asigura case zone inundabile

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
O masura cruciala pentru romani, sortita esecului inca de la inceput

O masura cruciala pentru romani, sortita esecului inca de la inceput

In urma cu doi ani, 15 iulie a insemnat termenul-limita pentru asigurarea locuintelor impotriva celor trei tipuri de daune majore: cutremure, alunecari de teren si inundatii. Insa in prezent, aceasta masura nu se mai aplica in forma initiala, pentru ca a avut numeroase lacune.

Obligativitatea politelor si amenzile mari anuntate au facut ca in primele luni de campanie numarul asigurarilor incheiate sa ajunga la 800.000.

Insa modificarile cadrului legislativ specific si confuziile create au facut ca, in urmatorii ani, asigurarea locuintelor sa inregistreze un declin semnificativ.

In plus, ulterior au fost acceptate si asigurarile facultative, astfel ca in 2013 exista aproape 400.000 de case asigurate.

Cum iti poti asigura locuinta impotriva furtului sau a cutremurelor?

Unde s-a gresit

Leonard Munteanu, specialist marketing la Blitz Imobiliare, a facut pentru Ziare.com o analiza a cauzelor care au dus la esecul masurii.

"Asigurarea obligatorie a pornit inca de la inceput cu stangul. Nu poti sa obligi un proprietar sa-si asigure locuinta. Daca acest sistem ar fi functionat pe principiul RCA, ar fi fost cu totul altceva. Era un gest de responsabilitate sociala, iar obligativitatea ar fi fost justificata.

In schimb, criteriul de stabilire a cuantumurilor politelor de asigurare a fost cel al solidaritatii si nu, asa cum ar fi fost normal, cel al zonalitatii si al predispunerii la riscurile asigurate", a explicat specialistul.

O locuinta din Cluj-Napoca,... mai mult


Luni, 15 Iulie 2013, ora 07:34

6 comentarii
Companiile nu vor sa ii asigure pe cei care au case in zone inundabile

Companiile nu vor sa ii asigure pe cei care au case in zone inundabile

Cei care locuiesc in zone cu pericol mare de inundatii ar putea sa se trezeasca in fata imposibilitatii asigurarii locuintelor, desi acest lucru este obligatoriu, din cauza ca firmele de asigurare isi notifica agentii sa nu incheie polite pentru acestia.

O nota interna a uneia dintre companiile de asigurari isi instruieste agentii ca, in "zonele inundabile frecvent", sa nu fie incheiate polite obligatorii pentru locuinte, specificand, cu litere bolduite: "ATENTIE! PAID (Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor - compania care emite politele de asigurare obligatorii pentru locuinte - n.red.) nu acorda despagubiri si EUROINS nu va subscrie pentru (sublinierea notei-n. red.) locuinte construite in zone in care organele in drept au interzis acest lucru prin acte publice sau comunicate asiguratului (ex: zone inundabile frecvent) (sublinierea notei -n.red)", dezvaluie Gandul.

Cu toate acestea, reprezentantii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) sustin ca si locuintele din aceste zone trebuie asigurate.

"Legea nu prevede exceptii, nici macar pentru zone inundabile. Potrivit legii, toate locuintele trebuie asigurate daca exista o asigurare de constructie", a declarat directorul departamentului de relatii cu presa din cadrul CSA, Catrinel Francu. mai mult


Marti, 31 August 2010, ora 22:17

2 comentarii
Doar una din patru locuinte din Romania este asigurata

Doar una din patru locuinte din Romania este asigurata

Institutul National de Statistica a anuntat ca peste doua milioane de locuinte sunt protejate prin asigurare facultativa (24% din totalul celor 8,3 milioane de locuinte proprietate personala din Romania), conform datelor furnizate Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

16% din totalul locuintelor din Romania se afla in zona de Nord-Est a tarii, unde saptamana aceasta au fost inundatii abundente.

1.700 de dosare de dauna avizate au fost depuse pana acum la companiile de asigurari. Plata despagubirilor pentru ele a inceput in aceasta saptamana, potrivit Adevarul.

"Piata de asigurari este pregatita si are capacitatea financiara necesara sa plateasca daunele conform obligatiilor asumate prin contractele de asigurare facultativa a locuintelor incheiate", se arata in comunicatul CSA. mai mult


Vineri, 09 Iulie 2010, ora 07:47

1 comentariu
Romanii, lasati pe drumuri de amanarea legii asigurarii caselor?

Romanii, lasati pe drumuri de amanarea legii asigurarii caselor?

Legea asigurarii obligatorii a locuintelor a intarziat mai bine de trei ani, timp in care inundatiile au luat mii de case si au lasat la mila statului mii de familii.

In ultimul cincinal, aproape la fiecare doi ani, mii de romani si-au vazut agoniseala de-o viata luata de ape. Inca de acum cinci ani, autoritatile au inceput sa puna bazele pentru asigurarea obligatorie, dar fara succes pana acum. Cu doar 10 sau 20 de euro/an un pagubit era asigurat pentru o suma de 10.000 sau 20.000 de euro. Desi sumele nu sunt colosale, acopereau buna parte din costurile pentru refacerea unor noi locuinte, relateaza Evenimentul Zilei.

Oficiali din cadrul Comisiei pentru Supravegherea Asigurarilor (CSA) spun ca legislatia a durat foarte mult si nu a tinut numai de Comisie sau de Ministerul Administraiei si Internelor (MAI), ci si de interesul asiguratorilor, care au vrut majorarea primelor de asigurare.

Lege taraganata

Potrivit deputatului democrat-liberal Valeriu Tabara, procedurile de trecere a unui proiect de lege sunt destul de simple, dar pot fi intarziate foarte mult.

La inceputul lui februarie 2010, Angela Toncescu, presedinta CSA, spunea ca, "avand in vedere faptul ca Romania este situata intr-o zona geografica cu risc foarte mare in producerea calamitatilor naturale, avem convingerea ca impreuna cu directorul general Marius Bulugea, PAID va depune toate eforturile pentru implementarea legislatiei AOL in cel mai scurt timp posibil".

Pe de alta parte, Gheorghe Grad,... mai mult


Sambata, 03 Iulie 2010, ora 23:01

1 comentariu
Basescu, in pelerinaj prin zonele inundate - intre furia apelor si cea a sinistratilor

Basescu, in pelerinaj prin zonele inundate - intre furia apelor si cea a sinistratilor

In ultimele zile, de cand Romania a fost grav afectata de inundatii, pe buzele tuturor s-a aflat o singura intrebare. Unde este Traian Basescu?

Ei bine, seful statului si-a facut vineri aparitia si a mers sa viziteze sinistratii. Localitatile Patrauti, Sauceni, Dornesti si Dorohoi, lovite de furia apelor, au fost locuri de pelerinaj pentru presedintele Romaniei, Traian Basescu. Alaturi de el s-au aflat si premierul Emil Boc, ministrii Elena Udrea si Gabriel Oprea.

De ce v-ati pus casa aici, mai oameni buni?

Prima oprire a sefului statului fost la Patrauti, judetul Suceava. Incaltat in cizme si imbracat lejer, Basescu, flancat de oficialitatile comunei si de presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gheorghe Flutur, a fost imbulzit de localnicii disperati si de reprezentantii presei.

"Materialele au inceput sa vina?", s-a interesat presedintele, dupa care i-a intrebat cu repros pe oameni: "De ce v-ati pus casa aici, mai oameni buni? Cum ati pus case in albii? Sa va faceti casa, dar in alt loc".

Dupa ce a aflat de la Flutur ca in zona au fost aduse containere, Basescu s-a interesat cine a ramas fara case: "Si tu ai ramas fara casa? Cine a mai ramas fara casa?".

El l-a rugat apoi pe primar sa gaseasca o solutie de relocare. "Gaseste petice de pamant in zona neinundabila, am marea rugaminte. Consiliul sa le dea repede pamantul, faci maine o sedinta maine-poimaine", i-a spus Basescu.

"Sa nu mai scoata baietii malul, ca muncesc degeaba, sa recupereze mai... mai mult


Sambata, 03 Iulie 2010, ora 08:51

8 comentarii
Cat mai costa sa iti asiguri locuinta?

Cat mai costa sa iti asiguri locuinta?

Polita de asigurare pentru o locuinta din Bucuresti, evaluata la 100.000 de euro, construita in anii '80, variaza intre 100 si 200 de euro pe an, in functie de riscurile acoperite.

La Credit Europe Asigurari, asigurarea unui apartament de 100.000 de euro, suplimentar asigurarii obligatorii care va acoperi doar trei mari riscuri - cutremur, inundatii si alunecare de teren - costa 44 de euro pe an, scrie conso.ro.

Asigurarile s-ar scumpi cu 10% daca creste TVA

Cei care doresc sa aiba acoperite si riscurile de incendiu, furtuna, caderi de corpuri, izbirea de catre autovehicule, furt, vandalism, inundatie ca urmare a spargerii accidentale a conductelor trebuie sa plateasca 120 de euro pe an.

De mentionat ca polita are si o fransiza obligatorie de 1% din suma asigurata ce depaseste valoarea stabilita prin lege si care se aplica pentru riscurile de catastrofa naturala. Fransiza este partea de dauna care va fi acoperita de asigurat, in cazul producerii riscului.

Asigurarea obligatorie a locuintelor, din iulie 2010

La Omniasig, asigurarea pentru aceeasi locuinta costa 100 de euro pe an, fiind acoperite riscurile de cutremur, inundatii, alunecare de teren, dar si cele de incendiu, trasnet, caderi de corpuri, fenomente atmosferice, vandalism. Polita oferita de Platinum Asigurari, ce acopera o gama larga de riscuri, inclusiv raspunderea civila a familiei pentru prejudicii produse din vina unor terte persoane in limita a 1.000 de euro sau acoperirea valorii bunurilor... mai mult


Marti, 25 Mai 2010, ora 07:05

2 comentarii
Romanii care nu si-au intretinut locuintele, respinsi de asiguratori

Romanii care nu si-au intretinut locuintele, respinsi de asiguratori

Romanii care nu si-au intretinut casele risca sa fie respinsi de asiguratori, astfel incat in caz de cutremur sau de inundatie nu vor putea incasa nicio despagubire.

Companiile de asigurari, care vor sa intre in programul pe care Guvernul estimeaza sa-l finalizeze in luna iulie, avertizeaza insa ca vor respinde acele locuinte care nu au fost intretinute, informeaza Pro Tv.

Daca vreti sa achitati o polita de 20 de euro anual si sa primiti o despagubire de cel mult 20.000 de euro ar fi bine sa investiti in casa inca de pe acum.

Pe de alta parte, daca sunteti acceptati de asigurator, in caz de incendiu, cutremur, alunecari de teren sau inundatii nu o sa incasati o suma foarte mare.

Mai mult, in caz ca va ploua in cap pentru ca stati intr-o casa care s-a daramat din cauza defrisarilor masive, statul nu se baga.

Legea asigurarilor obligatorii, pe care autoritatile incearca de peste cinci ani sa o adopte, ar putea intra in vigoare in luna iulie. Insa cu anumite riscuri: prima de asigurare obligatorie poate sa creasca dupa primul an si nu se stie inca daca in functie de zona si nici daca populatia va suporta aceasta modificare. mai mult


Luni, 19 Ianuarie 2009, ora 22:16

2 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Fotografia zilei: Pericolul de pe sosea - minionii ataca
  2. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  3. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  4. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  5. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  6. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  7. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  8. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  9. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  10. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii