apa terra

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Terra ni se dezvaluie: Descoperire despre copilaria planetei - Ii datoram existenta noastra

Terra ni se dezvaluie: Descoperire despre copilaria planetei - Ii datoram existenta noastra

Campul magnetic al Pamantului s-a format in urma cu cel putin 4,2 miliarde de ani, mult mai devreme decat s-a crezut initial, conform unui nou studiu bazat pe examinarea unor mici cristale descoperite intr-un afloriment din vestul Australiei.

Campul magnetic al Pamantului este conditie sine qua non a existentei vietii, protejand biosfera de nepotolitul vant solar, care, in absenta acestui camp magnetic, ar lasa planeta fara atmosfera si fara apa. Exista insa controverse cu privire la perioada in care s-a format acest scut generat de nucleul Pamantului.

"In absenta campului magnetic planeta noastra nu ar fi decat o roca stearpa", afirma John Tarduno, geofizician la Universitatea din Rochester, transmite Reuters.

Studii anterioare indicau ca Pamantul a inceput sa aiba camp magnetic in urma cu aproximativ 3,5 miliarde de ani, adica la 1 miliard de ani dupa formarea sa ca planeta. Noul studiu indica faptul ca Terra era protejata de acest scut inca din perioada ei de "copilarie", la aproximativ 300 de milioane de ani dupa formare.

"Vantul solar era mult mai intens acum 4 miliarde de ani. Capacitatea sa eroziva era probabil de 10 ori mai puternica decat in prezent. In lipsa unui camp magnetic protector, Pamantul nu ar fi avut nici atmosfera si nici apa", conform lui Tarduno, coordonatorul acestui studiu publicat in ultimul numar al revistei Science.

Studiul s-a concentrat asupra unui mineral denumit magnetit, continut in vechi cristale de zircon descoperite in... mai mult


Vineri, 31 Iulie 2015, ora 19:42

2 comentarii
Descoperire istorica: Apa pe cea mai mica exoplaneta cunoscuta, de talia lui Neptun

Descoperire istorica: Apa pe cea mai mica exoplaneta cunoscuta, de talia lui Neptun

Oamenii de stiinta au descoperit semne ca pe o planeta distanta, de talia lui Neptun, cea mai mica exoplaneta cunoscuta, ar exista vapori de apa.

O atmosfera fara nori a permis aceasta descoperire, facuta cu ajutorul a trei telescoape spatiale: Hubble, Spitzer si Kepler, informeaza BBC, citand un raport publicat de jurnalul Nature.

Reusita apartine unei echipe de cercetatori de la Universitatea Maryland, din SUA.

Descoperire istorica: Prima planeta locuibila, ce ar putea fi al doilea Pamant

Planeta, numita HAT P-11b, orbiteaza un soare aflat in constelatia Cygnus, la o distanta de 124 de ani-lumina de Pamant.

S-a descoperit ca atmosfera planetei care e de patru ori cat Terra contine 90% hidrogen, dar si cantitati semnificative de vapori de apa.

"Astronomii au detectat vapori de apa in atmosfera planetelor mai mari, apropiate, ca talie, de Jupiter. Dar va puteti imagina ca dorim sa detectam molecule si in atmosfera unor planete mai mici", a declarat dr Eliza Kempton, de la Grinnell College, in Iowa.

Desi apa poate insemna prezenta vietii, HAT P-11b este prea aproape de steaua sa - si prin urmare prea fierbinte - ca sa fie locuibila. mai mult


Joi, 25 Septembrie 2014, ora 13:21

Credeai ca ai vazut totul? Terra si peisajele ei psihedelice (Galerie foto)

Credeai ca ai vazut totul? Terra si peisajele ei psihedelice (Galerie foto)

Exista locuri in lume pe care, daca le vezi doar in poze, ai rezerve in a crede ca nu au fost modificate in Photoshop. Si totusi, cei care au avut norocul sa le vada cu propriii ochi si sa le fotografieze jura ca Terra, pe alocuri, pare nepamanteana.

Peisaje nepamantene de pe Terra (Galerie foto)

Oddee a adunat cateva astfel de exemple, peisaje rupte parca din alte realitati.

In parcul geologic Danxia, din China, exista un astfel de loc, o formatiune muntoasa intr-o combinatie de culori ce duce cu gandul la curcubeu.Straturi de gresie si minerale au capatat aceste culori sub actiunea conditiilor de mediu in decursul a 24 de milioane de ani.O formatiune muntoasa similara exista in British Columbia, aceasta constand intr-un amestec de roci vulcanice si anumite tipuri de minerale. Regiunea face parte din patroniul UNESCO din 2010.

Ai spune ca e vorba despre lava incandescenta si nu despre niste mine abandonate. Si totusi, acesta este "peisajul" de sub Yekaterinburg, in Rusia. Straturile de carnalit - clorura naturala de potasiu si de magneziu - sunt cele care dau coloratura unica. Ai crede ca esti sub lantul de munti din parcul geologic Danxia, din China.

Peisaje ireale de pe Terra (Galerie foto)

O mica portiune din mine inca este folosita, insa mare parte din pasaje sunt inchise, inclusiv marelui public. E nevoie de un permis special pentru a patrunde in acest rai subpamantean, explica fotograful Mihail Mishainik, cel care a avut sansa sa il... mai mult


Duminica, 23 Februarie 2014, ora 13:07

1 comentariu
Cand va disparea viata de pe Pamant si in ce conditii - Oamenii de stiinta se contrazic

Cand va disparea viata de pe Pamant si in ce conditii - Oamenii de stiinta se contrazic

Cea mai recenta estimare a oamenilor de stiinta arata ca planeta noastra nu va fi distrusa atat de repede pe cat se anticipase initial. Este posibil ca Terra sa mai aiba apa si sa sustina viata chiar si peste 1,5 miliarde de ani, spun ei.

Noua estimare ofera sanse Pamantului de a mai avea apa cateva sute de ani in plus fata de cea facuta anterior, scrie sciencemag.org.

Din cauza Soarelui, care va deveni mai fierbinte odata cu trecerea timpului, Terra va avea mari probleme in viitorul indepartat. Astfel, tot mai multa apa va fi evaporata in atmosfera.

Si oamenii vor contribui la procesul de distrugere pe care il va suferi planeta pe care locuim. In cele din urma, gazele cu efect de sera vor duce la scaparea situatiei de sub control, ducand la vaporizarea apei si provocand distrugerea oricarei forme de viata de pe Terra.

Pareri impartite despre viitorul planetei noastre

Totusi, parerile oamenilor de stiinta sunt impartite atunci cand vine vorba de durata de viata a Pamantului. Ravi Kopparapu, de la o universitate de stat din Pennsylvania (SUA), a facut, alaturi de colegii sai, unele simulari care arata ce se va intampla in viitor.

Ei spun ca dupa doar 150 de milioane de ani, Pamantul va incepe sa piarda apa sub forma vaporilor care vor ajunge in spatiu, totul din cauza stratosferei prea calde. Din aceasta cauza, planeta noastra va deveni ulterior prea fierbinte pentru a sustine viata. Acesta va fi doar un efect preliminar al procesului de distrugere a... mai mult


Vineri, 24 Ianuarie 2014, ora 17:37

2 comentarii
Cea mai veche apa de pe Pamant

Cea mai veche apa de pe Pamant

Oamenii de stiinta au descoperit, intr-o mina din Canada, cea mai veche apa de pe Terra. Vechimea ei este de aproximativ 2,6 miliarde de ani, chiar mai mare decat cele mai vechi organisme multicelulare de pe Terra.

Descoperirea este semnalata intr-un articol aparut in prestigioasa revista "Nature", ea implicand si posibilitatea ca forme foarte vechi de viata sa fie gasite in adancuri, scrie Fox News. Asemenea structuri ar putea exista chiar si pe planeta Marte, spun cercetatorii care au studiat mostrele de apa prelevate din mina canadiana.

Apa poate ramane in unele crapaturi din roci o perioada foarte lunga de timp, in perfecta conservare. In minele de aur din Africa de Sud oamenii de stiinta au gasit dovezi care arata ca microbii pot trai in asemenea structuri timp de zeci de milioane de ani.

Aceste rezerve de apa erau de cateva ori mai sarate decat apa unor mari de pe planeta noastra, spune cercetatoarea Barbara Sherwood, de la o universitate din Toronto, Canada.

Aceasta si colegii ei au studiat minele de cupru si zinc aflate langa orasul canadian Timmins, din Ontario, analizand si apa pe care au gasit-o la peste 3 km adancime.

Cercetatorii au gasit la aceasta adancime si gaze precum heliu, neon, argon si xenon. Acestea pot ajuta la stabilirea vechimii apei. Specialistii au tinut sa precizeze ca nu au descoperit inca semne de viata in acest mediu si ca nu stiu cat de mare este rezervorul de apa din care au prelevat mostrele analizate in laborator.... mai mult


Vineri, 17 Mai 2013, ora 09:45

Cata apa mai este pe Pamant?

Cata apa mai este pe Pamant?

U.S. Geological Survey a realizat mai multe infografice care sugereaza perfect proportia dintre materialele solide si apa pe Terra, iar sugestia este clara, imaginea fiind cuprinzatoare.

Sfera albastra din fotografia publicata de Gizmodo infatiseaza totalul apei de pe Terra, in contrast cu intinderea de uscat. Sfera de apa are un diametru de circa 1.385 de kilometri, iar volumul e de 1.386.000.000 de kilometri cubi.

Sfera din primul infografic reprezinta totalitatea apei oceanelor, marilor, lacurilor, raurilor, dar si a apei de subsol, a vaporilor din atmosfera si chiar apa continuta de organismul nostru ori de animalele de pe Terra.

U.S. Geological Survey (USGS) a mai facut publice cateva date inedite legate de apa, sub orice forma, de pe Pamant. Astfel, circa 12.900 de kilometri cubi de apa, cei mai multi sub forma de vapori, se afla in atmosfera in orice moment. Daca toti acestia ar cadea pe Pamant sub forma lichida, solul ar fi acoperit cu circa 2,5 centimetri de apa.

In fiecare zi, circa 1.170 de kilometri cubi de apa se avapora in atmosfera.

In ceea ce priveste apa dulce de pe Pamant, mai multa se afla in subsol decat la suprafata. Mai bine de 8.400.000 de kilometri cubi de apa sunt stocati in subsol, cel mai multa aflandu-se pana la 800 de metri adancime. Cea mai mare cantitate de apa dulce este insa stocata in ghetari, in regiunile polare si Groenlanda.

mai mult


Luni, 14 Mai 2012, ora 14:24

4 comentarii
Dovada ca apa de pe Terra a fost adusa din spatiu

Dovada ca apa de pe Terra a fost adusa din spatiu

Oamenii de stiinta au descoperit pe cometa Hartley 2 apa care seamana foarte bine cu cea de pe Terra. Este apa cu cea mai apropiata componenta chimica de cea care se gaseste in oceanele de pe Pamant, au spus cercetatorii.

Echipa internationala de cercetatori a observat ca apa de pe Hartley 2 avea o concentratie de deuteriu (un tip rar de hidrogen) asemanatoare celei din oceanele terestre, relateaza BBC. In mod normal, concentratia de deuteriu este dubla in apa continuta de alte comete.

Descoperirea, publicata intr-un raport in jurnalul Nature, face ca dezbaterile legate de sursa apei pe Terra sa fie reluate. Se reia astfel ideea ca apa a aparut pe Pamant adusa de comete, in urma impactului acestora cu planeta noastra.

La cateva milioane de ani de la formare, Terra era stancoasa si uscata. Ceva s-a intamplat apoi, cel mai probabil apa a fost adusa intr-un fel pe planeta, pentru ca rezultatul sa fie acesta, pe care il vedem acum, spun oamenii de stiinta.

Despre asteroizi se stia ca pot aduce apa pe Pamant, mai ales ca masuratorile de pana acum au aratat ca apa adusa de acestia avea concentratia potrivita de deuteriu. Insa pana acum cometele nu intrau in aceasta categorie.

Cometa de fata a avut insa o traiectorie mai scurta decat cele de tipul Oort Cloud, cum sunt marea majoritate, formate la inceputul sistemului nostru solar, in vecintatea unor planete precum Neptun si Uranus. Hartley 2 s-a format nu departe de sistemul nostrsu solar, avand astfel de parcurs o... mai mult


Joi, 06 Octombrie 2011, ora 12:57

15 comentarii
Apa noastra vine din praful cosmic?

Apa noastra vine din praful cosmic?

Apa nu a aparut pentru prima data pe Terra. Ea ar fi ajuns aici din alta parte din Univers, iar oamenii de stiinta incearca acum sa afle cum a fost creata.

In apropierea stelei Rho Ophiuchi, aflata la aproximativ 400 de ani-lumina, a fost gasit peroxid de hodrogen (H2O2), o molecula-cheie atat pentru astronomi, cat si pentru chimisti. Zona cuprinde nori foarte densi si reci de gaz si praf cosmic, acolo unde se nasc noile stele, informeaza Daily Galaxy.

Formarea sa este legata de alte doua molecule, oxigenul si apa, foarte importante pentru viata. Descoperirea a fost facuta de o echipa internationala de astronomi, care au folosit un telescop numit APEX (Atacama Pathfinder Experiment), situat la altitudinea de 5.000 de metri in muntii Anzi, Chile.

Se crede ca peroxidul de hidrogen se formeaza in spatiu, pe particulele de praf cosmic, ele fiind asemanatoare cu cele de nisip. O alta reactie a peroxidului de hidrogen cu mai mult hidrogen este o cale de producere a apei.

Descoperirea este importanta, fiind inca un pas in cautarea modului in care s-a format apa in Univers. mai mult


Joi, 07 Iulie 2011, ora 12:50

7 comentarii
Cata apa mai e pe Pamant?

Cata apa mai e pe Pamant?

Daca Pamantul ar fi un teren de baschet, toata apa disponibila ar incapea intr-o minge de ping pong. Afirmatia apartine unui oceanograf american, din cadrul Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI) din Massachusetts, SUA.

Potrivit acestuia, cu greu mai poti gasi 1.332 miliarde de kilometri cubi, dupa cum arata o analiza recent realizata in SUA. 72% din suprafata Terrei este acoperita de apa, insa 97% din aceasta este apa sarata, conform Life's Little Mysteries.

Practic, albia apei de pe Terra ar insuma 24.000 de kilometri, iar adancimea acesteia ar fi de 3,2 kilometri, explica David Gallo. Daca ai incerca sa aduci toata apa de pe Pamant in SUA, iar acest teritoriu ar putea sa o cuprinda, ai crea un lac cu adancimea de 145 de kilometri.

Desi pare multa apa, in realitate lucrurile nu stau deloc asa. Daca Terra ar fi un mar, totalitatea apei nu ar reprezenta mai mult decat coaja acestuia, poate chiar mai subtire.

Cat despre apa dulce, aceasta e si mai rara. 70% din aceasta este captiva in ghetari (desi probabil nu pentru multa vreme), mai putin de 1% din apa dulce de pe planeta fiind accesibila.

6 tari, respectiv Brazilia, Rusia, Canada, Indonezia, China si Columbia, detin 50% din totalul revervelor de apa dulce de pe glob.

O treime din populatia lumii traieste in tari in care apa potabila reprezinta o problema. Oamenii de stiinta spun ca exista mai multa apa stocata in subteran decat in forma lichida, la suprafata. mai mult


Miercuri, 10 Noiembrie 2010, ora 11:56

4 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  2. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  3. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  4. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  5. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  6. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  7. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  8. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  9. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  10. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)