe, sa fii mai bun!", care va avea un orar specific.

Tezele din semestrul al doilea al anului scolar 2013 - 2014 vor fi sustinute, de regula, pana in 23 mai.

Elevii vor intra in vacanta de vara in 21 iunie, anul scolar 2014-2015 urmand sa inceapa in 14 septembrie.... mai mult


Luni, 06 Ianuarie 2014, ora 07:07

Ponta: Violenta in scoli e o problema noua, nu exista pe vremea cand absolvea Costoiu liceul (Video)

Ponta: Violenta in scoli e o problema noua, nu exista pe vremea cand absolvea Costoiu liceul (Video)

Premierul Victor Ponta, prezent la Colegiul National "Tudor Vladimirescu" din Targu Jiu cu ocazia deschiderii anului scolar, le-a vorbit parintilor si elevilor despre problemele apasatoare ale invatamantului romanesc actual.

"Nu cred ca se bucura toata lumea ca incepe scoala, dar mai vine o vacanta dupa. Ma bucur sa ma aflu azi aici, la un colegiu care inseamna mult pentru tara, procente la bacalaureat de 100%", a spus premierul Ponta, luni dimineata, felicitandu-i pe elevii celui mai prestigios liceu gorjean, dar si pe parintii acestora si autoritatile locale, care au facut posibile performanta de acolo.

De asemenea, primul-ministru nu a uitat nici de problema violentei din scolii, despre care spune ca este este una nou-aparuta, care nu exista pe vremea cand Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, absolvea acelasi liceu din Gorj.

"Anul acesta am incercat si incercam, nu doar aici in Targu Jiu, ci in toata tara, sa gasim solutii la ceva ce a aparut mai nou in societarea romaneasca. Nu exista in anii in care Mihnea Costoiu sau altii absolveau aici colegiul, si anume siguranta elevilor, a profesorilor.

Vreau sa cred ca, dincolo de nivelul de educatie, fiecare parinte sa stie ca atata timp cat e la scoala, cat pleaca copilul la scoala, este in siguranta, ca avem cat mai putine acte de violenta, ca avem cat mai putini infractori.

Impreuna cu politia, cu jandarmeria locala, am incercat si vrem... mai mult


Luni, 16 Septembrie 2013, ora 11:17

9 comentarii
Incepe un nou an scolar - vezi ce noutati aduce

Incepe un nou an scolar - vezi ce noutati aduce

Aproximativ 3.200.000 de elevi si prescolari vor incepe luni cursurile primului semestru al noului an scolar 2013 - 2014. Potrivit unui ordin al ministrului Educatiei, noul an scolar totalizeaza 36 de saptamani de cursuri, insumand 176 de zile lucratoare.

Clasele terminale din invatamantul liceal vor avea 37 de saptamani, din care durata cursurilor este de 33 de saptamani, 4 saptamani fiind dedicate desfasurarii examenului national de Bacalaureat, cursurile claselor terminale incheindu-se in data de 30 mai 2014.

Clasa a VIII-a va avea 36 de saptamani, din care durata cursurilor este de 35 de saptamani, o saptamana fiind dedicata desfasurarii evaluarii nationale, cursurile incheindu-se in data de 13 iunie 2014.

Pentru clasele din invatamantul liceal - filiera tehnologica, cu exceptia claselor terminale, durata cursurilor este cea stabilita prin planurile-cadru de invatamant in vigoare si la fel si pentru clasele din invatamantul profesional cu durata de doi ani.

Pentru invatamantul special - clasele a IX-a - a XI-a, ciclul inferior al liceului, filiera tehnologica, durata cursurilor este de 37 de saptamani, insumand 181 de zile. Stagiile de pregatire practica pentru care au optat absolventii ciclului inferior al liceului, filiera tehnologica, cuprind 720 de ore, care se desfasoara in perioada propusa de unitatea de invatamant organizatoare si aprobata de inspectoratul scolar, conform structurii anului scolar, cu respectarea vacantelor.

Cursurile semestrului... mai mult


Luni, 16 Septembrie 2013, ora 08:21

Incepe noul an scolar: 11.000 de politisti mobilizati

Incepe noul an scolar: 11.000 de politisti mobilizati

Pentru inceperea noului an scolar vor fi mobilizati in toata tara peste 11.000 de politisti, anunta Inspectoratul General al Politiei Romane.

Dintre acestia, peste 9.000 sunt politisti de ordine publica, peste 1.400 politisti de la rutiera si 800 de politisti de la alte structuri.

In anul scolar 2012-2013, la nivel national, au functionat 20.334 unitati de invatamant preuniversitar, dintre care 9.313 scoli generale, 1.619 licee, colegii si scoli profesionale si 9.402 gradinite, frecventate de aproximativ 2.700.000 de elevi.

In aceasta perioada numarul infractiunilor sesizate, in incinta si in zona adiacenta a unitatilor de invatamant, a scazut comparativ cu anul scolar anterior. Din analiza infractiunilor sesizate a reiesit ca, 90% din faptele penale s-au comis in incinta scolilor si doar 10% in zona adiacenta.

Aproximativ 3.200.000 de elevi si prescolari vor incepe luni cursurile primului semestru al noului an scolar 2013 - 2014. mai mult


Luni, 16 Septembrie 2013, ora 07:52

2 comentarii
Basescu, la inceput de an scolar: Nu putem vorbi de democratie consolidata fara educatie de calitate

Basescu, la inceput de an scolar: Nu putem vorbi de democratie consolidata fara educatie de calitate

Presedintele Traian Basescu a transmis, duminica, un mesaj cu ocazia deschiderii noului an scolar, in care afirma ca nu se poate vorbi despre democratie consolidata fara educatie de calitate, el sustinand aplicarea, fara intraziere, a Legii educatiei.

"Stimati profesori, dragi elevi, la inceputul anului scolar 2013 - 2014 doresc sa va urez mult succes si sa-mi exprim speranta ca veti reusi sa va bucurati de fiecare zi de scoala.

In mod special, le urez bun venit celor aproape 200.000 de elevi care incep clasa pregatitoare, precum si cadrelor didactice nou intrate in sistemul de invatamant", se arata in mesajul presedintelui Traian Basescu, dat publicitatii de Administratia prezidentiala.

Seful statului sustine ca educatia nationala trebuie sa se inscrie in orizontul obiectivelor Europa 2020: sa fie centrata pe criteriul competitivitatii si al relevantei pe piata muncii, sa promoveze echitatea si coeziunea sociala, sa stimuleze creativitatea si spiritul intreprinzator.

"Putem atinge toate aceste obiective daca urmam cu consecventa Pactul National pentru Educatie, precum si daca aplicam, fara intarziere, Legea educatiei. Nu putem vorbi despre democratie consolidata fara o educatie de calitate. Astazi traim intr-o societate globalizata, al carei principiu de armonizare este cel al unitatii in diversitate si al pluralismului de valori si optiuni", adauga presedintelui Basescu.

Traian Basescu se declara convins ca Romania are un potential extraordinar de... mai mult


Duminica, 15 Septembrie 2013, ora 22:42

2 comentarii
Ministerul Educatiei s-a sucit din nou - care este noul calendar scolar

Ministerul Educatiei s-a sucit din nou - care este noul calendar scolar

Calendarul scolar a fost schimbat din nou de catre Ministerul Educatiei. Institutia a considerat ca este mai bine sa se revina la vechea formula pentru anul scolar 2013 - 2014.

Astfel, elevii vor avea parte de o vacanta de iarna mai scurta. Aceasta va avea doar doua saptamani, in loc de trei saptamani, cum era prevazut in cea mai recenta structura, potrivit Antena 3.

Anul scolar 2012-2013: Mai putine zile de scoala - vezi calendarul (Video)

Primul semenstru nu se va incheia odata cu sarbatorile de iarna, ci va mai dura inca trei saptamani dupa ce scolarii se vor intoarce din vacanta, in luna ianuarie.

De asemenea, pe 1 februarie elevii vor intra din nou intr-o scurta vacanta de o saptamana, dupa care vor incepe din nou cursurile, aceasta marcand pauza dintre cele doua semestre. mai mult


Luni, 22 Iulie 2013, ora 15:57

7 comentarii
Invitatii Ziare.com Oana Badea: Ministrul trebuie sa tina cont de parerea celor de la catedra

Invitatii Ziare.com Oana Badea: Ministrul trebuie sa tina cont de parerea celor de la catedra

Odata lansata in dezbatere publica propunerea Ministerului Educatiei cu privire la structura anului scolar au aparut si criticile, iar cand ne intrebam care este cea mai potrivita structura a anului scolar in sistemul de invatamant romanesc observam foarte clar ca principalii actori ai sistemului nu au interiorizat nici dupa 15 ani organizarea pe semestre.

Solicitarile celor din sistem s-au concentrat in principal asupra urmatoarelor aspecte: renuntarea la vacanta din noiembrie, vacanta de iarna de 3 saptamani, eliminarea vacantei intersemestriale, suprapunerea pe cat posibil a vacantei de primavara cu sarbatorile pascale, finalizarea cursurilor pana in 15 iunie. Cu privire la Scoala Altfel, desi nu este complet acceptata, exista deja o masa critica de sustinatori care solicita migrarea acesteia din aprilie in luna iunie.

Daca ministerul ar tine cont de parerea celor de la catedra, anul scolar 2013-2014 ar trebui sa inceapa pe data de 16 septembrie si sa se finalizeze in 13 iunie. De asemenea, ar trebui sa se acorde vacanta de iarna intre 20 decembrie si 13 ianuarie, iar cea de primavara intre 11 si 28 aprilie. Saptamana Scoala Altfel ar trebui plasata in perioada 2-6 iunie sau lasata la latitudinea unitatilor de invatamant.

Ramane sa vedem in ce masura acest lucru va prinde contur. Totusi, pentru o buna informare, analiza modului in care ar trebui luata decizia merita facuta.

Dezbaterea, anterioara emiterii ordinului

Cei care ar fi tentati sa ma acuze de... mai mult


Luni, 17 Iunie 2013, ora 12:42

3 comentarii
Ce vrea Ministerul Educatiei pentru noul an scolar: Semestre egale, mai multe zile libere

Ce vrea Ministerul Educatiei pentru noul an scolar: Semestre egale, mai multe zile libere

Ministerul Educatiei Nationale (MEN) a lansat in dezbatere publica, vineri, pana la data de 31 mai, proiectul de ordin de ministru privind structura anului scolar 2013-2014.

Documentul urmeaza sa fie aprobat de ministrul Remus Pricopie pe data de 1 iunie, se arata pe site-ul oficial al ministerului.

Una dintre noutatile pe care ordinul le propune este impartirea, in mod aproximativ egal, a celor doua semestre, astfel incat sa se poata realiza un echilbru intre timpul alocat studiului si acela alocat asimilarii invatarii si perioadei de odihna.

Ministrul Educatiei vrea toate absentele elevilor la vedere, pe Internet

Un alt element de noutate il reprezinta decizia MEN de a acorda elevilor inca o zi libera pentru perioada sarbatorilor pascale, respectiv ziua de marti, 22 aprilie 2014.

Cursurile pentru anul scolar 2013-2014 vor debuta la 16 septembrie si se vor incheia la data de 20 iunie. Prima vacanta din semestru va avea loc in perioada 2 - 10 noiembrie 2013, doar pentru elevii din invatamantul primar si pentru copiii din grupele din invatamantul prescolar.

Intre 21 decembrie 2013 si 5 ianuarie 2014, toti elevii din invatamantul preuniversitar vor beneficia de vacanta de iarna. Cursurile celui de-al doilea semestru se vor relua in data de 6 ianuarie si se vor incheia pe 31 ianuarie.

Vacanta prelungita, pentru ca elevii sa mearga la mare - Ministerul Educatiei va decide

Dupa vacanta intersemestriala, 1 februarie-9 februarie, elevii vor reveni la... mai mult


Vineri, 24 Mai 2013, ora 17:33

MEN propune mai multe ore de educatie fizica pentru copiii din invatamantul primar (Video)

MEN propune mai multe ore de educatie fizica pentru copiii din invatamantul primar (Video)

Ministerul Educatiei Nationale (MEN) a lansat in dezbatere publica noi planuri-cadru pentru invatamantul primar prin care propune un numar mai mare de ore pentru educatia fizica si un numar fix de ore pentru disciplinele obligatorii.

Astfel, in proiect sunt propuse doua ore la disciplina "Educatie fizica" si alte doua ore la disciplina "Muzica si miscare" pentru elevii din clasa pregatitoare, clasa I si clasa a II-a.

De asemenea, sunt propuse doua ore la disciplina "Educatie fizica" si o ora la disciplina "Joc si miscare", pentru elevii claselor a III-a si a IV-a.

In planul-cadru care este valabil acum pentru clasa pregatitoare sunt prevazute 2-3 ore pentru disciplina "Educatie fizica si sport" si 1-2 ore pentru disciplina "Muzica si miscare". Planul-cadru care este valabil in prezent pentru clasa pregatitoare a fost aprobat prin ordin al ministrului Educatiei in luna martie a anului trecut.

Planul-cadru care este folosit in prezent pentru clasele I si a II-a are prevazute 2-3 ore pentru disciplina "Educatie fizica si sport". Totodata, in planul-cadru care este in vigoare in prezent pentru clasele a III-a si a IV-a figureaza 2-3 ore pentru disciplina "Educatie fizica".

Prin ordinul ministrului Educatiei din luna martie a anului trecut au fost aprobate si noi planuri-cadru pentru clasele I si a II-a, care ar fi urmat sa intre in vigoare progresiv din anul scolar 2013-2014. Aceste planuri-cadru prevad 2-3 ore pentru disciplina "Educatie fizica si sport" si 1-2... mai mult


Joi, 14 Februarie 2013, ora 23:30

3 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  2. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  3. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  4. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  5. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  6. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  7. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  8. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  9. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  10. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)