bani elevi navetisti

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Raluca Turcan: Ponta le pregateste o surpriza majora profesorilor navetisti

Raluca Turcan: Ponta le pregateste o surpriza majora profesorilor navetisti

"Ponta pune 65.000 de profesori in imposibilitatea de a-si tine orele. Printr-un simplu HG, peste jumatate de milion de elevi pot ramane fara cadre didactice la catedra", sustine Raluca Turcan, prim-vicepresedinte PNL.

Turcan afirma, intr-un comunicat de presa remis Ziare.com, ca Ministerul Educatiei pregateste o surpriza majora cadrelor didactice si personalului didactic auxiliar navetist din toate scolile: decontarea abonamentelor lunare sa se faca de catre autoritatile locale.

Acest lucru ar inseamna, potrivit Ralucai Turcan:

1. Intarzieri garantate la plata decontarilor;

2. Discriminarea cadrelor didactice care lucreaza in comunitati sarace. Primariile sarace cu siguranta NU vor putea include astfel de cheltuieli in bugetele locale. Guvernul paseaza problema banilor de la nivel national la nivel local. Haosul colectarii veniturilor la bugetul statului se resimte zilnic. Dupa 42 de noi taxe si impozite majorate, a venit timpul taxei pe invatatura!

3. Guvernul PLAFONEAZA si abonamentele cadrelor didactice la nivelul tarifului perceput de CFR, tren clasa a ll-a. Prin urmare, in 90% din cazuri, la fel cum s-a intamplat cu plafonarea abonamentelor pentru elevii navetisti, cadrelor didactice li se va deconta o foarte mica parte din abonament, acolo unde nu exista tren. Adica, profesorii vor plati 300 de lei abonamentul lunar, iar scoala/primaria, va deconta doar 50 de lei! Este o plafonare mascata. In zonele de munte, zonele rurale, exact acolo unde este un... mai mult


Sambata, 09 Mai 2015, ora 16:00

6 comentarii
Biciclete pentru elevi din Pungesti cu bani de la Chevron. Ce spun autoritatile

Biciclete pentru elevi din Pungesti cu bani de la Chevron. Ce spun autoritatile

Cincizeci de biciclete au fost donate, vineri, mai multor elevi din comuna vasluiana Pungesti, de catre o fundatie care a primit finantare de la compania Chevron, seful ISJ Vaslui spunand ca asa cum a dat acordul si altor fundatii sa faca donatii, trebuia sa dea "acceptul si acestei fundatii".

Cincizeci de elevi navetisti din comuna vasluiana Pungesti au primit cadou cate o bicicleta de la o fundatie din Iasi, sustinuta financiar in acest demers de compania Chevron, care desfasoara operatiuni de explorare a gazelor de sist in zona.

Actiunea s-a desfasurat in curtea scolii din localitate, doar in prezenta parintilor copiilor, fara participarea vreunui cadru didactic.

Lista cu elevii care au primit biciclete a fost intocmita de conducerea scolii, pe baza rezultatelor la invatatura din anul scolar care tocmai s-a incheiat.

Victorie pentru Chevron in razboiul gazelor de sist din Vaslui

Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Vaslui a spus ca orice ajutor este binevenit si ca asa cum a dat acordul si altor fundatii sa faca donatii, trebuia sa dea "acceptul si acestei fundatii".

"Daca o fundatie sau o organizatie non-guvernamentala vrea sa ajute o scoala, nu am cum sa ma opun. Suntem un judet sarac, cu o populatie nevoiasa si, de aceea, orice ajutor este binevenit.

Nu am vazut nicaieri vreo sigla a Chevron, pe biciclete sau pe vreun pliant. Asa cum am dat acordul altor fundatii, care au facut cadouri si donatii la elevi, trebuia sa dau acceptul si... mai mult


Sambata, 28 Iunie 2014, ora 11:25

2 comentarii
Elevii s-au saturat de problemele din invatamant. Intra in greva japoneza (Video)

Elevii s-au saturat de problemele din invatamant. Intra in greva japoneza (Video)

Elevii vor intra, miercuri, in greva japoneza, a anuntat Consiliul National al Elevilor (CNE), in semn de protest fata de subfinantarea sistemului de educatie.

Scolarii vor purta banderole albe, iar in unele judete vor participa chiar la marsuri si proteste dupa terminarea programului.

CNE cere Guvernului alocarea a 6% din PIB pentru Educatie, sustinand ca aceasta este o investitie, nu un cost, potrivit Realitatea TV. Printre solicitarile elevilor se numara dotarea corespunzatoare a unitatilor de invatatmant, care lasa de dorit in tara noastra.

Profesorii protesteaza - greva japoneza pana miercuri

"Exista numeroase cazuri in care scolile nu au autorizatie sanitara de functionare si nu au beneficiat de fonduri pentru reabilitarea bazei materiale. In mediul rural, exista inca scoli cu toalete in curte si fara apa potabila. De asemenea, in unele situatii, conditiile termice in cadrul unitatilor de invatamant sunt asigurate de sobe vechi si degradate", se arata intr-un comunicat al CNE.

Reprezentantii elevilor au adaugat ca, potrivit standardelor europene, scolile trebuie sa aiba laboratoare, biblioteci, sali de sport si spatii pentru activitati extra-curriculare.

De asemenea, CNE vrea decontarea integrala a cheltuielilor de transport pentru elevii navetisti, pentru ca neindeplinirea acestei conditii duce la cresterea abandonului scolar, in contextul in care multi elevi provin din familii sarace, care nu au bani sa le asigure transportul.

Profesorii ies in... mai mult


Miercuri, 13 Noiembrie 2013, ora 08:02

8 comentarii
Invitatii Ziare.com Oana Badea: Guvernul Ponta saboteaza scolarizarea elevilor din mediul rural

Invitatii Ziare.com Oana Badea: Guvernul Ponta saboteaza scolarizarea elevilor din mediul rural

Se numeste Ponta, Victor Viorel Ponta si-i place nespus de mult sa apara la televizor. Daca-i ramane timp liber vreodata, nu-l pierde cu lucruri marunte, fiindca o data-n viata da scaunul de prim-ministru peste cel de co-pilot, nu-i asa? Inevitabilul producandu-se, exista si un cabinet Ponta dupa chipul si asemanare co-pilotului. De aici incepe jalea pentru noi.

Despre cedarile pe care le face Ministrul Educatiei in domeniul invatamantului preuniversitar e bine sa vorbim pe indelete si pe categorii de beneficiari. Astazi vorbim despre elevii navetisti. Si ei si parintii lor au dovedit infinita clementa din iunie 2012 pana in prezent asteptand plata restantelor. Pana la 9 luni de asteptare pentru decontarea navetei aferente anului scolar trecut nu e putin lucru.

Nici pana azi sumele restante nu au ajuns in buzunarele elevilor care pun astfel umarul la colecta nationala a USL pentru "marile proiecte nevazute".

In fapt, din prima zi a existentei sale Guvernul Ponta saboteaza sistematic scolarizarea elevilor din mediul rural. Este o concluzie pe cat de limpede, pe atat de trista. OUG nr. 29/2013 privind reglementarea unor masuri bugetare, aparuta in august 2013 limiteaza in mod nepermis dreptul la educatie al elevilor navetisti.

In timp, efectul deciziei luate de Guvernul Ponta va lasa urme adanci in parcursul educational al tuturor elevilor care provin din mediul rural. Semnalele au inceput sa apara in fiecare judet prin absenteism si abandon scolar intr-un... mai mult


Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 17:39

5 comentarii
Mai putini bani pentru naveta la scoala: Elevii avertizeaza ca va creste abandonul

Mai putini bani pentru naveta la scoala: Elevii avertizeaza ca va creste abandonul

Ministerul Educatiei saluta decizia colegilor de la Finante de a reduce cuantumul decontarilor de abonamentente pentru elevii navetisti, dupa ce au fost sesizate diferente extrem de mari intre preturile percepute de diversi transportatori pe kilometru.

"Avand in vedere diferentele mari si nejustificate ale tarifelor practicate de transportatorii care au asigurat pana acum transportul elevilor care nu pot fi scolarizati in localitatea de domiciliu, propunerea Ministerului Finantelor Publice privind decontarea abonamentelor de transport in limita a maximum 26 lei/abonament/luna pentru distanta de 3 km este binevenita. Ea este de natura sa asigure o mai corecta cheltuire a banului public, sustinand in acelasi timp preocuparea Ministerului de a asigura accesul la educatie pentru categoriile vulnerabile.

Reamintim ca, in anul scolar 2012 - 2013, Ministerul Educatiei a decontat la nivel national peste 150.000 de abonamente de transport, iar pana acum nu s-a tinut niciodata cont de diferentele foarte mari dintre tarifele solicitate de transportatori in diferite locuri din tara", se arata intr-un comunicat al ministerului, remis joi.

Criza elevilor navetisti: Ministerul Educatiei deblocheaza 50 de milioane de euro

De asemenea, mai marii din invatamant atrag atentia asupra diferentelor de tarife percepute de transportatori pentru abonamentele pe diferite distante, astfel ca pentru anul trecut ministerul a fost nevoit sa deconteze abonamente cu preturi intre 25 de lei si... mai mult


Joi, 22 August 2013, ora 17:33

1 comentariu
Criza elevilor navetisti: Ministerul Educatiei deblocheaza 50 de milioane de euro

Criza elevilor navetisti: Ministerul Educatiei deblocheaza 50 de milioane de euro

Ministerul Educatiei Nationale (MEN) a deblocat suma de 50 de milioane de lei pentru decontarea transportului elevilor, in conditiile in care elevi din mai multe judete au intrat in greva japoneza.

In urma discutiei de joi dintre premierul Victor Ponta, ministrul Educatiei Remus Pricopie si ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, s-au identificat solutii pentru suplimentarea fondului destinat platii transportului elevilor navetisti, cu inca 20 de milioane de lei.

Criza elevilor navetisti: Ministerul Educatiei are datorii de milioane de lei la Cluj

"Precizam ca, in cursul saptamanii trecute, MEN a deblocat o prima transa de 30 de milioane de lei pentru acoperirea cheltuielilor de transport. In acest moment, cei 30 de milioane de lei se afla deja in conturile inspectoratelor scolare generale, urmand ca suma de 20 de milioane sa fie virata in cel mai scurt timp", se arata intr-un comunicat al institutiei remis Ziare.com.

Ministerul Educatiei are datorii de 3,5 milioane de lei fata de cei 3.000 de elevi navetisti din judetul Cluj, carora nu le-au mai fost decontate abonamentele de transport de sapte luni, a anuntat, miercuri, seful Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Cluj, Valentin Cuibus.

Greva japoneza ia amploare: Dupa Covasna si Mures, elevii din Constanta protesteaza

De asemenea, elevi din mai multe judete au intrat, incepand de saptamana trecuta, in greva japoneza, dupa ce navetistilor nu le-a mai fost decontat transportul in ultima perioada.... mai mult


Joi, 30 Mai 2013, ora 16:25

1 comentariu
Criza elevilor navetisti: Ministerul Educatiei are datorii de milioane de lei la Cluj

Criza elevilor navetisti: Ministerul Educatiei are datorii de milioane de lei la Cluj

Ministerul Educatiei are datorii de 3,5 milioane de lei fata de cei 3.000 de elevi navetisti din judetul Cluj, carora nu le-au mai fost decontate abonamentele de transport de sapte luni.

Totodata, transportatorii din regiune sunt suspectati ca majoreaza pretul abonamentelor in mod nejustificat si ca acestia ar trebui verificati, potrivit Mediafax.

Totusi, seful Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Cluj, Valentin Cuibus, a declarat, miercuri, ca la sedinta Colegiului Prefectural, reprezentantii Ministerului Educatiei au spus ca vor plati datoriile in scurt timp.

Greva japoneza ia amploare: Dupa Covasna si Mures, elevii din Constanta protesteaza

"ISJ Cluj inregistreaza o datorie de 3,5 milioane de lei catre elevii care fac naveta la unitati de invatamant din judet. Suntem in urma pe sapte luni si sunt afectati de aceasta situatie un numar de 3.100 de elevi. Am primit asigurari, chiar miercuri, de la Ministerul Educatiei ca datoriile vor fi achitate si ca s-au deblocat sumele necesare", a precizat Cuibus.

Acesta a mai acuzat firmele de transport ca se bazeaza pe faptul ca scolarii sunt nevoiti sa faca naveta, asa ca scumpesc fara niciun motiv biletele si abonamentele.

"Problema este ca in buget s-au prevazut niste sume dar, din pacate, transportatorii practica preturi nejustificat de mari la bilete si abonamente, de patru -cinci ori fata de cele normale pe aceleasi distante, unde nu sunt alternative de transport. Pe rutele unde se poate circula si cu... mai mult


Miercuri, 29 Mai 2013, ora 15:56

Greva japoneza ia amploare: Dupa Covasna si Mures, elevii din Constanta protesteaza

Greva japoneza ia amploare: Dupa Covasna si Mures, elevii din Constanta protesteaza

Mai multi elevi care sunt nevoiti sa faca naveta zilnic, dar si alti colegi de-ai lor din judetul Constanta au intrat, luni, in greva japoneza, pentru ca nu le-au mai fost decontate abonamentele pentru transport de opt luni.

Elevii au luat aceasta decizie dupa ce alti colegi de-ai lor din Mures au intrat, tot luni, in greva japoneza, iar alti scolari din Covasna, saptamana trecuta.

Copiii vor sa traga un semnal de alarma asupra faptului ca este foarte greu sa mearga la scoala daca trebuie sa faca naveta zi de zi fara sa li se deconteze transportul, potrivit Gazeta de Navodari.

"Este important ca in aceste zile toti elevii din Romania sa fie solidari. Elevii care fac naveta nu si-au mai primit banii din octombrie anul trecut si situatia este in toata tara. Consideram ca acestora li se incalca drepturile conferite de Legea Educatiei prin art. 84 (3). Solicitam autoritatilor competente sa rezolve aceasta problema in cel mai scurt timp.

Vom actiona in continuare pentru apararea drepturilor noastre", a declarat Alexandru Bajdechi, presedintele Consiliului Judetean al Elevilor Constanta.

Circa 150 de elevi din Mures, in greva japoneza pe termen nelimitat

La sfarsitul saptamanii trecute, reprezentantii elevilor din judetele Alba, Covasna, Constanta si Bucuresti i-au trimis prim-ministrului Victor Ponta o scrisoare deschisa prin care ii cer alocarea sumelor necesare pentru transportul navetistilor din fondul de rezerva al Guvernului.

Pana acum, situatia nu a... mai mult


Marti, 28 Mai 2013, ora 13:03

4 comentarii
Invitatii Ziare.com Oana Badea: Elevii navetisti sunt abandonati de guvernul USL

Invitatii Ziare.com Oana Badea: Elevii navetisti sunt abandonati de guvernul USL

Daca Rovana Plumb si Ecaterina Andronescu sunt preocupate de abandonul scolar si vin la Alba-Iulia (cu vreo ocazie), poate aduc si banii datorati elevilor navetisti din judetul nostru.

Majoritatea elevilor navetisti din Romania, deci si din Alba nu au primit banii de transport pentru anul scolar 2012- 2013.

Ministerul si Inspectoratul Scolar Judetean au obligatia sa faca publice datele referitoare la restantele nepermis de mari in decontarea navetei elevilor precum si modalitatea in care se va achita aceasta datorie.

Datele privind saracia copiilor din Romania trebuie reamintite constant actualilor guvernanti, cu atat mai mult cu cat PSD se autoproclama mare partid social-democrat si are in responsabilitate domeniul educatiei.

Raportul UNICEF intitulat "Masurarea saraciei in randul copiilor in tarile dezvoltate" precizeaza ca "un copil roman din patru traieste intr-o familie aflata sub pragul national al saraciei".

In acelasi timp, 72,6% dintre copiii din Romania nu pot beneficia de doua sau mai multe dintre produsele de baza (conform evaluarilor uzitate) si anume "trei mese pe zi, carti, bani pentru excursii cu scoala sau doua perechi de pantofi".

Cu toate acestea, suportul financiar pentru accesul la educatienu mai este acordat in acest an scolar elevilor navetisti.

Asa cum este deja cunoscut, elevii navetisti provin din mediul rural, din familii aflate de multe ori in imposibilitatea de a sustine abonamentul lunar.

Efectul accentuat al... mai mult


Vineri, 29 Martie 2013, ora 16:35

1 comentariu

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  2. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  3. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  4. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  5. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  6. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  7. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  8. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  9. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  10. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae