biroul de credit

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Bancile pot scoate din Biroul de Credit restantierii de buna credinta

Bancile pot scoate din Biroul de Credit restantierii de buna credinta

Presedintele Asociatiei Bancilor a declarat ca va propune scoaterea timpurie din Biroul de Credit a restantierilor de buna credinta, insa a uitat ca institutiile financiare pot face deja acest lucru.

"Personal, cred ca aceia care au dat dovada de constiinciozitate si au colaborat cu banca ar trebui sa poata beneficia de clementa", spune presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, potrivit Capital.

Astfel, el propune reducerea perioadei de patru ani, mai ales pentru cei care "au inregistrat restante cauzate exclusiv de criza financiara".

Insa el nu a identificat modalitatile prin care banca poate determina cauza unei restante.

Restantierii ar putea avea liber la credite - propunere a sefului asociatiei bancilor

In plus, Ghetea a uitat ca institutiile creditoare pot scoate si in prezent un restantier din Biroul de Credit, acea "lista neagra", care contine rau-platnicii.

Este bine de stiut ca prezenta in aceasta baza de date a Biroului nu inseamna ca nu mai poti contracta un credit. Interogarea bazei de date a Biroului este doar consultativa pentru banci care, daca decid ca riscul atasat clientului nu este foarte mare, pot acorda credite si celor prezenti in Birou.

Cum te poate exclude banca din lista Biroului de Credit

Pentru a fi exclus din lista Biroului de Credit, trebuie sa faci o solicitare la banca de la care ai luat creditul, expunand motivele pentru care ai avut intarzieri la plata ratei. De altfel, trebuie sa... mai mult


Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 19:51

Restantierii ar putea avea liber la credite - propunere a sefului asociatiei bancilor

Restantierii ar putea avea liber la credite - propunere a sefului asociatiei bancilor

Presedintele CEC Bank, Radu Ghetea, vrea sa propuna reducerea perioadei de interdictie, de patru ani, aplicata clientilor cu restante introdusi in Biroul de Credit, daca acestia au motive obiective cauzate de criza financiara si au colaborat cu institutiile de credit la care au datorii.

"Personal cred ca cei care au dat dovada de constiinciozitate, au colaborat cu banca, ar trebui sa poata beneficia de clementa", a spus Ghetea la un seminar privind retail bankingul.

El a precizat ca inca nu a discutat cu ceilalti bancheri, dar va propune o discutie in cadrul Asociatiei Romane a Bancilor, unde Ghetea detine pozitia de presedinte al Consiliului de Administratie.

Ghetea a tinut sa precizeze ca se refera doar la clientii pentru care s-ar dovedi ca restantele, chiar daca s-au intins pe cateva luni, au fost cauzate exclusiv de criza financiara, care s-a manifestat in intreaga lume si inclusiv in Romania.

Presedintele CEC Bank a aratat ca o decizie va fi luata dupa consultari si cu Banca Nationala a Romaniei.

Potrivit statutului Biroului de Credit, stocarea datelor in sistem si afisarea lor in Raportul de Credit se fac pe o perioada de 4 ani de la data achitarii ultimei rate restante sau de la data ultimei actualizari transmise de catre participant.

Participantii in sistemul Biroului de Credit pot fi banci, societati de credit de consum, societati de leasing si societati de asigurari.

La data de 31 decembrie 2011 participanti in Sistemul Biroului de Credit... mai mult


Marti, 12 Iunie 2012, ora 18:25

Restantierul roman: 20 de ani, din judetul Giurgiu

Restantierul roman: 20 de ani, din judetul Giurgiu

Restantierul tipic roman este un barbat tanar, cu varsta 18 si 20 de ani, din judetul Giurgiu si are restante de valoare relativ mica, la un credit de consum, arata portretul robot facut de Biroul de Credit.

"Varsta restantierului tipic a coborat mult fata de anul precedent. Acum portretul robot arata ca este vorba despre un barbat tanar, cu varsta intre 18 si 20 de ani, din judetul Giurgiu. El are o restanta de valoare relativ mica, la un credit de consum", a explicat directorul general al Biroului de Credit, Serban Epure, in cadrul unui seminar bancar.

El a spus ca, in intervalul februarie 2008 - februarie 2009, numarul interogarilor la Biroul de Credit au scazut cu 40%, pana la aproximativ 309.000.

"Este o tendinta regionala, si alte birouri de credit din zona au inregistrat aceeasi evolutie in contextul restrangerii creditarii, pe fondul crizei", a explicat Epure.

In sistemul Biroului de Credit functioneaza in prezent 30 de banci, care insumeaza o cota de piata de 98,74%, 10 societati de credit de consum si 2 societati de leasing. mai mult


Miercuri, 11 Martie 2009, ora 14:13

Adio, pacaleli bancare!

Adio, pacaleli bancare!

In cazul in care vor reusi sa mai obtina credite la banci, romanii vor avea parte de mult mai putine "pacaleli" din partea bancherilor, legate de comisoane care apareau peste noapte sau majorari neasteptate ale dobanzilor.

Cel putin asa ar trebui sa se intample dupa intrarea in vigoare, la finele anului trecut, a ordonantei de Urgenta a Guvernului nr 174/2008.

Potrivit acesteia, furnizorul de servicii financiare este obligat sa comunice consumatorului orice modificare a costurilor creditului, prin una din urmatoarele metode, in functie de optiunea scrisa a consumatorului, exprimata in contract: scrisoare recomandata, e-mail, SMS.

Pe de alta parte, in contractul pe care il veti parafa cu banca se vor mentiona si costurile de administrare ale contului curent si de retragere sau depunere de numerar care cad in sarcina consumatorului ca urmare a derularii contractului de credit.

In plus, cei care obtin un credit vor trebui sa fie informati corect asupra conditiilor contractuale inca din faza precontractuala. "La solicitarea unei oferte de credit, furnizorul de servicii financiare are obligatia de a oferi gratuit un grafic de rambursare / alt document care sa mentioneze costurile totale ale creditului si un exemplar al proiectului contractului de credit", explica consultantii de la DBSol.

De asemenea, ordonanta de urgenta mai arata ca in contractele de credit cu dobanda variabila, variatia dobanzii trebuie sa fie independenta de vointa furnizorului de servicii... mai mult


Joi, 08 Ianuarie 2009, ora 22:42

10 comentarii
Un roman are restante la 17 banci

Un roman are restante la 17 banci

Un roman a reusit performanta de a se imprumuta in paralel de la 17 banci, dintr-un total de 41 cate exista in Romania, acesta figurand cu restante la toate institutiile financiare de la care a contractat credite.

Potrivit reprezentantilor Biroului de Credit, aproximativ 9,5% dintre debitorii bancilor au raportat cel putin o intarziere mai mare de 30 de zile in plata ratelor, scrie Ziarul Financiar.

Din cei 400.000 de romani care figureaza ca rau-platnici in septembrie, o treime aveau datorii restante la doua sau mai multe institutii bancare.

Setea de credite din ultimii ani a facut ca 1,9 milioane de romani, dintr-un total de 4,2 milioane de clienti care au contractat un credit, s-au imprumutat in paralel la cel putin doua banci. mai mult


Vineri, 31 Octombrie 2008, ora 10:09

2 comentarii
Credite instant, cu dobanda 60 la suta

Credite instant, cu dobanda 60 la suta

Romanii care au nevoie de un credit si care doresc sa scape de coada de la ghiseu, de procurarea si aprobarea formularelor tip necesare, au la indemana o solutie mai simpla: creditul rapid.

Acest tip de imprumut este destinat celor cu venituri medii care au nevoie urgenta de finantare.

In general, creditele rapide sunt destinate cumpararii unor bunuri de stricta folosinta sau platii cheltuielilor curente, relateaza Cotidianul.

Avantajul principal al creditului rapid il reprezinta accesibilitatea: poti contracta in maximum 48 de ore sume mici, fara giranti sau garantii materiale, direct la domiciliu.

Dezavantajul este, desigur, dobanda foarte mare care de cele mai multe ori depaseste 50%.

Pentru a intra in posesia unui astfel de credit, solicitantul trebuie sa faca dovada ca locuieste la adresa din buletin si dovada unui venit constant.

Creditele de acest gen reprezinta o solutie pentru solicitantii care sunt exclusi de la finantare din cauza unor venituri prea mici sau a unor restante inscrise in Biroul de Credit.

Sumele ce pot fi acordate variaza intre 400 si 1.400 de lei pentru o perioada de 26 de saptamani sau intre 400 si 2.500 de lei pentru 39 de saptamani, la Provident.

O alta institutie financiara nebancara ce se remarca in acordarea creditelor rapide este Cofidis Romania, care poate oferi pana la 9.000 de lei. mai mult


Joi, 28 August 2008, ora 11:35

7 comentarii
Alte articole despre: credite, instant, dobanda, datorii, Biroul de Credit
Politia creditelor verifica toata familia pentru un imprumut

Politia creditelor verifica toata familia pentru un imprumut

Chiar daca nu aveti o datorie notata la Biroul de Credit si nici nu sunteti consemnat la Centrala Riscurilor Bancare, puteti avea surpriza ca solicitarea de a fi creditat de o banca sa fie respinsa.

Acest lucru este posibil pentru ca institutiile bancare verifica nu numai solicitantul creditului, ci si sotul sau sotia.

In cazul in care se descopera ca partenerul de viata are ghinionul sa lucreze la o companie care figureaza pe lista neagra de angajatori a Centralei Riscurilor Bancare, cererea de credit este respinsa, relateaza "Gandul".

Mai mult, solicitantul risca sa fie inclus de respectiva banca pe lista neagra sau pe listele interne de evidenta a cazurilor de frauda. Aceste masuri de precautie au fost luate dupa ce s-au consemnat cazuri in care unul din soti s-a imprumutat si a disparut cu banii fara stirea celuilalt.

Acelasi lucru il pateste si in cazul in care codebitorul are un angajator cu probleme. Daca angajatorul codebitorului apare pe lista de incidente de plata cu mentiunea "se recomanda trimiterea dosarului catre echipa care trateaza fraudele, pentru investigatii", se trimite o copie a dosarului de cerere de credit catre departamentele care se ocupa de vanzari si de verificare a creditelor ale respectivei banci.

Dosarul va ramane in stand-by pana la primirea rezolutiei din partea departamentului de fraude.

Pentru a lua un imprumut este obligatoriu in cazul unora dintre banci ca familia, adica solicitantul plus sotul sau sotia, sa aiba cel... mai mult


Marti, 10 Iunie 2008, ora 10:24

1 comentariu
Facturile neplatite nu pot bloca acordarea unui credit

Facturile neplatite nu pot bloca acordarea unui credit

Asociatia Romana a Bancilor cere autoritatilor sa oblige companiile de telefonie sa transmita date despre clienti Biroului de Credit. Avocatii spun insa ca acest lucru este ilegal si va duce la un blocaj, astfel incat o persoana care figureaza cu restante in baza de date a unei companii de telefonie mobila sa nu mai poata obtine un credit bancar.

Consilierul juridic Claudia Georgescu, de la Lex Grup Consulting, a explicat pentru "Gardianul" ca asemenea masuri ar aduce daune consumatorului si contravin legii prelucrarii datelor cu caracter personal.

Iar daca cineva nu poate accesa un credit bancar pe motiv ca nu si-a platit factura de telefonie mobila, poate ataca aceasta decizie in justitie si are mari sanse sa castige procesul. Asa incat banca ar putea plati despagubiri.

In contractele de telefonie mobila nu exista clauze referitoare la transmiterea de date personale, cum ar fi restantele de plata.

"Nicio companie de telefonie mobila nu ar avea curajul in acest moment, cand transmiterea de informatii personale nu este reglementata prin lege, sa stipuleze in contract o asemenea clauza", spune Claudia Georgescu.

Chiar daca in contract ar putea exista asemenea clauze, acestea sunt anulate de Legea 677/2001 referitoare la comunicarea de date cu caracter personal catre terte persoane.

In plus, o asemenea clauza este usor de anulat in instanta, deoarece contravine Legii 193/2000, referitoare la clauzele abuzive prezente in contractele propuse consumatorilor. mai mult


Miercuri, 28 Mai 2008, ora 12:15

A aparut creditul pentru rau-platnici!

A aparut creditul pentru rau-platnici!

5,9 milioane de romani sunt datori la banci, iar dintre acestia, aproximativ 350.000 figureaza pe lista de rau-platnici a Biroulu de Credit. Desi, in mod normal, prezenta pe lista Biroului de credit echivaleaza cu un semnal rosu pentru banci, in goana lor dupa clienti, acestea nu mai tin cont nici de sfaturile BNR, nici de statisticile oficiale referitoare la restantieri, care se schimba in mai rau de la o luna la alta.

Astfel ca a aparut un nou produs bancar, " creditul pentru rau-platnici"", informeaza Gandul in editia de marti. Acesta a fost lansat de curand de Citifinancial: " Acum oferim imprumuturi si celor aflati in Biroul de Credite!".

La prima vedere, pare o adevarata mana cereasca: se cer putine documente, o carte de munca sau un cupon de pensie, un venit lunar net cat jumatate din minimul pe economie si se aproba repede. Ceea ce nu trebuie omis, spun jurnalistii de la Gandul, este ca dobanda finala poate ajunge si la 50% pe an.

Potrivit reprezentantilor Citifinancial, pot lua un credit de nevoi toate acele persoane care " nu au inregistrat intarzieri la Biroul de Credit in ultimele 3 luni"". Suma maxima care poate fi obtinuta este de aproape jumatate de miliard de lei vechi.

Cat priveste dobanda perceputa pentru creditele acordate persoanelor fizice, aceasta variaza intre 8,8% si 34,49%, fiind de cel putin doua ori mai mare decat dobanzile percepute de restul bancilor de pe piata pentru creditele de nevoi personale acordate in lei.

Daca adaugam si... mai mult


Marti, 29 Ianuarie 2008, ora 06:35

4 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Socat dupa ce si-a vazut sotia pentru prima data nemachiata: Ii cere daune de zeci de mii de euro
  2. A pictat in verde un munte inalt de 900 de metri pentru a "imbunatati feng-shui-ul" (Video)
  3. Fotografia zilei: Pericolul de pe sosea - minionii ataca
  4. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  5. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  6. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  7. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  8. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  9. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  10. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli