avantaje romania ue

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Ambasadorul Germaniei lauda Romania

Ambasadorul Germaniei lauda Romania

Ambasadorul Germaniei, Werner Hans Lauk, a afirmat, marti, ca decizia extinderii UE, inclusiv cu Romania si Bulgaria, a fost corecta si a adus avantaje pentru toate statele europene.

Lauk a spus ca, spre exemplu, firmele germane prezente in Romania au profitat de libertatea de miscare oferita de UE, scrie Mediafax.

"Au trecut 25 de ani de cand Europa a trecut printr-o transformare majora. Acum 25 de ani a cazut Cortina de Fier, a cazut Zidul de la Berlin iar divizarea dintre Europa de Est si Europa de Vest si-a gasit sfarsitul mult asteptat. Caderea Zidului a deschis drumul catre reunificarea Germaniei. O luna mai tarziu a avut loc si in Romania o revolutie cu sute de morti si raniti, cea mai sangeroasa dintre revolutiile anului 1989", a amintit diplomatul.

Lauk a aratat, la o dezbatere organizata de Ambasada Germaniei si de Fundatia Konrad Adenauer, ca "Germania si Romania sunt legate de sute de ani de o istorie comuna, absolut speciala. Acum 800 de ani primii germani soseau in Transilvania, ei s-au integrat dar nu au fost asimilati, ceea ce le-a permis sa-si pastreze identitatea, cultura si limba. Si timp de sute de ani au castigat o reputatie pozitiva".

Diplomatul a mai subliniat ca UE este "o poveste de succes" si toti cetatenii profita de libertatea circulatiei marfurilor, a capitalurilor si a oamenilor.

"Nu exista in Europa o masina care sa nu aiba componente produse in Romania"

Referitor la extinderea UE, inclusiv cu Romania si Bulgaria, Lauk a... mai mult


Miercuri, 28 Mai 2014, ora 08:35

2 comentarii
Lectie de sadism: Viata la periferia UE (Opinii)

Lectie de sadism: Viata la periferia UE (Opinii)

Daca tot a fost mentionat termenul de sadism in discutia despre cresterea pretului la carburanti, in urma introducerii taxei lui Ponta de la 1 aprilie - o ironie sinistra fiind data aleasa pentru a intra in vigoare, nu cred ca exista ceva mai sadic decat faptul ca a ajuns sa nu socheze pe nimeni in mod real ca un litru de motorina in Romania este mai scump decat in Austria.

Ca si cum ar fi cel mai normal si mai banal fapt cu putinta care s-ar putea intampla.

Dincolo de statistici, chiar si pana acum se putea cumpara benzina sau motorina mai ieftina decat in Romania din Bulgaria sau Ungaria.

Cu toate acestea, eram pana astazi printre tarile cu cele mai mici preturi la litrul de carburant din Uniunea Europeana. O situatie normala atata timp cat veniturile medii de la noi, din orice unghi am dori sa le comparam, erau cele mai mici din UE, cu foarte putin peste cele ale eternilor nostri companioni din clasamentele rusinii, vecinii bulgari.

S-a ajuns aici si gratie taxei lui Ponta de 7 eurocenti la litrul de carburanti, insa noua inventie a premierului e doar ultimul sut in spatele preturilor de la pompa.

Ele au crescut si mai mult in timpul guvernelor Boc, asa cum a avut grija sa ne aduca aminte Victor Ponta, dar si acea cascada a majorarilor din anii trecuti e drept ca a stat sub imperiul conditiilor din tratatul de aderare al Romaniei la Uniunea Europeana, pact negociat si incheiat in timpul guvernului Nastase, in perioada 2000 - 2004.

Acum, cine e de vina... mai mult


Marti, 01 Aprilie 2014, ora 12:31

4 comentarii
Care sunt costurile desprinderii Romaniei de Occident - Raport EFOR

Care sunt costurile desprinderii Romaniei de Occident - Raport EFOR

Cresterea economica si democratizarea Romaniei nu sunt garantate istoric, trebuie luptat pentru fiecare in parte, existand altfel riscul sa ramanem intr-o zona gri a Europei, avertizeaza expertii in politici publice si buna guvernare de la Expert Forum (EFOR).

Avertismentul a fost lansat joi, cu ocazia prezentarii Raportului anual "Costurile desprinderii de Occident. O evaluare pe stat de drept si economie" al EFOR.

Invitatul special a fost Andrei Plesu, iar printre participanti s-au numarat reprezentanti ai CCR, ANI, DNA, Consiliului Concurentei, AmCham Romania, politicieni, oameni de afaceri, analisti economici, lideri de sindicat, si jurnalisti.

Laura Stefan: Poti legifera prin Constitutie buna credinta?

Laura Stefan, expert anti-coruptie si consultant international pe reforma statului de drept al Comisiei Europene si Consiliului Europei, a subliniat inca de la inceput ca respectarea normelor statului de drept "reprezinta o optiune intre Est si Vest" si a punctat faptul ca nu toate statele membre UE au performante similare din acest punct de vedere.

In Raportul EFOR sunt prezentate cateva dintre derapajele de la statul de drept inregistrate in Romania, printre care atacurile la judecatori si procurori, imixtiunile in anchetele penale (cazul Liceul Bolintineanu), eliminarea oamenilor incomozi din sistem (cazul Papici) si ceea ce s-a intamplat in 'martea neagra' in Parlament.

La toate acestea, Laura Stefan a adaugat si problemele legate de intrarea in... mai mult


Vineri, 07 Februarie 2014, ora 11:24

5 comentarii
Croatia in UE: Avantajul urias pe care l-ar putea obtine Romania

Croatia in UE: Avantajul urias pe care l-ar putea obtine Romania

Croatia a aderat, luni, la Uniunea Europeana, devenind astfel al 28-lea membru al comunitatii, iar aceasta tara si-ar putea uni fortele cu Romania pentru a pune piciorul in prag in cadrul deciziilor luate la nivelul blocului comunitar.

Intrarea Croatiei in UE este vazuta ca un semn important de stabilitate in zona Balcanilor, mai ales ca razboaiele civile care au urmat dupa destramarea Iugoslaviei si declararea independentei, in 1991, au macinat zona.

Evenimentul vine la 6 ani dupa ce Romania si Bulgaria au intrat in UE, astfel ca cele trei tari si-ar putea uni fortele pentru ca sa poata obtine o influenta politica mai mare la nivelul UE.

Analistul Mircea Cosea considera ca acesta este cel mai mare avantaj pe care l-am putea obtine de pe urma extinderii UE in Balcani, mentionand ca vocea noilor veniti in blocul european nu conteaza prea mult in prezent.

Tocmai de aceea proiectul Nabucco a esuat si azerii au ales concurentul sau, TAP, care nu mai tranziteaza Romania si Bulgaria, ci Grecia si Italia.

Nabucco, un esec politic bazat pe o himera. Ce solutii are Romania

"Eu cred ca o legatura politica puternica cu Croatia poate sa creeze un avantaj de 'presiune' politica a tarilor mai mici si care au aderat recent. Am putea chiar sa si elaboram puncte de vedere comune, cum ar fi cele pentru dezvoltare regionala, infrastructura si energie. Cum Romania a demonstrat ca are legaturi bune cu Croatia, sper ca aderarea ei sa intareasca si pozitia nostra din punct de... mai mult


Luni, 01 Iulie 2013, ora 14:20

13 comentarii
Romania si sindromul copilului abandonat (Opinii)

Romania si sindromul copilului abandonat (Opinii)

Dupa plecarea lui Nicolae Titulescu de la Externe in 1936, Romania n-a mai jucat vreun rol important pe scena politica europeana, iar dupa referendumul din vara trecuta liderii, parlamentarii si diplomatii romani lasa in strainatate impresia ca provin dintr-o tara fara identitate, parasita undeva la marginea Europei.

Cum trec granita, mai marii nostri isi pierd brusc aplombul, uitandu-si misiunea de a reprezenta cu cinste si mandrie interesele nationale si comportandu-se de parca s-ar fi molipsit de sindromul copilului abandonat. De demonstrat.

Diplomatie fara spor

Situatia aceasta nu e de azi, de ieri, ci s-a facut vizibila imediat dupa Revolutie. Inca de atunci, negocierile cu diferite entitati europene si internationale au evidentiat lipsa de curaj si neprofesionalismul nostru, caci mai tot ce s-a stabilit atunci astazi constituie o povara, fie in domenii politice, fie in cele economice.

Speculandu-ne maleabilitatea, nobletea cuminteniei si a ascultarii, destui lideri straini, ca niste frati mai mari, s-au grabit cu sfaturile si chiar cu indicatiile pretioase, unele dintre ele atentand la suveranitatea nationala sau constituind amestec in treburile interne. Principii cu care vad ca ne este tot mai rusine.

Cu cativa ani in urma, si chiar la ultimul Consiliu European, am avut ocazia sa admiram prestatia presedintilor cehi si polonezi, sau a prim-ministrilor maghiar si grec, care, cu o demnitate fireasca in astfel de situatii, au sarit in apararea... mai mult


Sambata, 16 Martie 2013, ora 14:51

10 comentarii
Europarlamentari romani despre avantajele si problemele Romaniei in UE

Europarlamentari romani despre avantajele si problemele Romaniei in UE

In general, Romania are mai multe avantaje de pe urma aderarii la Uniunea Europeana decat dezavantaje. Aceasta este parerea unor europarlamentari romani, obtinuta in cadrul unui studiu mai larg realizat de un site romanesc.

"Avantajele Romaniei ca stat membru al Uniunii Europene sunt nenumarate. Foarte importanta este alinierea legislatiei nationale la cea comunitara.

UE si vechile state membre au lunga experienta in ceea ce priveste sistemele legislative democrate si adaptarea legislatiei nationale la cea comunitara constituie un progres si un avantaj deosebit pentru tara noastra", este de parere europarlamentarul Petru Luhan (foto), pentru Calea Europeana.

Despre problemele intampinate de Romania, Lohan subliniaza ca ele sunt legate in special de absorbtia fondurilor europene.

Reprezentanta CE la Bucuresti: Aderarea v-a adus mai multe avantaje decat dezavantaje

"Pentru tara noastra, fondurile europene au reprezentat ceva nou. Din pacate au existat si numeroase greseli in perioada 2006-2007 cand programele operationale si normele lor de aplicare au fost elaborate de catre Autoritatile de Management si negociate la Bruxelles", este de parere europarlamentarul roman.

Cu toate acestea, "Romania are capacitatea de a se organiza in perioada imediat urmatoare astfel incat sa absoarba cu usurinta fondurile europene si a celor pentru agricultura si dezvoltare rurala, crearea ministerului condus de fostul comisar Leonard Orban fiind un pas extrem de important in... mai mult


Joi, 05 Ianuarie 2012, ora 21:56

1 comentariu
Reprezentanta CE la Bucuresti: Aderarea v-a adus mai multe avantaje decat dezavantaje

Reprezentanta CE la Bucuresti: Aderarea v-a adus mai multe avantaje decat dezavantaje

La cinci ani de la aderarea la UE, o analiza a avantajelor si dezavantajelor pe care acest proiect le-a adus tarii noastre arata ca Romania ar avea mai multe avantaje decat dezavantaje.

Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, a analizat, pentru Calea Europeana, care ar fi avantajele si problemele intampinate de Romania, in marea familie europeana.

"Sunt mai multe avantaje ce deriva din statutul actual al Romaniei de stat membru al Uniunii Europene. Este insa dificil de a realiza o ierarhizare a acestora care, in opinia noastra, ar putea face obiectul unui studiu detaliat, la cinci ani de la aderare.

Poate unul dintre cele mai importante elemente este tocmai participarea Romaniei la constructia si functionarea proiectului european, cu beneficiile si obligatiile care decurg din aceasta apartenenta", au subliniat reprezentantii Comisiei Europene la Bucuresti.

Cand vine vorba despre probleme, reprezentata UE la Bucuresti nu precizeaza ca ar exista.

"Romania, la fel ca toate celelalte state membre, si-a asumat o serie de obligatii atat prin semnarea tratatului de aderare, cat si prin participarea la procesul decizional curent. In cei cinci ani de la aderare, contributia Romaniei la proiectul european este categoric pozitiva.

Conform mandatului sau, Comisia urmareste respectarea obligatiilor asumate de catre toate statele membre si utilizeaza diferite instrumente tehnice si legislative pentru rezolvarea dificultatilor inerente care decurg din functionarea... mai mult


Miercuri, 04 Ianuarie 2012, ora 17:15

3 comentarii
Leonard Orban - Romania vrea mai multi bani de la UE, dar sa dea mai putini

Leonard Orban - Romania vrea mai multi bani de la UE, dar sa dea mai putini

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a vorbit, pentru Ziare.com, despre planurile Romaniei de a obtine mai multi bani de la bugetul UE in urmatorul exercitiu bugetar, dar si despre o propunere europeana prin care tara noastra ar contribui cu maxim 5% la cofinantarile europene.

"Singurul lucru despre care putem discuta (n.red.-in legatura cu bugetul) e propunerea Comisiei Europene, care e suficient de favorabila pentru Romania. Dar in ce masura va fi adoptat, ramane de vazut, vor fi negocieri foarte dure si lungi. Haideti sa vedem, daca va fi o reducere, sa comparam cu perspectiva 2007-2013.

Ne-am propus ca obiectiv sa fim intr-o pozitie bugetara mai avantajoasa in 2014-2020 decat suntem in 2007-2013. Nu numai sa luam mai multi bani, diferenta dintre banii pe care ii primim de la bugetul Uniunii Europene si banii pe care ii varsam de la buget sa fie mai mare decat in perioada 2007-2013. Vorbim prematur, va fi ceva ce vom finaliza abia la sfarsitul anului viitor", a declarat Orban pentru Ziare.com.

Tarile bogate vor sa taie cofinantarile pentru Romania si alte state

El a explicat intentia catorva din cele mai importante state contributoare la bugetul UE de a da mai putini bani, in aceasta perioada dificila.

"E o chestiune mai larga, tine de principiul general si tine de negocierile privind bugetul net al Uniunii. E normal, sunt state net contributoare la buget, dau semnificativ mai mult si e normal ca isi doresc sa reduca aceasta contributie. Sunt... mai mult


Marti, 04 Octombrie 2011, ora 12:24

5 comentarii
Opinii: De ce sunt romanii suparati pe UE

Opinii: De ce sunt romanii suparati pe UE

Pentru intrarea Romaniei in UE s-au zbatut toti politicienii cand, pe rand, au fost la guvernare. S-a intamplat ca oficial, Romania sa fie primita in UE pe 1 ianuarie 2007 si bucuria multor romani, dar si a politicienilor care au batut carare inspre acolo, sa fie mare.

I-am intrebat pe multi romani de ce se bucura, ce castigam noi, care sunt avantajele noastre ca popor si nu ca individ si unul din cele mai dese raspunsuri la intrebarea mea a fost ca se va putea circula liber prin toate tarile din comunitatea europeana.

De dupa colt, insa, tot romani de ai nostri dar din diaspora, ne aruncau soptit si compatimitor ca "o sa-l vedeti voi pe dracu' gol".

Intrarea Romaniei in UE s-a facut fara referendum, fara consultarea romanilor cum ar fi fost firesc iar informarea cu ceea ce va fi, ce va urma sa se intample, ce ne asteapta pe fiecare dintre noi si toti laolalta, nu s-a facut.

Ceea ce ajungea la romanul de rand era folclor, pareri neavizate ale unuia sau altuia, nimic oficial.

Astazi, constatam cu amaraciune ca nu mai avem agricultura, dar am devenit piata de desfacere pentru produsele alimentare modificate genetic, produse aduse din UE, cica interzise acolo, in tarile din comunitatea europeana, dar bune pentru romani, chiar recomandate pentru ca sunt garnisite cu E-uri din belsug si trag mai mult la cantar.

Lucru si mai dureros insa, e ca legile ni se fac acolo, la ei, la Bruxelles, si guvernul trebuie doar sa le faca functionale. Daca nu le da viata, daca... mai mult


Duminica, 03 Octombrie 2010, ora 19:06

3 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Explicatia Ruxandrei Dragomir pentru ploaie: Pana si vremea plange ca Elena este in arest
  2. Un desen animat cu Putin a devenit viral in Rusia (Video)
  3. Facebook isi face sute de drone solare mai mari ca un Boeing 767
  4. Dronele pot salva vieti, la propriu - Cum sunt folosite de salvamari (Video)
  5. Afacerea "chipul lui Iisus": Cati bani fac localnicii de pe urma pelerinilor (Foto)
  6. Romanii fac haz de necaz: "Vand mir testat de Sova - aducator de imunitate"
  7. Tara care te obliga sa iti dai amprentele daca mai vrei sa vorbesti la telefon
  8. O romanca socheaza presa britanica - ofera 500 de euro celui care o lasa gravida
  9. Culmea ironiei - incendiu urias la o fabrica de ... extinctoare
  10. Un nou animal face senzatie pe Internet. E o pisica sau o oaie? (Galerie foto)