banci credite firme

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Bancile lupta in acest an sa finanteze companiile: Credite cu dobanda redusa si garantii mai mici

Bancile lupta in acest an sa finanteze companiile: Credite cu dobanda redusa si garantii mai mici

Sectorul IMM are cele mai mari sanse la finantare in acest an, potrivit prognozelor analistilor bancari, in conditiile in care si institutiile internationale fac eforturi pentru inlesnirea reluarii creditarii. Fondul European de Investitii (FEI) a semnat deja contracte de finantare cu patru banci, care vor acorda IMM-urilor in acest an credite cu dobanda redusa, in cadrul initiativei JEREMIE.

Volumul creditelor acordate de banci ar putea creste cu pana la 5% in 2014, iar potentialul cel mai mare exista in zona companiilor.

"In mod normal, volumul creditelor acordate de banci in 2014 va creste. Inregistram o accelerare usoara a cresterii economice care va ramane anul acesta intr-o zona de peste 2% si in conditiile acestea, am putea vedea o crestere a creditului, dar vorbim de una destul de modesta, undeva in zona lui 5%... Dat fiind gradul de indatorare destul de mare al populatiei, in zona companiilor ar trebui sa vedem o crestere a creditarii ceva mai mare", a declarat pentru Business24, Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal.

Vezi cum pot obtine firmele credite cu dobanda redusa si cu garantii mai mici, in continuarea articolului Bancile lupta in acest an sa finanteze companiile: Credite cu dobanda redusa si garantii mai mici pe Business24.ro mai mult


Miercuri, 12 Februarie 2014, ora 21:54

Ponta: De ce sa nu-i ajutam pe cei cu rate la banci? Fara solidaritate ajungem la conflicte grave

Ponta: De ce sa nu-i ajutam pe cei cu rate la banci? Fara solidaritate ajungem la conflicte grave

Premierul Victor Ponta a explicat, marti, motivele pentru care vor fi aplicate unele masuri, in acest an, precum limitarea tranzactiilor cu numerar si ajutorul acordat celor care au credite la banci.

"Ii sprijinim pe cei care au rate si care pot sa treaca in acesti doi ani peste perioada respectiva. E o masura pentru oameni, nu pentru banci", a sustinut prim-ministrul, dupa reuniunea Comitetului Interinstitutional pentru Acordul de Parteneriat 2014-2020.

Ulterior, la o alta conferinta, a reluat ideea, militand pentru crearea unei societati mai unite pentru a evita ajungerea la conflicte grave.

"Daca mergem in continuare pe ideea unei societati in care fiecare se descurca singur si ce se intampla in rest nu conteaza, asa cum am vazut si aseara, sa nu-i ajutam pe cei care au rate la banci... De ce sa nu-i ajutam? Ii ajutam si pe cei care au rate, asa cum ii ajutam si pe cei care au profit, pentru ca tinem 16% cota unica, asa cum incercam sa ajutam fiecare parte a acestei societati, pentru ca altfel, daca nu suntem o societate mai solidara, vom ajunge din nou la gravele conflicte pe care Romania le-a trait in 2011, 2012", a atentionat Ponta, in cadrul Conferintei "Dialogul Social Tripartit - prezent si perspective", arata Mediafax.

El a anuntat, luni seara, ca Guvernul ii va ajuta pe cei cu restante la creditele bancare.

"Daca ai un credit la banca, venituri sub 1.600 de lei, restante nu mai vechi de 90 de zile, vei plati doar jumatate de rata timp de doi ani,... mai mult


Marti, 04 Februarie 2014, ora 17:00

36 comentarii
Conditii mai grele pentru accesarea creditelor in valuta de catre firme

Conditii mai grele pentru accesarea creditelor in valuta de catre firme

Banca Nationala a Romaniei doreste aplicarea si pentru companii a unor conditii mai severe in cazul accesarii creditelor in valuta, daca acestea nu dovedesc faptul ca dispun de acoperire "naturala sau financiara" la riscul valutar, potrivit unui regulament postat pe site-ul bancii.

"Imprumutatorii stabilesc in cadrul reglementarilor proprii, in concordanta cu profilul si strategia lor de risc, modalitatea de organizare a activitatii de acordare si garantare a creditelor in valuta destinate entitatilor nefinanciare, impunand conditii mai stricte de acordare si garantare a creditelor in valuta decat cele aplicabile creditelor similare in moneda nationala", se arata in Regulamentul nr.17 din 12 decemrie 2012.

De asemenea, dcumentul precizeaza ca imprumutatorii pot acorda credite in valuta sau indexate la cursul unei valute entitatilor nefinanciare numai in masura in care, potrivit criteriilor stabilite de imprumutator in reglementarile proprii, respectivele entitati demonstreaza ca dispun de capacitate de rambursare a finantarii in valuta chiar si in conditii de depreciere severa a monedei in care sunt denominate ori indexate sursele de rambursare si, dupa caz, de majorare a dobanzii.

Astfel, in aplicarea prevederilor imprumutatorii utilizeaza la determinarea capacitatii de rambursare valorile indicate pentru persoanele fizice in ceea ce priveste socul pe cursul de schimb si socul pe rata dobanzii.

La fundamentarea nivelurilor maxime admise pentru gradul total de... mai mult


Sambata, 29 Decembrie 2012, ora 08:16

De ce bancile intorc spatele populatiei

De ce bancile intorc spatele populatiei

Din cauza crizei economice si a scaderii cererii pentru credite, unele banci din Romania iau in considerare sa vanda sau sa renunte la divizia de retail. Insa ce inseamna acest lucru pentru consumatori?

Citibank Romania a anuntat, miercuri, ca a luat decizia strategica de a se concentra pe segmentul dedicat persoanelor juridice.

In consecinta, pentru portofoliului de retail va fi luata in considerare o posibila vanzare.

"Desi Citibank Romania are un portofoliu puternic si cu o crestere rapida, in actualul context economic, nu va putea sa atinga, suficient de repede, dimensiunea si profitabilitatea de care compania are nevoie. Din acest considerent, este mai eficient ca Citi sa isi dedice eforturile diviziei destinate persoanelor juridice din Romania, segment pe care banca este puternica", se arata in comunicatul bancii.

Acest anunt vine in contextul in care Citigroup a anuntat ca va renunta la 11.000 de locuri de munca, la nivel mondial.

"Ca rezultat al masurilor de repozitionare, Citi se asteapta sa vanda sau sa restranga semnificativ operatiunile consumer in Pakistan, Paraguay, Romania, Turcia si Uruguay", se arata intr-un comunicat transmis de grupul american.

In primavara acestui an, britanicii de la RBS au luat o decizie similara cu cei de la Citibank si au hotarat sa-si reorienteze afacerile, prin dezvoltarea, in continuare, a segmentului corporate, in timp ce pentru sectorul de retail urmau a fi cautate alternative.

"Eu cred ca situatia... mai mult


Luni, 10 Decembrie 2012, ora 12:36

7 comentarii
Noile reglementari bancare pot provoca o explozie a insolventelor in Europa?

Noile reglementari bancare pot provoca o explozie a insolventelor in Europa?

Noile reglementari ale sistemului bancar ar putea determina o explozie a ratei insolventelor in Europa, in conditiile in care bancile sunt fortate sa se concentreze asupra cerintelor de capital, reducand costurile cu mentinerea companiilor confruntate cu probleme financiare pe linia de plutire.

Rata relativ scazuta a insolventelor din tarile europene de la inceputul crizei creditarii a fost atribuita politicii monetare relaxate mentinuta de banca centrala care a permis bancilor sa amane executarea silita a firmelor cu intarzieri la plata imprumuturilor, scrie CNBC.

In ultimele luni, s-au intensificat preocuparile legate de numarul asa-numitelor companii "zombie", care continua sa funtioneze datorita ratelor mici de dobanda ce le permite sa plateasca ratele pentru creditele accesate, dar care nu au posibilitatea de a se dezvolta.

In contextul in care sistemul bancar se pregateste pentru implementarea unor reguli mai stricte, Basel 3, exista ingrijorari cu privire la faptul ca bancile ar putea sa renunte la sprijinul acordat acestor companii, pentru a respecta noile norme.

Tot mai multe institutii de credit incep sa prefere varianta vanzarii portofoliilor de creante.

De partea cealalta, exista mai multe argumente pentru care bancile amana executarea silita a firmelor restantiere, pe langa platile pe care continua sa le incaseze. Astfel, exista preocupari legate de devalorizarea activelor, dar si de reputatia institutiilor, care ar putea sa se deterioreze si... mai mult


Sambata, 24 Noiembrie 2012, ora 13:22

Ce le da fiori bancilor din Romania?

Ce le da fiori bancilor din Romania?

Anunturile privind intrarea in insolventa a tot mai multor firme din Romania dau fiori bancilor, care isi vad ruinate perspectivele de a-si mai recupera banii imprumutati.

Un numar de 11.068 de firme au intrat in insolventa in primele opt luni ale anului, in usoara scadere comparativ cu perioada similara a anului trecut. Incepand cu 2008, numarul firmelor intrate in insolventa se apropie de 90.000, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).

Lipsa lichiditatilor a afectat in special firmele cu activitati in comertul cu amanuntul, peste 3.180 intrand in procedura de reorganizare de la inceputul anului.

De asemenea, sectoarele transporturi si constructii au generat un numar mare de insolvente, 2.085, respectiv 1.354, de la inceputul anului.

Companiile aflate in procesul de insolventa sau faliment genereaza provocari asupra stabilitatii financiare prin volumul mare de credite bancare detinute, prin incidentele de plati majore generate, precum si prin restantele catre partenerii comerciali, se arata intr-un raport publicat de Banca Nationala a Romaniei, care recomanda "o monitorizare atenta a fenomenului".

Conform BNR, creditele acordate de banci firmelor aflate in aceasta situatie reprezinta 17,2 miliarde de lei, aproximativ 14,4% din creditarea bancara a companiilor nefinanciare in iulie 2012.

Peste 58% din volumul acestor credite, respectiv 10,1 miliarde de lei, este in valuta. Companiile aflate in insolventa genereaza 66% din... mai mult


Vineri, 21 Septembrie 2012, ora 07:31

13 comentarii
Statul, clientul preferat al bancilor. De ce merg banii de credite la Finante?

Statul, clientul preferat al bancilor. De ce merg banii de credite la Finante?

Bancile au creditat cu precadere statul in defavoarea mediului privat, intarziind reluarea cresterii economice care ar trebui sa se bazeze pe creditarea firmelor si populatiei.

Astfel, soldul creditului guvernamental s-a redus usor in ianuarie fata de luna precedenta, la 222,5 de miliarde de lei, mai accentuat pe segmentul persoanelor juridice, in timp ce creditul guvernamental a inregistrat in prima luna a anului o crestere de 5,6% fata de luna decembrie 2010, la 73,7 de miliarde de lei, potrivit celor mai recente date BNR.

Nu atat perspectiva unui profit semnificativ, cat prudenta ghideaza bancile sa raspunda cererilor Ministerului Finantelor peste asteptarile initiale.

Astfel, in ianuarie, MFP a imprumutat de la banci 9,94 de miliarde lei, desi isi programase imprumuturi de 4,5 miliarde lei prin sase emisiuni de certificate de trezorerie si obligatiuni.

Si luna aceasta MFP si-a propus sa imprumute cinci miliarde de lei de la bancile locale, prin sapte emisiuni de certificate de trezorerie si obligatiuni de stat.

"Este limpede ca statul are nevoie in continuare de bani de la bancile centrale. In consecinta, vedem de la inceputul anului din nou acele imprumuturi mari, precum in 2011.

Din pacate, bancile, in loc sa mearga cu banii spre economie, aleg varianta cea mai simpla, Ministerul Finantelor", a precizat Constantin Rudnitchi, analist financiar si purtator de cuvant al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, pentru Ziare.com.

Creditarea statului... mai mult


Luni, 27 Februarie 2012, ora 13:20

3 comentarii
BNR: Cererea pentru credite ar putea sa revina in ultimul trimestru

BNR: Cererea pentru credite ar putea sa revina in ultimul trimestru

Cererea de credite de consum a scazut foarte mult in al treilea trimestru al anului, in timp ce cererea din partea companiilor nefinanciare de credite pe termen scurt a cunoscut un usor avans. Asteptarile bancilor sunt, insa, pozitive, indicand o usoara revenire a cererii in ultimul trimestru din acest an, se arata intr-un sondaj al BNR.

"Cererea de credite s-a mentinut in teritoriul negativ atat pentru creditele de consum, cat si pentru cele imobiliare. Corectia cea mai pronuntata s-a inregistrat pentru creditele de consum. Asteptarile bancilor sunt pozitive, indicand o usoara revenire a cererii in T4 2010", potrivit sondajului BNR.

Standardele de creditare au evoluat diferit in cel de-al treilea trimestru, in functie de tipul creditelor. Astfel, cele pentru achizitia de locuinte si terenuri au cunoscut o tendinta de relaxare, in timp ce pentru creditele de consum nu s-au inregistrat modificari.

Si termenii creditarii au suferit modificari de mica amploare, bancile declarand ca au adoptat o strategie de reducere a costurilor creditarii prin diminuarea atat a spread-ului fata de ROBOR la o luna, cat si a altor costuri in afara de dobanzi.

In ceea ce priveste creditele pentru companii, sondajul BNR subliniaza faptul ca standardele de creditare nu au mai cunoscut modificari in T3 2010 si este posibil ca etapa de inasprire a standardelor de creditare sa se fi incheiat.

Potrivit sondajului BNR, bancile considera ca nivelul actual confera un grad de prudenta... mai mult


Luni, 15 Noiembrie 2010, ora 22:16

ANAF: Creditarea firmelor, reluata in trei saptamani

ANAF: Creditarea firmelor, reluata in trei saptamani

Bancile au stagnat creditarea provocand un blocaj financiar firmelor care au nevoie de bani. Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Daniel Chitoiu, este de parere ca in urmatoarele doua-trei saptamani, situatia se va relaxa.

"Ar fi cel mai bine ca bancile sa dea drumul la creditare. Acum a fost o conjunctura dar in maximum doua-trei saptamani cred ca finantarea se va relua. Sistemul bancar nu are probleme insa toti si-au luat masuri preventive pentru a evita o criza financiara", a spus Chitoiu citat de Ziarul Financiar.

Acesta a mai adaugat ca in momentul de fata creditul fiscal ar fi foarte scump si sistemul informatic al ANAF impune executarea imediata a celor care nu isi achita obligatiile. Cu toate acestea firmele trebuie sa isi continue activitatea.

De cealalta parte, bancherii sunt de parere ca este nevoie de actiuni guvernamentale pentru a incuraja creditarea, luand in calcul totodata si accesul din ce in ce mai dificil pe care il au bancile la fonduri.

Acestia au mai declarat ca cele mai expuse riscurilor sunt tarile in care creditele acordate de banci depasesc depozitele.

In Romania, decalajul dintre depozitele atrase si creditele acordate ajunge la o valoare peste 10 miliarde de euro. mai mult


Vineri, 31 Octombrie 2008, ora 10:50

Alte articole despre: creditare firme, depozite bancare, ANAF

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Spanzurata pentru un pahar cu apa - un ministru si un guvernator au murit pentru ea
  2. Mango, in centrul unui scandal imens, din cauza bluzei "naziste" (Foto)
  3. Scandal cu inregistrari in bikini in armata americana (Video)
  4. Televiziunea la care se uita cainii, Dog TV, ajunge si in Europa
  5. Ingenios: Cum rezolva chinezii lipsa spatiului (Foto)
  6. Jucarii Ebola, vandute de americani
  7. Cum au mancat niste oi cannabis de 5.000 de euro
  8. Captiv in librarie: Ce-a patit un turist american la Londra
  9. Participant surpriza la Maratonul din Chicago: Un infractor care fugea de politisti
  10. Incident la nivel inalt: Un restaurant a refuzat cardul presedintelui Obama