banci credite firme

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Cand statul concureaza cu economia pe banii bancilor

Cand statul concureaza cu economia pe banii bancilor

In incercarea de a reporni motoarele economiei pentru a trece in regim de recuperare a decalajelor fata de Occident, Romania se confrunta cu o problema majora: finantarea insuficienta.

In finele primei luni din acest an, creditul intern acordat sectorului privat a coborat la o cota de avarie, mai putin de 30% din PIB preliminat pentru 2015.

Dupa ce a atins un maxim de 40% in anul 2011 raportat la nivelul PIB, creditul intern a inceput sa scada semnificativ atat fata de necesitatile impuse de cresterea economica vizata, dar chiar si in termeni nominali daca ne raportam la anul 2012, singurul in care nivelul consemnat a depasit pragul de 300 miliarde lei.

Or, procesele de productie necesita bani pentru a fi derulate, iar finantarea deficitara afecteaza functionarea economiei.

Pe sistemul analizelor medicale, unde trebuie sa se regaseasca anumite raporturi intre sangele care circula in organism si starea de sanatate a acestuia, e greu de crezut ca se poate obtine o performanta mai buna cu un sportiv care are circulatia tot mai proasta.

Citeste mai mult despre Creditarea sectorului privat - la limita de avarie pe Curs de Guvernare mai mult


Joi, 26 Martie 2015, ora 08:15

Croitoru (BNR), despre creditare: Dupa un boom urmeaza o criza profunda

Croitoru (BNR), despre creditare: Dupa un boom urmeaza o criza profunda

Romania se afla inca in faza post-criza in care creditarea ramane redusa, desi imprumuturile noi au inceput sa creasca, acesta fiind un comportament specific oricarei economii care a trecut printr-o criza, sustine consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Lucian Croitoru.

"Creditarea a scazut foarte mult. Nu este un comportament romanesc. Este un comportament pe care l-am constatat in toate economiile, fie emergente, fie dezvoltate.

De cate ori este un boom intr-o economie emergenta, urmeaza o criza profunda. Dupa ce are loc spargerea unei astfel de bule, urmeaza ani buni in care creditarea ramane foarte joasa, desi productia se reia", a explicat marti Croitoru, in cadrul unei conferinte de specialitate.

El a amintit o serie de cercetari realizate la nivel mondial din care reiese faptul ca, in tarile emergente, cresterea economica poate fi reluata pe baza economiilor realizate de companii si nu pe baza creditarii.

"Cresterea economica poate sa se reia pentru ca firmele au resursele lor, fac economisiri, pe care, daca sectorul public nu se restructureaza, vine Guvernul si le ia prin impozite si le plateste unde nu trebuie.

Si la noi se intampla asta de 25 de ani. Dar creditarea ramane in continuare scazuta si noi suntem inca in aceasta faza, desi creditele noi tind sa dea semne ca se reiau", a mai spus Croitoru.

http://www.ziare.com/bani/banci/bancile-in-fata-unui-paradox-cum-sa-dea-credite-fara-sa-riste-1330070

Situatia creditarii

In... mai mult


Marti, 11 Noiembrie 2014, ora 16:44

Bancile, in fata unui paradox: Cum sa dea credite, fara sa riste?

Bancile, in fata unui paradox: Cum sa dea credite, fara sa riste?

Sectorul bancar a invatat o lectie dura din criza economica, iar bancile se afla in situatia de a evita neperformanta, dar in acelasi timp li se cere sa crediteze, a declarat, marti, Florin Danescu, presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).

"Am invatat o lectie dura in timp de criza. Ceea ce este dureros in acest moment este ca de la banci se asteapta doua lucruri: sa nu mai aiba neperformanta si, in acelasi timp, sa dea credite, in conditiile in care acum sunt in insolventa una din sapte firme, iar in anii trecuti vorbeam de una din 30. In prezent doar 2% dintre companii reusesc sa iasa din insolventa", a spus Danescu, intr-o conferinta referitoare la inovatiile anului 2014 in sectorul bancar.

BNR explica: Au probleme bancile din Romania dupa testul de stres?

Presedintele executiv al ARB a aratat ca in prezent nivelul insolventei a ajuns la 25 de miliarde de euro.

"E mult, e putin? Cred ca este foarte mult. Se pune intrebarea daca bancile fac bine ca isi asuma riscuri mari sau fac rau creditand, intr-o economie care are nevoie de credite mai mult ca oricand", a subliniat Danescu.

Acesta a reamintit ca in Romania activele bancare reprezinta 60% din PIB, fata de 360% active bancare la nivel european.

Banca Centrala Europeana (BCE) a informat, in 26 octombrie, ca 25 de banci din zona euro nu au trecut testele de stres. Esecurile sunt concentrate in randul bancilor italiene, cu noua institutii care nu au trecut testele, precum si in randul... mai mult


Marti, 28 Octombrie 2014, ora 21:37

1 comentariu
Bancile lupta in acest an sa finanteze companiile: Credite cu dobanda redusa si garantii mai mici

Bancile lupta in acest an sa finanteze companiile: Credite cu dobanda redusa si garantii mai mici

Sectorul IMM are cele mai mari sanse la finantare in acest an, potrivit prognozelor analistilor bancari, in conditiile in care si institutiile internationale fac eforturi pentru inlesnirea reluarii creditarii. Fondul European de Investitii (FEI) a semnat deja contracte de finantare cu patru banci, care vor acorda IMM-urilor in acest an credite cu dobanda redusa, in cadrul initiativei JEREMIE.

Volumul creditelor acordate de banci ar putea creste cu pana la 5% in 2014, iar potentialul cel mai mare exista in zona companiilor.

"In mod normal, volumul creditelor acordate de banci in 2014 va creste. Inregistram o accelerare usoara a cresterii economice care va ramane anul acesta intr-o zona de peste 2% si in conditiile acestea, am putea vedea o crestere a creditului, dar vorbim de una destul de modesta, undeva in zona lui 5%... Dat fiind gradul de indatorare destul de mare al populatiei, in zona companiilor ar trebui sa vedem o crestere a creditarii ceva mai mare", a declarat pentru Business24, Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal.

Vezi cum pot obtine firmele credite cu dobanda redusa si cu garantii mai mici, in continuarea articolului Bancile lupta in acest an sa finanteze companiile: Credite cu dobanda redusa si garantii mai mici pe Business24.ro mai mult


Miercuri, 12 Februarie 2014, ora 21:54

Ponta: De ce sa nu-i ajutam pe cei cu rate la banci? Fara solidaritate ajungem la conflicte grave

Ponta: De ce sa nu-i ajutam pe cei cu rate la banci? Fara solidaritate ajungem la conflicte grave

Premierul Victor Ponta a explicat, marti, motivele pentru care vor fi aplicate unele masuri, in acest an, precum limitarea tranzactiilor cu numerar si ajutorul acordat celor care au credite la banci.

"Ii sprijinim pe cei care au rate si care pot sa treaca in acesti doi ani peste perioada respectiva. E o masura pentru oameni, nu pentru banci", a sustinut prim-ministrul, dupa reuniunea Comitetului Interinstitutional pentru Acordul de Parteneriat 2014-2020.

Ulterior, la o alta conferinta, a reluat ideea, militand pentru crearea unei societati mai unite pentru a evita ajungerea la conflicte grave.

"Daca mergem in continuare pe ideea unei societati in care fiecare se descurca singur si ce se intampla in rest nu conteaza, asa cum am vazut si aseara, sa nu-i ajutam pe cei care au rate la banci... De ce sa nu-i ajutam? Ii ajutam si pe cei care au rate, asa cum ii ajutam si pe cei care au profit, pentru ca tinem 16% cota unica, asa cum incercam sa ajutam fiecare parte a acestei societati, pentru ca altfel, daca nu suntem o societate mai solidara, vom ajunge din nou la gravele conflicte pe care Romania le-a trait in 2011, 2012", a atentionat Ponta, in cadrul Conferintei "Dialogul Social Tripartit - prezent si perspective", arata Mediafax.

El a anuntat, luni seara, ca Guvernul ii va ajuta pe cei cu restante la creditele bancare.

"Daca ai un credit la banca, venituri sub 1.600 de lei, restante nu mai vechi de 90 de zile, vei plati doar jumatate de rata timp de doi ani,... mai mult


Marti, 04 Februarie 2014, ora 17:00

36 comentarii
Conditii mai grele pentru accesarea creditelor in valuta de catre firme

Conditii mai grele pentru accesarea creditelor in valuta de catre firme

Banca Nationala a Romaniei doreste aplicarea si pentru companii a unor conditii mai severe in cazul accesarii creditelor in valuta, daca acestea nu dovedesc faptul ca dispun de acoperire "naturala sau financiara" la riscul valutar, potrivit unui regulament postat pe site-ul bancii.

"Imprumutatorii stabilesc in cadrul reglementarilor proprii, in concordanta cu profilul si strategia lor de risc, modalitatea de organizare a activitatii de acordare si garantare a creditelor in valuta destinate entitatilor nefinanciare, impunand conditii mai stricte de acordare si garantare a creditelor in valuta decat cele aplicabile creditelor similare in moneda nationala", se arata in Regulamentul nr.17 din 12 decemrie 2012.

De asemenea, dcumentul precizeaza ca imprumutatorii pot acorda credite in valuta sau indexate la cursul unei valute entitatilor nefinanciare numai in masura in care, potrivit criteriilor stabilite de imprumutator in reglementarile proprii, respectivele entitati demonstreaza ca dispun de capacitate de rambursare a finantarii in valuta chiar si in conditii de depreciere severa a monedei in care sunt denominate ori indexate sursele de rambursare si, dupa caz, de majorare a dobanzii.

Astfel, in aplicarea prevederilor imprumutatorii utilizeaza la determinarea capacitatii de rambursare valorile indicate pentru persoanele fizice in ceea ce priveste socul pe cursul de schimb si socul pe rata dobanzii.

La fundamentarea nivelurilor maxime admise pentru gradul total de... mai mult


Sambata, 29 Decembrie 2012, ora 08:16

Statul, clientul preferat al bancilor. De ce merg banii de credite la Finante?

Statul, clientul preferat al bancilor. De ce merg banii de credite la Finante?

Bancile au creditat cu precadere statul in defavoarea mediului privat, intarziind reluarea cresterii economice care ar trebui sa se bazeze pe creditarea firmelor si populatiei.

Astfel, soldul creditului guvernamental s-a redus usor in ianuarie fata de luna precedenta, la 222,5 de miliarde de lei, mai accentuat pe segmentul persoanelor juridice, in timp ce creditul guvernamental a inregistrat in prima luna a anului o crestere de 5,6% fata de luna decembrie 2010, la 73,7 de miliarde de lei, potrivit celor mai recente date BNR.

Nu atat perspectiva unui profit semnificativ, cat prudenta ghideaza bancile sa raspunda cererilor Ministerului Finantelor peste asteptarile initiale.

Astfel, in ianuarie, MFP a imprumutat de la banci 9,94 de miliarde de lei, desi isi programase imprumuturi de 4,5 miliarde de lei prin sase emisiuni de certificate de trezorerie si obligatiuni.

Si luna aceasta MFP si-a propus sa imprumute cinci miliarde de lei de la bancile locale, prin sapte emisiuni de certificate de trezorerie si obligatiuni de stat.

"Este limpede ca statul are nevoie in continuare de bani de la bancile centrale. In consecinta, vedem de la inceputul anului din nou acele imprumuturi mari, precum in 2011.

Din pacate, bancile, in loc sa mearga cu banii spre economie, aleg varianta cea mai simpla, Ministerul Finantelor", a precizat Constantin Rudnitchi, analist financiar si purtator de cuvant al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, pentru Ziare.com.

Creditarea... mai mult


Luni, 27 Februarie 2012, ora 13:20

3 comentarii
BNR: Cererea pentru credite ar putea sa revina in ultimul trimestru

BNR: Cererea pentru credite ar putea sa revina in ultimul trimestru

Cererea de credite de consum a scazut foarte mult in al treilea trimestru al anului, in timp ce cererea din partea companiilor nefinanciare de credite pe termen scurt a cunoscut un usor avans. Asteptarile bancilor sunt, insa, pozitive, indicand o usoara revenire a cererii in ultimul trimestru din acest an, se arata intr-un sondaj al BNR.

"Cererea de credite s-a mentinut in teritoriul negativ atat pentru creditele de consum, cat si pentru cele imobiliare. Corectia cea mai pronuntata s-a inregistrat pentru creditele de consum. Asteptarile bancilor sunt pozitive, indicand o usoara revenire a cererii in T4 2010", potrivit sondajului BNR.

Standardele de creditare au evoluat diferit in cel de-al treilea trimestru, in functie de tipul creditelor. Astfel, cele pentru achizitia de locuinte si terenuri au cunoscut o tendinta de relaxare, in timp ce pentru creditele de consum nu s-au inregistrat modificari.

Si termenii creditarii au suferit modificari de mica amploare, bancile declarand ca au adoptat o strategie de reducere a costurilor creditarii prin diminuarea atat a spread-ului fata de ROBOR la o luna, cat si a altor costuri in afara de dobanzi.

In ceea ce priveste creditele pentru companii, sondajul BNR subliniaza faptul ca standardele de creditare nu au mai cunoscut modificari in T3 2010 si este posibil ca etapa de inasprire a standardelor de creditare sa se fi incheiat.

Potrivit sondajului BNR, bancile considera ca nivelul actual confera un grad de prudenta... mai mult


Luni, 15 Noiembrie 2010, ora 22:16

ANAF: Creditarea firmelor, reluata in trei saptamani

ANAF: Creditarea firmelor, reluata in trei saptamani

Bancile au stagnat creditarea provocand un blocaj financiar firmelor care au nevoie de bani. Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Daniel Chitoiu, este de parere ca in urmatoarele doua-trei saptamani, situatia se va relaxa.

"Ar fi cel mai bine ca bancile sa dea drumul la creditare. Acum a fost o conjunctura dar in maximum doua-trei saptamani cred ca finantarea se va relua. Sistemul bancar nu are probleme insa toti si-au luat masuri preventive pentru a evita o criza financiara", a spus Chitoiu citat de Ziarul Financiar.

Acesta a mai adaugat ca in momentul de fata creditul fiscal ar fi foarte scump si sistemul informatic al ANAF impune executarea imediata a celor care nu isi achita obligatiile. Cu toate acestea firmele trebuie sa isi continue activitatea.

De cealalta parte, bancherii sunt de parere ca este nevoie de actiuni guvernamentale pentru a incuraja creditarea, luand in calcul totodata si accesul din ce in ce mai dificil pe care il au bancile la fonduri.

Acestia au mai declarat ca cele mai expuse riscurilor sunt tarile in care creditele acordate de banci depasesc depozitele.

In Romania, decalajul dintre depozitele atrase si creditele acordate ajunge la o valoare peste 10 miliarde de euro. mai mult


Vineri, 31 Octombrie 2008, ora 10:50

Alte articole despre: creditare firme, depozite bancare, ANAF

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba