arhiepiscopia romano catolica bucuresti

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Arhiepiscopia Romano-Catolica il contrazice pe Costoiu: Institutul Teologic nu se inchide

Arhiepiscopia Romano-Catolica il contrazice pe Costoiu: Institutul Teologic nu se inchide

Arhiepiscopia Romano-Catolica de Bucuresti (ARCB) a transmis, joi, ca Institutul Teologic Romano-Catolic (ITRC) din Capitala nu se inchide, dupa anuntul in acest sens facut, miercuri, de ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Mihnea Costoiu.

"ITRC nu poate fi inchis decat de proprietarul in drept, adica de ARCB. Recenta hotarare de guvern nu se refera la inchiderea Institutului, ci a unui program de studii din cadrul ITRC, si anume programul de studii de licenta 'teologie didactica'", se arata intr-un comunicat al institutiei.

Ministrul Mihnea Costoiu a transmis, miercuri, ca 4 universitati si 135 de programe de studii au fost inchise de Guvern. In ce priveste universitatile inchise, acestea nu mai respectau anumite conditii de calitate. Ele erau monitorizate, doua fiind din Bucuresti, una din Iasi si una din Timisoara, printre acestea si Institutul Teologic Romano Catolic din Capitala.

Patru universitati, inchise printr-o hotarare de guvern (Video)

De asemenea, ARCB transmite ca Institutul a fost infiintat in anul 1992, iar din 2004, programul de studii de licenta 'teologie didactica' a intrat in lichidare, din lipsa de studenti.

"Activitatile didactice si de cercetare, specifice cultului catolic, cu programe de studii acreditate de licenta, de masterat si de doctorat au fost integrate in Facultatea de Teologie Catolica si Asistenta Sociala din cadrul Universitatii Bucuresti", se mai arata in comunicat.

"Facultatea de Teologie Catolica si... mai mult


Joi, 10 Iulie 2014, ora 17:55

1 comentariu
Primarul Capitalei, obligat sa dispuna demolarea turnului Cathedral Plaza (Video)

Primarul Capitalei, obligat sa dispuna demolarea turnului Cathedral Plaza (Video)

Tribunalul Dambovita, la cererea Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucuresti (ARCB), l-a obligat pe primarul general al Capitalei sa emita decizia prin care sa dispuna desfiintarea turnului Cathedral Plaza si sa ia toate masurile administrative de aducere a terenului in situatia anterioara emiterii autorizatiei.

Scopul acestui demers este refacerea cadrului natural din zona de protectie a Catedralei Sf. Iosif, sustine ARCB intr-un comunicat remis duminica.

Nu exista nicio decizie a instantei pentru demolarea Cathedral Plaza - dezvoltator

Potrivit Arhiepiscopiei Romano-Catolice, prin aceasta decizie definitiva, "legalitatea este repusa in drepturi" si se raspunde dorintei cetatenilor romani care s-au pronuntat in proportie de 81,1% in favoarea desfiintarii cladirii, conform unui sondaj realizat pe 13 iulie 2011.

"Suntem in masura sa prezentam in fata autoritatilor publice si ultima veriga solicitata in vederea desfiintarii constructiei ilegale, inaltata prin abuz, inselatorie, prin parghii oculte, cu multi bani investiti in acte cel putin dubioase. Avem deja o prima hotarare definitiva privind desfiintarea acestei aventuri ilegale cu implicatii asupra patrimoniului national si asupra cultului catolic.

Demersurile noastre nu se opresc aici, deoarece am solicitat instantei de judecata sa oblige chiar pe investitor la demontarea constructiei pentru a inlatura prejudiciul produs Catedralei, dosar aflat pe rolul Judecatoriei Sectorului 1. Reamintim ca si DNA continua... mai mult


Duminica, 09 Septembrie 2012, ora 16:53

6 comentarii
Prima procesiune cu sangele Papei Ioan Paul al II-lea, la Bucuresti

Prima procesiune cu sangele Papei Ioan Paul al II-lea, la Bucuresti

O procesiune cu sangele Papei Ioan Paul al II-lea a avut loc, sambata dimineata, la Catedrala Sf. Iosif din Bucuresti.

Pentru prima data, fiola cu sangele fostului suveran pontif a fost in centrul slujbei organizate de Arhiescopia Romano-Catolica.

Biserica Catolica celebreaza, astfel, memoria Papei Ioan Paul al II-lea, declarat fericit la 1 mai de catre Papa Benedict al XVI-lea si inserat astfel in randul fericitilor si sfintilor din calendarul bisericesc, scrie Adevarul.

O fiola cu sangele Papei Ioan Paul al II-lea a fost adusa, in luna mai, la Catedrala Sf. Iosif din Bucuresti. Pretioasa relicva a fost daruita Preasfintitului Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucuresti de catre Cardinalul Stanislaw Dziwisz, fost secretar personal al Fericitului Papa.

Recipientul cu sangele Papei Ioan Paul al II-lea a venit cu un certificat de autenticitate. Din tezaurul Catedralei Sf. Iosif fac parte si alte relicve. mai mult


Sambata, 22 Octombrie 2011, ora 13:01

1 comentariu
Arhiepiscopia Romano-Catolica solicita dezasamblarea imobilului "Cathedral Plaza"

Arhiepiscopia Romano-Catolica solicita dezasamblarea imobilului "Cathedral Plaza"

Arhiepiscopia Romano-Catolica asteapta actiuni concrete ale municipalitatii pentru dezasamblarea imobilului "Cathedral Plaza", dupa ce si Curtea de Apel Alba Iulia a confirmat anularea irevocabila a autorizatiei care a permis construirea cladirii.

Potrivit unui comunicat remis, luni, Curtea de Apel Alba Iulia a constatat si confirmat, printr-o hotarare pronuntata pe 19 ianuarie, ca decizia nr. 1025/2009 a Curtii de Apel Ploiesti, prin care fusesera admise recursurile Primarului sectorului 1 al Municipiului Bucuresti si ale beneficiarului autorizatiei de constructie a autointitulatei "Cathedral Plaza", este desfiintata irevocabil.

"Curtea de Apel Alba Iulia a considerat ca hotararea Curtii de Apel Suceava reprezinta dovada necesara si suficienta privind anularea irevocabila a autorizatiei de construire.

Societatea Millennium Building Development este beneficiara unei autorizatii nelegale, adica nule, iar constructia edificata ilegal afecteaza protectia Catedralei Sf. Iosif si a Palatului Mitropolitan, valori de cultura, arta si istorie nationala si universala, parte a patrimoniului european. Trebuie ca aceasta ingerinta brutala in peisajul construit al centrului istoric al Capitalei sa dispara", a declarat secretarul eparhial al Arhiepiscopiei Romano-Catolice, pr. Gabriel Popa.

Potrivit sursei citate, prin decizia nr. 1989/2010, Curtea de Apel Suceava a admis cererea de revizuire a Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucuresti, a desfiintat decizia anterioara a... mai mult


Luni, 24 Ianuarie 2011, ora 19:26

Basescu participa la slujba oficiata in memoria lui Kaczynski

Basescu participa la slujba oficiata in memoria lui Kaczynski

Traian Basescu participa, duminica, la slujba de comemoare a victimelor accidentului aviatic in care si-a pierdut viata Lech Kaczynski si mai multi oficiali polonezi.

Slujba de comemorare are loc la Catedrala Sfantul Iosif a Arhiepiscopiei romano-catolice de Bucuresti si a inceput la ora 10.30.

ALaturi de seful statului se afla si sotia sa, Maria Basescu, precum si Ambasadorul poloniei la Bucuresti.

Presedintele Poloniei Lech Kaczynski si-a pierdut viata sambata, dupa ce avionul Tupolev 154 in care se afla s-a prabusit in Rusia, in apropiere de aeroportul Smolensk.

In urma incidentului si-au pierdut viata 87 de persoane, printre care sotia lui Kaczynski, Maria, dar si membri ai Parlamentului polonez, seful Statului Major al Armatei, seful Administratiei prezidentiale, si alti inalti oficiali. mai mult


Duminica, 11 Aprilie 2010, ora 10:50

5 comentarii
Arhiepiscopia Romano-Catolica din Bucuresti strange bani pentru Haiti

Arhiepiscopia Romano-Catolica din Bucuresti strange bani pentru Haiti

Arhiepiscopia Romano-Catolica din Bucuresti organizeaza o colecta in bani, in perioada 17-23 ianuarie, pentru ajutorarea populatiei din Haiti, afectata de cutremurul din 12 ianuarie.

Donatiile se pot face la toate parohiile romano-catolice din Bucuresti si din judetele Tulcea, Constanta, Braila, Ialomita, Calarasi, Buzau, Prahova, Ilfov, Giurgiu, Dambovita, Arges, Teleorman, Valcea, Olt, Gorj, Dolj si Mehedinti, informeaza un comunicat al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucuresti.

"Nu putem sa nu dam si noi, Biserica Catolica din Romania, un semn de solidaritate cu fratii nostri din Haiti, stiind bine ca, desi ajutorul nostru este destul de mic, iubirea si apropierea de ei, de cei ramasi in viata si in suferinta, si de cei plecati la Domnul, este cu mult mai mare", a motivat aceasta initiativa Inaltpreasfintitul Ioan Robu, Arhiepiscop si Mitropolit de Bucuresti.

Conform informatiilor furnizate de Agentia de Presa Catolica Fides (www.fides.org), 70% din populatia Republicii Haiti (circa 7.039.000 de persoane) este de confesiune catolica. Biserica Catolica din Haiti administreaza 26 de spitale, 213 dispensare, 4 leprozerii, 23 de case pentru batrani si bolnavi cronici, 39 de orfelinate. mai mult


Marti, 19 Ianuarie 2010, ora 08:22

Arhiepiscopia romano-catolica da in judecata Ministerul Culturii

Arhiepiscopia romano-catolica da in judecata Ministerul Culturii

Arhiepiscopia romano-catolica din Bucuresti a deschis doua procese, unul impotriva Ministerului Culturii si unul in care cere Judecatoriei Sectorului 1 sa constate ca lucrarile la constructia de langa Catedrala Sfantul Iosif din Bucuresti continua ilegal.

Potrivit reprezentantilor Arhiepiscopiei, autorizatia de constructie ar fi expirat in urma cu aproape sase luni, informeaza Evenimentul Zilei.

Avocatii Arhiepiscopiei spun ca antreprenorii ar fi trebuit sa depuna o cerere de prelungire a autorizatiei dupa expirarea termenului vechi, dar acest lucru nu s-a intamplat.

Cel de-al doilea proces urmeaza sa fie intentat Ministerului Culturii, acuzat ca nu a delimitat si inscris in planurile cadastrale zona de protectie a Catedralei Sfantul Iosif si a Palatului Episcopal Metropolitan.

Arhiepiscopia romano-catolica din Bucuresti cere in instanta refacerea cadrului natural de dinainte de inceperea lucrarilor de constructie sau repararea daunelor cauzate Arhiepiscopiei, evaluate la suma de 22 milioane de euro.

Proiectul Cathedral Plaza al Millennium Building Development a fost autorizat de Primaria Sectorului 1 in 24 februarie 2006, iar lucrarile au inceput la 9 martie 2006. In aprilie 2006, avizele au fost contestate in instanta, din iulie 2007, lucrarile fiind intrerupte pana la solutionarea cauzei. mai mult


Luni, 21 Septembrie 2009, ora 16:52

1 comentariu
Arhiepiscopia Romano-Catolica vrea introducerea religiei la Bac

Arhiepiscopia Romano-Catolica vrea introducerea religiei la Bac

Arhiepiscopia Romano-Catolica din Bucuresti doreste ca religia sa figureze ca materie in cadrul Bacalaureatului.

Institutia nu se multumeste doar ca religia sa faca parte, in continuare, din trunchiul comun, ci solicita intr-o scrisoare deschisa adresata Ministerului Educatiei sa figureze ca materie in cadrul examenului national, scrie Ziua.

Biserica Romano-Catolice mai solicita finantarea unitatilor de invatamant confesional, care trebuie sa se faca din fonduri bugetare, dar si asigurarea tuturor copiilor apartinand cultelor minoritare, indiferent de numarul lor, dreptului constitutional de a participa la ora de religie, conform confesiunii proprii.

Reprezentantii institutiei se arata ingrijorati fata de faptul ca, pana in prezent, reprezentantii cultelor religioase recunoscute oficial de stat nu au fost invitati la dezbaterile referitoare la proiectele legilor Educatiei.

Solicitarea vine dupa ce, pe 19 august, intr-o scrisoare deschisa adresata de Patriarhul Daniel presedintelui Romaniei, Patriarhia Romana si-a exprimat, la randul sau, ingrijorarea fata de posibilitatea eliminarii religiei ca disciplina a trunchiului comun din programa pentru invatamantul liceal. mai mult


Marti, 01 Septembrie 2009, ora 16:13

10 comentarii
Mii de romano-catolici participa la procesiunea Preasfantul Sacrament

Mii de romano-catolici participa la procesiunea Preasfantul Sacrament

Mii de credinciosi catolici sunt asteptati, duminica, in Capitala, la traditionala procesiune cu Preasfantul Sacrament, parte din sarbatoarea Trupul si Sangele Domnului, si care este organizata de Arhiepiscopia romano-catolica de Bucuresti.

Ceremonia va incepe la ora 16.00, la Biserica Italiana "Preasfantul Mantuitor" si va continua apoi pe traseul strada Olari - Piata Revolutiei - strada Ion Campineanu - strada Luterana. Procesiunea se va incheia la Catedrala "Sf. Iosif", unde Arhiepiscopul-Mitropolit Ioan Robu va oficia Sfanta Liturghie, informeaza Antena 3.

Procesiunea cu Preasfantul Sacrament pe strazile localitatilor in aceasta zi este mentionata pentru prima data la Koln intre anii 1274 si 1279. Din secolul al XIV-lea aceasta traditie se raspandeste in majoritatea tarilor lumii.

Sfanta ostie este purtata pe strazi intr-un ostensor pretios (obiect de cult in forma de soare cu raze in care este asezata ostia sfanta). mai mult


Duminica, 14 Iunie 2009, ora 16:02

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Socat dupa ce si-a vazut sotia pentru prima data nemachiata: Ii cere daune de zeci de mii de euro
  2. A pictat in verde un munte inalt de 900 de metri pentru a "imbunatati feng-shui-ul" (Video)
  3. Fotografia zilei: Pericolul de pe sosea - minionii ataca
  4. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  5. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  6. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  7. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  8. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  9. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  10. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli