bani trimisi acasa

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Cati bani au trimis acasa muncitorii romani din strainatate

Cati bani au trimis acasa muncitorii romani din strainatate

Romanii din afara granitelor au trimis acasa 2,2 miliarde de euro, in 2012, la fel ca in anul precedent.

Totusi, aceasta suma nu se apropie nici pe departe de cea inregistrata in 2008, de 5,9 miliarde de euro, scrie Romania-Insider.

In aceeasi perioada, strainii care lucreaza in Romania au trimis catre tarile natale peste 173 milioane de euro, mai mult ca in 2011 (168 milioane de euro). Din aceasta suma, aproape 86 milioane de euro au mers catre statele membre UE, iar 88 de milioane de euro catre tarile non-UE.

Datele legate de Romania palesc, insa, in fata celor inregistrate in alte natiuni europene, arata Eurostat.

Banii expediati de muncitorii europeni au totalizat 38,8 miliarde de euro in 2012, din care aproape trei patrimi au mers catre statele din afara UE.

Pe primele locuri in acest clasament se afla Franta (6,8 miliarde de euro), Italia (6,8 miliarde de euro) Spania (6,6 miliarde de euro), Marea Britanie (6,3 miliarde de euro) si Germania (3,1 miliarde de euro).

Cumulate, sumele acestor tari reprezinta mai mult de 80% din totalul remiterilor din UE.

C.P. mai mult


Miercuri, 11 Decembrie 2013, ora 20:21

3 comentarii
Economia, dependenta de banii trimisi de romanii care lucreaza in strainatate?

Economia, dependenta de banii trimisi de romanii care lucreaza in strainatate?

Banii trimisi in tara de romanii care lucreaza in strainatate au fost principala sursa de finantare externa, in primul semestru din 2012, potrivit analistilor, ceea ce inseamna ca economia inca este dependenta de acest flux de capital.

In perioada ianuarie-iunie, rudele ramase in tara au primit 1,83 de miliarde de euro, suma mai mare decat absorbtia fondurilor europene, care a fost de 1,32 miliarde euro, si decat investitiile straine, care s-au cifrat la doar 625 milioane euro, in aceeasi perioada.

Cati bani mai trimit in tara romanii care lucreaza in strainatate

Desi este o suma mai mica decat cea din prima jumatate a anului 2008, adica 4 miliarde de euro, fluxul de capital venit de la muncitorii romani din strainatate ramane, in continuare, vital pentru economie.

"Acest lucru inseamna foarte mult, fiind unul din avantajele pe care le-am avut de pe urma aderarii. Deschiderea pietei fortei de munca pentru romani in strainatate a insemnat un venit important pentru tara. Insa aceasta este, totusi, in scadere, din cauza crizei din Occident. Este o suma care ne ajuta foarte mult pentru ca ea este investita, oamenii isi fac case, maresc consumul, dar nu ne mai putem baza foarte mult pe ea, pentru ca recesiunea din Europa va diminua si mai mult aceasta suma", a precizat analistul Mircea Cosea, pentru Ziare.com.

Banii de la romanii din afara devin cea mai importanta sursa de finantare, in conditiile in care nici investitile straine directe si nici alte transferuri... mai mult


Marti, 21 August 2012, ora 13:54

16 comentarii
Dascalii protesteaza in Teleorman, iar elevii au fost trimisi acasa

Dascalii protesteaza in Teleorman, iar elevii au fost trimisi acasa

Mai multi profesori din Teleorman au organizat luni dimineata un protest spontan, refuzand sa intre la ore.

Elevii de la mai multe scoli din Alexandria si Turnu Magurele au fost trimisi acasa, anunta Antena 3.

Profesorii au organizat protestul ca sa isi arate nemultumirea ca nu si-au primit salariile, dar si din cauza ca e frig in salile de clasa.

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a declarat ca primarii sunt vinovati ca profesorii nu si-au primit salariile, de trei luni de zile.

"Cadrele didactice nu si-au primit banii din cauza primarilor. Au existat suspiciuni de deturnari de fonduri din bugetul primariei, iar prefectura a suspendat bugetul. Primariile puteau sa rezolve problemele, dar primarii au decis sa isi ascunda posibilele fraude, in spatele cadrelor didactice si elevilor. Atributiile legale pentru plata acestor salarii este la primarie, Ministerul Educatiei si Guvernul au trimis banii la timp. Fac un apel catre primari sa isi rezolve problemele legale. Fac apel la cadrele didactice sa isi ceara drepturile la primarie. Solutionarea problemei este la primarie", a declarat Funeriu la Realitatea Tv. mai mult


Luni, 21 Noiembrie 2011, ora 10:04

4 comentarii
Romanii care muncesc peste granita trimit tot mai putini bani acasa

Romanii care muncesc peste granita trimit tot mai putini bani acasa

Romanii aflati la munca in strainatate trimit din ce in ce mai putini bani in tara, efect al crizei economice cu care se confrunta intreaga Europa.

Asa se face ca in prima parte a anului romanii din afara au adunat putin peste un miliard de euro, cu aproape 100 de milioane mai putin ca in 2005 si la jumatate fata de recordul stabilit in 2008, informeaza ProTV.

Este vorba despre o consecinta nedorita a somajului si a scaderilor de lefuri in statele in care romanii au plecat la munca pentru a castiga mai bine decat in tara.

De exemplu, in Spania, unde lucreaza aproape 700.000 de romani, somajul a depasit 21%, iar lipsa locurilor de munca se manifesta acut si in alte tari in care se afla mari comunitati de romani, cum ar fi Franta, Italia si mai ales Grecia. mai mult


Sambata, 25 Iunie 2011, ora 22:06

6 comentarii
Romanii din strainatate au economisit 12 miliarde de euro, anul trecut

Romanii din strainatate au economisit 12 miliarde de euro, anul trecut

Cele 2,9 milioane de romani care lucreaza in strainatate au economisit anul trecut 11,98 miliarde de euro, arata datele cercetari realizate de Fundatia Soros Romania si International Agency for Source Country Information, realizate in perioada septembrie 2009 - septembrie 2010.

Totodata, romanii de peste granita au trimis acasa 2,87 miliarde de euro in aceeasi perioada. Romanii sunt insa depasiti de cetatenii din Republica Moldova aflati la munca in strainatate si care au economisit 559 de milioane de euro si au trimis in tara 442 de milioane de euro, conform Ziarul Financiar.

Romanii din strainatate au un venit lunar mediu per gospodarie de 1.896 de euro, care este cel mai scazut nivel al veniturilor pe familie din toate tarile participante la cercetare, si asta pentru ca ciclul de migratie al romanilor este relativ recent si mai putin matur. La studiu au participat Romania, Republica Moldova, Albania, Kosovo si Bosnia.

Diferenta se explica prin faptul ca principalele destinatii ale emigrantilor romani sunt in Spania si Italia, 73% dintre romanii plecati in strainatate preferand cele doua tari.

In schimb, emigrantii din Bosnia si din Kosovo, care au venituri lunare per familie de 2.846 euro, respectiv 3.856 de euro, lucreaza in tari unde si salariile sunt mai mari, adica Germania, Elvetia si Austria.

Studiul mai arata ca 40% dintre emigrantii romani nu trimit deloc bani acasa, acesta fiind cel mai mare procent inregistrat in regiune. mai mult


Marti, 07 Iunie 2011, ora 11:37

2 comentarii
Banii trimisi acasa de romanii din strainatate, la nivelul din 2005

Banii trimisi acasa de romanii din strainatate, la nivelul din 2005

Romanii din strainatate trimit tot mai putini bani acasa, transferurile din primele opt luni din acest an totalizand 2,4 miliarde de euro, cu aproape 15% sub nivelul inregistrat in perioada similara a anului trecut, cand au trimis 2,8 miliarde de euro.

Comparativ cu aceeasi perioada a anului 2008, in care acest tip de transferuri atinsese niveluri record, suma este si mai mica (cu 44% mai putin).

Datele inregistrate arata ca remiterile din acest an s-au diminuat pana la valoarea din primele opt luni ale lui 2005. Mai mult, transferurile lucratorilor romani din strainatate au atins in august 2010 cel mai scazut nivel comparativ cu acelasi interval din ultimii cinci ani, de numai 309 milioane de euro.

Comparativ cu luna august 2009, scaderea a fost cu 12,5%, iar fata de luna august 2008, diminuarea a fost cu aproape 50%, de la 539 de milioane de euro, potrivit Financiarul.

Intre anii 2005-2008, romanii au trimis in tara 22 de miliarde de euro, o valoare de patru ori mai mare decat cea inregistrata in perioada 2001-2004.

Cea mai mare suma trimisa in tara de muncitorii romani a fost inregistrat in decembrie 2006, cand transferurile curente ale acestora au ajuns la 787 de milioane de euro.

Luand in calcul cifrele din acest an, nivelul maxim din 2010 a fost atins in iulie, de numai 337 de milioane de euro. mai mult


Sambata, 16 Octombrie 2010, ora 09:53

4 comentarii
Romanii din Spania care trimit bani in tara ocolesc taxele bancare

Romanii din Spania care trimit bani in tara ocolesc taxele bancare

Autoritatile spaniole sunt ingrijorate de faptul ca tot mai multi imigranti trimit bani in tara prin metode alternative care ocolesc taxele bancare, sondajele aratand ca romanii prefera sa ii trimita prin colete transportate de autocare.

Potrivit estimarilor economistului Inigo More, din Spania au iesit, in ultimii doi ani, sume mult mai mari decat cele inregistrate in documentele Bancii Nationale privind tranzactiile imigrantilor cu tarile natale, scrie Adevarul.

Strainii reusesc sa reduca la zero comisioanele practicate de firmele de transfer bancar folosind diverse metode ilegale, iar romanii se afla, din pacate, in top.

Cei mai multi impaturesc bancnotele in folie de aluminiu pentru a nu fi detectate in urma unei eventuale scanari si le ascund printre obiectele din pachetele pe care le trimit acasa, chiar daca stiu ca risca sa ii piarda.

Aproximativ 20% din romanii care trimit bani in tara nu-i declara, se arata in studiul spaniol. Potrivit datelor oficiale ale BNR, in 2008, romanii din Spania au trimis aproape 400 de milioane de euro rudelor din tara. Din cauza crizei economice, in prima jumatate a anului 2009, transferurile catre Romania au scazut cu aproximativ 45%. mai mult


Duminica, 24 Ianuarie 2010, ora 20:58

8 comentarii
Romanii plecati la munca in strainatate trimit tot mai putini bani acasa

Romanii plecati la munca in strainatate trimit tot mai putini bani acasa

Romanii plecati la munca in strainatate trimit tot mai putini bani rudelor de acasa. Romanii din Spania si Italia au trimis in tara, in acest an, 2,8 miliarde de euro, cu aproape un miliard si jumatate de euro mai putin fata de 2008.

Mai mult, situatia s-a inversat chiar, rudele din tara trimitandu-le acestora mai multi bani pentru a-i sustine financiar, informeaza Adevarul.

Scaderea s-a resimtit si in transferurile curente, fara cele ale administratiei publice, care au scazut cu peste 30% in primele opt luni ale anului comparativ cu aceeasi perioada din 2008, potrivit datelor bancii centrale. Valoarea acestora a ajuns la 2,8 miliarde de euro.

Iunie reprezinta luna cu cea mai mare scadere, cand valoarea transferurilor aproape ca s-a injumatatit fata de aceeasi luna din anul anterior.

Daca romani din strainatate trimiteau bani in tara si pentru investitii, acum, ei se limiteaza la acoperirea costurilor cu strictul necesar.

Astfel, in jur de 70% din fondurile transferate au ca destinatie cheltuieli curente ale celor de acasa, precum intretinere, alimente, imbracaminte sau rechizite.

Pentru a face economii, romanii de peste hotare prefera sa trimita acasa pachete cu alimente si imbracaminte cumparate de acolo. mai mult


Miercuri, 14 Octombrie 2009, ora 09:29

6 comentarii
De martisor, romanii iau cu asalt agentiile care transfera bani in tara

De martisor, romanii iau cu asalt agentiile care transfera bani in tara

In prag de 8 martie in Italia, agentiile care transfera bani in Romania lucreaza de cateva zile la foc continuu, transmite Realitatea TV.

Romanii care locuiesc si muncesc in Italia se gandesc la mamele, fiicele sau sotiile pe care le-au lasat in tara. Paradoxal, cele mai multe transferuri financiare sunt facute tot de catre femei.

Agentiile sunt pline cu romance care lucreaza ca ingrijitoare pentru familiile de italieni si care vin in singura lor zi libera din cursul saptamanii ca sa trimita bani acasa.

Dupa-amiaza, agentiile de transfer de bani abia fac fata. Romancele care au grija de persoane in varsta aici in Italia vin ca sa trimita bani acasa: fie pentru cheltuielile familiei, fie pentru o mica atentie de 8 martie.

Fiecare trimite dupa posibilitati. In general, salariul de ingrijitoare nu depaseste 600-700 de euro pe luna, bani primiti de regula la negru, fara contract de munca. Mare parte din aceste sume iau drumul tarii. mai mult


Vineri, 07 Martie 2008, ora 14:37

Alte articole despre: bani, trimisi, acasa, Italia

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. A pictat in verde un munte inalt de 900 de metri pentru a "imbunatati feng-shui-ul" (Video)
  2. Fotografia zilei: Pericolul de pe sosea - minionii ataca
  3. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  4. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  5. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  6. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  7. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  8. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  9. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  10. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)