autoritati locale achizitii publice

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Revolta primarilor: Suntem santajati de firmele care pierd la licitatiile publice

Revolta primarilor: Suntem santajati de firmele care pierd la licitatiile publice

Liderii mai multor comune din tara vorbesc despre piedicile cu care se confrunta in procesul de implementare a proiectelor cu fonduri europene. Din cauza numeroaselor contestatii care insotesc fiecare licitatie publica, proiectele sufera intarzieri importante in calendarul de desfasurare, iar in final, tot autoritatile locale trebuie sa plateasca penalizari, desi au cu mainile legate.

"Este vorba despre un santaj la mijloc. Au depus contestatie firme care nici macar n-au cumparat caietul de sarcini", se plange Adrian Mateas, primarul comunei Bratca, din judetul Bihor, care a accesat, inca din 2008, un proiect de 2,5 milioane de euro, prin PNDR, care implica investitii in infrastructura rutiera si intr-un centru de batrani. Insa abia anul trecut au inceput lucrarile, cand primaria a reusit sa atribuie contractul unei companii de constructii.

Citeste mai multe despre Revolta primarilor: Suntem santajati de firmele care pierd la licitatiile publice pe Business24.ro mai mult


Marti, 10 Septembrie 2013, ora 15:10

Scandalul contractelor publice: "E posibil sa ne suspende fondurile europene"

Scandalul contractelor publice: "E posibil sa ne suspende fondurile europene"

Fostul ministru al Finantelor, deputatul PDL Gheorghe Ialomitianu, acuza faptul ca modificarea de catre USL a legislatiei achizitiilor publice, prin schimbarea ordonantei 34 pe 2006, da liber coruptiei si canalizarii de bani de stat catre clientii politici ai celor aflati la putere.

"A fost o ordonanta si, in Parlament, a fost modificata. Va dati seama, la primarii in orase, comune, nu se mai organizeaza nicio licitatie - e achizitie directa, lipsa de transparenta, premise de coruptie. E lipsa de transparenta, ANRMAP si UCVAP nu mai au nicio competenta sa urmareasca, e dat drumul la bani pentru partid", a spus Ialomitianu pentru Ziare.com.

Clientii politici vor creste. Daca la licitatie mai castigau si altii, prin atribuire directa castiga doar ai lor. Mi se pare suspect la lucrari publice, acolo se intampla minuni - lucrari publice facute si facturate. Au spus ca vor promova principii de transparenta, dar, de fapt, va fi lipsa de transparenta, va fi coruptie", a adaugat acesta.

El crede ca aceasta modificare legislativa poate aduce suspendarea fondurilor europene pentru Romania.

"Exista pericolul sa intram in conflict cu Uniunea Europeana privind absorbtia de fonduri europene. Modificarile facute n-au fost discutate cu Comisia. Ordonanta a fost discutata, modificarile din Parlament n-au fost discutate. O sa avem probleme cu absorbtia fondurilor europene.

S-ar putea sa fie procedura de infringement, dar cel mai probabil lucru e sa se suspende accesarea... mai mult


Miercuri, 03 Iulie 2013, ora 17:30

4 comentarii
Exceptie de la Guvern: Autoritatile locale pot inchiria si folosi masini in leasing

Exceptie de la Guvern: Autoritatile locale pot inchiria si folosi masini in leasing

Autoritatile locale vor primi acordul Guvernului ca, pe parcursul acestui an, sa inchirieze sau sa foloseasca masini in leasing operational, prin exceptie de la interdictia aplicata din 2009 pentru toate institutiile publice, cu argumentul ca lipsa autoturismelor genereaza blocaje in activitate.

Acceptul pentru astfel de achizitii va fi acordat de Guvern prin ordonanta initiata de ministrul Administratiei Publice, vicepremierul Liviu Dragnea.

Autoritatilor si institutiilor publice li s-a interzis in 2009 sa achizitioneze, sa cumpere sau sa preia in leasing autoturisme si mobilier, exceptate fiind doar structurile nou-infiintate si numai in primul an de functionare, achizitiile pentru realizarea proiectelor finantate din imprumuturi, fonduri externe nerambursabile, donatii si sponsorizari si autoturismele cumparate in cadrul Programului "Rabla".

Interdictia a fost prelungita succesiv in ultimii ani.

"OU 34/2009 instituie interdictia, pentru autoritatile administratiei publice locale, de a achizitiona, prelua in leasing sau inchiria autoturisme. Avand in vedere faptul ca, din 2009 pana in prezent, autoritatilor locale le-a fost opozabila prevederea, acestea intampina greutati in desfasurarea activitatii curente.

O mare parte a activitatilor de la nivelul autoritatilor executive, precum cele din domeniul autoritatii tutelare, asistentei sociale, patrimoniului, cadastrului, urbanismului, gospodaririi comunale, presupun deplasari pe raza unitatii administrativ... mai mult


Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 19:37

1 comentariu
Cancescu ii cere lui Ponta desfiintarea institutiilor care se ocupa de achizitiile publice

Cancescu ii cere lui Ponta desfiintarea institutiilor care se ocupa de achizitiile publice

Vicepresedintele PNL Aristotel Cancescu, sef al Consiliului Judetean Brasov, a anuntat, marti, ca va solicita premierului Victor Ponta desfiintarea Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) si a Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC).

Aristotel Cancescu sustine ca cele doua institutii i-au pus piedici in demararea constructiei Aeroportului International Brasov-Ghimbav.

"Acolo (ANRMP si CNSC - n.r.) lucreaza cateva sute de functionari care nu urmaresc decat sa blocheze proiecte. Cele doua institutii nu-si au rostul si ne-au blocat in permanenta. Daca sunt probleme, oricum instanta le rezolva intr-un termen mult mai rapid", a declarat Cancescu, intr-o conferinta de presa.

Vicepresedintele PNL si-a expus toate nemultumirile fata de cele doua institutii intr-o scrisoare publica trimisa premierului Victor Ponta.

"Va supun atentiei o serie de probleme cu care se confrunta Consiliul Judetean Brasov in relatia cu ANRMAP si CNSC, probleme care sunt insa semnalate si de alte administratii locale din tara. Consiliul Judetean Brasov considera prioritara investitia 'Aeroport International Brasov - Ghimbav'

Pentru a demara aceasta investitie, Consiliul Judetean Brasov, in calitate de autoritate contractanta a inaintat catre ANRMAP in decembrie 2011 documentatia necesara achizitiei publice 'Proiectare si executie pista decolare-aterizare'. ANRMAP, condusa la acea vreme de doamna Cristina Traila, a... mai mult


Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 14:57

4 comentarii
IPP a dat in judecata Presedintia Romaniei

IPP a dat in judecata Presedintia Romaniei

Institutul pentru Politici Publice (IPP) a initiat procese in instanta impotriva Presedintiei Romaniei si a altor 18 autoritati publice locale si centrale "pentru obtinerea copiilor contractelor sau ale planurilor de achizitii publice".

IPP a realizat un studiu privind transparenta, eficacitatea si credibilitatea procesului de achiziti publice si considera ca Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP) nu contribuie "nici la formarea unui mediu de afaceri competitiv, nici la cresterea transparentei despre modul in care se cheltuiesc banii publici in Romania", se arata intr-un comunicat al IPP remis, marti, Ziare.com.

PE vrea reguli mai simple si mai flexibile pentru achizitiile publice

"Concluzia generala este ca SEAP trebuie schimbat radical, gandit prin prisma cetateanului - contribuabil caruia trebuie sa i se permita sa identifice usor orice informatie despre achizitiile din Romania, dupa multiple criterii de cautare, de la anuntul de organizare a licitatiei pana la procesul verbal de receptie a lucrarii/serviciului, cu toate eventualele acte aditionale", considera Institutul.

"Daca SEAP nu permite unui cetatean urmarirea tuturor acestor aspecte, nici autoritatile contractante, cu cateva exceptii pe care IPP le-a mentionat in studiu, nu fac eforturi, din proprie initiativa, in acest sens. Presedintia Romaniei, de exemplu, refuza sa puna la dispozitia IPP informatii detaliate despre contractele de achizitii incheiate in ultimii ani, folosind un tertip... mai mult


Marti, 20 Martie 2012, ora 19:54

7 comentarii
Statul da sume uriase pe achizitii, fara control - mai mult decat pe lucrari

Statul da sume uriase pe achizitii, fara control - mai mult decat pe lucrari

Un document oficial arata ca statul roman consuma pe achizitii de bunuri si servicii la institutiile publice mai mult decat pe lucrari, fara ca aceste cheltuieli sa fie organizate in functie de prioritati sau controlate cum se cuvinte.

Una dintre principalele probleme identificate in cazul acestor achizitii este legata de valoarea estimata a contractelor si de ponderea mare a cheltuielilor cu bunuri si servicii, comparabila cu cea a cheltuielilor pentru lucrari.

Astfel, conform documentului citat, valoarea documentatiilor de licitatie din ultimele trei luni ale anului acceptate pentru a fi finantate de la bugetul de stat se ridica la aproximativ 5 miliarde lei, din care 1,97 miliarde lei pentru lucrari si 1,92 miliarde lei pentru achizitii si servicii, informeaza Mediafax.

Autoritatile publice care au cheltuit cel mai mult in ultimele trei luni sunt Romsilva (cu 133 documentatii acceptate), Complexul Energetic Turceni (54) si Romgaz (50), urmate de CFR Calatori (47), Complexul Energetic Craiova (46), CFR SA (45), Institutul National al Patrimoniului (42), Transelectrica (41), Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (38), CN Huilei (34), Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (32), Nuclearelectrica (31).

Liderul acestui clasament, Romsilva, nu doar ca face cele mai mari achizitii, multe din ele neclar justificate, dar acestea sunt decise de filialele locale, care nu au personalitate juridica.

Majoritatea achizitiilor sunt realizate prin... mai mult


Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 17:37

2 comentarii
Amenzi pentru sefii autoritatilor ce ignora observatiile privind achizitiile

Amenzi pentru sefii autoritatilor ce ignora observatiile privind achizitiile

Sefii autoritatilor contractante, in procedurile de achizitii publice, care ignora observatiile Unitatii pentru Coordonarea si Verificarea Achizitiilor Publice (UCVAP) vor fi amendati cu sume cuprinse intre 40.000 de lei si 100.000 de lei, potrivit unei ordonante de urgenta adoptate miercuri de Guvern.

"Daca nu se tine cont de opiniile observatorilor UCVAP, conducatorul autoritatii contractante isi va asuma raspunderea personal si va fi pasibil de sanctiuni prevazute de legile in vigoare, cuprinse intre 40.000 de lei si 100.000 de lei, in urma verificarilor Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP)", se arata intr-un comunicat al Executivului.

Modificarile aduse miercuri de Guvern legislatiei in domeniul atribuirii contractelor de achizitii publice urmaresc in special diminuarea riscului de pierdere a unor fonduri europene nerambursabile si a reducerii birocratiei, sustine sursa citata.

Astfel, UCVAP va fi reorganizata institutional si vor fi simplificate procedurile de verificare efectuate inainte de achizitia publica, in sensul in care toate observatiile si opiniile observatorilor UCVAP vor fi mentionate intr-un singur document si anume in raportul procedurii.

Observatorii UCVAP vor oferi consiliere metodologica autoritatilor publice si vor verifica toate etapele procedurilor de achizitie publica avand ca sursa de finantare si fondurile europene nerambursabile, indiferent de valoarea estimata a contractelor.... mai mult


Joi, 09 Iunie 2011, ora 08:40

Modificarile legii achizitiilor publice, publicate in Monitorul Oficial

Modificarile legii achizitiilor publice, publicate in Monitorul Oficial

Ordonanta de Urgenta care aduce modificari legislatiei achizitiilor publice a fost publicata in Monitorul Oficial.

Noua legislatie "aduce o serie de aspecte pozitive cadrului legal al achizitiilor publice si un plus de eficienta in cheltuirea fondurilor publice alocate, inclusiv a fondurilor comunitare", potrivit Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), informeaza AmosNews.

Potrivit ANRMAP, se va elimina amanarea sau intarzierea implementarii unor proiecte de investitii majore, cu impact social si economic la nivel national sau local.

Astfel, termenul de primire a ofertelor in cadrul unei proceduri de licitatie deschisa scade de la 28 de zile la 20 de zile, iar publicarea documentatiei de atribuire permite o noua reducere, la numai 15 zile.

Prevederi similare au fost introduse pentru licitatia restransa, unde se propun reduceri de 6-7 zile pentru fiecare etapa. mai mult


Marti, 17 Martie 2009, ora 13:33

UPDATE: Guvernul a adoptat legea achizitiilor publice

UPDATE: Guvernul a adoptat legea achizitiilor publice

Legea achizitiilor publice a fost adoptata, sambata, in cadrul sedintei de Guvern, a anuntat premierul Emil Boc, potrivit caruia modificarile aduse simplifca procedurile de licitatie.

"Am adoptat legea achizitiilor publice, ce prevede punerea in acord a reglementarilor din Romania cu cele europene. Eliminam unele bariere birocratice, intarim cotrolul si transparenta banului public", a declarat Emil Boc.

Printre modificarile aduse legii se numara durata organizarii licitatiilor, care a fost redusa la 30 de zile.

O alta reglementare este introducerea termenelor punctuale privind contestatiile care se depun, "ca sa nu ramana ani in sir in instanta": termenul de publicare pentru licitatii deschise a fost redus de la 28 la 20 de zile, cel de licitatie restransa de la 16 la 10 zile, iar termenul pentru inchirierea contractului de catre autoritatea contractanta este de maximum 40 de zile.

Premierul a mai spus ca a fost modificata si procedura de solutionare in instanta a contestatiilor, astfel incat in maximum 20 de zile trebuie introduca cererea de chemare in judecata, cauza ce va fi solutionata apoi in maximum 20 de zile. Sentinta va fi pronuntata in trei zile, comunicata in cinci zile si, ulterior, in alte cinci zile poate fi reintrodusa pe rol.

Totodata, Executivul a majorat sumele minime care necesita, in cadrul unor contracte publice, organizarea de licitatii, de la 75.000 de euro la 100.000 de euro, in cazul licitatiilor pentru servicii, si de la 500.000 de... mai mult


Sambata, 07 Martie 2009, ora 16:24

12 comentarii
Alte articole despre: achizitii publice, Boc descentralizare

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  2. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  3. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  4. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  5. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  6. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  7. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  8. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  9. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  10. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae