autostrazi romania

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Comisia Europeana ne da mai multi bani pentru autostrazi - Decizia, semnata de Corina Cretu (Video)

Comisia Europeana ne da mai multi bani pentru autostrazi - Decizia, semnata de Corina Cretu (Video)

Comisia Europeana a decis, miercuri, sa suplimenteze fondurile alocate Romaniei pentru constructia de autostrazi cu peste 260 de milioane de euro din Fondul de coeziune.

CE a hotarat sa acopere costurile de constructie a doua tronsoane de autostrada din Romania, finantate initial de statul roman prin imprumuturi bancare.

Prin decizia semnata de comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu, 262 milioane de euro au fost alocati din Fondul de coeziune pentru aceste proiecte, informeaza un comunicat al executivului comunitar.

Decizia ridica nivelul contributiei Comisiei Europene la construirea tronsoanelor mentionate la 439 milioane de euro. Din aceasta suma, 287 milioane de euro sunt destinati autostrazii Arad-Timisoara si 151,5 milioane de euro sunt pentru varianta de ocolire a municipiului Constanta la nivel de autostrada.

Inca o bucata de autostrada, inaugurata: Exista zone cu alunecari de teren

Autostrada Arad - Timisoara si varianta de ocolire a municipiului Constanta la nivel de autostrada au fost date in folosinta in 2011, respectiv 2012. Ele au fost construite cu fonduri de la bugetul de stat, cu granturi de la Comisia Europeana si cu imprumuturi de la Banca Europeana de Investitii (BEI), respectiv de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Ioan Rus: Romania are nevoie sa construiasca imediat 700 - 800 de kilometri de autostrada

"Infrastructura rutiera este unul dintre principalele instrumente prin care putem... mai mult


Joi, 20 Noiembrie 2014, ora 15:04

11 comentarii
Bloomberg: Camioanele evita vacile de pe soselele Romaniei, drumurile proaste atarna de gatul PIB

Bloomberg: Camioanele evita vacile de pe soselele Romaniei, drumurile proaste atarna de gatul PIB

Spre comparatie cu alte tari din Europa Centrala, precum Polonia sau Ungaria, care au folosit banii europeni pentru a-si "aranja" drumurile, Romania inca are probleme cu infrastructura, camioanele fiind nevoite sa faca slalom printre vacile de pe sosele. In plus, lipsa drumurilor atarna de gatul PIB.

Florin Melcescu, un sofer de camion din Romania, spune ca drumul pe sosele din tara noastra au ramas la fel, de un deceniu de cand conduce camioane: un cosmar, scrie Bloomberg.

Fata de tari care au intrat ceva mai devreme in Uniunea Europeana, precum Ungaria sau Polonia, Romania a ramas pe loc, iar soferul isi conduce camionul de zeci de tone pe sosele ce trec prin sate din Muntii Carpati, uneori ocolind vacile si carutele de pe drum.

"Drumurile sunt groaznice. Si cand ajungem la granita maghiara, mai pierdem 4-6 ore la cozi de 15 kilometri", spune Melcescu, in varsta de 36 de ani, adaugand ca, in prezent, este mai usor de condus din Ungaria pana in Spania sau Portugalia decat de traversat Romania.

Cresterea economica a Romaniei ramane in urma vecinilor sai, din cauza infrastructurii inferioare a tarii noastre, chiar daca guvernul vizeaza aderarea la zona euro in anul 2019.

Cum stam la productia si planul de autostrazi - doar 50 de km in constructie

Drumurile si caile ferate aflate in stare proasta ii tin de parte pe investitorii straini precum Daimler AG, in timp ce aceia existenti, precum Dacia-Renault, se confrunta cu costuri crescute ale transportului.... mai mult


Joi, 25 Septembrie 2014, ora 20:58

10 comentarii
Romania paradoxurilor: Ne costa 1 milion de euro pe an paza autostrazilor

Romania paradoxurilor: Ne costa 1 milion de euro pe an paza autostrazilor

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) va plati 4,53 milioane lei (1,02 milioane euro), cu TVA, pentru servicii de paza a patrimoniului a 183 de kilometri de autostrada, pe o perioada de un an, in cadrul a sase contracte atribuite in perioada 30 iulie - 6 august.

Acordurile au fost adjudecate prin licitatie deschisa si vor fi finantate de CNADNR din fonduri proprii.

Serviciile pentru lotul 2 al autostrazii Orastie - Sibiu (19,8 km) au fost adjudecate de firma Axis Security in baza unui contract de 546.799 lei.

Ministrul Transporturilor, despre autostrazi: Pot fi vise erotice care nu ni se intampla

Pentru primul lot al acestei autostrazi, de 22,2 km, a fost selectata firma WBC Box Guard, care va incasa 550.566 lei.

WBC Box Guard a mai castigat alte doua contracte, pentru paza patrimoniului pe Deva - Orastie (34,6 km), in valoare de 640.969 lei, respectiv pentru Lugoj - Deva lot 1 (27,7 km) si drum de legatura cu profil de autostrada (10,5 km), care ii va genera incasari de 794.619 lei.

Contractele pentru Nadlac - Arad si drum de legatura lot 2 (16,6 km), respectiv pentru Timisoara - Lugoj lot 1 (9,5 km), Arad - Timisoara (32,2 km) si varianta de ocolire a municipiului Arad (10 km) au fost atribuite catre R.A.O. Security. Firma de paza va primi 706.143 lei pentru primul acord si 1,29 milioane lei pentru al doilea.

Sumele aferente contractelor nu includ TVA.

Primele doua loturi ale Autostrazii Orastie - Sibiu, primul... mai mult


Luni, 11 August 2014, ora 17:56

2 comentarii
Cum stam la productia si planul de autostrazi - doar 50 de km in constructie

Cum stam la productia si planul de autostrazi - doar 50 de km in constructie

La inceputul lunii iulie existau doar aproximativ 50 de kilometri de autostrada in constructie in Romania. Alti 140 de kilometri se aflau in pregatire.

Cei mai multi kilometri aflati in constructie sunt la lotul 1 al autostrazii Nadlac-Arad, 22 de kilometri, precum si la lotul 3 al autostrazii Orastie-Sibiu, tot 22 de kilometri.

De asemenea, primii 6,5 kilometri ai autostrazii A3 Bucuresti - Ploiesti se afla de asemenea in constructie, fiind finalizati in proportie de 58,5 la suta, relateaza Ziarul Financiar.

In acest caz, insa, constructorii italieni de la Impresa Pizzarotti au transmis in luna iunie o notificare de reziliere a contractului, iar Compania de Autotrazi urmeaza sa reia procedura de licitatie pentru ca ruta Bucuresti-Ploiesti sa fie finalizata.

In ce priveste autostrazile care se afla in perioada de proiectare sau de obtinere a autorizatiei de constructie, lotul 2 al autostrazii Lugoj-Deva este cel mai lung, peste 28 de kilometri, si se afla in stadiul de pregatire a documentatiei pentru obtinerea autorizatiei, avand ca termen de finalizare luna mai 2016.

In anul 2014 este preconizata incheierea lucrarilor la lotul 3 Orastie - Sibiu, pe care se va putea circula din luna noiembrie, in timp ce in luna ianuarie ar urma sa fie deschis si primul lot Nadlac-Arad. mai mult


Duminica, 27 Iulie 2014, ora 09:04

7 comentarii
Cati kilometri de autostrada are Romania si cand se va dubla numarul lor

Cati kilometri de autostrada are Romania si cand se va dubla numarul lor

Romania are in prezent doar 646 kilometri de autostrada, dar guvernantii au facut planuri pentru dublarea retelei pana in 2018 si extinderea ei ulterioara. Insa nu toate judetele vor avea pe teritoriul lor portiuni de autostrada.

Conform statisticilor Eurostat, in 2004 Romania avea doar 113 kilometri de autostrada, construita in perioada comunista, relateaza Mediafax.

Cei aproape 650 de kilometri de autostrada de care dispunem la ora actuala strabat 13 din cele 41 de judete: Calarasi, Constanta, Timis, Cluj, Ilfov, Hunedoara, Arges, Alba, Giurgiu, Sibiu, Dambovita, Prahova si Arad.

Situatia nu se va schimba foarte mult in urmatorii ani, iar judetele Suceava, Botosani, Bistrita-Nasaud, Vaslui sau Caras-Severin vor continua sa ramana in afara retelei.

Guvernantii promit insa extinderea retelei de drumuri si autostrazi, astfel incat, daca planurile vor fi duse la indeplinire, la sfarsitul anului 2023 doar judetele Vaslui, Botosani si Ialomita vor ramane nestrabatute de sosele pe care se poate circula cu mare viteza.

Romania se afla pe ultimele locuri din acest punct de vedere, in topul clasamentului aflandu-se Spania si Germania, cu 16.000, respectiv 12.000 de kilometri de autostrada. mai mult


Sambata, 24 Mai 2014, ora 18:08

2 comentarii
Exclusiv Promisiunea incredibila facuta de Romania catre UEFA

Exclusiv Promisiunea incredibila facuta de Romania catre UEFA

In goana pentru organizarea Campionatului European de fotbal din 2020, Romania este gata sa faca promisiuni care de care mai utopice.

Modernizarile National Arena, despre care Ziare.com a scris saptamana trecuta in exclusivitate, sunt o nimica toata pe langa alte detalii incredibile din dosarul de candidatura pe care tara noastra il va depune la UEFA.

Cea mai utopica promisiune din dosar se refera la constructia unor autostrazi dinspre Bucuresti spre Nadlac, Oradea si Iasi (granita cu Republica Moldova). In total, Romania ar trebui sa aiba nu mai putin de 2.300 de kilometri!

"S-au solicitat informatii despre infrastructura de transport existenta si cea care urmeaza sa fie realizata pana in 2020. Nu se cere o garantie semnata in acest sens de autoritati, insa, din datele pe care le detinem pana in prezent, Bucurestiul va fi legat pana in 2020 cu autostrazi pe relatia Vest, pana la Nadlac, pe directia Nord-Vest, pana la Oradea, si Nord-Est, pana la Iasi si apoi la granita cu Republica Moldova. In total vor fi circa 2.300 de kilometri de autostrada existenti pana in 2020", a explicat directorul de programe din cadrul FRF, Dumitru Mihalache, pentru Ziare.com.

Exclusiv National Arena trebuie modificat radical - Iata descoperirile facute de UEFA

In ultimii sapte ani, Romania a incercat sa construiasca sase autostrazi, insa nu a reusit sa termine niciuna. Pe cele sase autostrazi, Romania are in total 680,7 kilometri in exploatare, pe 27 de tronsoane.

Oficialii... mai mult


Luni, 24 Martie 2014, ora 07:15

Cine a furat autostrazile Romaniei (Opinii)

Cine a furat autostrazile Romaniei (Opinii)

Romanii vor dezvolta probabil, in curand, o nevroza maniaco-depresiva in legatura cu subiectul autostrazilor, dupa ce obsesia nationala a ultimilor 10 ani nu a reusit sa-i convinga pe politicieni sa dea poporului nicio satisfactie in domeniul betonului turnat pe camp.

Romanii au facut drumuri, in urma cu 2.000 de ani, care exista si rezista si astazi sa transporti pe ele marfuri cu mijloacele antice. Noi, "urmasii lui Traian", am demonstrat ca nu suntem in stare nici macar sa turnam astfalt pe o distanta mai mare de 50 de kilometri.

"A construi" autostrazi e o exagerare si o neintelegere in termeni, in primul rand. Nu necesita, decat in cazuri cu totul speciale, o mare filosofie si o stiinta riguroasa. Altfel, oricine poate sa construiasca sute si mii de kilometri de autostrada, atata timp cat isi doreste si crede ca are nevoie de asa ceva.

Si, totusi, in Romania autostrada a ajuns un subiect care da fiori de moarte tuturor soferilor, ii sperie pe politicieni si ii complexeaza pe intelectuali.

Cat despre guvernanti... desi stiu ca ar deveni eroii neamului, daca ar lasa in urma lor si cateva sute de kilometri de drum modern in locul prafului pe care il astern peste tot mai multele industrii falimentate, nici ei nu stiu cum sa faca sa dea drumul masinariei simple care toarna asfalt.

Dupa 23 de ani de la Revolutie, cu doar o suta si ceva de kilometri construiti in total, nu poti sa spui ca proiectul "autostrazi" a suferit din cauza lipsei banilor, a timpului... mai mult


Joi, 30 Mai 2013, ora 12:58

22 comentarii
Autostrazile Romaniei, intre planuri marete si incompetenta

Autostrazile Romaniei, intre planuri marete si incompetenta

In urmatorii cinci ani, ministrul Tranporturilor si Infrastructurii, Anca Boagiu, ne promite ca va construi nu mai putin de 289 de kilometri. Cat de credibil este acest proiect, avand in vedere ca, in ultimii 20 de ani, s-au construit doar aproximativ 280 de kilometri de autostrada, adica un ritm uimitor de 14 kilometri pe an?

Programul de constructie prezentat de ministrul Tranporturilor este cel putin ambitios. Pana la sfarsitul anului viitor, se vor lansa proiecte in valoare de 5,57 de miliarde de euro, din bani europeni, prin Programul Operational Transporturi.

In afara de banii primiti de la Uniunea Europeana, 72 la suta din bugetul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii pe 2011 ar trebui alocat acestor proiecte, adica in jur de 8,3 miliarde de euro.

Termenele de finalizare pentru cei 289 de kilometri de autostrada sunt intre anii 2013 - 2015, prin urmare ar trebui sa se construiasca aproximativ 57 de kilometri pe an, adica de vreo patru ori mai mult decat s-a construit din 1990 pana in prezent.

Pentru autostrazi se vor aloca 2,5 miliarde de euro, acestea fiind impartite in cinci tronsoane. Cel mai costisitor (si mai lung) va fi tronsonul Lugoj - Deva, de 99,5 kilometri, pentru care se vor cheltui 1,02 miliarde de euro.

Urmatorul este Orastie - Sibiu, de 82 de kilometri, in care se vor investi 693 de milioane de euro, apoi Deva - Orastie, de 32,8 kilometri si investitii de 355 de milioane de euro, Nadlac - Arad, de 38,8 kilometri si cheltuieli... mai mult


Luni, 06 Decembrie 2010, ora 13:33

20 comentarii
Autostrazile Romaniei, in eterna intarziere

Autostrazile Romaniei, in eterna intarziere

Ministerul Transporturilor nu are bani sa-i plateasca pe constructori, asa ca toate santierele de autostrazi din tara noastra sunt in intarziere, niciunul dintre termenele prevazute pentru finalizare neputand fi respectat.

"Banii s-au terminat inca din septembrie. Pe unele santiere se mai lucreaza, dar pe cheltuiala constructorului, pana in 2010 cand vom avea buget", sustine Dorina Tiron, directorul general al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), citata de EVZ.

In prezent, se lucreaza la 270 de kilometri de autostrada, care ar fi trebuit sa fie gata in 2011. Insa acest termen nu va fi respectat din lipsa de fonduri.

"Pe anul acesta am depasit bugetul cu circa 1,5 miliarde de lei. Aproape in toate proiectele am avut costuri mai mari decat cele prevazute. Daca nu primim mai multi bani, in 2010 nu mai demaram nicio lucrare noua si terminam doar ce am inceput", avertizeaza Tiron.

Nici macar tronsonul Campia Turzii-Gilau, cu care premierul Emil Boc s-a laudat ca va fi gata pe 1 decembrie, nu va fi finalizat la timp.

"Se lucreaza la marcaje. Probabil ca pe 1 decembrie va fi gata intr-o masura foarte mare", sustine directorul de comunicare de la Bechtel, Bogdan Sgarcitu. De altfel, reprezentantii Companiei de Drumuri dau ca data de finalizare 28 februarie 2010. mai mult


Marti, 24 Noiembrie 2009, ora 10:02

15 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Fotografia zilei: O creatura infricosatoare
  2. Scandal in aer: Bataie intre pasagerii unui avion, din cauza unui... bebelus
  3. Gest de aur facut de un om al strazii pentru o tanara disperata
  4. Un barbat si-a facut 50 de operatii estetice ca sa semene cu Kim Kardashian (Foto)
  5. Suntem campioni la ceva - Un fotograf strain, mut de admiratie (Galerie foto)
  6. A sarit dezbracat in apa inghetata pentru a salva o rata (Galerie foto)
  7. Opt religii sub un singur acoperis
  8. Aparitie incredibila pe strazile din China - oamenii au ras in hohote (Video)
  9. Protest inedit fata de casatoriile gay, cu un cal imbracat in mireasa
  10. Reactie necontrolata a ducesei de Cambridge - moment unic (Video)