autostrazi romania

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Bani de la UE pentru autostrazi: Cum i-au cheltuit Romania si alte foste state comuniste

Bani de la UE pentru autostrazi: Cum i-au cheltuit Romania si alte foste state comuniste

Doar 50 de kilometri de autostrada deschisi de Romania in anul 2014 si alte cateva zeci de kilometri planuiti pentru anul 2015. Acest record de ineficienta al unei tari care are nevoie ca de aer de infrastructura impune, insa, o intrebare: cum stau celelalte foste tari comuniste la constructia de autostrazi cu bani europeni, in exercitiul financiar 2007-2013?

Fondurile europene alocate perioadei 2007-2013 pot fi cheltuite pana la finalul acestui an, insa mare parte a acestor bani ar fi trebuit deja folosita pana acum. Nu este cazul Romaniei, care mizeaza pe anul 2015 sa ia banii ramasi.

Analiza comparativa a dus la cateva concluzii:

- Statele Europei Centrale au o retea de autostrazi mai mare decat a Romaniei, insa sumele alocate in perioada 2007-2013 sunt, pentru multe din aceste state, comparabile cu cele a Romaniei, 1,7 miliarde de euro. Faptul ca tari cu autostrazi si drumuri expres, dar si cu o suprafata mai mica decat a Romaniei au alocat aceleasi sume de bani indica fie un interes mare pentru acest domeniu, fie incapacitatea Romaniei de a evalua exact nevoia dezvoltarii infrastructurii rutiere.

- Ca numar de kilometri de autostrada construiti de Romania, in comparatie cu alte state, tara noastra pare ca a realizat sau urmeaza sa realizeze o extindere semnificativa a retelei de autostrazi. Pare: extinderea devine, insa, nesemnificativa avand in vedere teritoriul mare al tarii si numarul mic de kilometri de autostrada existenti inainte de posibilitatea... mai mult


Vineri, 09 Ianuarie 2015, ora 10:16

1 comentariu
Ponta prezinta marti starea autostrazilor din Romania

Ponta prezinta marti starea autostrazilor din Romania

Premierul Victor Ponta a anuntat pe o retea sociala ca marti va prezenta starea constructiilor de autostrazi din Romania.

"Incet, e adevarat, dar macar ne miscam, nu stam pe loc! Marti o sa fac pentru ‪#Guvern si pentru opinia publica o scurta prezentare a tot ce s-a construit in ‪#Romania in domeniul autostrazilor plus o perspectiva realista pentru 2015-2016", scrie pe Facebook Victor Ponta.

Primul lot al autostrazii Nadlac-Arad, deschis circulatiei saptamana viitoare

Anuntul a fost facut de seful Executivului in contextul in care traficul a fost deschis pe o portiune de 28 de kilometri pe autostrada Nadlac - Arad.

Intreaga lucrare va fi finalizata in iunie 2015.

A.S. mai mult


Marti, 23 Decembrie 2014, ora 07:09

11 comentarii
Comisia Europeana ne da mai multi bani pentru autostrazi - Decizia, semnata de Corina Cretu (Video)

Comisia Europeana ne da mai multi bani pentru autostrazi - Decizia, semnata de Corina Cretu (Video)

Comisia Europeana a decis, miercuri, sa suplimenteze fondurile alocate Romaniei pentru constructia de autostrazi cu peste 260 de milioane de euro din Fondul de coeziune.

CE a hotarat sa acopere costurile de constructie a doua tronsoane de autostrada din Romania, finantate initial de statul roman prin imprumuturi bancare.

Prin decizia semnata de comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu, 262 milioane de euro au fost alocati din Fondul de coeziune pentru aceste proiecte, informeaza un comunicat al executivului comunitar.

Decizia ridica nivelul contributiei Comisiei Europene la construirea tronsoanelor mentionate la 439 milioane de euro. Din aceasta suma, 287 milioane de euro sunt destinati autostrazii Arad-Timisoara si 151,5 milioane de euro sunt pentru varianta de ocolire a municipiului Constanta la nivel de autostrada.

Inca o bucata de autostrada, inaugurata: Exista zone cu alunecari de teren

Autostrada Arad - Timisoara si varianta de ocolire a municipiului Constanta la nivel de autostrada au fost date in folosinta in 2011, respectiv 2012. Ele au fost construite cu fonduri de la bugetul de stat, cu granturi de la Comisia Europeana si cu imprumuturi de la Banca Europeana de Investitii (BEI), respectiv de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Ioan Rus: Romania are nevoie sa construiasca imediat 700 - 800 de kilometri de autostrada

"Infrastructura rutiera este unul dintre principalele instrumente prin care putem... mai mult


Joi, 20 Noiembrie 2014, ora 15:04

11 comentarii
Bloomberg: Camioanele evita vacile de pe soselele Romaniei, drumurile proaste atarna de gatul PIB

Bloomberg: Camioanele evita vacile de pe soselele Romaniei, drumurile proaste atarna de gatul PIB

Spre comparatie cu alte tari din Europa Centrala, precum Polonia sau Ungaria, care au folosit banii europeni pentru a-si "aranja" drumurile, Romania inca are probleme cu infrastructura, camioanele fiind nevoite sa faca slalom printre vacile de pe sosele. In plus, lipsa drumurilor atarna de gatul PIB.

Florin Melcescu, un sofer de camion din Romania, spune ca drumul pe sosele din tara noastra au ramas la fel, de un deceniu de cand conduce camioane: un cosmar, scrie Bloomberg.

Fata de tari care au intrat ceva mai devreme in Uniunea Europeana, precum Ungaria sau Polonia, Romania a ramas pe loc, iar soferul isi conduce camionul de zeci de tone pe sosele ce trec prin sate din Muntii Carpati, uneori ocolind vacile si carutele de pe drum.

"Drumurile sunt groaznice. Si cand ajungem la granita maghiara, mai pierdem 4-6 ore la cozi de 15 kilometri", spune Melcescu, in varsta de 36 de ani, adaugand ca, in prezent, este mai usor de condus din Ungaria pana in Spania sau Portugalia decat de traversat Romania.

Cresterea economica a Romaniei ramane in urma vecinilor sai, din cauza infrastructurii inferioare a tarii noastre, chiar daca guvernul vizeaza aderarea la zona euro in anul 2019.

Cum stam la productia si planul de autostrazi - doar 50 de km in constructie

Drumurile si caile ferate aflate in stare proasta ii tin de parte pe investitorii straini precum Daimler AG, in timp ce aceia existenti, precum Dacia-Renault, se confrunta cu costuri crescute ale transportului.... mai mult


Joi, 25 Septembrie 2014, ora 20:58

10 comentarii
Romania paradoxurilor: Ne costa 1 milion de euro pe an paza autostrazilor

Romania paradoxurilor: Ne costa 1 milion de euro pe an paza autostrazilor

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) va plati 4,53 milioane lei (1,02 milioane euro), cu TVA, pentru servicii de paza a patrimoniului a 183 de kilometri de autostrada, pe o perioada de un an, in cadrul a sase contracte atribuite in perioada 30 iulie - 6 august.

Acordurile au fost adjudecate prin licitatie deschisa si vor fi finantate de CNADNR din fonduri proprii.

Serviciile pentru lotul 2 al autostrazii Orastie - Sibiu (19,8 km) au fost adjudecate de firma Axis Security in baza unui contract de 546.799 lei.

Ministrul Transporturilor, despre autostrazi: Pot fi vise erotice care nu ni se intampla

Pentru primul lot al acestei autostrazi, de 22,2 km, a fost selectata firma WBC Box Guard, care va incasa 550.566 lei.

WBC Box Guard a mai castigat alte doua contracte, pentru paza patrimoniului pe Deva - Orastie (34,6 km), in valoare de 640.969 lei, respectiv pentru Lugoj - Deva lot 1 (27,7 km) si drum de legatura cu profil de autostrada (10,5 km), care ii va genera incasari de 794.619 lei.

Contractele pentru Nadlac - Arad si drum de legatura lot 2 (16,6 km), respectiv pentru Timisoara - Lugoj lot 1 (9,5 km), Arad - Timisoara (32,2 km) si varianta de ocolire a municipiului Arad (10 km) au fost atribuite catre R.A.O. Security. Firma de paza va primi 706.143 lei pentru primul acord si 1,29 milioane lei pentru al doilea.

Sumele aferente contractelor nu includ TVA.

Primele doua loturi ale Autostrazii Orastie - Sibiu, primul... mai mult


Luni, 11 August 2014, ora 17:56

2 comentarii
Exclusiv Promisiunea incredibila facuta de Romania catre UEFA

Exclusiv Promisiunea incredibila facuta de Romania catre UEFA

In goana pentru organizarea Campionatului European de fotbal din 2020, Romania este gata sa faca promisiuni care de care mai utopice.

Modernizarile National Arena, despre care Ziare.com a scris saptamana trecuta in exclusivitate, sunt o nimica toata pe langa alte detalii incredibile din dosarul de candidatura pe care tara noastra il va depune la UEFA.

Cea mai utopica promisiune din dosar se refera la constructia unor autostrazi dinspre Bucuresti spre Nadlac, Oradea si Iasi (granita cu Republica Moldova). In total, Romania ar trebui sa aiba nu mai putin de 2.300 de kilometri!

"S-au solicitat informatii despre infrastructura de transport existenta si cea care urmeaza sa fie realizata pana in 2020. Nu se cere o garantie semnata in acest sens de autoritati, insa, din datele pe care le detinem pana in prezent, Bucurestiul va fi legat pana in 2020 cu autostrazi pe relatia Vest, pana la Nadlac, pe directia Nord-Vest, pana la Oradea, si Nord-Est, pana la Iasi si apoi la granita cu Republica Moldova. In total vor fi circa 2.300 de kilometri de autostrada existenti pana in 2020", a explicat directorul de programe din cadrul FRF, Dumitru Mihalache, pentru Ziare.com.

Exclusiv National Arena trebuie modificat radical - Iata descoperirile facute de UEFA

In ultimii sapte ani, Romania a incercat sa construiasca sase autostrazi, insa nu a reusit sa termine niciuna. Pe cele sase autostrazi, Romania are in total 680,7 kilometri in exploatare, pe 27 de tronsoane.

Oficialii... mai mult


Luni, 24 Martie 2014, ora 07:15

Cine a furat autostrazile Romaniei (Opinii)

Cine a furat autostrazile Romaniei (Opinii)

Romanii vor dezvolta probabil, in curand, o nevroza maniaco-depresiva in legatura cu subiectul autostrazilor, dupa ce obsesia nationala a ultimilor 10 ani nu a reusit sa-i convinga pe politicieni sa dea poporului nicio satisfactie in domeniul betonului turnat pe camp.

Romanii au facut drumuri, in urma cu 2.000 de ani, care exista si rezista si astazi sa transporti pe ele marfuri cu mijloacele antice. Noi, "urmasii lui Traian", am demonstrat ca nu suntem in stare nici macar sa turnam astfalt pe o distanta mai mare de 50 de kilometri.

"A construi" autostrazi e o exagerare si o neintelegere in termeni, in primul rand. Nu necesita, decat in cazuri cu totul speciale, o mare filosofie si o stiinta riguroasa. Altfel, oricine poate sa construiasca sute si mii de kilometri de autostrada, atata timp cat isi doreste si crede ca are nevoie de asa ceva.

Si, totusi, in Romania autostrada a ajuns un subiect care da fiori de moarte tuturor soferilor, ii sperie pe politicieni si ii complexeaza pe intelectuali.

Cat despre guvernanti... desi stiu ca ar deveni eroii neamului, daca ar lasa in urma lor si cateva sute de kilometri de drum modern in locul prafului pe care il astern peste tot mai multele industrii falimentate, nici ei nu stiu cum sa faca sa dea drumul masinariei simple care toarna asfalt.

Dupa 23 de ani de la Revolutie, cu doar o suta si ceva de kilometri construiti in total, nu poti sa spui ca proiectul "autostrazi" a suferit din cauza lipsei banilor, a timpului... mai mult


Joi, 30 Mai 2013, ora 12:58

22 comentarii
Autostrazile Romaniei, intre planuri marete si incompetenta

Autostrazile Romaniei, intre planuri marete si incompetenta

In urmatorii cinci ani, ministrul Tranporturilor si Infrastructurii, Anca Boagiu, ne promite ca va construi nu mai putin de 289 de kilometri. Cat de credibil este acest proiect, avand in vedere ca, in ultimii 20 de ani, s-au construit doar aproximativ 280 de kilometri de autostrada, adica un ritm uimitor de 14 kilometri pe an?

Programul de constructie prezentat de ministrul Tranporturilor este cel putin ambitios. Pana la sfarsitul anului viitor, se vor lansa proiecte in valoare de 5,57 de miliarde de euro, din bani europeni, prin Programul Operational Transporturi.

In afara de banii primiti de la Uniunea Europeana, 72 la suta din bugetul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii pe 2011 ar trebui alocat acestor proiecte, adica in jur de 8,3 miliarde de euro.

Termenele de finalizare pentru cei 289 de kilometri de autostrada sunt intre anii 2013 - 2015, prin urmare ar trebui sa se construiasca aproximativ 57 de kilometri pe an, adica de vreo patru ori mai mult decat s-a construit din 1990 pana in prezent.

Pentru autostrazi se vor aloca 2,5 miliarde de euro, acestea fiind impartite in cinci tronsoane. Cel mai costisitor (si mai lung) va fi tronsonul Lugoj - Deva, de 99,5 kilometri, pentru care se vor cheltui 1,02 miliarde de euro.

Urmatorul este Orastie - Sibiu, de 82 de kilometri, in care se vor investi 693 de milioane de euro, apoi Deva - Orastie, de 32,8 kilometri si investitii de 355 de milioane de euro, Nadlac - Arad, de 38,8 kilometri si cheltuieli... mai mult


Luni, 06 Decembrie 2010, ora 13:33

20 comentarii
Autostrazile Romaniei, in eterna intarziere

Autostrazile Romaniei, in eterna intarziere

Ministerul Transporturilor nu are bani sa-i plateasca pe constructori, asa ca toate santierele de autostrazi din tara noastra sunt in intarziere, niciunul dintre termenele prevazute pentru finalizare neputand fi respectat.

"Banii s-au terminat inca din septembrie. Pe unele santiere se mai lucreaza, dar pe cheltuiala constructorului, pana in 2010 cand vom avea buget", sustine Dorina Tiron, directorul general al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), citata de EVZ.

In prezent, se lucreaza la 270 de kilometri de autostrada, care ar fi trebuit sa fie gata in 2011. Insa acest termen nu va fi respectat din lipsa de fonduri.

"Pe anul acesta am depasit bugetul cu circa 1,5 miliarde de lei. Aproape in toate proiectele am avut costuri mai mari decat cele prevazute. Daca nu primim mai multi bani, in 2010 nu mai demaram nicio lucrare noua si terminam doar ce am inceput", avertizeaza Tiron.

Nici macar tronsonul Campia Turzii-Gilau, cu care premierul Emil Boc s-a laudat ca va fi gata pe 1 decembrie, nu va fi finalizat la timp.

"Se lucreaza la marcaje. Probabil ca pe 1 decembrie va fi gata intr-o masura foarte mare", sustine directorul de comunicare de la Bechtel, Bogdan Sgarcitu. De altfel, reprezentantii Companiei de Drumuri dau ca data de finalizare 28 februarie 2010. mai mult


Marti, 24 Noiembrie 2009, ora 10:02

15 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  2. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  3. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  4. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  5. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  6. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  7. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  8. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  9. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  10. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae