bac istorie

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Speranta pentru viitor: Elevii au rezultate mai bune ca anul trecut la simularea Bac 2015

Speranta pentru viitor: Elevii au rezultate mai bune ca anul trecut la simularea Bac 2015

Ponderea elevilor clasei a XII-a care au obtinut note peste 5 la simularea nationala a examenului de bacalaureat, la Limba romana, este de peste 60%, procentaj superior celui de anul trecut - 52,80%.

Datele statistice ale Ministerului Educatiei releva ca ponderea elevilor clasei a XII-a care au obtinut note peste 5 este urmatoarea: 61,36% la Limba romana (procentaj superior celui de anul trecut: 52,80%), 75,49% la Limba materna (cu aproape 8 procente in plus fata de 2014- 67,78%), 52,49% la proba obligatorie a profilului - Matematica sau Istorie (procentaj superior fata de 2014- 42,51%), respectiv 60,30% la proba la alegere a profilului (cu peste 7 procente in raport 2014- 53,92%).

Situatia notelor peste 5 la clasa a XI-a, potrivit datelor centralizate, se prezinta astfel: Limba romana - 51,77% (in crestere cu peste 7 procente fata de 2014 - 44,22%), proba obligatorie a profilului/ Matematica sau Istorie - 42,35% (in crestere cu peste 6 procente fata de anul trecut - 36,32%) si Limba materna - 56,97% (in scadere fata de 2014- 62,42%).

Rata de participare la clasa a XI-a a fost de 86,41% (128.052 de elevi prezenti din 148.143 de elevi inscrisi), respectiv 83,31% la clasa a XII-a (147.454 de elevi prezenti din 177.000 de elevi inscrisi), arata un comunicat al ministerului.

Simulare Bac 2015: Cum s-au descurcat liceenii bucuresteni

Perle la simularea pentru Bac: Arghezi a scris poezii triste, ca nu avea prieteni cu care sa iasa la bere

Rezultate dezastruoase... mai mult


Vineri, 13 Martie 2015, ora 07:14

Perle la simularea pentru Bac: Arghezi a scris poezii triste, ca nu avea prieteni cu care sa iasa la bere

Perle la simularea pentru Bac: Arghezi a scris poezii triste, ca nu avea prieteni cu care sa iasa la bere

Profesorii care au corectat lucrarile de la simularea examenului de bacalaureat la Limba romana s-au amuzat copios cand au citit raspunsurile elevilor de clasa a XI-a si a XII.

Lucrarile adolescentilor contin si greseli, precum si comentarii amuzante pe marginea operelor literare, transmite Pro TV.

"Rolul verbelor la perfect simplu e sa ne spuna ca Ioan Slavici era oltean", considera o eleva, in timp ce un coleg de-al sau crede ca a inteles perfect scopul cratimei: "'Care-i' e cu cratima ca sa nu se confunde cu orasul Carei, de unde am si eu o ruda care se scrie cu litera mare".

Simulare Bacalaureat 2015: Proba de limba romana

Un alt elev a gasit doua sinonime originale pentru cuvantul "pretentios", mai exact "harfist" si "ifosar". El a continuat cu viziunea poetului Tudor Arghezi despre lume: "Arghezi...cine sa-l inteleaga pe omul asta? Sunt sigur ca viata lui era trista pentru ca nu avea prieteni cu care sa iasa la o bere. D-aia a scris poezii triste".

De asemenea, o eleva a povestit despre certurile cu tatal ei, la o cerinta in care trebuia sa scrie despre importanta comunicarii dintre parinti si copii.

"Eu si tatal meu nu avem o comunicare prea buna. El imi spune mereu sa nu mai vin dimineata de la club, eu ii spun ca distractia maxima incepe dupa miezul noptii, dar nu ma asculta, asa ca in loc sa comunicam, ne certam", a explicat ea.

Un alt licean a considerat ca simularea la Bac este o modalitate perfecta pentru a-i arata prietenei sale ca ii... mai mult


Miercuri, 04 Martie 2015, ora 12:23

8 comentarii
Mese gratuite la restaurant, spaga la Bac

Mese gratuite la restaurant, spaga la Bac

Trei profesori din Targu Jiu au fost trimisi in judecata pentru ca au luat spaga la examenul de bacalaureat si evaluare nationala din aceasta vara. Alaturi de ei, procurorii l-au mai chemat in justitie si pe un om de afaceri din oras.

Un comunicat al Parchetului de pe langa Tribunalul Gorj arata ca profesorii inculpati sunt si directori (general si doi adjuncti) la Liceul Tehnologic Bustuchin si la Liceul Energetic nr. 1 Tg.-Jiu.

Omul de afaceri Nicolaie Cretu este acuzat ca restaurantul detinut de el a asigurat masa de pranz membrilor comisiei de examen de la Colegiul National Ecaterina Teodoroiu, unde fiii sai gemeni sustineau examenul de bacalaureat, fara a percepe bani de la profesori pentru consumatie.

Profitand ca toate banchetele elevilor de clasa a XII-a de la Colegiul Ecaterina Teodoroiu si Liceul Energetic nr.1 Tg.Jiu s-au desfasurat la restaurantul pe care il detine, omul de afaceri Cretu Nicolaie a intervenit pentru a-si favoriza fiii sa obtina note mai mari sau sa promoveze examenul de bacalaureat.

Profesorul de istorie Udroiu Vasile, director adjunct al Liceului Energetic nr. 1 Tg.-Jiu, a fost desemnat membru al comisiei de bacalaureat la Colegiul National Ecaterina Teodoroiu din Tg.-Jiu.

Atat la limba romana, cat si la matematica, cei doi baieti au fost invatati de profesorul Udroiu sa faca anumite semne pe lucrari pentru a fi identificate si, daca n-ar fi reusit sa rezolve subiectele, sa poata fi inlocuite dupa examen, asa cum s-a si... mai mult


Sambata, 06 Septembrie 2014, ora 14:20

1 comentariu
Bac 2014 sesiunea de toamna: Subiectele la istorie

Bac 2014 sesiunea de toamna: Subiectele la istorie

Un eseu despre evolutia interna a statului roman si participarea Romaniei la relatiile internationale in secolul al XX-lea, precum si 13 intrebari din trei fragmente din lucrari istorice au fost subiectele la Istorie de la bacalaureat, profilul umanist.

Candidatii de la filiera teoretica - profilul umanist si cei de la filiera vocationala - profilurile artistic, sportiv, pedagogic si teologic au avut de rezolvat joi, la proba scrisa la Istorie de la examenul de bacalaureat, sesiunea august - septembrie, trei subiecte cu mai multe cerinte, notate cu cate 30 de puncte, zece puncte fiind acordate din oficiu.

Primul subiect a avut sapte cerinte, legate de un fragment din lucrarea "O istorie a romanilor", de I. Bulei, si un fragment din "Romania 1866-1947", de K. Hitchins.

Candidatii trebuiau sa raspunsa la urmatoarele cerinte: numirea unei institutii politice din Bucuresti precizate in al doilea fragment (2 puncte) ; secolul la care se refera informatiile din primul text (2 puncte) ; doua state precizate in cele doua surse (6 puncte) ; scrierea literei corespunzatoare sursei care sustine ca actiunile domnitorilor au drept consecinta schimbarea regimului politic (3 puncte) ; doua informatii care se afla intr-o relatie cauza-efect, precizand rolul fiecareia dintre acestea, din al doilea text (7 puncte) ; doua conflicte din secolul al XV-lea desfasurate in spatiul romanesc (6 puncte) ; o asemanare intre doua actiuni diplomatice la care participa romanii in secolul al... mai mult


Miercuri, 27 August 2014, ora 14:50

Bac 2014: Baremele de la matematica si istorie

Bac 2014: Baremele de la matematica si istorie

Absolventii claselor a XII-a au sustinut, miercuri dimineata, proba scrisa obligatorie a profilului, in cadrul examenului de bacalaureat.

Este vorba despre proba la matematica, unde au existat patru variante de subiecte, in functie de profilul la care au studiat, dar si despre proba la istorie, unde subiectele au fost aceleasi pentru toata lumea.

Ulterior, Ministerul Educatiei a publicat si baremele de corectare pentru probele sustinute miercuri de absolventii de liceu la bacalaureat.

Acestea pot fi consultate si descarcate accesand linkurile de mai jos:Examenul de bacalaureat continua, vineri, cand are loc ultima proba scrisa. Este vorba despre proba la alegere a profilului si specializarii, unde, in functie de specializarea pe care au urmat-o, absolventii vor sustine examenul la anatomie si fiziologie umana, genetica si ecologie umana, biologie vegetala si animala, chimie, economie, fizica, filosofie, geografie, informatica, logica, argumentare si comunicare, psihologie sau sociologie.

Bac 2014: Vezi subiectele de la matematica si istorie

Rezultatele partiale ale examenului de bacalaureat vor fi afisate pe 7 iulie, cand nemultumitii vor putea depune contestatii la notele primite. Lucrarile vor fi recorectate in perioada 8 - 10 iulie, urmand ca rezultatele finale sa fie facute publice pe 11 iulie.

Ziare.com va tine la curent, pe toata perioada examenului de Bacalaureat 2015, cu cele mai importante evenimente, subiectele de la... mai mult


Miercuri, 02 Iulie 2014, ora 18:31

4 comentarii
Bac 2014: Vezi subiectele de la matematica si istorie

Bac 2014: Vezi subiectele de la matematica si istorie

Absolventii de liceu au sustinut, miercuri, proba scrisa obligatorie a profilului, in cadrul examenului de bacalaureat 2014.

Astfel, absolventii de liceu care au studiat la un profil real au dat proba la matematica, in vreme ce candidatii care au urmat liceul la un profil uman sau vocational-pedagogic au dat examenul la istorie.

La matematica, au existat patru tipuri subiecte: unele pentru cei care au studiat la profilul matematica-informatica, unele pentru cei care au studiat la stiinte ale naturii, unele pentru cei care au studiat la licee pedagogice si vocationale si unele pentru elevii care au urmat o specializare cu profil tehnic.

Subiectele la matematica - profilul stiinte ale naturii


Foto: Vocea Transilvaniei

Subiectele la matematica - profilul matematica-informatica


Foto: Ziare.com

Subiectele la matematica - profilul tehnologic


Foto: Mediafax

Subiectele la istorie

La subiectul I, candidatii au avut de rezolvat 7 cerinte, pe baza a doua fragmente de text: "O istorie sincera a poporului roman" - Florin Constantiniu si "Istoria romanilor" - Mihai Barbulescu, Dennis Deletant, Keith Hitchins, Serban Papacostea, Teodor Pompiliu.

La subiectul al II-lea, absolventii de liceu au avut de rezolvat 6 cerinte pe baza unui fragment din "O istorie a romanilor", de Ion Bulei.

La subiectul al III-lea, absolventilor claselor a XII-a li s-a cerut sa realizeze un eseu de aproximativ doua pagini, in care sa vorbeasca despre rolul spatiului... mai mult


Miercuri, 02 Iulie 2014, ora 12:58

Bac 2013: 81 de elevi eliminati la proba obligatorie a profilului

Bac 2013: 81 de elevi eliminati la proba obligatorie a profilului

Un numar de 46.051 de candidati au sustinut miercuri proba obligatorie a profilului - la matematica sau la istorie -, in cadrul sesiunii de toamna a Bacalaureatului, fiind eliminati 81 de elevi.

"Din totalul celor prezenti, 81 au fost eliminati pentru ca aveau asupra lor materiale ajutatoare, interzise in sali pe durata sustinerii probei (fituici, dispozitive electronice etc.) Cei mai multi candidati eliminati s-au inregistrat in Bucuresti (17) si judetul Constanta (11) ", precizeaza MEN, intr-un comunicat remis miercuri.

Bacalaureat 2013, sesiunea de toamna: Peste 100 de elevi eliminati

Potrivit MEN, pentru 49 de candidati a fost necesara folosirea subiectelor de rezerva la matematica. Bacalaureatul continua vineri cu proba la alegere a profilului si specializarii.

Prima afisare a rezultatelor va avea loc pe data de 2 septembrie, pana la ora 12,00, iar contestatiile vor putea fi depuse, in aceeasi zi, in intervalul orar 12,00 - 16,00. Solutionarea contestatiilor este programata intre 3 si 4 septembrie, iar rezultatele finale vor fi facute publice joi, 5 septembrie.

Ziare.com va tine la curent, pe toata perioada examenului de Bacalaureat 2015, cu cele mai importante evenimente, subiectele de la fiecare proba, rezultatele obtinute de elevii din toate judetele tarii, precum si rata de promovare. mai mult


Miercuri, 28 August 2013, ora 21:46

Un elev prins cu fituici la Bac a dat in judecata Inspectoratul Scolar

Un elev prins cu fituici la Bac a dat in judecata Inspectoratul Scolar

Un absolvent al Liceului International de Informatica, prins cu fituici si eliminat de la proba scrisa la istorie, din cadrul BAC-ului, a decis sa treaca examenul ...in instanta.

La momentul respectiv, Dragos Gabriel Magiaru, si-a recunoscut fapta, dand si declaratie in acest sens. Dar dupa ce s-a gandit mai bine, a crezut ca ar putea fi absolvit de vina prin a da in judecata Inspectoratul Scolar Judetean Constanta, scrie Replica de Constanta.

Tanarul a fost prins cu copiute la proba scrisa la istorie, asa ca e greu de spus ce ar mai putea decide instanta in acest caz.

Conform procedurii, elevul si-a recunoscut vina, declaratie in acest sens dand si comisia de supraveghere. Intre timp s-a razgandit, sperand sa poata da examenul in sesiunea din toamna a bacalaureatului, lucru infirmat insa de ISJ Constanta, care sustine ca, potrivit legii, el nu mai poate da examenul decat in 2013.

Ziare.com va tine la curent, pe toata perioada examenului de Bacalaureat 2015, cu cele mai importante evenimente, subiectele de la fiecare proba, rezultatele obtinute de elevii din toate judetele tarii, precum si rata de promovare. mai mult


Sambata, 07 Iulie 2012, ora 15:55

14 comentarii
Elevii, fericiti ca au scapat de tezele unice, dar nu vor sa dea BAC-ul la istorie

Elevii, fericiti ca au scapat de tezele unice, dar nu vor sa dea BAC-ul la istorie

Consiliul National al Elevilor din Romania (CNE) arata ca, daca anumite masuri luate de Ministerul Educatiei sunt bine primite, altele ar trebui modificate.

Astfel, actuala forma a legii invatamantului preuniversitar contine si aspecte care ii nemultumesc pe elevi, cum ar fi obligativitatea sustinerii examenului la istorie pentru profilul uman. Elevii sunt, insa, fericiti ca nu mai trebuie sa dea teze cu subiect unic.

"Legat de actuala forma a legii invatamantului preuniversitar, elevii saluta decizia de renuntare la tezele cu subiect unic si reimplementarea unei forme de prestari asemanatoare examenului de capacitate. Consideram aceasta forma de evaluare drept una relevanta pentru cunostiintele acumulate.

Exista si nemultumiri legate de aceasta forma a legii, una dintre cele mai importante fiind obligativitatea sustinerii examenului la istorie pentru profilul uman, fara ca elevii sa mai poata alege intre geografie Si istorie", se arata intr-un comunicat remis de CNE Ziare.com.

CNE mai atrage atentia ca "legea invatamantului preuniversitar trebuie sa fie centrata pe nevoile elevilor, asemeni contextului Bologna - invatamantul centrat pe student".

Reprezentantii elevilor mai solicita MEC sa ii consulte in luare oricarei decizii care ii afecteaza direct.

"Consiliul National al Elevilor alaturi de Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania doreste sa atraga atentia in mod oficial tuturor actorilor care activeaza in domeniul educational, ca in... mai mult


Joi, 06 August 2009, ora 22:34

3 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Incident violent la filmarile pentru Piratii in Caraibe: Maimuta a fost scoasa de urgenta din platou
  2. Baza de aparare in fata atacurilor nucleare ale Rusiei, scoasa la vanzare pentru relaxare in familie
  3. Eticheta la nudisti - Cum e sa traiesti un an dezbracat: Am fost spalati pe creier
  4. Viral: Cainele care spune mama - a invatat inaintea copilului familiei (Video)
  5. Papa Francisc face un gest socant: Va mesteca frunze de coca (Video)
  6. Mutilarea genitala, o tehnica barbara inimaginabila: De ce milioane de fete se tem sa vina vara
  7. Cofondatorul Apple: Robotii ne vor transforma in animalele lor de casa
  8. Festival de muzica sau bataie in noroi: Ce au patit spectatorii de la Electric Castle (Video & galerie foto)
  9. Saracul cersetor bogat: Cati bani avea asupra sa un barbat care statea la mila trecatorilor
  10. Supravietuire miraculoasa: O mama si bebelusul ei au cazut cu avionul si au trait 5 zile in jungla