autonomia tinutului secuiesc

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Consilier PSD amenintat cu demiterea: Ar fi votat pentru autonomia Tinutului Secuiesc

Consilier PSD amenintat cu demiterea: Ar fi votat pentru autonomia Tinutului Secuiesc

Liderul PSD Harghita, Mircea Dusa, spune ca un consilier local PSD din Miercurea Ciuc, Traian Chindea, va fi exclus din partid daca se va constata ca a votat "pentru" memorandumul privind autonomia initiat de CNS si adoptat intr-o sedinta a CL, insa Chindea sustine ca s-a abtinut de la vot.

Presedintele PSD Harghita, Mircea Dusa, a declarat, joi, ca, incepand din luna iunie, mai multe consilii locale din judetele Covasna, Harghita si Mures au aprobat un memorandum pentru declararea autonomiei Tinutului Secuiesc.

"In cele trei judete, UDMR si organizatiile minoritatii maghiare au luat initiativa de a adresa o scrisoare consiliilor locale, prin care sa aprobe un memorandum pentru declararea autonomiei Tinutului Secuiesc. Din informatiile pe care le am, in fiecare judet prefectii au atacat in instanta hotararile consiliilor locale, fie municipale, orasenesti si comunale si in continuare consider ca un asemenea demers este anticonstitutional si este indreptat impotriva suveranitatii statului roman", a spus Dusa.

Proiecte de lege pentru autonomia Tinutului Secuiesc, in dezbatere publica

Potrivit acestuia, un astfel de memorandum a fost aprobat si de Consiliul Local Miercurea Ciuc in cea mai recenta sedinta ordinara, din 27 iunie, iar consilierul social-democrat Traian Chindea ar fi votat "pentru" acest proiect.

"Am inteles ca si in municipiul Miercurea Ciuc s-a organizat un astfel de vot si un consilier municipal social-democrat, Chindea Traian, ar fi votat... mai mult


Joi, 17 Iulie 2014, ora 17:27

3 comentarii
Proiecte de lege pentru autonomia Tinutului Secuiesc, in dezbatere publica

Proiecte de lege pentru autonomia Tinutului Secuiesc, in dezbatere publica

Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) a elaborat si va pune in dezbatere publica doua proiecte de lege privind autonomia Tinutului Secuiesc. Anuntul a fost facut de liderul PPMT, Toro Tibor, joi.

Este vorba despre doua proiecte legislative la care au lucrat cei din PPMT, unul privind o lege-cadru si un altul privind infiintarea unei regiuni cu statut special, transmite Mediafax.

Basescu: Romanii nu au atatea drepturi in Ungaria, nu primim lectii de la politicienii maghiari

"Am adresat o rugaminte colegilor de la UDMR, sa faca public rezultatul acelui efort deosebit pe care il depun de un an incoace - la Congresul lor din martie anul trecut au luat decizia de a forma o comisie si de a elabora un proiect de lege privind autonomia Tinutului Secuiesc. Sa faca public unde au ajuns cu aceasta activitate de codificare. (...)

Nu am primit niciun raspuns relevant in acest sens si PPMT a hotarat sa initieze o dezbatere publica pe acest subiect. Dorim sa lansam un pachet de proiecte legislative privind aceste deziderate. Credem ca dreptul la autonomie este un drept constitutional, care trebuie sa fie in Constitutia Romaniei, acum facem public un set de doua proiecte legislative, care pune in practica acest drept constitutional la autonomie", a declarat Toro Tibor, intr-o conferinta de presa desfasurata la Targu Mures.

"Cand e la guvernare, UDMR ne ignora si nu vorbeste deschis despre autonomie"

De asemenea, Toro Tobor a spus ca e posibil ca cei de la UDMR... mai mult


Joi, 20 Martie 2014, ora 20:54

3 comentarii
Ne indreptam spre autonomia Tinutului Secuiesc? Istoric: E cea mai mare temere a mea!

Ne indreptam spre autonomia Tinutului Secuiesc? Istoric: E cea mai mare temere a mea!

Acum ca UDMR este din nou la guvernare, iar mitingurile pentru obtinerea autonomiei Tinutului Secuiesc au debutat in forta, cu scandalul de luni din Targu Mures, se pune intrebarea daca toate acestea sunt niste pasi premergatori pentru o independenta administrativa a zonei.

La manifestatia de la inceputul saptamanii, mii de persoane au cerut autonomia Tinutului Secuiesc, printre acestea strecurandu-se si extremistii din partidul ungar Jobbik. Presedintele Traian Basescu a cerut interzicerea lor pe teritoriul Romaniei, in timp ce liderul grupului radical i-a acuzat pe seful statului si pe premierul Victor Ponta de instigare la o atitudine antimaghiara.

Basescu cere Parlamentului sa interzica extremistii maghiari pe teritoriul Romaniei

Unde poate duce lupta dintre incercarea de obtinere a autonomiei de catre secui si dorinta exprimata de politicienii romani de a pastra integritatea teritoriala a tarii? Este doar adancirea unei stari conflictuale mai vechi sau se merge mai departe, spre schimbarea Constitutiei si declararea autonomiei secuilor din Ardeal? Istoricii dau raspunsuri diferite la aceste intrebari.

Contactat de Ziare.com, istoricul Adrian Majuru a spus ca autonomia Tinutului Secuiesc este cea mai mare dintre temerile sale. El a explicat ca aceasta problema este una "intretinuta artificial", care prinde contur de fiecare data cand UDMR vine la putere.

"Sa nu ne trezim cu Tinutul Secuiesc in plebiscit, sa avem grija, pentru ca asta este temerea mea cea... mai mult


Vineri, 14 Martie 2014, ora 17:56

29 comentarii
Miting la Tg. Mures: 5.000 de participanti, s-a adoptat o petitie pentru autonomia Tinutului Secuiesc (Video)

Miting la Tg. Mures: 5.000 de participanti, s-a adoptat o petitie pentru autonomia Tinutului Secuiesc (Video)

Peste 5.000 de persoane s-au strans, duminica dupa-amiaza, in Targu Mures, pentru a participa la marsul organizat in scopul obtinerii autonomiei Tinutului Secuiesc.

Participantii au adoptat o petitie adresata Guvernului in care cer autonomia Tinutului Secuiesc si incetarea "luptei impotriva simbolurilor secuilor", aceasta urmand sa fie trimisa Guvernului.

Participantii cer in petitie ca Tinutul Secuiesc sa devina regiune administrativa de sine statatoare si garantarea prin lege a autonomiei teritoriale. Totodata, ei protesteaza fata de o reorganizare administrativa care "lezeaza interesele secuilor".

"Protestam fata de folosirea institutiilor statului pentru asuprirea, intimidarea si hartuirea cetatenilor romani de etnie maghiara, solicitam ca autoritatile sa inceteze lupta impotriva simbolurilor secuiesti, hartuirea si amenintare secuilor, vrem libertate deplina si reala pentru toti secuii", se arata in petitie.

Petitia va fi inmanata reprezentantilor Prefecturii Mures.

La miting a participat liderul Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), europarlamentarul Tokes Laszlo, liderul Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, Toro T. Tibor, Mark Gafarot i Monjo din partea Partidului Unitatii si Convergentei din Catalonia, presedintele Partidului Civic Maghiar, Biro Zsolt.

Participantii s-au strans la Monumentul Secuilor Martiri din Targu Mures, purtand steaguri si fanioane secuiesti, dar si steaguri ale Jobbik. De asemenea, ei... mai mult


Duminica, 10 Martie 2013, ora 21:26

47 comentarii
Peste 1.000 de persoane au participat la mitingul pentru autonomia Tinutului Secuiesc

Peste 1.000 de persoane au participat la mitingul pentru autonomia Tinutului Secuiesc

Peste 1.000 de persoane au participat sambata la mitingul pentru autonomia Tinutului Secuiesc organizat la Sfantu Gheorghe de Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania.

Mitingul a fost sustinut si de restul formatiunilor politice maghiare.

Mii de maghiari, asteptati la un miting pentru autonomia Tinutului Secuiesc

Manifestantii au participat la un concert al formatiei Transylmania purtand steaguri secuiesti si pancarte prin care se cerea autonomia Tinutului Secuiesc.

Scena pe care a avut loc concertul si de pe care au luat cuvantul lideri ai comunitatii maghiare, printre care si Laszlo Tokes, a fost amplasata in fata Prefecturii Covasna. mai mult


Sambata, 24 Noiembrie 2012, ora 18:33

3 comentarii
Miting de campanie pentru autonomia Tinutului Secuiesc

Miting de campanie pentru autonomia Tinutului Secuiesc

Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) organizeaza, sambata, la Sfantu Gheorghe un miting care sustine autonomia Tinutului Secuiesc.

Manifestatia la care sunt asteptati mii de maghiari este organizata la initiativa preotului Santa Imre, candidat al partidului pentru un mandat de deputat in Sfantu Gheorghe, conform Adevarul.

Atat Uniunea Democrata Maghiara din Romania (UDMR), cat si Partidul Civic Maghiar din Transilvania (PCMT) au anuntat ca vor participa si vor sprijini acest miting.

Recent, Institutul Balvanyos a lansat un site care militeaza pentru autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc si federalizarea Romaniei.

Redactorii site-ului, politologii Bakk Miklos, Toro Tibor jr. si Szasz Arpad, prezinta istoricul luptei pentru autonomie, incepand cu manifestul din 25 decembrie 1989 pana la hotararea Parlamentului din 25 septembrie 2012, cand a fost respins proiectul de lege privind autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc. mai mult


Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 08:35

3 comentarii
Presedintele UDMR, despre autonomia Tinutului Secuiesc: Acum am alte preocupari

Presedintele UDMR, despre autonomia Tinutului Secuiesc: Acum am alte preocupari

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, evita sa aiba o pozitie transanta in ce priveste autonomia Tinutului Secuiesc. Sambata, noul lider al Partidului Civic Maghiar, Biro Zsolt, si-a afirmat intentia de a repune in discutia Parlamentului acest subiect.

"Acum chiar am alte preocupari. Asa cum am sustinut pana acum, vom sustine si in continuare toate formele de autonomie. Cand va fi momentul, dupa alegeri, revenim si discutam si acest subiect", a declarat Kelemen pentru Ziare.com.

Sambata, noul presedinte al Partidului Civic Maghiar, Biro Zsolt, a declarat ca principalul tel al formatiunii ramane obtinerea autonomiei Tinutului Secuiesc.

Noul lider al PCM: Proiectul autonomiei Tinutului Secuiesc va fi redepus in Parlament

"PCM s-a infiintat pentru niste teluri, care nu se schimba de la o zi la alta. Cel mai important punct al programului este obtinerea autonomiei Tinutului Secuiesc. (...)

La sfarsitul lunii septembrie, in Senat a fost respins proiectul de autonomie, insa noi speram ca, dupa 9 decembrie, comunitatea maghiara va avea deputati in Parlament prin care vom inainta acest proiect de lege.

Daca nu se poate inainta prin deputati, va trebui sa apelam la initiativa cetateneasca", a afirmat Biro Zsolt.

Legea privind statutul de autonomie a Tinutului Secuiesc, respinsa de Senat

Plenul Senatului a respins luna trecuta proiectul privind statutul de autonomie al Tinutului Secuiesc, initiat inca din 2005 de senatorii UDMR de atunci Sogor Csaba si... mai mult


Marti, 16 Octombrie 2012, ora 09:45

4 comentarii
Noul lider al PCM: Proiectul autonomiei Tinutului Secuiesc va fi redepus in Parlament

Noul lider al PCM: Proiectul autonomiei Tinutului Secuiesc va fi redepus in Parlament

Partidul Civic Maghiar si-a ales, sambata, un nou presedinte, pe jurnalistul Biro Zsolt. Acesta si-a afirmat speranta ca maghiarii vor avea reprezentanti in Parlament, care sa repuna in discutie autonomia Tinutului Secuiesc.

Biro Zsolt, in varsta de 42 de ani, a fost ales presedinte de catre Consiliul National al PCM, cu 69 de voturi "pentru"si 41 "impotriva". El a promis ca va lupta pentru realizarea telurilor partidului, unul dintre acestea fiind autonomia Tinutului Secuiesc.

"PCM s-a infiintat pentru niste teluri, care nu se schimba de la o zi la alta. Cel mai important punct al programului este obtinerea autonomiei Tinutului Secuiesc. (...)

La sfarsitul lunii septembrie, in Senat a fost respins proiectul de autonomie, insa noi speram ca, dupa 9 decembrie, comunitatea maghiara va avea deputati in Parlament prin care vom inainta acest proiect de lege.

Daca nu se poate inainta prin deputati, va trebui sa apelam la initiativa cetateneasca", a afirmat Biro Zsolt, citat de Mediafax.

Legea privind statutul de autonomie a Tinutului Secuiesc, respinsa de Senat

Plenul Senatului a respins luna trecuta proiectul privind statutul de autonomie al Tinutului Secuiesc, initiat inca din 2005 de senatorii UDMR de atunci Sogor Csaba si Becsek-Garda Dezso. Proiectul legislativ a avut 54 de voturi "contra", cinci pentru adoptare si doua abtineri. mai mult


Sambata, 13 Octombrie 2012, ora 23:26

6 comentarii
Fidesz: Obtinerea autonomiei Tinutului Secuiesc este inevitabila

Fidesz: Obtinerea autonomiei Tinutului Secuiesc este inevitabila

Parlamentarul Fidesz Koszegi Zoltan si Balczo Zoltan (Jobbik), vicepresedintele Parlamentului ungar, au ajuns sambata, in Harghita, la concluzia ca obtinerea autonomiei Tinutului Secuiesc este inevitabila, iar exemplul cel mai bun de urmat este Tirolul de Sud.

Cei doi au participat la o dezbatere la Tabara Tineretului Maghiar Ardelean (EMI), la Borzont, judetul Harghita, cu tema "Politica nationala maghiara intre cele doua alegeri".

Parlamentarii ungari, reprezentantul guvernului, Koszegi Zoltan, si cel al formatiunii extremiste din opozitie - Jobbik, Balczo Zoltan, au ajuns la consens in ceea ce priveste corectitudinea pasilor facuti de Guvernul Orban in directia realizarii unificarii natiunii maghiare, in primul rand prin modificarea Constitutiei, prin acordarea cetateniei ungare etnicilor maghiari care traiesc in afara granitelor tarii si, nu in ultimul rand, prin adoptarea legii invatamantului.

In acest sens, reprezentantul Fidesz a declarat ca, in ciuda faptului ca guvernul a fost numit radical sau fascist chiar de catre socialistii maghiari, si-au asumat sa introduca in programa scolara predarea operelor lui Vass Albert sau a lui Nyro Jozsef, ba mai mult, au prevazut ca elevii maghiari trebuie sa faca macar o data in timpul scolii excursii in teritoriile locuite de maghiari in afara granitelor tarii. Scopul este de a cunoaste aceste locuri si de a constientiza ca in afara granitelor Ungariei, la chiar 400 de kilometri, traiesc comunitati maghiare.

Koszegi... mai mult


Sambata, 11 August 2012, ora 18:45

25 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Cum a reusit Justin Bieber sa prabuseasca actiunile Arden
  2. Un danez a mers cu taxiul pana la ... Roma - Cat l-a costat cursa
  3. Primar suspendat dupa ce si-a facut selfie-uri dezbracat, in birou
  4. Cosmarul unor naufragiati: Au inotat ore intregi pana la o insula ... pe care erupea un vulcan
  5. Cel mai "gaurit" om din lume, expulzat din Dubai. Acuzat ca practica magia neagra
  6. Sex in ruine - s-au furisat in cel mai mare bordel din Pompei
  7. Asteroidul ce sfideaza fizica: S-a aflat data posibilului impact cu Pamantul
  8. Fotografia zilei: O masina cum nu s-a mai vazut
  9. Doi morti la Olimpiada de Sah
  10. O lume nebuna, nebuna, nebuna: bungee jumping cu o masina de curse F1 (Video)