autostrada deva orastie

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Autostrada Deva - Orastie, inaugurata de Sova la doi ani de la inceperea lucrarilor

Autostrada Deva - Orastie, inaugurata de Sova la doi ani de la inceperea lucrarilor

Tronsonul de autostrada Deva - Orastie devine functional in intregime, incepand de joi dupa-amiaza, cand va fi inaugurat segmentul dintre Simeria si podul din localitatea Gelmar, ultimul din acest proiect de infrastructura la care lucrarile au inceput in urma cu doi ani.

La eveniment este asteptat ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura, Dan Sova.

Odata cu finalizarea segmentului de autostrada dintre Simeria si Gelmar se incheie lucrarile la tronsonul Deva - Orastie, investitie ce a fost finantata in baza Programului ISPA al Uniunii Europene.

Autostrada face parte din Coridorul 4 Pan European, Nadlac - Constanta, si are o lungime de 32,5 kilometri. Primii 15 kilometri au fost dati in folosinta in decembrie 2012, intre localitatile Deva si Simeria.

Accesul pe sectorul de autostrada se face pe la podul din localitatea Soimus, pentru autovehiculele care vin de la Arad, si la nodul rutier din Simeria Veche, la intersectia cu DN 66 Simeria - Petrosani. Autovehiculele care vin dinspre Alba Iulia spre Deva pot intra pe autostrada pe la podul din zona localitatii Gelmar, inainte de Orastie.

Constructia sectorului de autostrada Deva - Orastie se constituie si ca o premiera, aici fiind realizat cel mai lung pod rutier peste un curs de apa din Romania, dupa anul 1989. Este vorba de podul peste raul Mures, in zona localitatii Uroi, care masoara 720 de metri lungime.

Tronsonul de autostrada Deva - Orastie mai cuprinde 21 de poduri si pasaje, pe o lungime... mai mult


Joi, 30 Mai 2013, ora 16:30

2 comentarii
Romania va mai avea inca o bucatica de autostrada gata

Romania va mai avea inca o bucatica de autostrada gata

In curand Romania se mai poate lauda cu o bucatica de autostrada. In vreo doua saptamani, oficialii din Ardeal promit sa dea in folosinta 18 kilometri de autostrada intre Simeria Veche si Orastie.

Lucrarile la acest al doilea tronson autostrazii Deva - Orastie au fost finalizate deja, cu exceptia celor la podul de la intrarea pe autostrada, din zona Orastiei, potrivit Adevarul.

"Mai este foarte putin de lucru, la montarea parapetilor si a altor accesorii. De asemenea, se lucreaza la podul de la Gelmar pe care se va face descarcare de pe autostrada pe DN 7, lucrare care apartine de tronsonul Orastie - Sibiu. Aceste lucrari nu au termen de finalizare acum, dar am primit asigurari de la constructor ca vor forta lucrurile si, in cel mult doua saptamani, se va inaugura si tronsonul de autostrada Simeria - Gelmar (Orastie)", a precizat prefectul de Hunedoara, Sorin Vasilescu, pentru sursa citata.

"Este un tronson care, dupa aprecierea mea, va fi predat circulatiei in circa doua-trei saptamani si ma bazez pe faptul ca am parcurs deja acest tronson in conditii normale de circulatie, marcajele si parapetii fiind, cu exceptia a cateva sute de metri, fiind gata", spune si Marius Popovici, inginer-consultant in domeniul constructiilor civile, pentru Ziua de Vest.

Acest tronson al autostrazii Deva - Orastie trebuia deja inaungurat de o luna, dar evenimentul s-a amanat din cauze meteo si tehnice.

Dupa ce va fi data in folosinta si aceasta noua bucatica de drum, Deva -... mai mult


Marti, 14 Mai 2013, ora 10:02

2 comentarii
Proiectile descoperite pe autostrada Deva-Orastie

Proiectile descoperite pe autostrada Deva-Orastie

Mai multe proiectile din Al Doilea Razboi mMndial au fost descoperite de catre muncitorii care lucreaza pe santierul unde se construieste autostrada ce trece prin judetul Hunedoara.

Descoperirea a fost facuta pe un tronson de drum in care acum se fac sapaturi intre Deva si Orastie. Acolo, muncitorii au descoperit munitia si au anuntat imediat specialistii pirotehnisti.

"Am fost anuntati ca pe tronsonul din zona Uroi a autostrazii Deva-Orastie au fost descoperite 3 elemente de munitie, proiectile, in urma sapaturilor ce au loc acolo. Imediat s-a format o echipa operativa care s-a deplasat la fata locului pentru a prelua munitia", spun responsabilii de la ISU Hunedoara.

Soseaua de mare viteza ce leaga Deva de Orastie trebuie terminata pana in februarie 2013, iar acolo au loc ample lucrari de amenajare.

Lungimea autostrazii este de 32,5 kilometri, cu doua benzi pe sens, 21 de poduri si peste 100 de podete. Investitia este de aproape 178 milioane de euro, cea mai mare parte din fonduri europene. mai mult


Sambata, 01 Septembrie 2012, ora 11:16

Ministrul Transporturilor a cerut lucru 7 zile din 7 la autostrada Deva Orastie

Ministrul Transporturilor a cerut lucru 7 zile din 7 la autostrada Deva Orastie

Ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Alexandru Nazare s-a declarat multumit de lucrarile din Hunedoara de pe autostrada Deva - Orastie.

Alexandru Nazare a fost, duminica, in prima sa vizita in aceasta calitate in judetul Hunedoara, ocazie cu care a inspectat santierul autostrazii Deva - Orastie.

Prima oprire a avut loc la km 19 + 500, langa podul de la intrarea in localitatea Uroi.
Ministrul a spus ca autostrada este in grafic si ca spera sa o dea in functiune in toamna.

"Lucrarile la acest tronson sunt in grafic. Respectiv, tronsonul este finalizat in proportie de 60% la partea de umplutura, 40% la poduri si 60% la podete. Volumul umpluturii pe acest tronson este cel mai mare de pe traseul Nadlac-Sibiu, respectiv 6,3 mil. mc de umplutura.

Dorim ca in octombrie sa putem deschide circulatia pe acest tronson in conditii de siguranta. Pentru a atinge acest obiectiv va trebui sa se lucreze in trei schimburi, 7 zile din sapte.

Le-am atras atentia inca o data constructorilor asupra termenului de octombrie 2012. Am facut eforturi anul trecut pentru a extinde memorandumul ISPA pentru aceasta lucrare si, dat fiind faptul ca la sfarsitul anului el expira, vor trebui sa se concentreze ca in octombrie sa putem deschide circulatia pe toti cei 32 km ai tronsonului Deva - Orastie. Voi fi cu ochii pe ei. Va fi o premiera pentru o lucrare ISPA.", a spus Alexandru Nazare.

Prezent la intalnire, presedintele PDL Hunedoara, Dorin Gligor, a declarat ca lucrarile ar... mai mult


Duminica, 25 Martie 2012, ora 19:19

1 comentariu
Comisia Europeana a prelungit finantarea pentru Autostrada Deva - Orastie

Comisia Europeana a prelungit finantarea pentru Autostrada Deva - Orastie

Comisia Europeana a emis in data de 7 iunie decizia prin care aproba solicitarea autoritatilor romane privind extinderea termenului de eligibilitate a cheltuielilor proiectului de construire a autostrazii Deva-Orastie, pana la 31 decembrie 2012.

Proiectul era in pericol de a pierde finantarea prin intermediul ISPA, instrument care finanteaza proiectele de pre-aderare. Contractul pentru executia celor 32,8 km este de 228,65 de milioane euro, iar finantarea ISPA este de 113,7 milioane de euro. Lucrarile au fost demarate in aprilie 2011.

Potrivit Ministerului Transporturilor, decizia Comisiei Europene se fundamenteaza pe datele prezentate de partea romana prin care se confirma ca proiectul poate fi finalizat pana la 31 decembrie 2012.

Prima decizie a Comisiei Europene privind acordarea de asistenta financiara din fonduri ISPA pentru construirea autostrazii Deva-Orastie a fost emisa pe 13 decembrie 2004.

Comisia Europeana a emis in data de 7 iunie decizia prin care aproba solicitarea autoritatilor romane privind extinderea termenului de eligibilitate a cheltuielilor proiectului de construire a autostrazii Deva-Orastie pana la 31 decembrie 2012. Decizia Comisiei Europene se fundamenteaza pe datele prezentate de partea romana prin care se confirma ca proiectul poate fi finalizat pana la 31 decembrie 2012.

Prima decizie a Comisiei Europene privind acordarea de asistenta financiara din fonduri ISPA pentru construirea autostrazii Deva-Orastie a fost emisa pe 13... mai mult


Duminica, 12 Iunie 2011, ora 17:00

1 comentariu
Oras preistoric, pe traseul autostrazii Deva-Orastie

Oras preistoric, pe traseul autostrazii Deva-Orastie

O echipa de arheologi, condusa de profesorul universitar Sabin Luca, realizeaza cea mai ampla sapatura arheologica facuta vreodata in Romania, la situl Turdas, de langa Orastie, loc descoperit in urma lucrarilor de la autostrada Deva - Orastie, portiune din viitorul Coridor lV pan-european.

Arheologii au decopertat si cercetat aproximativ doua hectare de teren, unde au gasit sisteme complexe de aparare a asezarii, locuinte, cuptoare pentru ceramica si chiar doua case - rituale, informeaza Evenimentul Zilei.

"N-am visat vreodata ca o sa putem face o sapatura de o asemenea anvergura. Pana acum, la Turdas, sapam pe sectiuni mici si aveam toate sansele sa trecem cu sapatura printr-un obiectiv fara sa ne dam prea bine seama cu ce avem de-a face. Asa insa putem avea o imagine foarte clara a asezarii, ceea ce conteaza enorm in intregul proces de cercetare. Gasim aici, acum, ceva ce doar in imaginatia noastra am putut vedea pana la acest moment", a declarat coordonatorul santierului arheologic de la Turdas, prof. univ. dr. Sabin Luca, directorul Muzeului National Brukenthal din Sibiu.

Desi este una dintre cele mai ample sapaturi, arheologii estimeaza ca mai au de decopertat inca 8 hectare pentru a-si finaliza cercetarile, ca apoi constructorii sa poata incepe lucrarile efective la autostrada. Situl dateaza din era in neolitica. mai mult


Duminica, 05 Iunie 2011, ora 17:36

7 comentarii
"Excavatoristul" Emil Boc a ratat lectia de la umbra Kogaionului (Opinii)

"Excavatoristul" Emil Boc a ratat lectia de la umbra Kogaionului (Opinii)

Premierul Emil Boc a dat startul, de la inaltimea cabinei unui excavator, cursei de construire a unei alte bucati de autostrada, de nici 33 de kilometri, de aceasta data intre Deva si Orastie.

In incercarea de a ne lamuri din nou, pe un ton academic, ca munca il inalta pe om, seful de la Palatul Victoria a facut sambata trecerea de la uneltele manuale la utilajele complexe.

Demonstratia dedicata noua, cetatenilor indaratnici si mult prea lenesi, in viziunea guvernantilor, a avut loc dupa un popas pe meleaguri harghitene, unde premierul a tinut sa sublinieze apasat (cu usoare accente unguresti) ca legile romanesti se aplica pe tot cuprinsul tarii, asa incat politicienii nu au de ce sa intervina in "incidentul Csibi Barna".

Ironia sortii a facut ca, dintr-o zona controlata de UDMR, Emil Boc sa ajunga in aceeasi zi, pentru o asteptata inaugurare de santier, tocmai in tinuturile Hunedoarei, protejate de lumina sfanta a Kogaionului si de umbrele eroilor moti, cazuti in primul razboi mondial, care isi dorm somnul de veci la Tebea.

Cocotat in cabina excavatorului, manevrand cu precizie de farmacist cupa utilajului, probabil ca nu a avut vreme sa fie atent la soaptele dacilor aduse de vant, de la doar cateva zeci de kilometri departare, din Muntii Orastiei.

Dar, ca orice ardelean, fie el si vremelnic ajuns pe maluri dambovitene, stie ca toate drumurile de suflet ale romanilor, fie ei din Bucuresti, Cluj, Craiova, Constanta sau Iasi, se indreapta la un moment dat... mai mult


Miercuri, 13 Aprilie 2011, ora 18:57

8 comentarii
Emil Boc a condus un excavator, la Deva

Emil Boc a condus un excavator, la Deva

Prezent la inaugurarea santierului autostrazii Deva - Orastie, portiune de 32,5 kilometri din viitoarea autostrada Nadlac - Arad - Timisoara - Sibiu - Bucuresti, de pe coridorul lV pan-european, premierul Emil Boc a tinut sa manevreze un excavator.

Dupa cateva ezitari, el a reusit sa puna o cupa de pamant in bena unui camion, relateaza EVZ. Premierul a participat la inaugurare insotit de ministrul Transporturilor, Anca Boagiu.

Cu acesta ocazie, Emil Boc a declarat ca Sectiunea 1 Simeria-Orastie (17,7 kilometri) are termen de finalizare august 2012, iar sectiunea Deva-Simeria (14,8 kilometri), februarie 2013.

Varianta de ocolire Deva - Orastie construita la standarde de autostrada va avea o lungime de 32, 5 kilometri si va include construirea unuia dintre cele mai mari poduri ridicate in Romania dupa 1990, cel de peste Mures, de langa Deva, lung de peste 700 de metri.

Costul "by-pass-ului" va fi de aproximativ 220 de milioane de euro cu tot cu TVA. Bucata de autostrada mai presupune ridicarea a 20 de poduri, 100 de podete, trei noduri rutiere (Deva, Simeria si Orastie), panouri antifonice pe 18 kilometri si angajarea directa de catre constructor a 800 de oameni, majoritatea localnici.

Bucata de autostrada va inlocui una dintre cele mai aglomerate portiuni a DN7, cea pe care trec 40.000 de vehicule in fiecare zi si pe care se inregistreaza foarte des accidente rutiere grave.

Cei 32,5 kilometri ai Variantei de Ocolire vor avea doua benzi pe sens, avand in... mai mult


Sambata, 09 Aprilie 2011, ora 19:12

9 comentarii
Romania ar putea pierde banii pentru autostrada Deva-Orastie

Romania ar putea pierde banii pentru autostrada Deva-Orastie

Din cauza contestatiilor repetate la licitatii, s-ar putea pierde la finele acestui an cele peste 100 milioane de euro prin Programul ISPA pentru autostrada Deva-Orastie, a declarat joi Radu Berceanu.

Ministrul a comentat ca "jocul" de-a contestatul licitatiei este deja un obicei in Romania - fie razbunarea pe fostii contestatari ai licitatiilor, fie un santaj mascat pentru obtinerea unor parti din lucrare - unde la 100 de licitatii exista 140 de contestatii.

Radu Berceanu a precizat ca desi a existat o propunere de introducere a unor garantii din partea celor care depun contestatii, aceasta nu s-a materializat din cauza reactiei Uniunii Europene.

"Am facut legislatia, am dat-o, tot, cu ordonanta, cu tot ce trebuie, ne-a venit de la UE ca este impiedicarea sarmanilor constructori la justitie si la dreptate si ca noi vrem sa facem si sa dregem (...) Ei zic ca nu se poate, desi le arat actele, ca la 100 de licitatii am 140 de contestatii. Iar in Austria, la 100 de licitatii, sunt 2 contestatii. Nu din cauza legilor, ci din cauza felului in care oamenii interpreteaza legile sau le folosesc. (...) Deci legile din Romania sunt, unele dintre ele, practic cuvant cu cuvant cu legile din alte tari, numai ca acolo sunt oamenii mai seriosi", a spus ministrul. mai mult


Vineri, 16 Aprilie 2010, ora 22:44

5 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Fotografia zilei: Pericolul de pe sosea - minionii ataca
  2. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  3. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  4. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  5. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  6. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  7. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  8. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  9. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  10. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii