apa sfintita boboteaza

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
La Botosani curge "apa binecuvantata" la robinete timp de 8 zile

La Botosani curge "apa binecuvantata" la robinete timp de 8 zile

Trei preoti din Botosani au fost chemati de autoritati sa sfinteasca apa din bazinele firmei de distribuire a apei potabile, peste 30.000 de familii urmand sa beneficieze de "apa binecuvantata" la robinete.

"Trebuie sa specificam ca nu curge agheasma acum, ci este o apa binecuvantata, este cu o functie purificatoare, curatitoare si va curge atata vreme cat in traditia nostra traditia spune ca timp de 8 zile apa schimba firea, deci, pana pe data de 14, apa are o alta valoare", a explicat preotul Daniel Dascalu, citat de Digi24.

Este al doilea an in care apa care curge la robinetele din Botosani este sfintita in ziua de Boboteaza.

"Incercam sa promovam o traditie de mii de ani a poporului roman la un nivel mai mic, la nivelul celor care dau apa, la nivelul celor care se pun in slujba orasului Botosani si a locuitorilor sai", a motivat Adi Petrusca, director adjunct al Nova Apa Serv Botosani.

Ideea este privita insa cu reticenta de locuitorii din Botosani, unul dintre ei declarand: "Eu zic ca nu-i bun si nu trebuie sa curga pe robinet, nu la toaleta, ca robinetul e robinet si la toaleta. Nu, nu-i normal!". mai mult


Joi, 08 Ianuarie 2015, ora 17:41

9 comentarii
Aglomeratie la biserici de Boboteaza: Mii de credinciosi s-au inghesuit sa ia apa sfintita

Aglomeratie la biserici de Boboteaza: Mii de credinciosi s-au inghesuit sa ia apa sfintita

Mii de credinciosi s-au inghesuit marti, de Boboteaza, la bisericile din tara, pentru a lua apa sfintita.

Slujba de Boboteaza a fost oficiata, marti, si la Catedrala Mitropolitana din Cluj-Napoca, de un sobor de preoti condus de IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, la finalul slujbei preotii iesind in fata catedralei, unde au oficiat o slujba speciala de sfintire a apei, la care au asistat aproximativ 2.000 de persoane.

Potrivit purtatorului de cuvant al Mitropoliei Clujului, Bogdan Ivanov, pentru ziua de Boboteaza au fost pregatite inca de luni seara 15.000 de sticle cu apa, care au fost duse in fata catedralei si au fost pazite de jandarmi in noaptea de luni spre marti.

Apa pentru slujba de Boboteaza de la schitul din statiunea montana Straja, in Valea Jiului, a fost adusa, marti, de catre salvamontisti de la sapte izvoare din Masivul Valcan, iar aproape 200 de persoane au asistat la slujba oficiata de staretul lacasului de cult situat la 1.500 de metri altitudine.

Un numar de 14 salvamontisti din Straja au plecat, marti dimineata, dupa apa de la sapte izvoare situate la peste 1.700 de metri altitudine, in Masivul Valcan.

Salvamontistii au avut de parcurs un traseu de peste trei ore si jumatate pana la izvoarele Straja, Baleia, Braita, Sohodol, Mutu, Paraul Crucii, Grivele, apoi s-au intors cu apa la schitul Straja.

Peste o mie de mehedinteni au participat, marti, la slujba de Boboteaza din Portul Drobeta Turnu Severin, unde Episcopul Severinului si... mai mult


Marti, 06 Ianuarie 2015, ora 19:15

8 comentarii
Apa sfintita la 1500 de metri, in muntele Straja

Apa sfintita la 1500 de metri, in muntele Straja

Zeci de turisti aflati la schi in statiunea montana Straja au luat parte la slujba de sfintire a izvoarelor din Masivul Straja, la o altitudine de 1.500 de metri.

Desi vantul sufla cu putere, iar ceata era deasa, credinciosii nu au renuntat la a lua apa sfintita si de a participa la slujba oficiata de parintele Dimitrie deoarece, spun ei, aici se simt mai aproape de Dumnezeu.

Slujba de Boboteaza a avut loc in biserica de la schitul amenajat in centrul statiunii, iar apa a fost sfintita si impartita credinciosilor la Crucea din varful muntelui.

Apa a fost adusa de salvamontistii din Lupeni de la paraiele care izvorasc chiar de sub Varful Straja, de la altitudinea de 1.700 de metri.

Salvamontistii au plecat de dimineata cu un butoi de 200 de litri pe care l-au transportat cu achia circa 4 kilometri pana la Crucea din Straja, locul in care mai apoi apa a fost sfintita.

Parintele Dimitrie de la Schitul din Straja a oficiat slujba in aer liber, langa crucea ce a fost ridicata in memoria eroilor neamului, pe munte, si la s-au oprit pentru cateva momente schiorii care erau pe partie.

Ca sa participe la aceasta slujba, multi localnici au urcat din Lupeni, chiar daca afara a fost un ger napraznic. "In fiecare an cand sunt sarbatorile religioase mari, cum este acum de Boboteaza, sau de Pasti, in Vinerea Mare, vin aici sa particip la slujba. Aici parca slujba este mai deosebita decat in oras", spune o localnica.

Emil Parau, cel care a avut ideea de a sfinti apele... mai mult


Duminica, 06 Ianuarie 2013, ora 16:38

2 comentarii
Ce inseamna Agheazma Mare in viata crestinului

Ce inseamna Agheazma Mare in viata crestinului

De Boboteaza, dupa slujba, credinciosii asista in numar foarte mare, la sfintirea Apei celei Mari sau Agheazma Mare, cum este numita in popor. De regula, slujba de sfintire a Apei Mari se desfasoara in fata bisericii, langa o fantana sau pe malul unei ape.

6 ianuarie este singura zi din an in care se savarseste Agheazma mare, in amintirea botezarii Domnului de catre Ioan in Iordan. Agheazma mare se savarseste si in ajunul Bobotezei, cu mai putina solemnitate, insa, si este folosita de preotul care umbla din casa in casa cu crucea in mana si stropeste din varful unui manunchi de busuioc, atat locuinta, cat si pe toti membrii familiei, ca sa vesteasca astfel, Sarbatoarea Botezului Domnului.

In timpul slujbei de sfintire a apei, o slujba mai dezvoltata si mai solemna, preotul se roaga: "Si-i da ei (apei) harul izbavirii si binecuvantarea Iordanului. Fa-o pe dansa izvor de nestricaciune, dar de sfintenie, dezlegare de pacate, vindecare de boli, diavolilor pieire, indepartare a puterilor celor potrivnice, plina de putere ingereasca.

Ca toti cei ce se vor stropi si vor gusta dintr-insa sa o aiba spre curatirea sufletelor si a trupurilor, spre vindecarea patimilor, spre sfintirea caselor si spre tot folosul de trebuinta..."

Apa sfintita de Boboteaza se mai numeste si Agheasma Mare si in popor se crede ca are o putere deosebita, deoarece este sfintita printr-o dubla epicleza, iar sfintirea are loc in chiar ziua in care Domnul nostru Iisus Hristos a sfintit apele, prin... mai mult


Duminica, 06 Ianuarie 2013, ora 11:24

2 comentarii
Traditii, obiceiuri si superstitii de Boboteaza

Traditii, obiceiuri si superstitii de Boboteaza

Pe 6 ianuarie, ca-n fiecare an, Biserica crestin-ortodoxa praznuieste botezul Domnului sau Boboteaza, adica momentul nasterii spirituale a Mantuitorului prin botezul in apa Iordanului de catre Ioan Botezatorul.

Pe langa intelesurile sale crestine insa, Boboteaza are si o serie de traditii si obiceiuri specifice poporului nostru.

Astfel, sarbatoarea este pregatita si anuntata inca din ajun, cand preotii merg cu Iordanul din casa in casa si, in timp ce stropesc casele si pe locuitorii lor cu apa sfintita, ei canta: "In Iordan, botezandu-Te Tu, Doamne, inchinarea Treimii S-a aratat; ca glasul Parintelui a marturisit Tie, Fiu iubit pe Tine numindu-Te; si Duhul in chip de porumb a adeverit intarirea cuvantului. Cel ce Te-ai aratat, Hristoase Dumnezeule, si lumea ai luminat, marire Tie".

La sfarsitul acestor spuse, membrii casei sunt invitati sa sarute icoana care infatiseaza botezul lui Iisus Christos. Stropirea de catre preot a credinciosilor cu apa sfintita este o traditie. In acest scop preotul foloseste un manunchi de busuioc.

Tinerele care vor sa se casatoreasca cer de la preot sau fura un fir din manunchiul de busuioc pe care si-l pun sub perna, in noaptea de 5 spre 6 ianuarie, ca sa-si viseze ursitul, viitorul sot.

O alta superstitie spune ca fetele care cad pe gheata in ziua de Boboteaza pot fi sigure ca se vor marita in anul in curs.

In seara de Ajun se pot savarsi practici de aflare a duratei vietii celor din casa cu ajutorul carbunilor. Astfel, se... mai mult


Duminica, 06 Ianuarie 2013, ora 08:14

18 comentarii
Peste 6.000 de litri de agheasma pentru credinciosi, de Boboteaza

Peste 6.000 de litri de agheasma pentru credinciosi, de Boboteaza

Peste 6.000 de litri de apa vor fi sfintiti si urmeaza sa fie impartiti vineri credinciosilor care vor participa la slujba de Boboteaza, care va fi oficiata de Patriarhul Bisericii Ortodoxe, Daniel, pe Dealul Mitropoliei.

Pe langa impartirea apei sfintite, in zonele de la malul Dunarii sau de pe langa Marea Negrea cu ocazia serbarii Botezului lui Iisus exista tradititia ca episcopul sau un preot sa arunce crucea in apa si cel care o gaseste si o aduce la mal va avea parte de succes si de noroc in noul an, iar in ziua Judecatii de Apoi Dumnezeu il va rasplati, informeaza Puterea.

In zona Bucovinei, de Boboteaza se merge cu colindul din casa in casa si se aprinde un foc, peste care tinerii sar ca sa se curete si sa scape de pacate.

De asemenea, baietii trebuie sa stie ca pot sa peteasca fetele tinere pana in ziua de Boboteaza.

Tot cu ocazia serbarii Botezului lui Iisus gospodinele nu au voie sa spele haine, ca sa nu isi faca pacate si nu au voie sa dea nimic cu imprumut. In popor se mai spune ca mamele care au pierdut copii sau i-au nascut morti sa ia agheasma si sa mearga impreuna cu preotul sa o toarne peste mormintele lor, apoi ii boteaza cu numele Ion. O data indeplinit acest ritual timp de trei ani se considera ca acel copil a fost botezat.

Totodata vremea din ziua de Boboteaza o prevesteste pe cea de peste an. Daca este crivat vor fi roade bogate, daca curge apa din streasina se face vinul bun, daca e promoroaca pe pomi va fi belsug, daca ploua va fi o... mai mult


Vineri, 06 Ianuarie 2012, ora 07:54

2 comentarii
Tone de aghiazma, pregatite pentru Boboteaza la Mitropolia Moldovei

Tone de aghiazma, pregatite pentru Boboteaza la Mitropolia Moldovei

Mitropolia Moldovei si Bucovinei pregateste cateva tone de aghiazma pentru credinciosi, de Boboteaza. Apa sfintita va fi pusa in 12 butoaie mari din lemn.

Slujba Aghiezmei Mari va fi oficiata de mitropolitul Moldovei si Bucovinei, IPS Teofan, anunta Gandul, citand Mediafax.

"La finalul slujbei, la care ne asteptam sa participe ca in fiecare an sute de credinciosi, mitropolitul Moldovei si Bucovinei va rosti un cuvant de binecuvantare. Au fost deja pregatite cele 12 vase mari din lemn pentru Aghiazma Mare si o cruce de gheata care va fi asezata pe platoul din fata Catedralei Mitropolitane", a declarat arhim. Dosoftei Scheul, mare eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iasi.

Ordinea publica va fi asigurata de 50 de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judetean (IJJ) Iasi.

"Pentru a se pastra ordinea in jurul recipientelor cu aghiazma, va fi montat un dispozitiv din garduri de protectie, iar accesul in interior pentru a lua apa sfintita se va face prin doua culoare. Pentru a preveni imbulzeala, o parte din jandarmi vor fi imbracati in civil", a afirmat purtatorul de cuvant al IJJ Iasi, Mihai Cojocariu mai mult


Miercuri, 05 Ianuarie 2011, ora 22:26

2 comentarii
Zeci de credinciosi rusi, otraviti cu apa sfintita de Boboteaza

Zeci de credinciosi rusi, otraviti cu apa sfintita de Boboteaza

Cincizeci de credinciosi rusi din orasul siberian Irkutsk au ajuns la spital cu infectie intestinala acuta, dupa ce au baut apa sfintita de Boboteaza, scoasa direct dintr-un lac din apropiere.

Autoritatile sanitare locale cred ca oamenii s-au imbolnavit din cauza apei sfintite baute pe 19 ianuarie, in timpul sarbatorii religioase de Boboteaza, dupa calendarul religios rus pe stil vechi, transmite agentia RiaNovosti.

"Toti bolnavii au luat apa din doua fantani de langa biserica Sfantul Arhanghel Mihail si dintr-o copca facuta intr-un lac din apropiere", sustin autoritatile locale, care suspecteaza ca apa luata de credinciosi si sfintita de preoti, de Boboteaza, ar fi cauza imbolnavirilor.

Localnicii care s-au imbolnavit au febra mare si acuza "simptome de infectie intestinala acuta", iar 40 de persoane, dintre care 22 de copii, au fost spitalizate. mai mult


Luni, 25 Ianuarie 2010, ora 14:48

8 comentarii
In casele timisorenilor a curs apa sfintita la robinet, de Boboteaza

In casele timisorenilor a curs apa sfintita la robinet, de Boboteaza

La robinetele timisorenilor a curs de Boboteaza apa sfintita dupa ce societatea Aquatim, cea care administreaza apa orasului, a respectat ritualul crestin al acestei zile si a sfintit apa la principala statie.

Un preot a tinut miercuri o slujba de sfintire la principala uzina de apa din oras, la Statia de tratare a Apei "Bega" de pe strada Miristei nr. 1, din cartierul Plopi, arata Timis Online.

Sfintirea apei care apoi ajunge la robinetele din casele oamenilor nu este o noutate pentru timisoreni, pentru ca acest lucru se practica deja de mai multi ani in orasul de pe Bega. mai mult


Miercuri, 06 Ianuarie 2010, ora 17:34

7 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  2. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  3. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  4. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  5. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  6. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  7. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  8. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  9. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  10. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)