asomarea porcilor

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Vezi cum se joaca porcii la iPad: Pig Chase (Video)

Vezi cum se joaca porcii la iPad: Pig Chase (Video)

O echipa de cercetatori olandezi si designeri din domeniul efectelor video au produs un joc pe calculator la care pot participa si oameni si ... porci. Jocul a fost denumit "Pig Chase".

Conceptul de baza a fost dezvoltat de Universitatea din Wageningen impreuna cu Centrul de Cercetare pentru bunastarea animalelor (WUR) si Scoala de Arte din Utrecht (HKU) si a pornit de la faptul ca porcii pot avea o interactiune cu un iPad controlat de un jucator uman, printr-un ecran senzitiv si plin de efecte luminoase.

Este deja cunoscut faptul ca porcii sunt capabili de a comanda un joc pe calculator simplu. Elementul nou este acela de a avea impreuna la joc porci si oameni, scrie HKU.

Bracke Marc, cercetator si om de stiinta in domeniul bunastarii animalelor (WUR), a condus experimentul pe parcursul ultimului an incercand sa afle daca acest joc ar putea indeplini dorinta animalelor de "a se juca" - si pentru a vedea daca diferite tipuri de relatii cu oamenii ar putea fi, eventual stabilite.

Crescatorii de porci au fost deasemenea implicati indeaproape in procesul de proiectare. Ei au ajutat la crearea jocului, oferind cateva sugestii si elemente de joc in timpul fazei de testare, bazanduse pe experienta lor practica si pe comportamentul observat prin interactiunea porcilor cu obiectele ocupationale folosite in mod traditional.

Fermierilor le-a placut intr-adevar ideea proiectarii de imagini video pe perete. In plus, designerii au aflat ca porcii sunt interesati si de... mai mult


Sambata, 24 Decembrie 2011, ora 11:30

Alte articole despre: joc online porci, joc Pig Chase
Amenzi de pana la 10.000 de lei pentru sacrificarea porcilor si mieilor fara asomare

Amenzi de pana la 10.000 de lei pentru sacrificarea porcilor si mieilor fara asomare

Sacrificarea porcilor si a mieilor fara asomare se va sanctiona cu amenzi cuprinse intre 100 si 10.000 de lei, iar cresterea cainilor si pisicilor in vederea obtinerii de blanuri va atrage amenzi de 5.000-10.000 de lei, potrivit unei hotarari de miercuri a Guvernului.

Potrivit unui comunicat transmis mierucri de Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) hotararea a fost aprobata pentru alinierea legislatiei romanesti la normele comunitare. Cuantumul amenzilor este cuprins intre 100 si 10.000 de lei.

De exemplu, sanctiunile pentru sacrificarea animalelor fara asomare sunt intre 100 si 10.000 lei, pentru cresterea cainilor si pisicilor in vederea obtinerii de blanuri sau produse si comercializarea acestora sunt de 5.000 pana la 10.000 lei.

Pentru retragerea sau rechemarea alimentelor de catre operatorii din industria alimentara fara respectarea legislatiei sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor si fara respectarea procedurilor elaborate pentru acestea se aplica amenzi cuprinse 3.000 si 5.000 de lei. mai mult


Joi, 14 Mai 2009, ora 22:16

1 comentariu
Alte articole despre: sacrificare porc miel, asomare, Amenzi
Parlamentarii europeni vor analiza sacrificarea porcilor in stil romanesc

Parlamentarii europeni vor analiza sacrificarea porcilor in stil romanesc

Grupul Popular din Parlamentul European este de acord cu pastrarea traditiei romanesti de sacrificare a porcilor si mieilor, potrivit europarlamentarului Maria Petre, iar acest lucru va fi confirmat prin vot, luni, in Comisia de Agricultura a PE, transmite corespondentul NewsIn.

Anuntul a fost facut de Maria Petre sambata, la reuniunea Biroului Permanent National al Organizatiei de Femei a PDL de la Rasnov.

"Am reusit sa convingem colegii din grupul parlamentar al Partidului Popular European de necesitatea pastrarii traditiilor romanesti de sacrificare a porcului de Craciun si a mieilor de Pasti. Acest lucru va fi votat chiar luni (16 martie, n.r.) in Comisia de Agricultura si Dezvoltare Rurala a Parlamentului European.

Prin aceasta masura, care va fi votata, va disparea, practic, asomarea animalelor. Oricum, asomarea nu era privita cu ochi buni de concetatenii nostri de la tara. Am asigurarea grupului PPE ca va salva definitiv traditia romaneasca. Acesta a fost unul din proiectele noastre, ale europarlamentarilor PDL, care sa conduca la conservarea traditiilor noastre seculare", a declarat Maria Petre.

Europarlamentarul a mai precizat ca, in calitatea sa de raportor al Parlamentului European pentru calitatea produselor alimentare, va milita pentru includerea in viitoarea Directiva a Uniunii Europene privitoare la calitatea alimentelor, unde vor fi prevazute specialitatile traditionale garantate, a cat mai multor produse traditionale romanesti. mai mult


Sambata, 14 Martie 2009, ora 22:11

4 comentarii
Exportul de carne de porc s-ar putea relua incepand cu luna mai

Exportul de carne de porc s-ar putea relua incepand cu luna mai

Exportul de carne de porc pe piata Uniunii Europene s-ar putea relua incepand cu luna mai 2009, cand expira programul actual aflat in vigoare.

Europarlamentarul Marian Zlotea s-a intalnit, joi, la Bruxelles cu Comisarul european Androulla Vassiliou pentru a discuta prioritatile Comisiei Europene in domeniul sanitar-veterinar si implementarea acestora im Romania.

Subiectele de discutie au cuprins printre altele problema pestei porcine si programul de vaccinari,sacrificarea porcilor de Craciun prin asomare, precum si problema producerii laptelui.

Comisarul european a subliniat necesitatea unui program in acest domeniu, din care sa reiasa clar masurile urgente ce se impun pentru a alinia productia de lapte la standardele europene, sustinand in acest caz posibilitatea unei prolungiri a termenului de implementare.

"Sper ca rezultatele acestei intalniri cu domnul Zlotea sa se concretizeze intr-un plan de actiune comun pentru anul 2009 cu masuri benefice cetatenilor romani. Voi veni in Romania pe 20-21 martie si vom vedea ultimele progrese inregistrate in domeniu" a afirmat Comisarul european.

Comisarul si-a aratat sustinerea si increderea ca Romania isi va dezvolta sectorul veterinar, accentuand importanta unei campanii de informare si constinetizarea populatiei.

De asemenea, s-au purtat discutii privind posibilitatea exportarii laptelui pe piata europeana, odata cu alinierea laptelui la normele europene

"Romania are probleme in domeniul sanitar-veterinar.... mai mult


Vineri, 30 Ianuarie 2009, ora 18:16

1 comentariu
Alte articole despre: export carne porc, reluat mai
Cinci primari din Arges s-au intrecut in taierea porcului

Cinci primari din Arges s-au intrecut in taierea porcului

Chef de chef in comuna argeseana Bradu, unde cinci primari s-au intrecut la prima editia a concursului de taiat porci.

Cei cinci edili, printre care si Florin Fratica, chiar gazda concursului, au pus la bataie fiecare cate un grasun, informeaza Amos News.

Primarii au venit fiecare cu echipa lui de ajutoare. Animalele au fost sacrificate, iar din ele s-au facut carnati si carne de gratar.

Apoi a inceput distractia la care a participat toata comuna. Oamenii au mancat friptura la gratar cu mamaliguta si au baut tuica fiarta si vin fiert.

Castigator al concursului a fost desemnat Ion Dulama, primarul comunei Rucar, care a fost premiat cu un asomator. mai mult


Marti, 23 Decembrie 2008, ora 16:00

Primele amenzi pentru taierea porcului

Primele amenzi pentru taierea porcului

Atentie, gospodari! Taierea porcului neconforma cu normele europene se lasa cu amenzi.

Asa ca, daca va ganditi sa va taiati porcul in gospodarie prin metoda traditionala, ca in anii trecuti, ar fi bine sa stiti ca inspectorii au inceput sa dea sanctiuni.

Asa se face ca trei aradeni au fost amendati din cauza ca si-au sacrificat porcii din gospodarii fara aplicarea uneia din tehnicile legale de asomare. Sanctiunile pentru cei trei barbati s-au ridicat la 7.500 de lei, relateaza Antena 3.

Reglementarile actuale impun asomarea porcilor prin folosirea unui pistol special sau prin electrosocuri.

In judetul Arad doar zece primarii din 79 existente s-au pregatit tehnic pentru asomarea porcilor. mai mult


Marti, 16 Decembrie 2008, ora 08:28

17 comentarii
Romanii adopta noua metoda de sacrificare a porcilor

Romanii adopta noua metoda de sacrificare a porcilor

O noua metoda de sacrificare a porcilor, conforma normelor europene, a fost adoptata de romani: asomarea, o procedura ce poate fi efectuata doar de un veterinar.

Asomarea reprezinta aplicarea unei lovituri puternice la nivelul fruntii animalului, dupa care animalul nu mai simte durerea. Procedura este menita sa reduca suferinta animalului, dar si munca oamenilor, potrivit Realitatea TV.

Asta nu scuteste pe tarani de alergatura prin batatura ca sa prinda porcul. Dupa ce animalul a fost lovit in frunte, se identifica daca mai are reflez cornean sau respiratie ritmica si apoi este parlit. Romanii sunt multumiti de noua metoda de sacrificare a animalelor, sustinand ca e mai usor asa. mai mult


Miercuri, 10 Decembrie 2008, ora 09:36

1 comentariu
Taranii isi pot asoma singuri porcii pe care ii taie de Craciun

Taranii isi pot asoma singuri porcii pe care ii taie de Craciun

Taranii care cresc porci pentru autoconsum isi pot asoma ( procedeu prin care le sunt amortite simturile - n.red.) singurii porcii pe care ii vor sacrifica de Craciun, dupa ce anul trecut punerea in practica a acestei norme europene a revenit medicilor veterinari.

Presedintele Autoritatii Nationale Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatis, a declarat pentru NewsIn ca Romania nu a obtinut inca derogarea de trei ani pentru aplicarea procedeului de asomare a animalelor inainte de sacrificare.

Derogarea ar fi fost necesara intrucat in Romania numarul porcilor crescuti in gospodarii este mult prea mare fiind estimat la circa doua milioane de capete.

"Nicio tara din Europa nu creste porcine la nivelul la care o face Romania, deci nu ai cum sa contolezi daca 2 milioane de oameni respecta normele", a declarat pentru NewsIn Radu Roatis.

Sarcina asomarii animalelor nu mai revine insa veterinarilor asa cum s-a intamplat anul trecut. Acum, oricine cunoaste instructiunile de utilizare a dispozitivului de asomare poate face acest lucru.

O alta noutate aparuta in acest an este aceea ca spre deosebire de anul trecut, controlul nu va mai fi facut de catre inspectorii veterinari, ci de catre primari.

Comisia Europeana a precizat in urma cu un an ca asomarea este obligatorie inaintea sacrificarii animalelor si a cerut Romaniei sa intocmeasca un plan de actiune pe o perioada de trei ani, care sa aiba ca rezultat imbunatatirea situatiei. mai mult


Duminica, 23 Noiembrie 2008, ora 16:34

3 comentarii
Alte articole despre: asomare, taran, dispozitiv, porc, taiat, craciun, singur
UE reduce fondurile pentru agricultura fiindca fermierii nu taie porcii cu mila

UE reduce fondurile pentru agricultura fiindca fermierii nu taie porcii cu mila

Desi normele UE prevad ca porcii de Craciun sa fie asomati inainte de sacrificare, romanii isi vor sacrifica gasunii, si in acest an, in mod traditional.

Aceasta situatie, cauzata in special de nepasarea Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Animalelor, va costa dur Romania in 2009, cand Uniunea Europeana va reduce finantarile, considera Liviu Harbuz, presedintele Colegiului Medicilor Veterinari.

Reprezentantii Romaniei au purtat discutii cu oficialii Comisiei Europene inca din decembrie 2007, pentru a obtine o derogare, astfel incat taranii sa poata sacrifica animalele inainte de sarbatorile de Craciun si Paste fara asomare pentru urmatorii 3 ani, scrie Gardianul.

Comisia a acceptat atunci sa discute pe tema derogarii doar dupa ce Romania va elabora un program de educare a populatiei in legatura cu normele europene legate de bunastarea animalelor.

Guvernul ar fi trebuit astfel sa emita o hotarare care sa legifereze derogarea, care ar fi trebuit sa intre in vigoare inaintea sarbatorilor de Paste. Cum ANSVSA nu a facut un program de informare a romanilor, aceasta derogare nu s-a putut implementa.

Anul trecut taranii au fost amenintati cu amenzi de peste 2.000 lei daca mai taie porcul fara asomare, pentru ca mai apoi, in primavara, sa primeasca vestea ca pot face acest lucru si fara.

"Chiar daca anul acesta nimeni nu o sa asomeze animalele, iar ANSVSA nu o sa dea nici o amenda, pentru ca nu este in stare sa implementeze legislatia,... mai mult


Luni, 17 Noiembrie 2008, ora 09:15

3 comentarii
Alte articole despre: UE, fonduri, reducere, agricultura, porc

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba