arendare terenuri agricole

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Basescu, "vecin" de terenuri agricole cu Voiculescu: Pot sa utilizez acel pamant ca pe mosia mea, el nu

Basescu, "vecin" de terenuri agricole cu Voiculescu: Pot sa utilizez acel pamant ca pe mosia mea, el nu

Presedintele Traian Basescu a comentat faptul ca este "vecin" de teren agricol cu Dan Voiculescu, in sudul Romaniei, afirmand ca fondatorul Intact "a preferat sa apeleze la pamantul statului si sa nu-si plateasca arenda".

Vorbind despre cele 290 de hectare cumparate in comuna Nana, din judetul Calarasi, seful statului a spus ca acela "este un pamant cumparat, cu un credit, cu asezarea in jug pe 30 de ani, cumparat cu buna credinta".

"Nu-mi puteti spune ca, daca as fi vrut macar in momentul in care era PDL la guvernare, n-as fi putut sa iau in arenda teren pe 20 de ani, pe 50 de ani. N-am facut-o", a afirmat Traian Basescu.

Comentand faptul ca o firma controlata de Dan Voiculescu, Agro Seed Muntenia SRL (fosta Agro Grivco), ar fi luat in 2013 in arenda 2.600 de hectare de teren de la Agentia Domeniilor Statului, pe raza localitatilor Gostinu si Baneasa din judetul Giurgiu, fara licitatie, prin incredintare directa de contract, presedintele a spus ca pamantul sau din judetul Calarasi este unul platit, iar al lui Voiculescu nu.

Voiculescu si Agentia Domeniilor Statului, denuntati de PMP la DNA

PMP vrea comisie de ancheta pentru "arendasul Voiculescu" si pentru Daniel Constantin

"Voiculescu a preferat sa apeleze la pamantul statului si sa nu dea datoriile la stat, sa nu-si plateasca arenda. Eu stiu ca fiica mea este proprietar si, pentru cei care se intrebau unde au disparut banii lui Basescu din cont, sa stiti ca i-am transferat in contul fiicei mele, ca... mai mult


Joi, 10 Iulie 2014, ora 17:12

17 comentarii
Se anunta o noua isterie. Procese colective ale proprietarilor de terenuri agricole impotriva arendasilor

Se anunta o noua isterie. Procese colective ale proprietarilor de terenuri agricole impotriva arendasilor

Liberalizarea pietei funciare din 2014 atrage o serie de "miscari" pe aceasta piata. Avocatii avertizeaza: se anunta o noua isterie a proceselor colective intentate de proprietarii care vor sa renunte la contractul de arenda pentru a-si vinde terenurile strainilor.

De la "avalansa" de investitori celebri, pana la "noii baroni" pe pamantul statului si procese colective "de-a valma", toate dovedesc faptul ca terenurile agricole la fel de valoroase precum aurul.

"Isteria" proceselor colective pe clauzele abuzive incluse de banci in contractele de credit ale clientilor ar putea fi depasita, din 2014, de procesele colective intentate de proprietarii de terenuri care vor sa renunte la arendarea lui.

Afla cum pot fi atacate aceste contracte, in continuarea articolului Se anunta o noua isterie. Procese colective ale proprietarilor de terenuri agricole impotriva arendasilor pe Business24.ro. mai mult


Vineri, 06 Decembrie 2013, ora 08:25

1 comentariu
O tara din Orientul Mijlociu vrea sa cumpere 2 milioane de hectare de teren in Romania

O tara din Orientul Mijlociu vrea sa cumpere 2 milioane de hectare de teren in Romania

Liberalizarea pietei funciare din 2014 si anul agricol extrem de bun le-a "amintit" investitorilor romani valoarea terenurilor din tara noastra. Cu doar cateva luni inainte sa se "deschida portile" si pentru straini, se fac ultimele jocurile pe piata: samsarii cauta terenuri ieftine, sa le vanda scump in 2014, autoritatile lupta pentru controlul institutiilor cheie si strainii cumpara tot ce mai gasesc.

Nu este de mirare ca o ambasada dintr-o tara mica din Orientul Mijlociu a vrut sa cumpere la noi in tara doua milioane de hectare de teren, a declarat pentru Business24, Laurentiu Baciu, seful celei mai importante asociatii de producatori din tara.

Potrivit sefului LAPAR, in prezent, pe piata funciara exista tendinta proprietarilor sa renunte la arenda pentru a-si vinde terenurile pentru ca primesc foarte multe cereri. Interesul in crestere trezeste ecou si la cabinetul premierului, care face demersuri pentru a prelua controlul acestei piete.

Vezi ce pune la cale Victor Ponta, in continuarea articolului Batalia pentru pamant: O tara din Orientul Mijlociu, interesata sa cumpere 2 milioane de hectare de teren in Romania pe Business24.ro mai mult


Luni, 18 Noiembrie 2013, ora 08:17

16 comentarii
Harta terenurilor agricole exploatate de "mosierii" statului

Harta terenurilor agricole exploatate de "mosierii" statului

Marii arendasi ai statului, unii dintre cei mai bogati oameni de afaceri din Romania, se bat pe terenurile din sudul tarii. Judetul Ialomita este cel mai disputat, fiind judetul unde trei din cei cinci mari "mosieri" ai Romaniei au terenuri.

Dupa ce Business24 v-a prezentat lista agricultorilor celor mai mari contracte cu terenuri agricole arendate sau concesionate, va aratam si zonele in care marii arendasi au in "chirie" terenurile de la ADS.

Culita Tarata, vechiul chirias al Insulei Mari a Brailei

Culita Tarata are terenuri inchiriate de la Agentia Domeniilor Statului de mai bine de 10 ani. Compania cu care a incheiat primele contracte de concesiune cu ADS se numea TCE 3 Brazi. Dupa un proces cu Agentia care se ocupa de terenurile statului, firma lui Tarata a pierdut terenul aflat in arenda.

Consulta harta si vezi cu si-au impartit marii arendasi Romania, in continuarea articolului Harta terenurilor agricole exploatate de "mosierii" statului pe Business24.ro mai mult


Marti, 23 Iulie 2013, ora 19:50

2 comentarii
Basescu, despre terenuri agricole: Nu ucideti piata, nu sunteti jupani!

Basescu, despre terenuri agricole: Nu ucideti piata, nu sunteti jupani!

Presedintele Traian Basescu a precizat, luni, ca cei care isi dau terenurile in arenda nu trebuie sa blocheze vanzarile pe aceasta piata.

"Sunt de acord ca ADS (Agentia Domeniilor Statului - n.red.) poate fi o pacoste, dar nu ucideti piata doar pentru ca aveti terenurile in arenda. Nu sunteti jupani. Nu trebuie sa inchideti piata, deci hai sa gasim o forma in care primii care sa beneficieze sa fie agricultorii romani, mai ales cei tineri", a precizat seful statului, la prezentarea Raportului Comisiei prezidentiale pentru politici publice de dezvoltare a agriculturii.

El a facut aceste declaratii in contextul liberalizarii achizitiei de terenuri in Romania, care are loc din 2014.

"Nu vi-o spun din patriotism ieftin, ci stiu ca agricultura romaneasca e mai decapitalizata decat altele si prin aceasta masura punem agricultorii romani intr-o competitie neloiala cu oamenii care vin dintr-o agricutura necapitalizata si au subventii mari si banci in spatele lor. Problema pe care eu o semnalez nu e ca vin strainii sa ne cumpere pamantul, ci inechitatea situatiei", a sustinut seful statului.

Anterior, Traian Basescu a identificat faptul ca agricultura romaneasca nu furnizeaza suficiente resurse pentru a hrani intreaga populatie drept cea mai mare problema a acestui sector.

Basescu vrea pact pe agricultura cu toate partidele - Care e cea mai mare problema a Romaniei

De asemenea, el a facut un apel la partidele politice si specialisti din domeniu pentru a semna... mai mult


Luni, 01 Iulie 2013, ora 18:35

13 comentarii
Premiera: Proiect al lui Basescu, sustinut de PNL - Este o idee binevenita - Interviu

Premiera: Proiect al lui Basescu, sustinut de PNL - Este o idee binevenita - Interviu

Premiera in politica romaneasca din ultimii ani. Vicepresedintele PNL Dan Motreanu considera ca unul dintre proiectele lui Traian Basescu reprezinta o "idee binevenita". Este vorba despre infiintarea unei agentii a statului cu drept de preemtiune la cumpararea de terenuri agricole.

Presedintele Traian Basescu a propus, joi, in cadrul Conferintei Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), ca statul sa infiinteze o agentie care sa aiba drept de prim-cumparator in cazul in care proprietarii de terenuri agricole vor sa vanda.

"As mai ridica o problema legata de vanzarea pamantului. In mod categoric acest lucru tine si de Guvern, si de proprietarii de pamant. Daca tot ne place sa spunem ca nu ne vindem tara, as vrea sa vad ca romanii nu-si vand pamantul. Este prima conditie ca pamanturile sa nu fie vandute - sa nu existe oferta de vanzare.

Categoric, statul are obligatia sa creeze o agentie care sa aiba dreptul de prim cumparator atunci cand proprietarii doresc sa-si vanda pamantul. Este, cred eu, o solutie care sa previna scaparea de sub control a productiei agricole", a spus Basescu.

Basescu explica importanta agriculturii: Niciun procuror n-ar putea trai fara sa manance

Propunerea se bucura de sprijin tocmai de unde Traian Basescu se astepta mai putin, in conditiile in care pana si PDL o respinge, sustinand ca este un "proiect socialist". Vicepresedintele PNL Dan Motreanu, fost ministru al Agriculturii in Guvernul Tariceanu, considera ca... mai mult


Duminica, 19 Mai 2013, ora 09:03

21 comentarii
Agricultura, viitorul Romaniei - vezi cu ce masuri de incurajare vine statul

Agricultura, viitorul Romaniei - vezi cu ce masuri de incurajare vine statul

Nu poti sa-ti lucrezi pamantul? Nu-i nimic, da-l in arenda! Cam asa suna mesajul venit de la Ministerul Agriculturii, care a elaborat un act normativ ce le va aduce anumite beneficii banesti celor care, din motive prevazute in lege, nu pot sa-si munceasca pamantul, asa ca-l arendeaza.

Potrivit documentului mentionat mai sus, cei care vor primi bani trebuie sa aiba peste 55 de ani, care nu se mai pot ocupa de agricultura. Ei le pot da spre exploatare unor fermieri. In schimb, ei vor primi bani de la stat. Cuantumul primei acordate este de 30 euro/an de hectar, in cazul cedarii exploatatiei prin arendare, de 50 euro/ha/an pentru perioada de arendare de 10 ani, respectiv 100 euro/ha/an pentru perioada de arendare de minim 15 ani. In cazul vanzarii terenului, se acorda o prima de 200 euro/ha.

Primele pentru cedare sunt date o singura data, in cazul cedarii prin instrainare sau timp de maxim 15 ani de la data cedarii prin arendare, dar nu mai mult de data implinirii varstei de 70 de ani de catre cedent. Masurile prevazute se aplica pentru terenuri agricole de maxim 50 hectare, inclusiv.

Proprietarii de terenuri ce se intind pe o suprafata mai mica de un hectar nu sunt nici ei uitati, primind bani proportional cu suprafta arendata sau instrainata. Ca sa se asigure ca nu va da bani din doua directii, Ministerul Agirculturii sustine ca prevederile legii nu se aplica in cazul suprafetelor de teren agricol pentru care se acorda renta viagera agricola.

Cine primeste bani?... mai mult


Luni, 12 Septembrie 2011, ora 12:25

14 comentarii
PD-L a stabilit agricultura ca obiectiv strategic pentru 2011

PD-L a stabilit agricultura ca obiectiv strategic pentru 2011

Purtatorul de cuvant al PD-L, Sever Voinescu, a anuntat ca Biroul Permanent National a decis in sedinta de luni adoptarea unor masuri importante cu privire la preturile de pe piata agroalimentara, cresterea productiei agricole si fiscalizarea terenurilor nelucrate.

Sever Voinescu a declarat, la finalul sedintei, ca Ministerului Agriculturii i s-a cerut realizarea unei analize privind preturile de pe piata agroalimentara si identificarea masurilor care sa duca la stimularea productiei agricole in 2011.

Conducerea PD-L a convenit ca ministrul Valeriu Tabara sa propuna in Guvern masurile necesare privind stimularea arendarii, flexibilizarea pietii funciare si reactiile fiscale pe care statul va trebui sa le ia pentru cei care detin terenuri si nu le lucreaza.

PD-L a mai decis sa discute cu partenerii de coalitie modificarea unor legi cu privire la administratia publica locala, Sever Voinescu anuntand ca democrat-liberalii sunt "partizanii" alegerii primarilor din primul tur, iar acestia sa conduca si sedintele consiliilor locale, aceste proiecte legislative urmand sa fie introduse in Parlament dupa vacanta de vara.

De asemenea, PD-L a decis modificarea legii electorale astfel incat candidatii care obtin cele mai multe voturi sa acceada in Parlament, excluzandu-se astfel posibilitatea, existenta in prezent, ca participanti la alegeri clasati pe locurile 2 si 3 sa ajunga senatori si deputati, in urma redistribuirii voturilor pe baza de calcule.

In ceea ce... mai mult


Luni, 14 Martie 2011, ora 15:21

3 comentarii
Romania, viitorul granar al Qatarului?

Romania, viitorul granar al Qatarului?

Sa faci agricultura in Qatar nu e un lucru usor, ba se poate deveni aproape imposibil. Intr-o tara unde temperaturile sunt oricum doar prielnice cultivarii cerealelor nu, autoritatile trebuie sa caute solutii pentru a nu fi pusa in pericol siguranta alimentara.

Si cum importurile costa mai mult decat o eventuala productie proprie, Qatarul s-a orientat spre...Romania. Reprezentantii Emiratului Qatar au avut o intalnire informala cu autoritatile romane din domeniu, exprimandu-si intentia de a cumpara sau arenda mai multe hectare de pamant pentru a cultiva cereale.

"(Qatarul, n.red.) intentioneaza sa faca niste afaceri in domeniul agriculturii in Romania si au venit sa vada care e situatia: daca pot cumpara, daca pot arenda, daca pot concesiona, in ce conditii, pe ce suprafete, cam care sunt domeniile unde ar putea sa investeasca si asa mai departe. (...) Nu s-a pus problema de numar de hectare inca, au venit sa vada, a fost prima intalnire, informala.

Au ramas sa mearga acasa, sa discute. La ei acolo lucrurile nu sunt asa ca la noi. Numai o anumita firma are dreptul sa investeasca in strainatate, e o firma cu capital de stat, e complicat. Deci intr-un viitor mai indepartat se va concretiza...", a declarat, pentru Ziare.com, Adrian Radulescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

Ideea nu a fost primita cu entuziasm de agricultorii romani. Presedintele Federatiei Agrostar, Stefan Niculae, sustine ca o astfel de afacere este "o tampenie".

"Mi se pare o... mai mult


Marti, 09 Noiembrie 2010, ora 12:47

19 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  2. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  3. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  4. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  5. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  6. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  7. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  8. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  9. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba
  10. Asa arata iepurasii oceanelor (Video)