bacalaureat 2013 barem romana

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Scandalul mitei la Bac se lasa cu urmari (Opinii)

Scandalul mitei la Bac se lasa cu urmari (Opinii)

Rezultatele discutabile ale Bacalaureatului, analizele aparute in presa precum si abordarile Tv din ultimele zile incep sa prefigureze cateva consecinte imediate sau de perspectiva.

Fiindca descinderile SRI, ale Procuraturii si ale Politiei in cateva licee banuite de fraudarea Bac-ului, cel mai blamat si lovit fiind colegiul bucurestean Dimitrie Bolintineanu, au trezit si autoritatilor, si publicului serioase ingrijorari.

De pe o zi pe alta

Din pacate aceste masuri nu vizeaza reforme profunde, radicale ale educatiei care sa faca imposibile asemenea practici, ci paliative care sa rezolve necazul pe moment precum revenirea la vetustele examene de admitere organizate la universitati si colegii.

Pare deocamdata cea mai rapida, mai simpla solutie, aplicabila insa doar catorva unitati de invatamant fiindca, in rest, numarul inscrisilor e mai mic decat al locurilor. Desi Romania este cea mai saraca tara din UE, oferta educationala depaseste cu mult cererea. Cauzele adevarate nefiind asadar cele vehiculate pe toate canalele.

Si in alte tari, in Anglia, de exemplu, exista discutii daca admiterea in universitati si colegii, inclusiv in celebrele Oxford si Cambridge, sa se faca doar pe baza meritelor ca pana acum, sau sa se ia in considerare si alte principii, evaluari, masuratori. Si asta deoarece nu este o conditie obligatorie ca pozitia de admitere sa coincida cu aceea de la absolvire. Din contra, cazurile cand candidati intrati pe ultimele locuri isi depasesc... mai mult


Vineri, 12 Iulie 2013, ora 13:55

1 comentariu
Bacalaureat 2013: Mii de elevi absenti, aproape 100 eliminati pentru frauda

Bacalaureat 2013: Mii de elevi absenti, aproape 100 eliminati pentru frauda

Peste 7.700 de elevi inscrisi la Bac nu s-au prezentat, luni, la proba scrisa de Limba si Literatura Romana, in timp ce aproape 100 au fost eliminati pentru frauda.

Conform datelor furnizate de inspectoratele scolare judetene, s-au prezentat 154.586 de candidati din totalul de 162.338 de potentiali participanti, anunta Ministerul Educatiei, intr-un comunicat remis Ziare.com.

Frauda la Bac 2013 - LIVE

In raport cu numarul celor care au sustinut proba, 93 de elevi au fost eliminati din salile de examen din cauza tentativelor de frauda la care au recurs (utilizarea telefoanelor mobile sau a unor materiale ajutatoare nepermise). Cele mai multe cazuri s-au inregistrat in Constanta (21), Bucuresti (19) si Dolj (7).

Bacalaureat 2013: Pagina de Internet pentru fapte de coruptie, creata de minister

Potrivit metodologiei de organizare si desfasurare a examenului, acesti elevi au pierdut dreptul de a sustine Bacalaureatul in urmatoarele doua sesiuni.

Totodata, anunta ministerul, 14 centre de examen au solicitat varianta de rezerva ca urmare a unor situatii specifice (intarzieri ale elevilor din motive obiective).

Marti, 2 iulie, elevii care provin de la scolile cu predare in limbile minoritatilor nationale vor sustine proba de Limba si Literatura materna.

In zilele urmatoare, respectiv miercuri, 3 iulie, si vineri, 5 iulie, se vor desfasura proba obligatorie a profilului si proba la alegere din aria curriculara corespunzatoare specializarii.

Bacalaureat... mai mult


Luni, 01 Iulie 2013, ora 20:01

Bacalaureat 2013: Baremul la Limba si literatura romana

Bacalaureat 2013: Baremul la Limba si literatura romana

Ministerul Educatiei Nationale (MEN) a publicat, luni, baremul pentru examenul la Limba si Literatura Romana din cadrul Bacalaureatului 2013, atat pentru profilul uman, cat si pentru cel real.

Luni, absolventii de liceu au sustinut prima proba scrisa a examenului de Bacalaureat 2013, cea la Limba si Literatura Romana.

Spre deosebire de anii anteriori, Bacalaureatul 2013 a venit cu o noutate pentru elevi - subiectele diferentiate. Astfel, pentru prima oara, absolventii de real au avut subiecte diferite de colegii lor care au terminat un profil umanist.

Bacalaureat 2013: Vezi subiectele la Limba si Literatura Romana

Cu toate acestea, elevii de la profilul real s-au plans ca au primit subiecte mai grele decat cei de la profilul uman, mai ales la subiectul al treilea.

Astfel, daca absolventii de liceu de la profilul real au au avut de redactat un eseu in care sa dezvolte o tema din creatia lirica a unuia dintre cei trei poeti mentionati de cerinta - Tudor Arghezi, Ion Barbu sau Lucian Blaga, cei de la profilul uman au avut de redactat un eseu despre tema si viziunea despre lume intr-un text poetic simbolist.

Bacalaureat 2013: Subiectele la romana, publicate pe Internet inainte de examen

Mai mult, exista si suspiciuni de frauda la un liceu din Bucuresti, unde intreaga conducere a fost demisa, luni. Potrivit unor surse, ar fi vorba despre un grup infractional ce se ocupa cu distribuirea subiectelor, dar si a rezolvarilor corecte, astfel incat... mai mult


Luni, 01 Iulie 2013, ora 17:07

Bacalaureat 2013: Limba si literatura romana - Modele de subiecte si bareme

Bacalaureat 2013: Limba si literatura romana - Modele de subiecte si bareme

Probele scrise ale examenul de bacalaureat de anul acesta incep pe 1 iulie si se vor incheia pe 5 iulie.

Prima proba este cea la limba si literatura romana. Examenul dureaza 3 ore, toate subiectele sunt obligatorii, iar candidatii primesc 10 puncte din oficiu, punctajul maxim fiind de 100.

Bacalaureat 2013 - Primele perle: Corola de minuni a lui Vasile Blaga, strivita de elevi

Subiectele vor fi diferite in functie de profilul liceal urmat de elev. Astfel, elevii care au terminat un liceu teoretic - profilul umanist sau un liceu vocational - profilul pedagogic vor avea de rezolvat aceleasi subiecte.

Aceleasi subiecte le vor rezolva si elevii care au terminat un liceu pe filiera teoretica - profil real, pe filiera tehnologica sau pe filiera vocationala - toate profilurile cu exceptia celui pedagogic.

Bacalaureat 2013: Ce spun elevii: Sa mori tu ca functioneaza camerele alea!

Vezi mai jos modele de subiecte, precum si baremul, pentru proba scrisa de limba si literatura romana din cadrul bacalaureatului, pentru cei care au terminat un profil umanist sau pedagogic:

Vezi mai jos modele de subiecte, precum si baremul, pentru proba scrisa de limba si literatura romana din cadrul bacalaureatului, pentru cei care au terminat un profil real sau tehnologic sau pe filiera vocationala, alte profiluri in afara de pedagocic:

A.S.

Ziare.com va tine la curent, pe toata perioada examenului de Bacalaureat 2015, cu cele mai importante evenimente,... mai mult


Vineri, 21 Iunie 2013, ora 07:14

Bac 2013, sesiunea pentru olimpici: Vezi subiectele la istorie

Bac 2013, sesiunea pentru olimpici: Vezi subiectele la istorie

Cei aproximativ 200 de elevi participanti la Olimpiade sau competitii sportive au sustinut, marti, cea de-a doua proba a Bacalaureatului special 2013, proba obligatorie a profilului, cea la istorie sau la matematica.

Absolventii de liceu care au sustinut marti proba la istorie au intrat in sali la ora 9:00 dimineata si au avut de rezolvat varianta 3, care contine subiecte de o dificultate medie, la fel ca cele din anul anterior.

Subiectul al III-lea a solicitat din partea candidatilor o mare capacitate de sinteza, intrucat le cerea sa cuprinda intr-un eseu de doua pagini "caracteristicile statului roman in a doua jumatate a secolului al XIX si in prima jumatate a secolului al XX-lea", adica incepand cu ultima perioada a domniei lui Alexandru Ioan Cuza, continuand cu cea a regelui Carol I sau evenimente istorice precum Primul Razboi Mondial, Unirea de la 1918, Constitutia din 1923 si pana la cel de-al Doilea Razboi Mondial.

La Subiectul I, respectiv la Subiectul al II-lea, candidatii de la sesiunea speciala de Bacalaureat 2013 au avut de identificat o serie evenimente si personalitati istorice pe baza unor texte date, precum si de realizat o scurta argumentare legata de implicarea domnitorilor secolelor al XV-lea si al XVI-lea in actiuni diplomatice.

Foto: Romania TV

La sesiunea speciala a examenului de Bacalaureat din 2013 s-au inscris 209 de elevi din Alba, Cluj, Dolj, Constanta, Botosani, Neamt, Maramures, Tulcea, Timis, Arges, Dambovita,... mai mult


Marti, 28 Mai 2013, ora 17:16

Bac 2013, sesiunea pentru olimpici: Un eliminat pentru copiat - vezi subiectele si baremul

Bac 2013, sesiunea pentru olimpici: Un eliminat pentru copiat - vezi subiectele si baremul

Peste 200 de absolventi de liceu care participa la olimpiade sau concursuri nationale au sustinut, luni, prima proba scrisa a sesiunii speciale a Bacalaureatului 2013.

Candidatii au sustinut proba la examenul de Limba si literatura romana, iar subiectele au fost diferentiate, in functie de profil.

Absolventii de profil real au fost pusi in situtia de a rezolva, la primul subiect, mai multe cerinte pornind de la poezia "Din cerurile-albastre" de Mihai Eminescu.

La subiectul al doilea, tinerii au avut de scris un text argumentativ de 150-300 de cuvinte despre modul in care activitatea de voluntariat contribuie la dezvoltarea persoanla.

In final, la subiectul al treilea, absolventii de liceu au avut de redactat un eseu de 600-900 de cuvinte in care sa prezinte relatia dintre doua personaje dintr-un roman psihologic studiat. Eseul trebuie sa aiba minimum doua pagini.

In ceea ce priveste filiera umana, absolventii de liceu au avut la primul subiect noua cerinte pentru poezia "Amintire" de Lucian Blaga.

La subictul al doilea, elevii au fost pusi in situatia de a construi un text argumentativ despre utilitatea cunoasterii biografiei artistului in vederea intelegerii operei sale.

De asemenea, la al treilea subiect, se cerea redactarea unui eseu de doua pagini, in care sa prezinte particularitati de constructie a unui personaj dintr-un text narativ studiat, apartinand lui Ioan Slavici, Liviu Rebreanu sau G. Calinescu.

Chiar daca este o... mai mult


Luni, 27 Mai 2013, ora 18:07

2 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Cosmarurile se adeveresc? Angajat Volkswagen ucis de un robot
  2. Incident violent la filmarile pentru Piratii in Caraibe: Maimuta a fost scoasa de urgenta din platou
  3. Baza de aparare in fata atacurilor nucleare ale Rusiei, scoasa la vanzare pentru relaxare in familie
  4. Eticheta la nudisti - Cum e sa traiesti un an dezbracat: Am fost spalati pe creier
  5. Viral: Cainele care spune mama - a invatat inaintea copilului familiei (Video)
  6. Papa Francisc face un gest socant: Va mesteca frunze de coca (Video)
  7. Mutilarea genitala, o tehnica barbara inimaginabila: De ce milioane de fete se tem sa vina vara
  8. Cofondatorul Apple: Robotii ne vor transforma in animalele lor de casa
  9. Festival de muzica sau bataie in noroi: Ce au patit spectatorii de la Electric Castle (Video & galerie foto)
  10. Saracul cersetor bogat: Cati bani avea asupra sa un barbat care statea la mila trecatorilor