asigurare auto obligatorie

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Soferii scapa provizoriu de taxa auto, dar se scumpeste RCA (Video)

Soferii scapa provizoriu de taxa auto, dar se scumpeste RCA (Video)

Daca pentru o scurta perioada de timp, soferii au scapat de plata taxei auto, vor da in schimb mai multi bani pentru polita obligatorie RCA.

Pretul acesteia a crescut de la inceputul anului cu aproximativ 28%, iar din 2013 schimbarile de legislatie anunta noi scumpiri, potrivit B1 Tv.

Specialistii sustin ca evolutia politelor RCA nu este deloc surprinzatoare.

Modificari la plata RCA: Pagubitii vor solicita daune propriilor asiguratori

"Sunt multi factori care contribuie la acest lucru (cresterea pretului - n.red.) cresterea costurilor de reparative, cresterea cazurilor de vatamari corporale, cresterea despagubirilor morale.

RCA-ul are rezultate proaste pentru fiecare societate de despagubiri si este inevitabil ca aceste societati sa ajunga la o marja de crestere a profitabilitatii", explica specialistii.

mai mult


Sambata, 13 Octombrie 2012, ora 16:46

2 comentarii
Ai polita RCA? Vei avea acces la istoricul daunelor proprii

Ai polita RCA? Vei avea acces la istoricul daunelor proprii

Persoanele care detin polite de raspundere civila auto (RCA) obligatorie vor avea acces, de la 15 septembrie, la informatiile privind istoricul daunelor proprii, inscris in baza de date specializata a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

"Printr-o decizie recent adoptata, Consiliul CSA simplifica modul de aplicare a sistemului bonus-malus si faciliteaza accesul asiguratilor la informatiile privind istoricul daunelor proprii.

Astfel, incepand cu data de 15 septembrie 2012, asiguratii RCA vor avea acces la informatiile privind istoricul daunelor proprii, inscris in baza de date CEDAM", se arata intr-un comunicat al institutiei.

Primele de asigurare aferente asigurarilor RCA depind de istoricul de daunalitate realizat de asiguratul/utilizatorul unui vehicul intr-o perioada de referinta, asa cum prevad reglementarile in vigoare cu privire la sistemul bonus-malus.

Totodata a fost implementata o metoda prin care si societatile de asigurare au posibilitatea interogarii bazei de date CEDAM in vederea stabilirii istoricului de daunalitate pentru potentialii asigurati prin utilizarea serviciului web aferent sistemului bonus-malus.

CSA intretine si administreaza baza de date CEDAM. Institutia nu are dreptul de a modifica aceste date.

Informatiile din aceasta baza de date sunt centralizate de la societatile de asigurare, posesorii de drept ai acestor informatii. Responsabilitatea pentru colectarea, transcrierea, incarcarea si modificarea politelor RCA... mai mult


Joi, 06 Septembrie 2012, ora 00:32

Care asigurator ofera cel mai bun pret la RCA

Care asigurator ofera cel mai bun pret la RCA

Companiile de asigurari se bat in aceste prime luni ale anului in tot felul de promotii pentru a atrage cat mai multi clienti pe segmentul auto, mai exact pe partea raspundere civila auto.

Multe dintre acestea ofera discounturi pentru pensionari, ba pentru bugetari, iar in unele cazuri pentru mamici. Trecand de aceste promotii, Ziare.com a cautat tarifele de baza la RCA la principalii jucatori din piata, pentru autoturismele care au motoare cu capacitate de 1.201 - 1.400 centimetri cubi (cmc) si 1.401 - 1.600 cmc.

Tarifele de baza sunt, in acest caz costurile pe care le afiseaza compania, fara sa puna la calcul si sistemul bonus-malus, diferite caracteristici geografice, de varsta, sex, sau promotiile.

Un tanar plateste polita dublu

La Generali Asigurari, daca proprietarul masinii este si tata, acesta va avea parte de o reducere destul de mare din RCA. Spre exemplu, pentru categoria 1.201 - 1.400 cmc, un proprietar bucurestean, cu varsta intre 30 si 41 de ani, va plati 698 de lei pentru o polita valabila pe un an intreg.

In schimb, daca acesta nu este parinte, asigurarea il va costa 918 lei. La o categorie superioara (1.401 - 1.600 cmc), costurile se ridica la 760 de lei si respectiv 999 lei.

Tot aici, in cazul unei persoane cu o varsta mai mare de 61 de ani, polita va costa 611 lei, dar daca este un tanar sub 25 de ani, care are carnetul de doar cativa ani, RCA-ul este dublu, 1.528 lei.

Astra vine cu asigurari mai ieftine

In cazul celor de la Astra... mai mult


Miercuri, 09 Februarie 2011, ora 08:14

4 comentarii
Sapte ani de soferie fara accident iti scad RCA-ul la jumatate

Sapte ani de soferie fara accident iti scad RCA-ul la jumatate

Politele de asigurare obligatorie ale soferilor imprudenti se vor "umfla" in urma noului sistem de bonus-malus, care va fi implementat din 2010.

Abia dupa sapte ani de soferie fara accident polita de asigurare auto obligatorie va scadea la jumatate, anunta portalul auto asigurareamasinilor.ro, care a centralizat informatiile de la toti asiguratorii din piata de profil, informeaza Evenimentul Zilei.

In cazul unui singur accident, RCA-ul creste cu 30%, la doua ajunge cu 80% mai mare, iar la trei sau mai multe incidente acesta sare cu 200%.

De exemplu, la o asigurare de raspundere civila auto de 800 de lei, dupa un an fara incidente, un sofer va plati cu 10% mai putin, adica 720 de lei.

Dupa sapte ani, acesta va ajunge sa plateasca 400 de lei, daca nu a avut niciun accident.

In ceea ce priveste penalizarile, polita poate ajunge dupa un incident (calculat tot la un RCA de 800 de lei), la 1.040 de lei. mai mult


Joi, 03 Decembrie 2009, ora 08:09

5 comentarii
15% din masini nu au asigurare obligatorie, in Romania

15% din masini nu au asigurare obligatorie, in Romania

Peste 15% dintre masinile din Romania circula fara asigurare obligatorie, multe dintre ele producand accidente pentru care plata pagubelelor nu s-a mai facut.

Desi functioneaza o institutie care ar trebui sa despagubeasca victimele accidentelor produse de masini neasigurate, foarte putini oameni au luat bani din acest fond, informeaza Realitatea Tv.

In 2008, numai 155 de romani au primit despagubiri de la Fondul de Protectie a Victimelor Strazii, institutie care ii despagubeste pe cei care sunt accidentati de masini neidentificate sau fara asigurare obligatorie.

Soferii prinsi fara asigurare obligatorie raman fara certificatul de inmatriculare si fara placute de inmatriculare si platesc o amenda intre 1.000 si 2.000 de lei. mai mult


Miercuri, 06 Mai 2009, ora 07:12

Cat vom plati pe RCA in 2009?

Cat vom plati pe RCA in 2009?

Asigurarile auto obligatorii pentru anul viitor se vor scumpi fata de 2008 din cauza numarului mare de accidente inregistrate si a scumpirii pieselor auto.

Declaratiile actorilor din piata si ale reprezentantilor CSA sunt contradictorii.

"Tarifele practicate de asiguratori la RCA pentru 2009 vor creste cu cel mult 10 la suta, ca urmare in special a limitarii comisionului practicat de intermediari la 15 la suta", a declarat Angela Toncescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), citat de Jurnalul National.

Companiile de asigurari vor publica, in perioada imediat urmatoare, noile tarife, dupa ce au primit de la CSA reautorizarea pentru RCA.
In principiu, asiguratorii au dreptul la o marja de plus/minus 25% fata de tarifele RCA notificate la CSA. Insa firmele anunta majorari mai substantiale, vorbind chiar de o dublare a tarifelor.

"Asiguratorii care practica un tarif segmentat vor avea cresteri cuprinse intre 50% si 100% pentru cei cu varste de pana in 30 de ani, categorie cu risc mare pe RCA, si pentru cei cu mai mult de doua daune in 2008", a declarat pentru Business Standard reprezentantul unei companii de asigurari.

Radu Ionescu, seful biroului Asigurari auto al Generali, are in vedere alte cifre. "Majoritatea asiguratorilor declara cresteri cu 15 - 20 la suta. Reprezentantii CSA vorbesc de 10 la suta. Deoarece intre tarifele asiguratorilor RCA sunt diferente foarte mari, probabil ca unii ar trebui sa creasca cu 15 la suta, iar altii... mai mult


Luni, 08 Decembrie 2008, ora 16:02

3 comentarii
Se scumpeste asigurarea obligatorie in 2009

Se scumpeste asigurarea obligatorie in 2009

Pretul unei polite RCA va creste in 2009 cu 10 pana la 50 la suta fata de 2008 din cauza numarului mare de accidente inregistrate si a scumpirii pieselor auto.

La aceste motive se mai adauga preturile practicate de service-uri, dar si rezultatele slabe inregistrate de societatile de asigurare din Romania pentru asigurarea RCA, scrie Jurnalul National.

"Tarifele practicate de asiguratori la RCA pentru 2009 vor creste cu cel mult 10 la suta, ca urmare in special a limitarii comisionului practicat de intermediari la 15 la suta", a declarat Angela Toncescu, presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

"Este foarte greu de facut o estimare la nivelul pietei. Majoritatea asiguratorilor declara cresteri cu 15 - 20 la suta. Reprezentantii CSA vorbesc de 10 la suta. Deoarece intre tarifele asiguratorilor RCA sunt diferente foarte mari, probabil ca unii ar trebui sa creasca cu 15 la suta, iar altii cu 40-50 la suta", a declarat Radu Ionescu, seful biroului Asigurari auto al Generali Asigurari.

Unele societati acorda discounturi sau alte beneficii clientilor pentru ai atrage sa incheie inca de anul acesta polita RCA.

Tarifele politei obligatorii RCA difera in functie de varsta posesorului autovehiculului, de capacitatea cilindrica a autoturismului, precum si de perioada pentru care se incheie polita.

Pentru autoturismele cu capacitatea pana in 1.200 cmc se va percepe o taxa de 360 de lei pe an fata de 300 de lei cat era anul trecut.

De asemenea,... mai mult


Joi, 04 Decembrie 2008, ora 08:23

2 comentarii
Alte articole despre: asigurare auto obligatorie, scumpire, RCA
Politele RCA vor fi emise din 2009 si pe Internet

Politele RCA vor fi emise din 2009 si pe Internet

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) va introduce o prevedere potrivit careia, din 2009, politele de raspundere civila auto obligatorie (RCA) sa fie emise si in sistem electronic, urmand ca din 2010 sa fie emise numai in acest sistem.

Criteriile de aplicare a sistemului "bonus malus" in tarifarea asigurarilor RCA, care va demara in 2010, vor fi stabilite ulterior de catre arbitrul asigurarilor, informeaza NewsIn.

CSA avertizeaza ca va sanctiona asiguratorii cu retragerea autorizatiei de practicare a RCA, iar intermediarii cu retragerea autorizatiei de functionare, daca nu respecta prevederile referitoare la modul de stabilire a tarifelor RCA.

Prevederile stabilesc nivelul de aplicare a reducerilor, comisionul maxim de contractare a asigurarilor, notificarea tarifelor, precum si limitele de despagubire.

Masurile luate vor conduce la diminuarea semnificativa a erorilor de completare a politelor RCA si, implicit, la cresterea acuratetei bazei de date CEDAM.

Prin aceste masuri, CSA incearca sa mareasca disciplina din activitatea de subscriere a riscurilor de RCA, precum si diminuarea costurilor de achizitie ale asiguratorilor, cu efecte pozitive atat pentru asiguratori, cat mai ales pentru asigurati.

Arbitrul asigurarilor a amintit ca va reduce la 1,10% contributia datorata de asiguratori din activitatea de RCA. mai mult


Vineri, 07 Noiembrie 2008, ora 18:03

Iasi: Centru SMURD, inchis din cauza asigurarii auto a ambulantei

Iasi: Centru SMURD, inchis din cauza asigurarii auto a ambulantei

Centrul SMURD din comuna ieseana Tibanesti si-a intrerupt activitatea din 20 august, deoarece autoritatea locala nu are bani sa plateasca asigurarea auto a ambulantei, a declarat, luni, dr. Diana Cimpoiesu, coordonatorul SMURD Iasi.

"Angajatii vin la serviciu, dar nu pot merge cu ambulanta, pentru ca nu are RCA (asigurarea auto obligatorie, n.r.). Problemele financiare au aparut deoarece autoritatea locala nu a prevazut in buget fondurile necesare pentru ca centrul SMURD sa functioneze in conditii normale", a declarat dr. Diana Cimpoiesu, potrivit NewsIn.

Centrul SMURD Tibanesti deserveste patru comune - Dagata, Tansa, Tibana si Tibanesti - unde locuiesc peste 23.300 de persoane.

Potrivit primarului din Tibanesti, o polita RCA pentru ambulanta este de circa 700 lei pentru sase luni, dar acesta afirma ca nu s-au gasit bani pentru a o achita deoarece toate fondurile au fost terminate.

Intr-o situatie similara cu cea a centrului de la tibanesti sunt si echipajele SMURD din comuna Bivolari, unde, potrivit dr. Diana Cimpoiesu, cei 12 paramedici nu si-au primit salariile de trei saptamani.

Coordonatorul SMURD Iasi a cerut, luni, sprijinul autoritatilor judetene pentru a debloca situatia de la cele doua centre. Prefectul interimar Marius Bodea a convocat pentru saptamana viitoare o intalnire cu toti primarii din comunele care beneficiaza de SMURD.

In judetul Iasi exista sase centre SMURD, unde lucreaza 83 de paramedici. mai mult


Luni, 25 August 2008, ora 22:05

2 comentarii
Alte articole despre: smurd, Iasi, inchis, ambulanta, RCA, bani, asigurare auto

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  2. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  3. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  4. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  5. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  6. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  7. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  8. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  9. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  10. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina