autostrada lugoj deva

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Prima autostrada ecologica din Romania: Cum faci ursul sa intre in tunel - Interviu

Prima autostrada ecologica din Romania: Cum faci ursul sa intre in tunel - Interviu

Prima autostada ecologica din Romania va fi construita in vestul tarii, aceasta fiind dotata cu pasaje speciale pentru animale salbatice, dupa ce activistii de mediu s-au opus initial proiectului, deoarece bloca migratia ursilor bruni intre Muntii Banatului si Apuseni.

Este vorba despre al doilea tronson al Autostrazii Lugoj-Deva, care va reprezenta o premiera pentru tara noastra. Prima parte a arterei a fost inaungurata la sfarsitul anului trecut, autoritatile facandu-si planuri mari pentru al doilea tronson.

Animalele din Apuseni, in pericol din cauza construirii autostrazii Lugoj-Deva - WWF

Ecologistii au protestat fata de continuarea proiectului, in conditiile in care acesta afecta habitatul animalelor din zona, care nu ar mai fi putut trece dintr-o parte in cealalta. Asadar, constructorii au elaborat, alaturi de specialistii de mediu, un proiect inedit care ii va ajuta pe ursi sa traverseze autostrada in siguranta.

Organizatia World Wide Fund for Nature (WWF) Romania a fost principalul sustinator al inovatiei, argumentand ca lipsa pasajelor ar fi putut duce la disparitia populatiilor de urs, caprior, ras sau jder din zona. In urma unei intalniri din Lugoj, autoritatile au fost convinse, pe baza mai multor studii, ca biodiversitatea zonei trebuie protejata si ca, odata cu al doilea tronson al autostrazii, trebuie sa fie amenajate si cai de trecere pentru animalele salbatice.

Premiera in Romania: Se construieste autostrada cu pasaje pentru ursi... mai mult


Marti, 11 Februarie 2014, ora 09:29

3 comentarii
Balbaieli la deschiderea primului lot din autostrada Lugoj-Deva: Ce spune CNADNR

Balbaieli la deschiderea primului lot din autostrada Lugoj-Deva: Ce spune CNADNR

CNADNR sustine ca problemele cu primul lot al autostrazii Lugoj-Deva au fost rezolvate sau sunt in curs de rezolvare, dupa ce presa a reclamat ca telefoanele mobile nu au semnal, telefoanele de urgenta lipsesc cu desavarsire, iar spatiile de servicii nu au curent electric. Nici sistemul de supraveghere video nu functiona.

Institutia a facut cateva lamuriri pe aceasta tema, marti, intr-un comunicat de presa.

CNADNR sustine ca toaletele sunt finalizate si functioneaza, insa spatiile de servicii nu sunt alimentate cu curent electric. Totusi, compania care a construit autostrada si-a luat angajamentul ca va furniza energie cu ajutorul unui generator, pana in momentul in care spatiile de servicii vor fi racordate la retea.

Mai mult, institutia a mentionat ca a atentioat operatorii de telefonie mobila ca lotul respectiv va fi deschis circulatiei, in vederea asigurarii unui semnal corespunzator.

Sistemul de supraveghere este finalizat si se are in vedere darea lui in functiune pana la finalizarea sectorului de autostrada Nadlac-Arad, a mai comunicat CNADNR.

In legatura cu telefoanele de urgenta, institutia a precizat ca sunt instalate cabinele pe intreg sectorul de autostrada, urmand ca in scurt timp sa fie puse si aparatele telefonice.

Comisie de analiza

Dupa carambolul de duminica, cand 40 de masini au fost implicate intr-un accident in lant pe autostrada Orastie-Sibiu, recent inaugurata, o comisie speciala a analizat daca e cazul sa dea drumul circulatiei... mai mult


Marti, 24 Decembrie 2013, ora 16:23

9 comentarii
Lotul 1 al autostrazii Lugoj - Deva va fi inaugurat: are deja problemele

Lotul 1 al autostrazii Lugoj - Deva va fi inaugurat: are deja problemele

Lotul 1 al autostrazii Lugoj-Deva va fi inaugurat, luni, insa de pe acest traseu lipsesc telefoanele de urgenta si sistemul de supraveghere, iar toaletele nu sunt functionale.

Tronsonul are 27 de kilometri, informeaza Digi 24.

Desi va fi dat in folosinta, el are cateva neajunsuri: nu exista semnal pentru telefoane mobile, iar cele de urgenta lipsesc.

Mai mult, nici macar sistemul de supraveghere video nu este instalat.

Pentru a strabate cei 27 de kilometri de sosea rapida e nevoie de aproximativ 13 minute, iar limita de viteza este de 130 km/h.

Autoritatile sustin ca pana in 2015 autostrada va fi completa, astfel ca soferii vor putea sa ajunga de la Lugoj pana la Deva si nu pana in localitatea Traian Vuia, cum se intampla acum.

Tot luni ar trebui sa fie data in folosinta si autostrada A6.

Aceasta are in acest moment 12 kilometri si leaga centura Lugojului de lotul 1, dintre Lugoj si Deva. Pana in 2020 ar trebui sa aiba peste 200 de kilometri, atunci cand va face legatura dintre orasele Lugoj si Calafat.

Saptamana trecuta, premierul Victor Ponta si ministrul delegat Dan Sova au participat la ianugurarea autyostrazii Orastie-Sibiu, insa la scurt timp a avu loc un accident in lant, in care au fost implicate 40 de masini. mai mult


Luni, 23 Decembrie 2013, ora 09:10

2 comentarii
Premiera in Romania: Se construieste autostrada cu pasaje pentru ursi

Premiera in Romania: Se construieste autostrada cu pasaje pentru ursi

Autoritatile intentioneaza sa construiasca o autostrada ecologica in zona de vest a tarii. Aceasta va fi dotata si cu trei pasaje speciale, pentru ca ursii sa o poata traversa in siguranta.

Este vorba despre autostrada dintre Lugoj si Deva, fiind primul proiect de acest fel din tara noastra, potrivit Digi 24. Autoritatile au venit cu aceasta idee dupa ce ecologistii au acuzat ca noua autostrada blocheaza migratia ursilor bruni intre Muntii Banatului si Muntii Apuseni.

Animalele din Apuseni, in pericol din cauza construirii autostrazii Lugoj-Deva - WWF

Activistii pentru protectia animalelor au amenintat ca vor face plangere la Comisia Europeana daca ursii bruni vor fi afectati, asadar constructorii au propus amenajarea a trei pasaje speciale.

Astfel, animalele salbatice vor putea traversa in siguranta noul tronson, respectiv al doilea lot de autostrada dintre Lugoj si Deva. Acesta costa aproximativ 140 de milioane de euro. mai mult


Marti, 10 Decembrie 2013, ora 10:16

2 comentarii
Clipe tensionate pe autostrada Deva-Lugoj: Munitie din al Doilea Razboi Mondial, detonata de ISU

Clipe tensionate pe autostrada Deva-Lugoj: Munitie din al Doilea Razboi Mondial, detonata de ISU

Muncitorii care lucreaza la autostrada Deva-Lugoj au avut surpriza sa dea peste trei mine antitanc din al doilea razboi mondial. Acestea nu puteau fi transportate in siguranta si au fost detonate de pirotehnicienii ISU in locul unde au fost descoperite.

Munitia de razboi a fost gasita in zona localitatii Bretea Muresana, iar pentru asanarea acesteia a fost nevoie de interventia unei echipe de pirotehnisti din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Iancu de Hunedoara" al judetului Hunedoara, transmite Mediafax.

Jumatate de tona de munitie gasita in gradina unei case parohiale

"Cele trei mine antitanc au fost descoperite in urma lucrarilor executate in scopul realizarii autostrazii Lugoj - Deva. Este vorba despre trei mine antitanc tip MAT-46 N, cu focosul, continand aproximativ sase kilograme de trotil, armat, avand forma unor discuri cu un diametru de 40 de centimetri.

Mai mult, munitiile aveau si caracteristice unor mine antipersonal fiind realizate din metal. Echipa de pirotehnicieni a concluzionat ca munitiile nu pot fi ridicate in siguranta, motiv pentru care a decis distrugerea lor la locul descoperirii", se arata intr-un comunicat al ISU Hunedoara.

Conform sursei citate, pentru distrugerea celor trei mine antitanc a fost utilizata o cantitate de un kilogram si jumatate de trotil. Proprietarii unei locuinte aflate in apropierea de locul detonarii controlate au fost evacuati de jandarmi, ca o masura de precautie. mai mult


Marti, 20 August 2013, ora 20:10

Animalele din Apuseni, in pericol din cauza construirii autostrazii Lugoj-Deva - WWF

Animalele din Apuseni, in pericol din cauza construirii autostrazii Lugoj-Deva - WWF

Organizatia World Wide Fund for Nature (WWF) - Romania sustine ca lucrarile la autostrada Lugoj-Deva, fara a avea baza protectiei mediului, poate duce la disparitia populatiilor de urs, caprior, ras sau jder din zona.

"WWF-Romania sustine dezvoltarea infrastructurii in Romania, insa numai cu conditia ca studii de mediu temeinice si profesionist realizate sa stea la baza lucrarilor. Construirea autostrazii Lugoj-Deva in lipsa acestui tip de studii poate duce la disparitia lenta a populatiei de urs si afectarea grava a populatiilor de caprior, ras sau jder in Muntii Apuseni", se arata intr-un comunicat de presa al organizatiei.

"Vrem ca autoritatile sa se arate mai responsabile atunci cand planifica autostrazi si sa inteleaga importanta pastrarii coridorului ecologic dintre Apuseni si Carpatii Meridionali", mai scrie in document.

Ursul brun, o specie in mare pericol in Romania

WWF-Romania si Asociatia Zarand au organizat, recent, la Lugoj o intalnire de lucru internationala pentru ca toti factorii de decizie implicati in constructia autostrazii Lugoj-Deva sa cunoasca in amanunt si pe baza unor studii de caz, amenintarile grave la adresa biodiversitatii in zona.

Din partea factorilor decidenti au participat reprezentanti ai Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice (MMSC), Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) si Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM).

Conform WWF-Romania, la ora actuala, tara... mai mult


Luni, 27 Mai 2013, ora 18:01

3 comentarii
Firme controlate de Umbrarescu si Barna, printre constructorii autostrazii Lugoj-Deva

Firme controlate de Umbrarescu si Barna, printre constructorii autostrazii Lugoj-Deva

Companiile italiene Salini si Secol si mai multe firme romanesti, printre care Tehnostrade si Spedition UMB, ale omului de afaceri Dorinel Umbrarescu, Teloxim Con, controlata de Theodor Berna, si reprezentanta locala a Aldesa (Spania) vor construi trei loturi ale tronsonului de autostrada Lugoj-Deva.

Proiecte au o valoare totala estimata la peste trei miliarde de lei (circa 690 de milioane de euro), fara TVA.

Astfel, lotul 2 al tronsonului va fi construit de asocierea Salini - Secol, lotul 3 de consortiul Teloxim Con SRL - Comsa SA - Aldesa Construcciones SA - Arcadis Eurometudes SA, iar lotul 4 de asocierea Tehnostrade - Spedition UMB, potrivit datelor anuntate joi de Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine.

Sursa citata a anuntat finalizarea procedurii de licitatie si ofertele declarate castigatoare, nu si valoarea acestora sau termenele de executie.

In august 2012 Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a anuntat ca a primit aproape 20 de oferte pentru constructia fiecaruia dintre cele trei loturi ale autostrazii Lugoj-Deva scoase la licitatie, din partea unor companii si consortii din Romania si strainatate, precum Astaldi (Italia), FCC (Spania) si Strabag (Austria).

Cele trei loturi insumeaza 71,9 kilometri. Proiectarea este preconizata sa dureze maximum sase luni, iar executia lucrarilor cel mult doi ani.

CNADNR estima anul trecut costuri de putin peste un miliard de lei, fara TVA,... mai mult


Joi, 23 Mai 2013, ora 14:08

Constructori de autostrazi din Romania, penalizati

Constructori de autostrazi din Romania, penalizati

CNADNR a aplicat penalitati de 25,6 milioane lei pentru constructorii autostrazilor Orastie-Sibiu, Nadlac-Arad, Lugoj-Deva si Bucuresti-Ploiesti (Moara Vlasiei-Ploiesti) pentru depasirea termenului sau pentru neindeplinirea unor obligatii.

Compania Impregilo, constructorul autostrazii Orastie-Sibiu lotul 3, a platit penalitati de 2,1 milioane lei pentru neindeplinirea unor puncte de referinta din contract, potrivit datelor Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR).

Stadiul fizic al lucrarilor pentru acest tronson este de 23,54%.

Penalitatile aplicate constructorului Nadlac-Arad lotul 1, respectiv asocierii Romstrade-Monteadriano Engenharia e Construcao - Donrep Construct, se ridica la 4,2 milioane lei. In acest caz, stadiul lucrarilor este de 5,88%, potrivit CNADNR.

Tot pentru neindeplinirea unor puncte din contract, pentru asocierea Tirrena Scavi - Societa Italiana per Condotte d'Acqua SpA - Cossi Construzioni SpA CNADNR s-au aplicat penalitati de 6,3 milioane lei. Antreprenorul a achitat sumele datorate, potrivit reprezentantilor institutiei.

Cea mai mare sanctiune a fost aplicata asocierii Spedition UMB - Pa&Co International - Euroconstruct '98 - Com-Axa, respectiv 13 milioane lei pentru depasirea termenului contractual de finalizare a lucrarilor.

Stadiul lucrarilor pentru acest tronson este de numai 6% pentru primii 6,5 km, in timp ce restul portiunii pina la km 19,5 este finalizat in proportie de 97,5%.

Traficul... mai mult


Marti, 07 August 2012, ora 17:06

3 comentarii
Se cauta 1.200 de muncitori pentru construtirea autostrazii Lugoj-Deva

Se cauta 1.200 de muncitori pentru construtirea autostrazii Lugoj-Deva

Tirrena Scavi - Condotte - Cossi, consortiul care a castigat licitatia pentru executia lucrarilor la tronsonul de autostrada dintre Lugoj si Deva, cauta 1.200 de muncitori pentru respectivul proiect.

Proiectul pica ca o mana cereasca si pentru Belint, o comuna din zona, pentru ca firma a inchiriat 12 hectare din pasunea comunala pentru baza de lucru, arata Redesteptarea.

"Cu chiria lunara pe terenul inchiriat platim curentul si gazul pe care-l consumam intr-o luna in comuna, iluminatul public si gazul consumat in institutiile ce tin de primarie", a spus Florin Laza, primarul comunei Belint,

Acesta a mai mentionat ca pana acum compania are 12 muncitori, toti de la ei din comuna.

"Deja au refacut drumul de la sosea pana la baza lor, iar cand statia de asfalt va fi functionala il vor si asfalta. Apoi au tras o conducta de apa de la canalul Bega si au facut si un foraj pe care apoi le-am putea folosi la irigat. Tot ce-i acolo ne va ramane noua si o sa-i gasim o destinatie. Poate un parc industrial, pentru ca cel mai probabil vor ramane halele si atelierul mecanic. Ei isi vor lua doar statiile de beton si asfalt", a mai spus entuziasmat edilul sef al Belintului. mai mult


Luni, 08 August 2011, ora 09:41

2 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba