avans credit

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
De ce nu ar merge indexarea cursului de la data acordarii creditului in franci cu 20%

De ce nu ar merge indexarea cursului de la data acordarii creditului in franci cu 20%

Asociatiile de clienti ai bancilor care au luat credite in franci elvetieni reclama acum faptul ca au ajuns acum sa plateasca rate de doua - trei ori mai mari fata de cele initiale.

Ei fac trimitere la o Directiva Europeana, nr. 17/2014, care prevede posiblitatea interventiei statului in conditiile in care cursul de schimb al monedei straine in care au luat creditul creste cu mai mult de 20% in raport cu moneda nationala.

Dincolo de calendarul prevazut expres pentru eventuala aplicare a unor masuri de catre statul in cauza si de eventualele problemele de constitutionalitate pe care le-ar ridica impunerea pe cale administrativa a unui curs fix pentru o anumita moneda straina (aici discutiile s-ar putea complica si cu discriminarea intre valute straine), mai exista un factor de care nu se tine cont in argumentatia publica.

Pur si simplu, leul din 2015 nu mai este acelasi cu leul din 2006, 2007 sau 2008, anii de boom economic in care, pe fondul cresterii semnificative a veniturilor si a optimismului privind avansul robust al economiei, s-a luat cea mai mare parte a creditelor in franci elvetieni.

Se poate observa ca nu toata suma mai mare aflata acum pe post de rata constituie, de fapt, o plata suplimentara. Calculul de actualizare a sumelor platite arata ca, de pilda, 1.000 lei din 2006 sunt totuna cu 1.455 lei in 2014 si se va apropia de 1.500 lei in 2015.

In toate cazurile prezentate (pentru anii 2006, 2007 si 2008), cam in trei ani de la luarea creditului,... mai mult


Joi, 22 Ianuarie 2015, ora 16:05

1 comentariu
WSJ, despre creditele in franci: Romanii nu-si vor mai putea plati ratele la case

WSJ, despre creditele in franci: Romanii nu-si vor mai putea plati ratele la case

Polonia si Romania se lupta cu un avans brusc al francului elvetian (CHF), in conditiile in care sute de mii de persoane care au facut imprumuturi in moneda din Tara Cantoanelor ar putea sa nu mai fie in stare sa-si plateasca ratele la case, arata Wall Street Journal (WSJ).

La Bucuresti, premierul Victor Ponta a spus, luni, ca este deschis la convertirea creditelor din valute in lei, in timp ce Opozitia a cerut un plan urgent de salvare.

Problema creditelor in franci, in Parlament - cand va avea loc sesiunea extraordinara

In Polonia, pe de alta parte, unde zlotul a scazut cu 27% fata de franc in ultimul an, oficialii incearca sa stabileasca numarul celor afectati de saltul monedei elvetiene.

Imorumuturile in franci au fost populare in Polonia, Ungaria si Romania in timpul perioadei de boom imobiliar, datorita dobanzilor mai mici fata de cele in moneda locala, aminteste WSJ.

Dar decizia luata saptamana trecuta de Banca Nationala a Elvetiei (BNS), care a renuntat la limita minima de curs de 1,2 CHF pentru un euro, a condus la o apreciere brusca a francului.

In aceste conditii, oficialii se tem ca daca moneda din Tara Cantoanelor se va intari in continuare, atunci debitorii nu isi vor mai permite sa achite ratele si vor fi in pericol sa-si piarda locuintele.

Ungaria, care a decis la finalul anului trecut sa converteasca aceste credite in moneda locala, este o exceptie, arata WSJ.

"In acest moment, cei care si-ar putea pierde apartamentele ar trebui... mai mult


Marti, 20 Ianuarie 2015, ora 15:58

8 comentarii
Kelemen Hunor, despre creditele in franci elvetieni: Situatia se poate rezolva in cateva zile

Kelemen Hunor, despre creditele in franci elvetieni: Situatia se poate rezolva in cateva zile

In cateva zile se poate da un vot pe proiectul UDMR care propune recalcularea creditelor in franci elvetieni, stabilirea unui curs fix, iar pierderile sa fie asumate de catre bancile comerciale, de catre bugetul national si o treime de catre debitori, a declarat pentru Ziare.com presedintele formatiunii politice, Kelemen Hunor.

UDMR va solicita o sesiune extraordinara pentru acest proiect sau, daca nu se poate, includerea lui pe ordinea de zi in prima saptamana a sesiunii viitoare.

"Noi avem un proiect de lege depus din 2013, care a trecut de Senat si e la Camera Deputatilor. Deci, se poate rezolva destul de repede, nu trebuie luat nimic de la capat. In cateva zile se poate da un vot pe proiectul nostru.

Problema este foarte importanta si statul are o responsabilitate pentru rezolvarea situatiei foarte repede. Au facut-o si altii, exista si o directiva europeana care pana in 2016 trebuie ratificata si inclusa in legislatia noastra, directiva care explica responsabilitatea guvernelor in asemenea situatii", a explicat Kelemen Hunor pentru Ziare.com.

Gorghiu: O noua sesiune pentru legea insolventei persoanelor fizice

La randul sau, copresedintele PNL Alina Gorghiu sustine ca ar trebui sa avem o sesiune extraordinara pentru legea insolventei persoanei fizice, care i-ar da dreptul la un nou inceput celui care nu-si mai poate plati ratele la banca.

"Noi, ca politicieni, nu ar trebui sa ne bagam nasul in curs valutar si dobanda", a punctat aceasta, intr-o... mai mult


Luni, 19 Ianuarie 2015, ora 17:50

25 comentarii
Gorghiu, despre credite in franci elvetieni: Politicienii nu trebuie sa-si bage nasul in dobanzi si curs

Gorghiu, despre credite in franci elvetieni: Politicienii nu trebuie sa-si bage nasul in dobanzi si curs

Ar trebui sa avem o sesiune extraordinara pentru legea insolventei persoanei fizice, care i-ar da dreptul la un nou inceput celui care nu-si mai poate plati ratele la banca, spune copresedintele PNL Alina Gorghiu.

"Noi, ca politicieni, nu ar trebui sa ne bagam nasul in curs valutar si dobanda", a punctat aceasta pentru Ziare.com.

"In privinta creditelor in franci elvetieni, exista doua curente, ambele de extrema. Unul care spune: lasati-i pe debitori sa se descurce, pe noi nu ne intereseza, adica o viziune cinica, si al doilea care spune ca statul trebuie sa acopere pierderile, adica o viziune populista.

Cred ca e foarte important sa existe un dialog dintre banci si debitori. Eu, ca reprezentant al clasei politice, trebuie sa lucrez la un cadru normativ care sa nu mai lase sa se intample lucrurile acestea", a declarat Alina Gorghiu pentru Ziare.com.

Curs valutar: Francul elvetian atinge un nou maxim

Copresedintele PNL atrage atentia ca nu avem pusa la punct legislatia referitoare la clauzele abuzive si nici situatia privitoare la insolventa persoanei fizice.

"Acesta lege a fost repinsa de ani de zile, desi PNL s-a incapatanat sa o tot depuna. Anul trecut, trei luni ne-am razboit la comisia juridica, atunci cand a fost elaborat codul insolventei, pentru a introduce un capitol distinct referitor la insolventa persoanei fizice. PSD s-a opus.

Legea ar fi ajutat ca debitorul in imposibilitatea sa-si plateasca ratele sa isi poata reeselona ratele. Avea... mai mult


Luni, 19 Ianuarie 2015, ora 15:23

27 comentarii
Discutii intre Valcov si oficialii BNR: Ce solutii s-au gasit pentru romanii cu credite in franci

Discutii intre Valcov si oficialii BNR: Ce solutii s-au gasit pentru romanii cu credite in franci

Ministrul Finantelor, Darius Valcov, a precizat, vineri seara, ca numarul romanilor cu credite in franci elvetieni este de doua ori mai mic decat cel vehiculat initial si ca, in urma discutiilor cu oficialii Bancii Nationale a Romaniei (BNR), s-au identificat deja doua solutii.

"A fost o discutie foarte buna, vom continua discutiile si saptamana viitoare. Acum am vrut sa indentificam situatia si apoi sa vedem care sunt solutiile pentru a rezolva pe un termen mai lung aceasta problema.

Din analiza datelor - pentru ca s-a facut o analiza foarte exacta - nu e vorba de 150.000 de persoane fizice cu credite in franci, ci de 75.412 debitori, iar numarul de banci care au un procent semnficativ din aceste imprumuturi sunt in numar de sase", a spus Valcov, dupa ce a iesit de la intrevederea pe care a avut-o cu oficialii BNR.

De asemenea, el a adaugat ca exista deja doua solutii la problema creditelor in moneda elvetiana, anume largirea plafonului pentru cei eligibili pentru reesalonarea creditelor (celebra "electorata", adoptata de Guvern anul trecut) sau posibilitatea ca fiecare banca in parte sa vina cu un program care sa anihileze aprecierea francului.

"Luni vom avea o intalnire din nou la BNR si vom idenfitica cat mai multe solutii, astfel ca cei care doresc sa poata sa aiba la dispozitie mai multe programe", a adaugat ministrul.

Valcov, despre reesalonarea creditelor

Schema fiscala pentru restructurarea creditelor, cunoscuta in spatiul public drept... mai mult


Vineri, 16 Ianuarie 2015, ora 20:36

7 comentarii
Unde mai gasesti credite ipotecare cu avans incepand de la 10 la suta?

Unde mai gasesti credite ipotecare cu avans incepand de la 10 la suta?

Pana in prezent, doar cateva banci si-au actualizat ofertele de creditare pentru populatie in conformitate cu noul regulament BNR.

Emporiki Bank, Alpha Bank, Garanti Bank, CEC Bank, RBS, ING Bank si BCR acorda credite de nevoi personale pe o perioada de cel mult cinci ani si solicita un avans minim de 25% in cazul imprumuturilor pentru locuinta in euro.

Intre timp, bancile care asteapta avizul bancii centrale acorda in continuare imprumuturi conform conditiilor de creditare existente inainte de lansarea noului regulament. Astfel, creditele de consum fara garantii pot fi accesate pe o perioada de pana la 10 de ani, iar avansul pentru creditele ipotecare in euro scade si la 10% in cazul unor institutii.

Iata cateva exemple de credite ipotecare care pot fi inca accesate cu un avans minim cuprins intre 10% si 15%. Am calculat, totodata, cu ajutorul Conso.ro, rata lunara si suma totala platita la final bancii pentru un imprumut de 50.000 de euro, contractat pe o perioada de 30 de ani.

Millennium Bank percepe un avans minim de 10% pentru creditul ipotecar in euro. Imprumutul se acorda pe o perioada de pana la 30 de ani, cu o dobanda de 6,5% (Euribor la trei luni + 5,5%) pentru clientii care isi incaseaza venitul intr-un cont al bancii. Clientii vor plati un comision de analiza de 400 de euro.

Rata lunara: 316 euro
DAE:6,78%
Suma totala de rambursat: 114,172 euro

Pentru a accesa un credit ipotecar de la Banca Transilvania, clientii trebuie sa prezinte un avans... mai mult


Vineri, 02 Martie 2012, ora 07:38

Prima Casa: Avans 5% pentru o locuinta de 60.000 euro

Prima Casa: Avans 5% pentru o locuinta de 60.000 euro

Beneficiarii Programului Prima Casa trebuie sa dea de un avans de 5% din pretul de achizitie al locuintei daca acesta este mai mic sau egal cu 60.000 de euro, iar daca pretul locuintei este mai mare - un avans de 3.000 de euro plus diferenta dintre suma de 60.000 de euro si pretul de achizitie.

Datele vor fi cuprinse in normele de implementare a Programului "Prima Casa", care vor fi discutate in sedinta de duminica a Executivului, au declarat surse ministeriale.

Durata maxima a unui credit contractat prin "Prima casa" este de 30 de ani, iar contractul de credit nu trebuie sa contina clauze care sa permita modificarea unilaterala de catre banca a acestuia.

Totodata, beneficiarii Programului trebuie sa constituie un depozit colateral pentru garantarea dobanzii, cu o valoare minima egala cu trei rate de dobanda.

O alta conditie este ca beneficiarii sa achizitioneze in cadrul Programului o locuinta finalizata, aflata pe teritoriul Romaniei, inscrisa in cartea funciara si "libera de sarcini".

Cei care beneficiaza de programul "Prima Casa" se mai obliga sa nu instraineze locuinta achizitionata in primii 5 ani de la data dobandirii.

De la expirarea acestui termen, in cazul preluarii contractului de credit de catre un tert, acesta trebuie sa intruneasca, de asemenea, conditiile de eligibilitate ale beneficiarilor Programului.

Bancile participante la program nu vor percepe comision de rambursare anticipata. mai mult


Duminica, 14 Iunie 2009, ora 08:38

5 comentarii
Alte articole despre: avans credit, Prima Casa, avans locuinta
In ce conditii se mai acorda credite fara avans?

In ce conditii se mai acorda credite fara avans?

Pretul locuintelor a inregistrat scaderi chiar si de 30-40% in ultimele luni si cu toate acestea putini sunt cei care isi permit sa cumpere un apartament, chiar si prin credit bancar.

Dupa ce au majorat dobanda la creditele ipotecare si au redus gradul de indatorare, bancile impun acum si un avans mai mare decat in urma cu un an.

Cine vrea sa obtina un credit ipotecar garantand doar cu locuinta achizitionata trebuie sa aiba, in unele cazuri, pana la jumatate din pret, asta pentru ca bancile nu vor sa-si asume niciun fel de risc, cu atat mai putin pe cel privind deprecierea garantiei. Avansul mediu in piata a crescut de la 15% in vara anului trecut la 30% in prezent.

Spre exemplu, clientii Credit Europe Bank trebuie sa contribuie cu 25% din costul locuintei dorite, dar banca nu va acorda decat 50% din valoarea garantiilor aduse. Astfel, clientul are doua posibilitati: ori mai strange bani pana ajunge sa detina jumatate din valoarea imobilului dorit, ori pune ipoteca si pe alte proprietati, pana la nivelul impus de banca.

Situatia se prezinta la fel si la Banca Romaneasca, unde avansul minim este de 30%, dar clientul primeste doar 50% din valoarea proprietatilor cu care garanteaza, indiferent de venit sau varsta. Credite imobiliare cu avans sub media pietei, de doar 15-20%, pot fi contractate de la CEC Bank sau UniCredit Tiriac Bank.

Bancile care ofera finantare de pana la 100% sunt extrem de putine, acestea cerand garantii suplimentare si percepand dobanzi... mai mult


Duminica, 22 Februarie 2009, ora 19:34

4 comentarii
Creditarea din zona euro este puternic afectata de criza financiara

Creditarea din zona euro este puternic afectata de criza financiara

Avansul creditelor acordate sectorului privat din zona euro, in august, a atins cel mai scazut nivel din ultimii trei ani, potrivit datelor statistice ale Bancii Centrale Europene.

Reducerea finantarilor destinate sectorului privat a fost determinata de criza financiara, caracterizata prin lipsa de lichiditati la nivel mondial.

Creditele acordate sectorului privat au urcat in august cu o rata anuala de 8,8%, in scadere de la 9,4% in iulie, aceasta fiind cea mai lenta dezvoltare inregistrata din octombrie 2005, scrie Financiarul.

Incetinirea a fost alimentata de avansul segmentului de imprumuturi destinate companiilor, care a scazut de la 13,1% in iulie la 12,6% in august, cea mai mica rata din ultimul an. mai mult


Vineri, 26 Septembrie 2008, ora 11:17

Alte articole despre: zona euro, avans creditare, sector privat

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Scene socante in savana africana: "Nu am mai vazut niciodata asa ceva"
  2. Papusa masculina: A investit in el o avere pentru a arata asa (Foto)
  3. Fenomen inedit in Marea Britanie: Ninsoare cu fulgere
  4. Bill Gates, moment de maxima sinceritate: Ma simt destul de prost
  5. Puppy Love contraataca - Viralul care a impresionat milioane de oameni (Video)
  6. Se pregatea de razboi? Politisti uluiti de ce au descoperit intr-un garaj, a intervenit Armata
  7. Caz incredibil: O pisica data moarta si ingropata a "inviat" dupa cinci zile (Video)
  8. Ce face un iepure care are un stapan cu imaginatie (Video)
  9. Un barbat a fost prins de politie dupa ce s-a laudat pe Facebook cu numarul mandatelor de arestare
  10. Scandal provocat de aparitia lui Michelle Obama fara val in Arabia Saudita (Foto & Video)