apdrp fonduri plata sapard

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
APDRP va plati joi ultimele sume de bani aferente SAPARD

APDRP va plati joi ultimele sume de bani aferente SAPARD

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a comunicat ca va plati joi ultimele sume de bani aferente Programului SAPARD (Programul Special de Preaderare pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala), in valoare de 10,38 milioane de euro.

Potrivit APDRP, Romania a utilizat aproximativ 90% din fondurile alocate prin Programul SAPARD (Special Pre-accesion Program for Agriculture and Rural Development - Programul Special de Preaderare pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala), mai precis, 1,34 miliarde de euro.

"Cu aceasta ultima transa de plata, Programul SAPARD se considera a fi incheiat, iar Romania este una din putinele tari beneficiare de aceste fonduri care a avut o absorbtie aproape integrala", informeaza APDRP.

Incepand cu lansarea Programului in anul 2002 si pana in anul 2006 au fost contractate 4.457 de proiecte cu o valoare totala de 1,36 miliarde de euro.

Programul SAPARD a beneficiat de o alocare financiara in perioada 2000 - 2006 de 1,52 miliarde de euro, suma ce trebuia platita efectiv pana la sfarsitul anului curent.

"Am dovedit tuturor ca Romania este perfect capabila sa cheltuiasca fondurile europene alocate, dar mai mult decat atat, Programul SAPARD a insemnat inceputul modernizarii agriculturii si satului romanesc. Nu a fost usor, dar beneficiile pe care acest Program le-a adus mediului rural romanesc sunt incontestabile. SAPARD-ul este cu siguranta un mare succes pentru Romania, dar si pentru beneficiarii lui", a declarat... mai mult


Joi, 10 Decembrie 2009, ora 11:32

CE cere informatii Guvernului Romaniei pentru a relua platile SAPARD

CE cere informatii Guvernului Romaniei pentru a relua platile SAPARD

Comisia Europeana a trimis, marti, o scrsisoare guvernului roman prin care solicita informatii suplimentare pentru a relua o decizie privind reluarea platilor SAPARD, fonduri ce au fost suspendate in luna iunie.

"Recunoastem eforturile facute de guvernul roman, dar avem nevoie de mai multe informatii pentru a lua o decizie privind reluarea platilor", a declarat Michael Mann, purtatorul de cuvant al CE, citat NewsIn.

El a precizat ca executivul european a analizat atat rezultatele auditului independent, cat si informarea trimisa de Guvernul roman privind masurile luate la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) care gestioneaza fondurile SAPARD si unde Comisia Europeana constatase deficiente in sistemul de control legat de autorizarea platilor catre beneficiarii finali.

Mann a precizat ca asteapta informatiile suplimentare de la Guvernul roman "cat de repede posibil". Purtatorul de cuvant a respins orice comparatie cu decizia CE luata tot marti de a nu relua platile PHARE catre Bulgaria, spunand ca programul SAPARD este "complet diferit".

In ce priveste programul SAPARD, care ar fi urmat sa expire la sfarsitul acestui an, ducand la pierderea mai multor zeci de milioane de euro pentru Romania, comisarul pentru agricultura Mariann Fischer Boel a propus prelungirea lui cu inca un an pentru Romania si Bulgaria, o decizie formala a intregii Comisii fiind asteptata cat de curand.

Termenul-limita de depunere a cererilor de plata pentru... mai mult


Marti, 25 Noiembrie 2008, ora 17:35

Alte articole despre: SAPARD, informatii, guvern, Romania, fonduri, plati
CE a aprobat prelungirea termenelor de plata pentru SAPARD

CE a aprobat prelungirea termenelor de plata pentru SAPARD

Comisia Europeana (CE) a aprobat joi prelungirea cu un an, pana la sfarsitul lui 2009, a termenelor de plata pentru proiectele depuse in 2006 pentru accesarea fondurilor SAPARD.

Miercuri, purtatorul de cuvant al CE, Michael Mann declara ca Mariann Fischer Boel, comisarul european pentru agricultura a avut "o discutie tehnica" marti, dar nu a luat nici o decizie privind prelungirea cu un an a platilor SAPARD pentru Romania, asteptand rezultatele auditului in curs, informeaza NewsIn.

"Nu ma astept ca o decizie de prelungire a programului SAPARD sa fie luata inainte de sfarsitul anului. Ea va depinde, fireste, de rezultatele auditului independent din aceasta luna", a spus Michael Mann.

Prelungirea programului de preaderare SAPARD, initiat in 2000 si care ar urma sa expire la sfarsitul acestui an, ar permite Romaniei sa nu piarda cele cateva zeci de milioane de euro care ar mai putea fi rambursate din bugetul comunitar.

Comisia Europeana a decis sa suspende platile SAPARD in urma unei misiuni de audit ce a avut loc in prima jumatate a lunii iunie si care a constatat deficiente in sistemul de control legat de autorizarea platilor catre beneficiarii finali.

Directorul general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), Laszlo Klarik, agentie care gestioneaza fondurile SAPARD in Romania, si-a dat demisia luna trecuta in urma acestei masuri CE.

Reluarea platilor nu poate fi facuta decat daca auditul independent solicitat de CE si care urma... mai mult


Joi, 06 Noiembrie 2008, ora 14:05

1 comentariu
Mariann Fischer decide miercuri daca sprijina prelungirea SAPARD

Mariann Fischer decide miercuri daca sprijina prelungirea SAPARD

Comisarul european pentru agricultura Mariann Fischer Boel va avea marti o intalnire tehnica in urma careia va decide daca sprijina sau nu prelungirea cu un an a programului SAPARD, care expira la sfarsitul lui 2008.

Propunerea comisarului, care cel mai probabil va fi cunoscuta miercuri, va fi apoi adoptata sau respinsa de catre ceilalti comisari prin procedura scrisa, deci nu poate fi precizata de pe acum o data exacta cu privire la decizie, a explicat Nathalie Charbonneau, purtatoare de cuvant a CE citata de NewsIn.

Ea a mai spus caplatile SAPARD suspendate in luna iunie ar putea fi reluate doar daca rezultatul auditului independent ce va avea loc luna aceasta este pozitiv.

Chiar daca auditul va da unda verde platilor SAPARD, Romania va pierde mai multe zeci de milioane de euro, daca executivul european nu aproba prelungirea cu un an a programului ce expira la 31 decembrie.

Platile SAPARD au fost suspendate dupa ce o misiune de audit a Comisiei Europene ce a avut loc in prima jumatate a lunii iunie a constatat deficiente in sistemul de control legat de autorizarea platilor catre beneficiarii finali ai fondurilor SAPARD.

Directorul general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), Laszlo Klarik, agentie care gestioneaza fondurile SAPARD in Romania, si-a dat demisia luna trecuta in urma acestei masuri CE.

"Credem ca vom reusi sa obtinem prelungirea termenului pentru plata proiectelor SAPARD, in caz contrar, vom suporta platile din... mai mult


Luni, 03 Noiembrie 2008, ora 16:39

1 comentariu

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  2. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  3. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  4. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  5. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  6. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  7. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  8. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  9. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  10. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala