autonomia tinutului secuiesc

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Proiecte de lege pentru autonomia Tinutului Secuiesc, in dezbatere publica

Proiecte de lege pentru autonomia Tinutului Secuiesc, in dezbatere publica

Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) a elaborat si va pune in dezbatere publica doua proiecte de lege privind autonomia Tinutului Secuiesc. Anuntul a fost facut de liderul PPMT, Toro Tibor, joi.

Este vorba despre doua proiecte legislative la care au lucrat cei din PPMT, unul privind o lege-cadru si un altul privind infiintarea unei regiuni cu statut special, transmite Mediafax.

Basescu: Romanii nu au atatea drepturi in Ungaria, nu primim lectii de la politicienii maghiari

"Am adresat o rugaminte colegilor de la UDMR, sa faca public rezultatul acelui efort deosebit pe care il depun de un an incoace - la Congresul lor din martie anul trecut au luat decizia de a forma o comisie si de a elabora un proiect de lege privind autonomia Tinutului Secuiesc. Sa faca public unde au ajuns cu aceasta activitate de codificare. (...)

Nu am primit niciun raspuns relevant in acest sens si PPMT a hotarat sa initieze o dezbatere publica pe acest subiect. Dorim sa lansam un pachet de proiecte legislative privind aceste deziderate. Credem ca dreptul la autonomie este un drept constitutional, care trebuie sa fie in Constitutia Romaniei, acum facem public un set de doua proiecte legislative, care pune in practica acest drept constitutional la autonomie", a declarat Toro Tibor, intr-o conferinta de presa desfasurata la Targu Mures.

"Cand e la guvernare, UDMR ne ignora si nu vorbeste deschis despre autonomie"

De asemenea, Toro Tobor a spus ca e posibil ca cei de la UDMR... mai mult


Joi, 20 Martie 2014, ora 20:54

3 comentarii
Ne indreptam spre autonomia Tinutului Secuiesc? Istoric: E cea mai mare temere a mea!

Ne indreptam spre autonomia Tinutului Secuiesc? Istoric: E cea mai mare temere a mea!

Acum ca UDMR este din nou la guvernare, iar mitingurile pentru obtinerea autonomiei Tinutului Secuiesc au debutat in forta, cu scandalul de luni din Targu Mures, se pune intrebarea daca toate acestea sunt niste pasi premergatori pentru o independenta administrativa a zonei.

La manifestatia de la inceputul saptamanii, mii de persoane au cerut autonomia Tinutului Secuiesc, printre acestea strecurandu-se si extremistii din partidul ungar Jobbik. Presedintele Traian Basescu a cerut interzicerea lor pe teritoriul Romaniei, in timp ce liderul grupului radical i-a acuzat pe seful statului si pe premierul Victor Ponta de instigare la o atitudine antimaghiara.

Basescu cere Parlamentului sa interzica extremistii maghiari pe teritoriul Romaniei

Unde poate duce lupta dintre incercarea de obtinere a autonomiei de catre secui si dorinta exprimata de politicienii romani de a pastra integritatea teritoriala a tarii? Este doar adancirea unei stari conflictuale mai vechi sau se merge mai departe, spre schimbarea Constitutiei si declararea autonomiei secuilor din Ardeal? Istoricii dau raspunsuri diferite la aceste intrebari.

Contactat de Ziare.com, istoricul Adrian Majuru a spus ca autonomia Tinutului Secuiesc este cea mai mare dintre temerile sale. El a explicat ca aceasta problema este una "intretinuta artificial", care prinde contur de fiecare data cand UDMR vine la putere.

"Sa nu ne trezim cu Tinutul Secuiesc in plebiscit, sa avem grija, pentru ca asta este temerea mea cea... mai mult


Vineri, 14 Martie 2014, ora 17:56

29 comentarii
Miting la Tg. Mures: 5.000 de participanti, s-a adoptat o petitie pentru autonomia Tinutului Secuiesc (Video)

Miting la Tg. Mures: 5.000 de participanti, s-a adoptat o petitie pentru autonomia Tinutului Secuiesc (Video)

Peste 5.000 de persoane s-au strans, duminica dupa-amiaza, in Targu Mures, pentru a participa la marsul organizat in scopul obtinerii autonomiei Tinutului Secuiesc.

Participantii au adoptat o petitie adresata Guvernului in care cer autonomia Tinutului Secuiesc si incetarea "luptei impotriva simbolurilor secuilor", aceasta urmand sa fie trimisa Guvernului.

Participantii cer in petitie ca Tinutul Secuiesc sa devina regiune administrativa de sine statatoare si garantarea prin lege a autonomiei teritoriale. Totodata, ei protesteaza fata de o reorganizare administrativa care "lezeaza interesele secuilor".

"Protestam fata de folosirea institutiilor statului pentru asuprirea, intimidarea si hartuirea cetatenilor romani de etnie maghiara, solicitam ca autoritatile sa inceteze lupta impotriva simbolurilor secuiesti, hartuirea si amenintare secuilor, vrem libertate deplina si reala pentru toti secuii", se arata in petitie.

Petitia va fi inmanata reprezentantilor Prefecturii Mures.

La miting a participat liderul Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), europarlamentarul Tokes Laszlo, liderul Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, Toro T. Tibor, Mark Gafarot i Monjo din partea Partidului Unitatii si Convergentei din Catalonia, presedintele Partidului Civic Maghiar, Biro Zsolt.

Participantii s-au strans la Monumentul Secuilor Martiri din Targu Mures, purtand steaguri si fanioane secuiesti, dar si steaguri ale Jobbik. De asemenea, ei... mai mult


Duminica, 10 Martie 2013, ora 21:26

47 comentarii
Peste 1.000 de persoane au participat la mitingul pentru autonomia Tinutului Secuiesc

Peste 1.000 de persoane au participat la mitingul pentru autonomia Tinutului Secuiesc

Peste 1.000 de persoane au participat sambata la mitingul pentru autonomia Tinutului Secuiesc organizat la Sfantu Gheorghe de Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania.

Mitingul a fost sustinut si de restul formatiunilor politice maghiare.

Mii de maghiari, asteptati la un miting pentru autonomia Tinutului Secuiesc

Manifestantii au participat la un concert al formatiei Transylmania purtand steaguri secuiesti si pancarte prin care se cerea autonomia Tinutului Secuiesc.

Scena pe care a avut loc concertul si de pe care au luat cuvantul lideri ai comunitatii maghiare, printre care si Laszlo Tokes, a fost amplasata in fata Prefecturii Covasna. mai mult


Sambata, 24 Noiembrie 2012, ora 18:33

3 comentarii
Miting de campanie pentru autonomia Tinutului Secuiesc

Miting de campanie pentru autonomia Tinutului Secuiesc

Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) organizeaza, sambata, la Sfantu Gheorghe un miting care sustine autonomia Tinutului Secuiesc.

Manifestatia la care sunt asteptati mii de maghiari este organizata la initiativa preotului Santa Imre, candidat al partidului pentru un mandat de deputat in Sfantu Gheorghe, conform Adevarul.

Atat Uniunea Democrata Maghiara din Romania (UDMR), cat si Partidul Civic Maghiar din Transilvania (PCMT) au anuntat ca vor participa si vor sprijini acest miting.

Recent, Institutul Balvanyos a lansat un site care militeaza pentru autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc si federalizarea Romaniei.

Redactorii site-ului, politologii Bakk Miklos, Toro Tibor jr. si Szasz Arpad, prezinta istoricul luptei pentru autonomie, incepand cu manifestul din 25 decembrie 1989 pana la hotararea Parlamentului din 25 septembrie 2012, cand a fost respins proiectul de lege privind autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc. mai mult


Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 08:35

3 comentarii
Presedintele UDMR, despre autonomia Tinutului Secuiesc: Acum am alte preocupari

Presedintele UDMR, despre autonomia Tinutului Secuiesc: Acum am alte preocupari

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, evita sa aiba o pozitie transanta in ce priveste autonomia Tinutului Secuiesc. Sambata, noul lider al Partidului Civic Maghiar, Biro Zsolt, si-a afirmat intentia de a repune in discutia Parlamentului acest subiect.

"Acum chiar am alte preocupari. Asa cum am sustinut pana acum, vom sustine si in continuare toate formele de autonomie. Cand va fi momentul, dupa alegeri, revenim si discutam si acest subiect", a declarat Kelemen pentru Ziare.com.

Sambata, noul presedinte al Partidului Civic Maghiar, Biro Zsolt, a declarat ca principalul tel al formatiunii ramane obtinerea autonomiei Tinutului Secuiesc.

Noul lider al PCM: Proiectul autonomiei Tinutului Secuiesc va fi redepus in Parlament

"PCM s-a infiintat pentru niste teluri, care nu se schimba de la o zi la alta. Cel mai important punct al programului este obtinerea autonomiei Tinutului Secuiesc. (...)

La sfarsitul lunii septembrie, in Senat a fost respins proiectul de autonomie, insa noi speram ca, dupa 9 decembrie, comunitatea maghiara va avea deputati in Parlament prin care vom inainta acest proiect de lege.

Daca nu se poate inainta prin deputati, va trebui sa apelam la initiativa cetateneasca", a afirmat Biro Zsolt.

Legea privind statutul de autonomie a Tinutului Secuiesc, respinsa de Senat

Plenul Senatului a respins luna trecuta proiectul privind statutul de autonomie al Tinutului Secuiesc, initiat inca din 2005 de senatorii UDMR de atunci Sogor Csaba si... mai mult


Marti, 16 Octombrie 2012, ora 09:45

4 comentarii
Noul lider al PCM: Proiectul autonomiei Tinutului Secuiesc va fi redepus in Parlament

Noul lider al PCM: Proiectul autonomiei Tinutului Secuiesc va fi redepus in Parlament

Partidul Civic Maghiar si-a ales, sambata, un nou presedinte, pe jurnalistul Biro Zsolt. Acesta si-a afirmat speranta ca maghiarii vor avea reprezentanti in Parlament, care sa repuna in discutie autonomia Tinutului Secuiesc.

Biro Zsolt, in varsta de 42 de ani, a fost ales presedinte de catre Consiliul National al PCM, cu 69 de voturi "pentru"si 41 "impotriva". El a promis ca va lupta pentru realizarea telurilor partidului, unul dintre acestea fiind autonomia Tinutului Secuiesc.

"PCM s-a infiintat pentru niste teluri, care nu se schimba de la o zi la alta. Cel mai important punct al programului este obtinerea autonomiei Tinutului Secuiesc. (...)

La sfarsitul lunii septembrie, in Senat a fost respins proiectul de autonomie, insa noi speram ca, dupa 9 decembrie, comunitatea maghiara va avea deputati in Parlament prin care vom inainta acest proiect de lege.

Daca nu se poate inainta prin deputati, va trebui sa apelam la initiativa cetateneasca", a afirmat Biro Zsolt, citat de Mediafax.

Legea privind statutul de autonomie a Tinutului Secuiesc, respinsa de Senat

Plenul Senatului a respins luna trecuta proiectul privind statutul de autonomie al Tinutului Secuiesc, initiat inca din 2005 de senatorii UDMR de atunci Sogor Csaba si Becsek-Garda Dezso. Proiectul legislativ a avut 54 de voturi "contra", cinci pentru adoptare si doua abtineri. mai mult


Sambata, 13 Octombrie 2012, ora 23:26

6 comentarii
Fidesz: Obtinerea autonomiei Tinutului Secuiesc este inevitabila

Fidesz: Obtinerea autonomiei Tinutului Secuiesc este inevitabila

Parlamentarul Fidesz Koszegi Zoltan si Balczo Zoltan (Jobbik), vicepresedintele Parlamentului ungar, au ajuns sambata, in Harghita, la concluzia ca obtinerea autonomiei Tinutului Secuiesc este inevitabila, iar exemplul cel mai bun de urmat este Tirolul de Sud.

Cei doi au participat la o dezbatere la Tabara Tineretului Maghiar Ardelean (EMI), la Borzont, judetul Harghita, cu tema "Politica nationala maghiara intre cele doua alegeri".

Parlamentarii ungari, reprezentantul guvernului, Koszegi Zoltan, si cel al formatiunii extremiste din opozitie - Jobbik, Balczo Zoltan, au ajuns la consens in ceea ce priveste corectitudinea pasilor facuti de Guvernul Orban in directia realizarii unificarii natiunii maghiare, in primul rand prin modificarea Constitutiei, prin acordarea cetateniei ungare etnicilor maghiari care traiesc in afara granitelor tarii si, nu in ultimul rand, prin adoptarea legii invatamantului.

In acest sens, reprezentantul Fidesz a declarat ca, in ciuda faptului ca guvernul a fost numit radical sau fascist chiar de catre socialistii maghiari, si-au asumat sa introduca in programa scolara predarea operelor lui Vass Albert sau a lui Nyro Jozsef, ba mai mult, au prevazut ca elevii maghiari trebuie sa faca macar o data in timpul scolii excursii in teritoriile locuite de maghiari in afara granitelor tarii. Scopul este de a cunoaste aceste locuri si de a constientiza ca in afara granitelor Ungariei, la chiar 400 de kilometri, traiesc comunitati maghiare.

Koszegi... mai mult


Sambata, 11 August 2012, ora 18:45

25 comentarii
Laszlo Tokes: Autonomia Tinutului Secuiesc nu e o revendicare straina democratiei sau Europei Unite

Laszlo Tokes: Autonomia Tinutului Secuiesc nu e o revendicare straina democratiei sau Europei Unite

Sprijinite de Armata si de Biserica Ortodoxa Romana, autoritatile de la Bucuresti au dus in Transilvania, incepand cu perioada interbelica, o politica de colonizare, fapt care ii obliga pe maghiarii din regiune sa lupte pentru autonomie, singura cale reala prin care se pot apara, este de parere episcopul Laszlo Tokes, vicepresedintele Parlamentului European.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Laszlo Tokes a subliniat faptul ca autonomia Tinutului Secuiesc nu inseamna instrainarea de Romania, ci este doar una din caile prin care se poate depasi starea de subdezvoltare a secuimii.

Vicepresedintele PE a mai discutat despre rromi si politica pe care Romania trebuie sa o duca in Europa, dar si despre oportunismul UDMR, care isi doreste sa fie mereu la guvernare.


Cum vedeti intentia comisarului pentru Justitie de a deschide procedura de infringement impotriva Frantei pentru discriminarea rromilor repatriati voluntar catre Romania?

Consider ca este o initiativa exagerata. M-a surprins foarte mult atitudinea doamnei Viviane Reding (n.r. comisarul european pentru Justitie, drepturi fundamentale si cetatenie), mai ales ca ea, alaturi de altii, califica situatia din Franta privind rromii ca fiind similara cu ce se intampla in vremurile naziste. Nicio comparatie nu se poate face in acest sens deoarece, asa cum spunea si laureatul premiului Nobel, Elie Wiesel, ei nu sunt obligati sa se duca la Auschwitz, ci in Romania.

Va temeti de slabirea elementului unguresc in... mai mult


Duminica, 19 Septembrie 2010, ora 08:34

26 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Iubire cu aripi. Care este cea mai fidela pasare din lume
  2. Fotografii din trecut, care azi par complet deplasate sau ireale (Galerie foto)
  3. Ametitor: Cel mai rapid lift din lume - Ce viteza prinde
  4. Baronul Munchausen a ajuns erou in...Transnistria
  5. Incredibil: Un copil a zburat 5 ore ascuns langa trenul de aterizare al unui avion
  6. Cum combati evaziunea, varianta Grecia: Tombola cu Ferrari, Lamborghini si Porsche
  7. Un nou soc in serialul care a cucerit lumea. Fanii Game of Thrones sunt revoltati
  8. Experimentele lui Minovici: Omul care a sfidat moartea
  9. Inundatii la Valcea: Dorel asfalteaza o canalizare. Il ajuta si localnicii, cu o bancheta
  10. Reclama socanta in ajun de Inviere: Iisus fumeaza marijuana si ...