autoritatea nationala pentru cetatenie

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
5.000 de basarabeni au primit certificate de obtinere a cetateniei romane

5.000 de basarabeni au primit certificate de obtinere a cetateniei romane

Autoritatea Nationala pentru Cetatenie (ANC) a eliberat in cursul anului trecut 4.921 de certificate de cetatenie pentru persoane din Republica Moldova care au cerut redobandirea cetateniei, a informat institutia.

Cetatenii din Republica Moldova solicita cetatenia romana in baza art. 11 din Legea 21/1991 republicata, articol care prevede ca "persoanele care au dobandit cetatenia romana prin nastere sau prin adoptie si care au pierdut-o din motive neimputabile lor sau daca aceasta cetatenie le-a fost ridicata fara voia lor, precum si descendentii acestora pana la gradul III, la cerere, pot redobandi sau li se poate acorda cetatenia romana".

ANC atrage atentia ca exista o diferenta intre emiterea ordinului de aprobare a unei cereri de obtinere a cetateniei romane de catre presedintele ANC si depunerea juramantului de credinta fata de Romania, ambele fiind etape in procesul obtinerii cetateniei romane.

Astfel, in termen de trei luni de la data comunicarii ordinului presedintelui Autoritatii Nationale pentru Cetatenie de redobandire a cetateniei romane, persoanele in cauza vor depune juramantul de credinta fata de Romania. Dupa depunerea juramantului, Comisia pentru Cetatenie elibereaza certificatul de cetatenie romana.

Autoritatea Nationala pentru Cetatenie (ANC) a organizat in 2011 cermonii de depunere a juramantului de credinta fata de Romania pentru un numar de 5.426 de persoane care au solicitat acordarea/redobandirea cetateniei romane in baza Legii 21/1991,... mai mult


Duminica, 22 Ianuarie 2012, ora 14:56

3 comentarii
Deputatii au decis infiintarea Autoritatii Nationale pentru Cetatenie

Deputatii au decis infiintarea Autoritatii Nationale pentru Cetatenie

Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, Ordonanta de urgenta a Guvernului privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii Nationale pentru Cetatenie, actul normativ urmand sa mearga la promulgare.

In favoarea proiectului de adoptare a OUG au votat 200 deputati, "impotriva" s-au exprimat 57, iar 4 s-au abtinut, Camera Deputatilor fiind for decizional in acest caz.

Actul normativ, care a generat dezbateri aprinse in plenul Camerei, stipuleaza ca Autoritatea Nationala pentru Cetatenie va fi condusa de un presedinte si doi vicepresedinti si va avea, in anul 2010, maxim 126 de angajati.

Potrivit legii adoptate miercuri, Autoritatea este finantata integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Justitiei si asigura aplicarea procedurii legale de acordare, redobandire, renuntare si retragere a cetateniei romane. De asemenea, institutia desfasoara, prin structurile de specialitate, activitate de consiliere cu privire la problemele in materie de cetatenie si la drepturile si obligatiile ce decurg din calitatea de cetatean european, in conditiile regulamentului de organizare si functionare stabilit prin ordin al ministrului justitiei.

Conform articolului 8 al noii legi, Autoritatea este condusa de un presedinte cu rang de secretar de stat, ajutat de doi vicepresedinti, cu rang de subsecretar de stat, toti fiind numiti si eliberati din functie prin decizia primului-ministru. "Numirea se realizeaza pentru un mandat cu durata de patru ani, cu... mai mult


Miercuri, 26 Mai 2010, ora 19:45

5 comentarii
Autoritatea Nationala pentru Cetatenie va avea 120 de angajati

Autoritatea Nationala pentru Cetatenie va avea 120 de angajati

Autoritatea Nationala pentru Cetatenie va functiona sub coordonarea Ministerului Justitiei si va avea aproximativ 120 de angajati.

Guvernul a aprobat vineri, prin Ordonanta de Urgenta, o serie de masuri care vor asigura solutionarea cererilor de redobandire si acordare a cetateniei romane in termen de maxim 5 luni, asa cum prevede Legea nr. 21/1991.

In acest scop, va fi infiintata Autoritatea Nationala pentru Cetatenie ca organ se specialitate autonom, cu personalitate juridica, aflat in coordonarea Ministerului Justitiei, se arata intr-un comunicat de presa al Executivului remis Ziare.com.

"Masura va contribui la decongestionarea cererilor aflate pe rol pentru acordarea si redobandirea cetateniei si la o procedura mult mai eficienta, mai supla, in scopul rezolvarii cat mai repede cu putinta a acestor cereri", a declarat primul-ministru Emil Boc.

Competentele Directiei Cetatenie din cadrul Ministerului Justitiei, care asigura secretariatul tehnic al Comisiei pentru cetatenie, vor fi preluate de catre Autoritate. Directia de specialitate din cadrul Ministerului Justitiei va fi desfiintata, reducand astfel traseul birocratic al cererilor de redobandire si acordare a cetateniei romane.

Competentele Autoritatii se refera atat la aplicarea procedurii de acordare, redobandire si incetare a calitatii de cetatean roman, potrivit Legii cetateniei romane nr. 21/1991, cat si la consilierea cetatenilor in materie de cetatenie.

"Autoritatea va dispune de un serviciu... mai mult


Vineri, 29 Ianuarie 2010, ora 20:09

2 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  2. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  3. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  4. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  5. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  6. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  7. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  8. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  9. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  10. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae